Home Streaming Audio Streaming Het ultieme netwerk voor streaming (volgens Jaap)

Het ultieme netwerk voor streaming (volgens Jaap)

320
Het ultieme netwerk voor streaming (volgens Jaap)

Inleiding

Het is ongelooflijk hoeveel vragen we krijgen rondom netwerken. En hoeveel vragen er in de Facebookgroep Streaming Audio worden gesteld over netwerken. En helaas gaan veel vragen gepaard met antwoorden die het er niet gemakkelijker op maken. Ofwel zijn ze gewoonweg incorrect, of ze zijn dusdanig technisch en ‘over de top’ dat de vraagsteller er niet wijzer op wordt. Wij zetten een ‘ultiem netwerk’ uiteen (volgens auteur in kwestie). Dus voor wie op zoek is naar de next step… enjoy!

Eerst de basis: wat is een netwerk en waarom hebt u het nodig voor streaming? Ja… wellicht heel erg voor de hand liggend, maar toch zetten we het even uiteen. Onze definitie van een netwerk is:

Een netwerk is een verzameling apparaten dat data met elkaar kan uitwisselen.

Om data te kunnen uitwisselen zijn dus twee of meer apparaten nodig. En er is in principe geen switch of router nodig. Het is prima mogelijk om twee pc’s aan elkaar te koppelen zonder router. Gewoon een kwestie van kabeltje ertussen en het ip-adres handmatig inkloppen. Klaar is Kees.

Data(pakketten)

ROON-TCP

Data kan van alles zijn. Van de inhoud van een webpagina, een foto, documentje, tot een controlepakketje of muziek- of videodata. Wat die data inhoudt, heeft een switch, router, pc of bijvoorbeeld tablet geen notie van (tenzij het een layer 4 apparaat is die DPI kan doen).

Op een netwerk bestaat de stroom van informatie uit datapakketten. In zo’n pakket staat niet alleen de data die overgedragen moet worden, maar ook de verzender, de ontvanger, frame-headers, etc. Al die extra informatie is er voor nodig dat de data naar de juiste ontvanger gaat en ook intact blijft. Een ontvangend apparaat krijgt informatie wanneer een frame start en wanneer het eindigt. Zo weet het ook of een complete file is overgekomen.

Nu zijn er in basis twee IP-protocollen op een netwerk: TCP en UDP, waarbij UDP in tegenstelling tot TCP in principe geen foutcorrectie kent. En in veel gevallen wordt ‘real time’ verkeer – VoiP of mediastreaming – via het UDP protocol verstuurd. Er kán dus corruptie van data optreden bij UDP, afhankelijk van hoe de service, mediastreamer of client omgaat met verloren data. We hebben echter eerlijk gezegd nog nooit datacorruptie gezien in de logs van onze switches (zie gallerij hieronder). Ook hebben we via een bekabeld netwerk nog nooit drop-outs meegemaakt. Tenzij er een kabel stuk is…

Roon gebruikt overigens – naar ons weten en inzicht via Wireshark – TCP om te streamen. Dit heeft aanzienlijk meer overhead, maar op een degelijk intern, modern netwerk is dat geen issue.

Streaming

Wij audiofielen / audionerds / audioliefhebbers, zijn snel geneigd te denken dat het allemaal complexer is als er audio in het spel is. Dat is echter maar deels waar. In basis is een netwerk voor streaming niet anders dan een gewoon datanetwerk.

Whaattt? Wat zeg je nou…?

Juist: een netwerk voor audiostreaming werkt in principe gelijk aan een gewoon netwerk voor computers. Er zijn geen speciale switches, routers of kabels nodig om fatsoenlijk audio te streamen. Laten we dat eens uiteen zetten in de onderstaande hoofdstukjes.

320 REACTIES

  1. Hi,

    Zou het zinvol zijn om op mijn KPN Experiabox V10 modem een externe voeding te zetten zoals een Farad Super 3 of Keces P3? Ik heb al een andere voeding zitten op mijn Silent Angel Bonn N8 switch en dat maakte voor mij een groot verschil. Ik ben erg benieuwd of dit ook zo’n groot verschil zal uitmaken.

    Thx!

  2. Beste Jaap,

    Een helder artikel schrijf je.

    Desondanks toch nog een vraag over dit artikel.
    Je schrijft: NAS staat als het goed is niet naast de streamer.
    Wat bedoel je daarmee te zeggen?

    In mijn situatie staat de streamer op 20 cm van de PC waarop alle muziek staat. Is dat een bezwaar?
    De streamer is verbonden via een aparte eenvoudige switch met de PC, verbonden met standaardkabels (S/FTP Cat6a). Dus werk aan de winkel?.
    Wat heeft jouw voorkeur om de streamer met de PC te verbinden via een switch of een USB-kabel? Kun je jouw keuze ook toelichten?

    Je reactie verneem ik graag.
    Alvast bedankt.

    Met vriendelijke groet,

    Jurgen

    PS: Sinds twee weken heb ik jullie site ontdekt. Afgelopen zondag heb ik genoten van de livestream over de netwerkswitches. Dank hiervoor.

  3. Beste Jaap,

    Mooi en verhelderend artikel.

    Mijn router staat in de kelder, er loopt van daar een ethernetkabel die uitkomt aan de muur waar de tv hangt. Daar staat ook een access point van de internetprovider.

    Helaas kan ik momenteel mijn streamer niet via een netwerkkabel verbinden met het access point, ze staan te ver uit elkaar (er is geen plaats aan de tv voor mijn speakers).

    Puur op wifi streamen dus. Nu zeg je dat geluidskwaliteit via een kabel altijd beter klinkt dan via wifi, ik merk dat zelf ook dus ik gebruik een usb kabel van laptop naar streamer + Qobuz/Roon. Weer een kabel door de woonkamer dus en de laptop usb verbinding is ook niet vrij van ruis edm.

    Wat zou een audiofiele oplossing zijn om toch die betere kwaliteit via een kabel te hebben zonder dat ik meteen naar een dedicated listening space moet gaan ? Een Roon Nucleus ? Die kan ik immers wel op mijn access point aansluiten.

    Steeds tof om je artikels te lezen !
    Groeten Pieter

    • Goedendag Pieter, mocht je geen kabels willen en je streamer naast je dac te willen zetten is een Nucleus niet de beste keuze omdat hij niet optimaal geschikt is voor weergave van USB uit. Dan zou zowel muzikaal als luistermatig een Silent Angel Rhein Z 1 Een betere keuze zijn. Hij heeft een fantastische usb uit en is ook geschikt om hoogwaardig uit te gaan naar je DAC..

    • Pieter ik zou dan ook voor een Silent Angel Rhein Z1 gaan, want die gebruik ik zelf ook. Aangesloten op SA Bonn n8 switch die weer gevoed word door de SA Forest F1 voeding.
      Behalve dat dit een prachtig apparaat is, heeft de Rhein Z1 ook een erg goede usb uitgang voor naar de usb dac. Ik zou deze echt verkiezen boven de Roon Nucleus waar je eigenlijk weinig mogelijkheden mee hebt.

    • Pieter Ik moet je zeggen dat Silent Angel Rhein Z1 een aanrader is. Je kan m gebruiken zowel rechtstreeks naar je usb dac, en als Core samen met een mooie endpoint. In mijn geval is dat een Auralic Vega g1. Daarbij is de Silent Angel een heel mooi apparaat om te zien waarover goed is nagedacht door de ontwikkelaars. Daarnaast gebruik ik ook de Bonn N8 switch met daaraan de F1 voeding van SA.
      Mvrgroet
      Paulus

      • “”Silent Angel Rhein Z1 een aanrader is. Je kan m gebruiken zowel rechtstreeks naar je usb dac, en als Core samen met een mooie endpoint””
        “”Ik zou deze echt verkiezen boven de Roon Nucleus””
        ===========
        hello,
        heb je de Roon Nucleus getest ? welke verschillen met de Rijn?
        het is een apparaat dat Jaap zou moeten testen !
        bill

        • Ik test niet echt meer ROON servers. In 99,9999% van de gevallen is het een NUC-variant met een paar tweaks. En dan heb ik het niet over een mooie, nieuwe Core i7 NUC met 16GB RAM en een dikke M.2 nvme ssd, waardoor je filters naar hartelust kunt toepassen op zoveel zones als je wilt.

          Punt is: de prijs van die custom servers gaat al héél rap richting de 1200 – 1600 euro. Ik kan daar heel weinig mee als je kijkt naar de hardware. Klinkt zo’n custom ding beter? Vast als je hem naast je streamer in de set zet. Is het zoveel geld waard? Nee. Moeten mensen het aanschaffen? Lekker zelf weten :-).

          • Die Taiko is ook idioot duur, MAAR… een 20-core dual Xeon passief koelen is wel bijzonder. Ook zie ik Intel Optane (prijzig spul) en een serieus moederbord. Kortom: hier zit ook serieus geld in de hardware. Je krijgt óók Roon lifetime en Jplay erbij. Vind het nog steeds geen 24.000 euro waard, maar goed… Het is wel een bijzonder ding.

          • Ja inderdaad Jaap, lekker zelf weten. Maar als je voor een zeg maar Auralic Vega G2 streamer/dac zeg maar 6600 euro kan uitgeven , dan ga je niet beknibbelen op een mooie server. In mijn geval is dat dan een Silent Angel Rhein Z1. Buiten Roon kan je daar ook nog gebruik maken van zn eigen VitOs. Dan heb je een kant en klare mooie server die ook nog eens erg mooi gebouwd is en stabiel. ?
            Mvrgroet
            Paulus

          • Ik begrijp heus dat mensen de ‘geen gezeik, gewoon goed’ oplossing willen hebben. Dus vandaar… lekker zelf weten. Maar ik review ze niet graag, omdat ik er niet écht iets leuks over kan zeggen als pc-nerd. Ik zie de componenten en denk… damn…. da’s een gezonde marge! :-).

          • daarom zou een vergelijkende test van Core Roon (minder dan 2000 €) interessant zijn
            bijvoorbeeld :
            – standaard nuc
            – Synology DS920 +
            – Roon Nucleus
            – Rhein Z1
            – Mac
            enzovoort

          • Ja inderdaad Jaap, lekker zelf weten. Maar als je voor een zeg maar Auralic Vega G2 streamer/dac zeg maar 6600 euro kan uitgeven , dan ga je niet beknibbelen op een mooie server. In mijn geval is dat dan een Silent Angel Rhein Z1. Buiten Roon kan je daar ook nog gebruik maken van zn eigen VitOs. Dan heb je een kant en klare mooie server die ook nog eens erg mooi gebouwd is en stabiel. ?
            Mvrgroet
            Paulus

          • Sorry Jaap. Je opmerking is wel wat ; laat ik zeggen eenzijdig. De Rhein z1 v2( jawel nieuwe versie) is een van de weinige ,,nuc/roonservers ,, die rechtreeks usb uit fantastische resultaten haalt; gekoppeld aan een prima besturingssysteem. VitOS. Hij lijkt op een simpele NuC zonder geforceerde koeling. Maar er word gebruikgemaakt van hoogwaardige ruisarme componenten.
            En wees eens eerlijk; zonder hier namen te noemen; heb je niet heel vaak het gevoel belazerd te worden als je een apparaat openschroeft? In dit geval kan ik je verzekeren dat deze Rhein z1v2 beter klinkt dan ern NUC. Vanuit USB zeker. Maar zelfs op de manier waarop ik hem gebruik. Als RoonServer.

  4. Eindelijk na veel testen, denken en meten heb ik het probleem wat de verschillen die we horen kan verklaren. Het gaat hier om jitter in digitale netwerken en streams.

    Het meten en vinden van verschillen in een digitale stream is vrij gemakkelijk, maar om de problemen bloot te leggen in het analoge signaal bleek veel lastiger. Een ‘fout’ in een digitaal signaal wordt in een netwerk zonder problemen opgelost. Maar wat als het over de timing gaat? Het signaal mist dan geen bits, maar geeft wel degelijk een hoorbaar verschil.

    Mijn conclusie is dat noise van elektronische componenten en de precisie van klokken in digitale componenten de grootste factor zijn bij deze problemen.

    Het is daarom zeer wenselijk om goede voedingen, switches en bekabeling te gebruiken.

    Zie hier de meetresultaten.
    https://forum.psaudio.com/t/ethernet-cables-and-sound/11297/400

    Groeten,
    Wijnand

  5. Nu sinds kort dan de zaak weer wat verder verbeterd, en wat beter kunnen neerzetten met een switch die dan ook de SFP optisch kan gebruiken, kon voor een redelijk prijs een nieuwe Netgear GC110 scoren en had ook al wat ervaring opgedaan met een Linksys/Cisco SRW2008, maar de Netgear is dan gebleven. Jaap kent hem wel. https://www.netgear.nl/support/product/GC110.aspx
    Een plaatje/afbeelding staat bij ROON op het forum, om dan de nu ontstane opzet goed te laten zien zodat de voor mij optimale setup duidelijk wordt.
    https://community.roonlabs.com/t/showing-off-your-roon-setup-description-and-photos/235/5717?u=hans_pijper1

  6. Hallo,

    Ik heb een vraagje. Ik heb een Netgear GS108E managed switch nu heb ik op Jaap zijn advies de snelheid van de poort waar de streamer hangt verlaagt naar 100 MB in plaats van 1000 MB. En het klopt helemaal het geluid is echt veel beter, Tip voor iedereen. Maar als ik nu hogere resolutie bestanden bijvoorbeeld 88 KHz of hoger wil streamen dat hapert de audio, het geluid valt weg en de streamer zegt dat hij aan het bufferen is(Auralic g2). 16 bit 44.1 kHz gaat goed. Hebben jullie dit ook, doe ik wat fout of is de Netgear GS108E hier niet geschikt voor.

    Met vriendelijke groet Marco

  7. Bij netwerk altijd opletten dat als je een router koopt met bijvoorbeeld 1G poorten en je internet is ook 1G dat de router/firewall qua aantal pps (packets per second) dat ook aan kan met gemiddelde packet sizes. Eventueel nog steeds als je bepaalde inspectie features aan zet of VPN gebruikt.
    Voor een switch thuis maakt dat ook uit maar die hebben vaak een hoger limiet (zoek op non-blocking, als je het echt goed wil doen). Het enige dat thuis voor hoge belasting zorgt is de NAS, dat kan niet al te spannend zijn. Ik zou niet expres voor te hoge buffers (meer dan een paar MB) gaan want je wil ook bij de tijd blijven. Packets moeten constant blijven komen.
    Een firewall is altijd een bottleneck dus daar droppen packets, WiFi helemaal want dat is een medium dat je deelt met de buren en de magnetron en wat er allemaal nog meer in de band zit.

  8. Ik heb niet zo veel verstand van internet etc.
    Vanuit de router heb ie een netwerkkabel(Chord c stream) naar een Melco server en van uit de lan van de Melco een Audioquest Cinnamon kabel naar een Cambridge Audio 851n streamer.

    Is het toch verstandig een extra switch ergens tussen te plaatsen en/of zo’n Pink Faun Isolator vanwege geluidskwaliteit en galvanische ontkoppeling?

    • Wat mij betreft ja. Heb zelf een Keces P3 in de meterkast die het modem en een een Netgear 108 (in gebruik voor niet audio doeleinden) van prik voorziet.
      N.m.m. heeft het optimaliseren van alle elementen in je audioketen zin. Ik maak daarbij geen onderscheid tussen analoog of digitaal.

  9. Misschien een beetje off topic, maar misschien wel een belangrijke schakel. Door wat ingrepen in mijn Dac en streamer gebruik ik het glasnetwerk alleen nog als goede galvanische scheiding van mijn internetverbinding en mijn audionetwerk. Mijn Dac voorversterker is een Nad M12, dit is voor mij nog steeds de beste dac voor mijn setup. Hoe goed de M12 al is in de standaard variant. Na een ingreep in de klokken van de M12 is de M12 veranderd in een serieuze superdac. De holografische image is onvoorstelbaar goed er is werkelijk geen spoortje van digitale artefacten achtergebleven alleen de muziek blijft over en wel in een sterk verbeterde variant.6

    Wat is er veranderd?
    De masterklok van de M12 een TCXO klok met een frequentie van 24.576Mhz is vervangen voor een Ultra low noise OCXO klok met een zelfde frequentie. Deze ultra low noise variant van de OCXO gaat een behoorlijke factor verder dan andere OCXO klokken. Hiernaast is de standaard kristal van de BluOs vervangen voor een normale OCXO klok. Deze is al tot 100 maal nauwkeuriger dan de standaard masterklok en misschien wel tot 1000 of 10.000 maal nauwkeuriger dan een standaard kristal oxylator. De nieuwe klokken worden niet meer gevoed vanuit de M12 maar zijn voorzien van een externe ultra low noise voeding.

    Net als een AQvox switch waar het digitale signaal al opnieuw geklokt werd, wordt dit nu nogmaals gedaan op de BluOs en van hieruit gaat het signaal naar een superclock waarmee de Bur Brown dac chip wordt voorzien van data. Door het herklokken met low noise klokken opent zich een nieuwe (reality) dimensie die ik nog niet eerder ervaren heb.

    Natuurlijk blijft een goed netwerk bijdragen aan een ruisarme stream, maar een glasnetwerk met voordelige electronica blijkt in mijn situatie een remmende factor geworden wanneer deze tussen de streamer en de dac wordt geplaatst.

    Groeten,
    Wijnand

    • Hlo Wijnand,
      Hoe heb je die veranderingen gerealiseerd. Ik heb een M32 en zou daar graag het zelfde voor doen. Ik krijg zelf ook steeds meer de gedachte dat vooral timing essentieel is voor de geluidskwaliteit. Ben je zelf met de soldeerbout aan de gang gegaan of zijn het losse componenten. Ik hoor het graag

      • Hoi Jos,

        Ik heb dit in Rhenen laten uitvoeren bij Triple M audio en Pink Faun. Ik ben zelf ook handig met een soldeerbout, maar de TCXO masterklok zit op een multilayer print. Hiervoor heb je een zeer goede soldeerbout en veel ervaring nodig. Als je dit verkeerd doet dan smelten de layers onder de klok in elkaar. De BluOs klok is SMD techniek maar zit ook goed vast, dit zou je kunnen proberen, maar ik adviseer je dit aan de experts over te laten.

        Pink Faun verkoopt de klokken en Triple M audio de voeding. De arbeid wordt in samenwerking gedaan. De masterklok is de meest interessante… advies ga voor deze klok voor de Ultra OCXO.
        Voor de BluOs zou een Ultra ook de voorkeur hebben, maar dit is een financiële afweging.

        Je kunt het beste contact opnemen met Jord van Pink Faun.

        Groeten en succes,
        Wijnand

          • Hoi Jos,

            Graag gedaan en goed idee om contact op te nemen. Deze upgrade is echt sterk aan te bevelen. Het zou zo maar kunnen dat het effect van deze klokken je voorstellingsvermogen te boven gaan.

            Groeten,
            Wijnand

          • Hallo Wijnand.
            De upgrade is uitgevoerd
            Op de m32 de ultra OCXO en op de bluesound kaart de standaard OCXO klok. Dit alles gecompleteerd met een externe farad voeding.
            Inderdaad de m32 is onherkenbaar. Veel meer plaatsing links rechts en voor en achter. Er ontstaat echt een geluidsbeeld los van de speakers. Ook veel duidelijker laag. Ook bij complexe muziek zoals een groot orkest blijft plaatsing overeind. Vind het geluid soms nog wat ongepolijst. Maar dat zou ik in de opnames kunnen zitten. Inspelen is ook nog niet klaar, mijn ervaring met Nad is dat dat wel een paar weken duurt. Daarnaast nog een keer sparen voor een mooie Netwerk Switch denk ik.
            Zo.n upgrade kost wel veel geld maar als je een nieuw systeem koopt voor de kosten van een m32 en de upgrade Zou de klokken upgraden wel eens meer kwaliteit voor je geld op kunnen leveren, omdat je dan een heel kritisch punt in de keten verbetert.

          • Hoi Jos,

            Leuk dat je de upgrade hebt doorgezet. Deze klokken veroorzaken veel minder schakelruis dan de standaard TCXO klok naast de dac chip. Op de BluOs module zat een standaard kristal klokje. De veel betere timing is eigenlijk slechts een bijkomstigheid. Je kunt dit testen door de Farad voeding uit te schakelen. De M12 speelt dan vrolijk verder doordat de dac chip ook zelf een TTL kloksignaal kan opzetten. Ik neem aan dat dit voor de M32 hetzelfde werkt. Je zult merken dat de M32 ook zonder klokken zeer goed zal klinken. Tenminste de eerste 45 minuten zelfs veel beter dan op de oude klokken. Dit bewijst dat het puur over schakelruis gaat. De Ultra OXCO heeft tenminste 48 uur nodig om boven de 160dbv te komen. Vanaf dan zullen de scherpe randjes langzaam verdwijnen.

            Ik schat dat deze upgrade niet makkelijk te overtreffen valt. Als je nog een leuke stap wilt maken sluit dan eens een kabel met Furutech NCF pluggen aan op de Farad.

            Voor wat betreft de netwerk switch. Ik wil zelf de etherregen gaan proberen. Dit omdat deze kan worden voorzien van een externe klok. Ook hier verwacht ik dat niet de timing maar de ultra lage schakelruis de sleutel zal zijn.

            Veel luisterplezier!

          • Hallo Wijnand,
            De etherregen staat ook op mijn verlanglijstje, dus lees graag je bevindingen.
            Als ik de utube video van Hans Beekhuizen goed begrepen heb is timing en ruis erg aan elkaar gerelateerd. Door de ruis komt er meer meer onnauwkeurigheid in de timing van het signaal wat extra jitter veroorzaakt.

          • Ja nog wel, dit is nu het centrale middelpunt tussen mijn streamer dac en glasnetwerk. Ik zal hem in de toekomst ook blijven gebruiken hoewel het belang van de AQvox kleiner zal worden. In mijn streamer komt namelijk een JCAT newerkkaart, waarop ook een Ultra OCXO geplaatst gaar worden. Vanaf dan komt er tussen de streamer een directe verbinding met een AQvox edge kabel van 4 meter. Op de andere poort van de JCAT ethernet kaart zal dan het overige netwerk worden aangesloten en anders komt het overige netwerk op de bestaande ethernetpoort van mijn streamer.

            In Rhenen is getest met diverse netwerkkaarten, waaronder de JCAT, vooral nadat hierop een Ultra klok werd gemonteerd ontstond een flinke verbetering. Hierbij moet ik wel vertellen dat hier geen dac met ultra klok gebruikt werd. Het is daarom nog onzeker hoe groot de verbetering in een setup met ultraklokken dac zal zijn.

          • OK, duidelijk!
            Zouden ze in Rhenen ook een “5,5mm DC vrouwtje” in/aan een AQVox voeding kunnen zetten denk jij? Dan kan ik op die manier de AQVox voedingen met afgeschermde Ghent Audio Gotham kabeltjes aansluiten! Is het proberen waard, toch?

        • Hallo Wijnand,
          Ik kon niet langer wachten?en heb inmiddels de etherregen in huis.
          Blijkbaar was dit de nog ontbrekende schakel. Er gaat echt een wereld open. De stap is groter dan upgrade van de klokken. Het lijkt wel of alles in de keten nu op zijn plaats valt.
          Nu vervang ik ook een standaard switch van 20 euro wel met ifi voeding. Het lijkt wel of het geluid losser, makkelijker en met meer plaatsing en detail uit de Speakers komt. Dit had ik echt niet verwacht. Voorlopig wel even klaar met sleutelen en lekker muziek luisteren.

          • Hoi Jos,

            Dat klinkt goed! Interessant! Hoe voed je de Etherregen en de klokken? Met de bijgeleverde voeding? Gebruik je ook een streamer of stream je met de BluOs module.

            Veel luisterplezier!
            Groeten,
            Wijnand

          • De etherregen met bijbehorende voeding. Gebruik interne klok Etherregen . De klokken van de m32 met de farrad. Ik gebruik een Roon rock die via het netwerk verbonden is met de BluOs module

          • Gaaf! Ik ben benieuwd hoeveel verschil je nog kunt waarnemen tussen de RoonRock en direct op je BluOs. Dit zou wel eens heel weinig kunnen zijn als de etheregen de vervuiling weet te stoppen.

            Wie weet ben je dicht bij de ultieme oplossing!

            Groeten,
            Wijnand

          • Hallo Wijnand
            Ik hoor toch verschillen tussen BluOs en Roon tot mijn verbazing. bv op amuses to death is bij Roon het 3 d effect een stukje breder en duidelijker en bij bird om a wire Is aan het eind leonard cohen veel duidelijker te horen als mee brommen. Of ik nu vanaf mijn eigen homeserver speel of van Qobuz maakt voor mij niet veel uit. Muziek lijkt ook makkelijker uit Roon te komen . Erg verrassend voor mij. Ik zal ook de pink faun nog eens er tussen weg halen. Kijken wat er dan gebeurd.

          • Hoi Jos,

            Er zijn best wel wat variablelen waar je rekening mee kunt houden, maar dit weet je vast wel. Mijn netwerk heeft een “vuile” zijde en een “schone zijde” alles in de vuile zijde zit achter een Glasconverter, maar ook hier gebruik ik diverse isolatoren en alle hoogwaardige lineaire voedingen. Wat is er dan nog vervuilend? de elektronica in mijn internetmodem en mijn Nass. Aan de schone zijde staat mijn AQ-Vox centraal. Deze is direct verbonden met mijn BluOs, mijn Streamer en de glasconverter naar de vuile zijde.

            Als ik wil vergelijken en stream vanuit Roon of direct op de BluOs, dan stream ik in eerste instantie een file die al op de streamer staat en in WAV formaat is. Op deze manier krijg ik een indruk tussen Roon en BluOs, vervolgens stream ik deze zelfde file in WAV formaat vanaf mijn Nass via de streamer en vervolgens direct naar de BluOs.

            Alles wat niet in WAV formaat komt, zoals vanaf Qobuz, stream ik altijd via mijn streamer, zodat het alsnog in WAV bij de BluOs aankomt. Alles wat niet in WAV bij de BluOs binnenkomt zal door de BluOs worden geconverteerd wat resulteert in extra noise (nieuwe geproduceerde noise). Dit laatste zou in jouw geval het hoorbare verschil kunnen, anders is de etherregen nog niet de ultieme oplossing (wel een hele goede 😉

          • Hoi Heute,

            Heb jij de Ansuz PowerSwitch D-TC Supreme in je systeem? Eerlijk gezegd ken ik deze helemaal niet. Ik ga zeker nog wel een stap maken, maar eigenlijk ben ik op dit moment al erg tevreden, dus eerst nog even genieten. Als eerste ben ik van plan de etherregen te testen. Deze wil ik met een Farad gaan voeden en misschien nog belangrijker met een powercord met Furutech NCF connectors. Misschien wil ik de etherregen nog eens proberen met een externe klok.

            Ik zal de test van de Ansuz in ieder geval een opzoeken… ook de test van Jaap. Bedankt voor de tip!

          • Hallo Wijnand,
            Wat voor streamer heb jij nog voor de bluesound kaart staan, zodat deze Kaart niet hoeft te converteren . Converteert Rhoon flac naar wav . Ik heb ooit mijn eigen cd,s naar flac geconverteerd. Dus ik bied nooit rechtstreeks wav aan. Had er ook niet aan gedacht dat dat weer ruis zou veroorzaken

          • Ik heb een Pink Faun 2.16 streamer. Deze streamer is zo schoon dat ik hem aan de schone zijde van mijn netwerk heb staan. Hier komt hij ook het beste tot zijn recht. Het enige wat zich nog tussen mijn streamer en de dac heb is de AQvox.

            Roon zal inderdaad converteren naar WAV. Je kunt hierin wat instellingen maken. Sommige dacs kunnen ook een direct DSD formaat verwerken, maar de meeste een PCM WAV.

            WAV wordt dan ook niet meer geconverteerd in de BluOS. Dit kan hij gewoon doorgeven naar de dac module. Als je flac aanbiedt dan moet de BluOs nog wat conversie werk verrichten. Dit afhankelijk van het compressie formaat van je files.

            Groeten,
            Wijnand

          • Hoi Jos,

            Mooi te horen dat de etherregen het goed doet. Voor een verdergaande verbetering zou je zelfs aan 2 (of misschien wel 3!) exemplaren kunnen denken… 🙂

          • Hallo Huite,

            Waarom denk je dat. Uptone zegt zelf over de etherregen dat ze zo goed als alle verstoringen tegen houden. Dat het zelfs geen zin heeft om van de glasvezel aansluiting gebruik te maken, Uptone heeft daar geen kwaliteits verbetering in kunnen waarnemen. Zelfs luxe netwerk kabels leveren volgens uptone niet veel op. Heb zowel aan de Nuc en de m32 nog wel een pinkfaun lanisolator zitten.
            Ik denk er eerder aan nog wat aan de stroomkant te doen. Ik heb nu een Supra stekkerblok MD series merk lll liggen met als extra nog twee noise harvesters Van psaudio ik woon in een buitengebied en meestal lichten de ledjes van de harvesters nauwelijks op , maar soms gaan ze ook behoorlijk te keer. Misschien de nieuwe Niagara eens uitproberen.

          • Beste Jos en Jaap.
            Jullie zullen gelijk hebben, maar mijn ervaring is dat 2 switches beter klinken dan 1. Daar meer mensen/websites die ervaring delen adviseer ik jullie het gewoon eens uit te proberen.

          • Less is more and more is less. Als het om audio gaat zeg ik altijd less is more. Ik heb installaties gezien waarin letterlijk 3 dacs in serie werden gebruikt in combinatie met een Trinov room correction device en hierachter nog een digitale voorversterker en een analoge voorversterker. Vanuit hier werden 4 eindversterkers gevoed. Alle componenten waren van zeer exclusieve kwaliteit.

            Het gekke was dat het effect hoorbaar was in positieve zin, maar alleen op het gebied van noise. Het audiosignaal kon hier onmogelijk van profiteren. Dit zeer ingewikkelde systeem is stapje voor stapje ontleed tot een relatief eenvoudig systeem. Er wordt nog maar 1 dac gebruikt, geen trinov en geen digitale voorversterker. Het enige wat moest gebeuren is afrekenen met de noise en dit is gelukt. De noise is in het digitale deel met meerdere componenten onderdrukt (more is less) en het audiodeel is sterk verbeterd door componenten te verwijderen (less is more)

            Ik denk zeker dat we op de goede weg zijn met ruis onderdrukking in het netwerk. Dit kan naar mijn mening met veel kleine stapjes of met 1 of meerdere grote stappen. Het enige wat belangrijk is, is dat het signaal zelf niet afzwakt t.o.v. de noise. Te veel passieve onderdelen zoals noise isolatie pluggen, kunnen roet in het eten gooien.

            Het component wat zelf de minste ruis veroorzaakt zou ik het dichts bij de dac plaatsen. De zou best wel eens de etherregen kunnen zijn!

          • Hoi Jaap,
            Merk is het zelfde ja. Maar wel een ander type.
            En met een ander prijskaartje. 12.000 euro (in Duitsland).
            Groeten, Huite

  10. Hadie Wijnand,

    Kon niet meer “aanhaken” bij je laatste post dus maar weer even zo.

    Dank voor je antwoord. Ja een Farad mét goodies klinkt aantrekkelijk.
    Maar heb inmiddels 2 AQVox-en in de keten, dus 2x een Farad mét goodies…
    Of toch de 2e AQVox (die nabij de server en streamer) t.z.t. vervangen door een Melco S100 waarvoor ik nog een vrije 12v rails heb op een Keces P8 incl. een nog ongebruikte Ghent Audio Gotham DC kabel.
    Keuzes, keuzes, neem ik een halve of een hele liter bier… 🙂

    De test met mijn modem/router op 100 Mb i.p.v. 1 Gb output was al snel een no-brainer. De Fritzbox op 1 Gb klinkt duidelijk beter. Voller, meer druk in het laag en geen (of minder) “rafels”.

    Wordt vervolgd!

  11. Het glasnetwerk blijkt minder interessant wanneer een ultra low noise streamer wordt ingezet. Ik gebruik het glas netwerk nog wel voor de ontkoppeling van het internet en de stream van Qobuz richting de Streamer. Hiertussen zit nog wel een AQvox switch op een Farad als sterpunt. Wat opvalt is dat de streamer door Ultra OCXO klokken naar slechts een 0,5% processor belasting is gezakt dit lag met OCXO klokken tussen de 5 en 8% processor belasting. Een ultra OCXO klok zou vele malen nauwkeuriger zijn dan een OCXO klok welke weer tot 100 maal nauwkeuriger is dan een normale computer klok op het moederbord. Uit de vermindering van de processor belasting leid ik af dat er blijkbaar heel veel fouten worden gemaakt en dat taken vele malen herhaald worden voordat het juist wordt uitgevoerd. Dit staat los van het netwerk waar fouten zelden voorkomen, maar waarvoor het wel belangrijk is dat er zo min mogelijk schakelruis aan de stream wordt toegevoegd.

    Mijn conclusie is dat goede klokken de schakelruis sterk kunnen terugbrengen en dat het gebruik van goede klokken op deze manier grote invloed hebben op een ethernet of andere digitale stream.

    Groeten,
    Wijnand

    • Het instellen van de netwerkkaart op 100Mbit brengt erg veel rust en een toename van informatie in het laag en midden. Er worden op 100Mbit slechts 4 draden uit de ethernetkabel gebruikt. Niet alleen wordt het veel rustiger op de digitale snelweg, maar ook de kans op overspraak in de kabel en de halvering van het aantal schakelende electronica delen in een switch of router worden teruggebracht.

      Als je dit niet kunt instellen dan kun je dit ook testen door de kabel aan te passen. De configuratie voor een 100Mbit kabel is gemakkelijk te vinden op het internet.

      Dit bracht voor mij veel winst. Een snelheid van 100Mbit is ruim voldoende.

        • Hoi Jaap.

          Je werkt thuis met een Fritzbox als ik mij goed herinner. Daarin kan je de poorten op 100 Mb zetten.
          Ik heb dat nu ook gedaan om even te testen. Nog niet naar kunnen luisteren.

          En om hier toch een beetje mee te kunnen doen: Ik gebruik óók glasvezel. Echter alleen vóór de Fritzbox! 🙂

      • Wederom interessante bijdragen Wijnand!

        Heb ook al zitten kijken naar die 100 Mb insteek, maar dat is in mijn set-up niet zo eenvoudig te realiseren. Daar komt bij dat ik wat in de war wordt gebracht door Melco die bij hun nieuwe S100 switch de Roon Core blijven aansluiten met 1 Gb maar bij het aansluiten van de Streamer 100 Mb gebruiken. De aanvoer _naar_ de Melco vervolgens weer met 100 Mb???
        https://www.melco-audio-masters.com/uploads/1/0/1/5/101505220/mel_2073_s100_a4_2pp_info_sheet_v3.pdf
        Een keer zo’n Melco uitproberen is in dit verband natuurlijk wel een interessante en simpele (maar dure…) optie!

        Over welke hardware spreek je trouwens bij de invloed van een (Ultra)Ocxo op de stream?

        Groeten, Huite

        • Hoi Huite,

          De ultra OCXO klokken zijn ingebouwd in mijn Pink Faun streamer. Hierin zit een ATX moederbord met een X470 chipset en een AMD Ryzen processor zonder GPU. Het systeem draait op een Linux operating system.

          Voor wat betreft de stream op 100Mbit praat ik over het netwer tussen de streamer en de AQvox en vandaar naar mijn dac.

          Ik wil de klokken in mijn dac op termijn ook gaan vervangen voor Ultra OCXO klokken.

          Succes met het testen op 100Mbit… ik ben benieuwd naar jouw bevindingen!

          Groeten,
          Wijnand

          • Duidelijk Wijnand!
            Ik gebruik als streamer (nog steeds) een Auralic Aries G2 waar uiteraard ook wat “klokwerk” inzit. Naar mijn upsampler/dac combi loopt het vervolgens via SPDIF.
            Via een aanpassing in de Fritzbox inmiddels op 100Mb aan het luisteren. Doet het in ieder geval goed, maar heb nog geen mening over de geluidskwaliteit anders dan dat het hemels klinkt, Maar dat deed het eerder ook al. 🙂
            Over een weekje nog maar een terug naar 1 Gb om te luisteren of er een verschil in zit. En t.z.t. maar eens een ingespeelde Melco scoren om te zien of dat de moeite waard is versus een AQVox SE!

            Weekend, Huite

  12. Beste Jaap, Ik heb de vraag al eens eerder gesteld, maar het is me nog niet helemaal duidelijk.
    Ik wil in de meterkast na de router een switch plaatse ( 8 poorten ) en ik wil ook een los accespoint voor de wifi plaatsen. Is het nu een goed idee om een netgear 108 switch te plaatsen met 4 poe poorten, of moet ik voor een andere oplossing kiezen.
    Ik wil de poorten zonder poe gebruiken als basis voor mijn high end netwerkje.
    Ter info. Ik ga achter de streamer ( Cambridge 851N ) in de kamer een netgear 105GS plaatsen ( smart tv, Spelcomputer ). en dan een audioquest vodka naar de Cambridge 851N.
    Ik hoop snel van je te horen.
    Alvast bedankt, Pieter Hagtingius.

  13. Blijf nog even eigenwijs verder prutsen met mijn non optische netwerkje!
    Nu een tweede AQVox SE toegevoegd en de Roon Nucleus verplaatst van de meterkast naar de stereo opstelling.
    Vanuit het modem/router in de meterkast loopt nu dus een stukje AudioQuest Carbon net Telegärtners naar de eerste AQVox en van daaruit plusminus 14 meter AudioQuest Carbon net Telegärtners naar de 2e AQVox in de luisterruimte. Deze is m.b.v. AudioQuest Diamonds verbonden met de Nucleus en mijn streaming Bridge.
    Al met al geeft deze aanpaste opstelling toch weer een leuke verbetering. Blij mee!

    • Het bovenstaande nog even nuanceren.
      Wat ik hierboven afsluitend als een “leuke verbetering” omschreef vind ik na het verder inlopen van de 2e AQVox SE een “significante verbetering”. Waanzin wat je met het optimaliseren van je stroom en datavoorziening kunt bereiken!

      • Nog even een update over de omgang met mijn 2 AQVox-en.
        Heb hier na lang lezen/praten/denken uiteindelijk een 2-tal Paul Hynes SR-4 voedingen aangehangen. De “SR4-05 fixed voltage version with a 4A continuous 20A transient current rating” met de “DC3FSXLR annealed Fine Silver with Teflon insulation” DC kabels. Uiteraard beide voorzien van een nette powercord. Deze voedingen zouden kwalitatief gezien gelijkwaardig aan de Farad moeten zijn maar zijn zo’n 200 euro per stuk goedkoper.

        Hoe dan ook het effect van deze upgrade is veel groter dan verwacht/gehoopt. Nog eens een flink toename in rust en zuiverheid, maar ook zaken qua soudstage, imaging en laagweergave zijn verbeterd. En daar was ik al heel tevreden over.
        Kortom blij mee en wat mij betreft een aanrader voor wie nog een stap vooruit wil maken met zijn AQVox(en)-SE.

        Krijg volgende week nog een paar Gendt Audio DC-kabeltjes binnen met “Gotham DC(JSSG360) Cable” zoals die ook aan alle andere lineaire voedingen hangen. Eens kijken of dat nog iets extra brengt!

          • Hoi Paulus, Dat zou je denken hè, maar ik vind dat juist door dit soort “tweaks” audio op muziek begint te lijken. Voor goede audiosystemen zou ik dit zelfs geen tweaks willen noemen, maar een goede aanvulling op de audiocomponten.

            Groeten,
            Wijnand

          • Hoi, Wijnand, ik bedoel te zeggen. Hoever kan je gaan. Ik zelf heb een audio headfi set bestaande uit een BursonV2 headphone amp. Audeze lcd2 Fazor koptelefoon, Metrum acoustics Musette dac verbonden met een Metrum Ambre, Silent Angel Bonn switch gevoed door een sBooster, alle bekabeling is van Chord Shawline t/m de netwerkkabel toe. Stroomkabels van Kemp met het nieuwe stroomblok van ifi de powerstation. Alles streamen hi-res met Qobuz via Roon. En juist met koptelefoon hoor je alle fijne finesses van muziek. Dus daarom zeg ik hoever kan je gaan. In mijn geval tot zover en dan genieten van de muziek.
            Groet. Paul

          • Hoi Paulus, Ik begrijp het!

            Zo te lezen heb je een erg mooie set, dan is het inderdaad beter om je daar op te focussen i.p.v. wat er zoal nog te koop is.

            Wat je schrijft over de hoofdtelefoon en alle fijne finesses. Ik heb zelf een vreemde ervaring met hoofdtelefoons. Deze moeten juist niet met al te goede apparatuur en voedingen ondersteund worden. Als het signaal te goed wordt dan krijgt een hoofdtelefoon te veel laag informatie. Een luidspreker profiteert hiervan maar een hoofdtelefoon geeft alles weer en raakt uit balans.Het lijkt erop dat ze hier niet voor gebouwd zijn. Ook de high end modellen niet.

            Ik luister dus met de hoofdtelefoon op een Marantz hoofdtelefoon versterker los van het audiosysteem. Toch komt dit niet in de buurt van de finesses die ik met het hoofdsysteem met de luidsprekers bereik.

        • Hoi Huite,

          Gaaf! dat hadden we een half jaar geleden niet bedacht. Een goede voeding gaat toch een stuk verder dan de standaard adapter.

          Ik zal mij eens verdiepen in het merk. Ik werk zelf met de Farads en goede voedingskabels met Furutech connectors

          Groeten,
          Wijnand

          • Ja erg leuk allemaal! Geloof zeker ook in de Uptone en de SOTM mét klokken maar het moet bij mij zo maar even goed zijn. Wel erg benieuwd naar jouw ervaring met de EtherRegen.
            Het feit dat niet iedere lineaire voeding een verbetering brengt bij switches als de AQVox, de SOTM of straks ook de English Electric 8S zou te maken hebben met dat deze voedingen niet snel genoeg zijn. Sowieso een zwak punt van lineaire voedingen n.m.m. Ik begrijp het gebruik van (ook nog eens zware en energie vretende) lineaire voedingen in versterkers dan ook niet. Maar nu dwaal ik af!

          • De Etherregen heb ik nog niet besteld. De klokken waar je over schrijft, zijn volgens mij alleen goed voor een lagere phase noise. Ik denk niet dat het kloksignaal zelf erg interessant is in dit soort componenten. Toch wil ik als de Etherregen bestel hier een Farad en een Pink Faun femto klok opzetten (vanwege de ultra lage phase noise van deze klok). Dat wordt een flink kostenplaatje.

            Voor wat betreft de voedingen, sinds een jaar of 8 bouw ik zelf ook lineaire voedingen. Ik heb door de jaren veel tips en tricks van vooral Pink Faun hierin verwerkt. Hiernaast heb ik ook zelf de nodige ervaring opgedaan. De snelheid van een lineaire voeding is deels afhankelijk van het type elco’s. Ik heb twee identieke voedingen gebouwd met verschillende elco’s wel van het zelfde merk. De ene voeding is waanzinnig en de andere slechts matig. Het is belangrijk om zo min mogelijk spanningsdelertjes te maken, waarmee interne metingen kunnen worden gedaan. Ook al gaat het om een spanningsdeler van 100K Ohm, het is direct hoorbaar. Dit doe ik tegenwoordig met een opa2134 met een input impedantie van 10 tot de macht -13. Klink veel beter, en als spanningsregelaar gebruik ik een Mosfet. Een Mosfet laat geen spanning/stroom door op de gate, dit doet een normale regelaar wel. Dit soort voedingen zijn waanzinnig goed in combinatie met audio, maar het blijft een hele klus om ze te bouwen.

        • Nog even voor de volledigheid.
          De Gendt Audio Gotham DC kabeltjes zijn in mijn setup (en met mijn oren) zeker geen verbetering t.o.v. de zilveren kabeltjes van Paul Hynes.
          Bij Paul Hynes nog 2 extra kabeltjes besteld om te testen op de 2 Keces voedingen in de audiogroep.
          Echt bizar wat een ander DC kabeltje klankmatig doet op slechts de eerste van twee AQVox-en!

  14. De AQvox switch is na een paar weken niet meer weg te denken uit het netwerk. Ondanks de goede bijgeleverde voeding van AQvox kan er nog een goede stap voorwaards gemaakt worden. Dit door de voeding te vervangen voor een Farad 5V. Met deze voeding ontstaat er nog meer kracht, rust en detaillering. Na de goede resultaten met de AQVox zelf is het bijna niet voor te stellen dat er nog zoveel ruimte is voor verbetering. Binnenkort wil ik de SBooster 5V ook eens aansluiten op de AQvox, wie weet wat hiermee te bereiken valt.

    Zijn er mensen met ervaring met de upgrade kabel op de SBooster?

    • Ben ook nog steeds superblij met de AQVox.
      Grappig dat ij wél een verbetering ervaart met een andere voeding terwijl AQVox zelf het afraad en Hans Beekhuyzen geen verbetering ervaart in zijn testje met de SBooster (als ik mij niet vergis).
      Hoor graag van je hoe het verder verloopt!

      • Hoi Huite,

        Vandaag ook de SBooster op de AQVOX getest op een erg mooi Goldmund systeem. Er is wel duidelijk verschil waarneembaar t.o.v. de bijgeleverde 5V adapter. Er is meer rust en ook is het geluidsbeeld iets dieper, maar hiernaast wordt het midden en hoog iets scheller. Met de bijgeleverde adapter klinkt het e.e.a. iets rommeliger, maar de klank is ook wat voller. Eigenlijk gewoon een bevestiging… nee het is niet beter.

        Met de Farad 5V kun je wel echt iets winnen. Eerder gaf ik al aan dat dit een groot verschil maakt. Maar met de ervaring van vandaag zou ik het liever een nuance verschil willen noemen. Het is met een Farad 5V belangrijk om ook een goede voedingskabel te gebruiken. Er is dan meer rust nog iets meer boddy en het geluidsbeeld gaat wat dieper. Maar de standaard adapter blijft ongekend goed voor het type en het geld!

        Groeten,
        Wijnand

        • Hoi Wijnand,

          Dank voor je terugkoppeling. Je hebt het er maar druk mee!
          Als ik het zo lees probeer ik wel tevreden te blijven met de huidige set-up. Zou die Farad nog wel willen proberen maar zo’n 900 a 1000 euro inclusief een mooie ac en dc kabel én een nette zekering is wél veel geld voor een nuance verschil…

          Zou leuk zijn om bij wijze van experiment een Ghentaudio DC kabel aan de AQVox voeding te monteren. Bij voorkeur de Gotham omdat die bij mij mooi klinkt. Kabel is ook super afgeschermd wat ik belangrijk vind. Ben alleen niet zo handig…!

          Fijn weekend verder, Huite

          • Hoi Huite,

            Lekker druk… ja dat is de hobby.
            Het technische deel vind ik bijna net zo leuk als het luisteren zelf, dus het is geen straf 🙂
            Ik hou mijzelf ook bezig met het bouwen van voedingen en andere high end onderdelen. Het leuke is dan om deze zaken te vergelijken met commerciële producten.

            Ik ben het met je eens dat 1000 euro voor een nuance verschil veel geld is. Ik zou lekker bij de adapter blijven.

            Ik zal de adapter eens aan de oscilloscoop hangen. Ik ben toch wel erg benieuwd naar het geheim van dit kleine juweel. Ik vermoed dat de schakelfrequentie van de adapter een verband heeft met de klokfrequentie van de AQvox, want op andere gebieden, zoals schakelruis en afscherming staat de AQvox adapter al snel met 3-0 achter.

            Fijn weekend!
            Wijnand

          • Zou interessant zijn om al die High end adapters en switches eens aan de scope te hangen. waarschijnlijk geven ze net allemaal in een andere frequentie een klein ruisje wat dan weer effecten op het weergave resultaat heeft.

          • Hoi Huite, ik heb hem wel aan de spectrum analizer gehangen. De exacte waarde kan ik mij niet meer herinneren, maar de Farad haalde wel veel betere waarden. De adapter scoorde gek genoeg niet anders dan andere adapters. Ik ben al snel definitief overgestapt op een Farad voeding. Nadat de Farad goed was ingespeeld en gecombineerd met een goed powercord met Furutech NCF connectoren en een level 3 gelijkstroom kabel. Was er wel een noemenswaardig verschil. Maar de prijs van een AQvox switch gaat hiermee wel 2 keer over de kop. Conclusie met de standaard adapter bereik je al een zeer goed resultaat

    • Dag Wijnand, volgens diverse Amerkaanse sites op audiophile heeft de Sbooster geen zin op de Aq-vox of SoTM switch. In mijn eigen ervaring op de SotM scheelt het wel behoorlijk eel dat er een SotM voeding op staat. De wordt ook door SoTM geadviseerd.op dit moment draai ik met een Keces p8 mono op de Sotm switch klinkt erg goed!!

      • Hoi Tommd64,

        Het belangrijkste is wat je er zelf van vindt. Ik denk dat in 99 van de 100 gevallen een goede lineaire voeding zal winnen van een adapter. Er bestaan wel erg goede schakelende voedingen, maar hier gaan dan vaak ook maanden ontwikkeling aan vooraf. Ik ben wel erg benieuwd hoe AQvox dit voor elkaar gekregen heeft.

        Goed te horen dat SotM en Keces een goede match zijn!

        Groeten,
        Wijnand

    • De Farad is een zeer bijzondere voeding. Inmiddels al een paar in gebruik en inderdaad het is vooral de kracht die erg opvalt. Andere ontwerpen zoals van SOtM, TeddyPardo, Paul Hynes, BOTW P&P ECO geven ook veel rust en detaillering maar missen kracht. Dat geeft een beetje saai niet muzikaal effect op het eindresultaat. Ik heb, om er wat leven in te brengen, ook even met een klassieke CLC voeding inclusief zware smoorspoel gespeeld. De enige voeding in mijn verzameling die ongeveer hetzelfde doet is een gemodificeerde Uptone JS-2 maar dan toch met iets minder rust en detaillering.

    • Nice equipment!

      Ik kende deze Roon streamer niet. The Auralic aries G2 zou ik ook wel eens willen beluisteren.

      Stream je alleen van je interne netwerk? Of stream je ook wel vanaf het internet?

      Netwerken blijven erg interessant, dit omdat het zo ongrijpbaar blijft. In het ultieme netwerk zou een streamer of een router geen invloed mogen hebben op de sound van een dac. Gek genoeg blijkt tot op heden dat zelfs in een volledig geïsoleerde opstelling het effect van een voeding op een Nass, of een voedingskabel op een streamer, nog steeds een behoorlijke invloed houden op de prestaties van een audioset. Ik ben heel benieuwd of een AqVox SE dit effect kan verminderen of zelfs grotendeels kan opheffen.

      Groeten,
      Wijnand

      • Hoi Wijnand,

        De Nucleus is mijn Roon core en bevat een ssd met mijn cd rips plus wat highres albums.
        Speel meestentijds gewoon Qobuz highres via Roon en wijk af en toe uit naar een rip of highres album dat op de Nucleus staat. Hoor tussen deze 2 “bronnen” geen verschil.
        En mocht je willen horen hoe e.e.a. klinkt ben je hier van harte welkom hoor!

    • Hoi Huite,

      Vandaag de AqVox binnen gekregen. Natuurlijk heb ik hem snel aangesloten en aan een aantal testen onderworpen.

      Na de testen is mijn setup als volgt. Ziggo router met separaat wifi acces point. Isolator bestaande switch met isolator en lineaire voeding. Weer een isolator dan de AqVox met nog een isolator.

      Op de AqVox zijn aangesloten
      1. Nass met isolator in de Nass.
      2. AV-Streamer met isolator in de streamer.
      3. NAD M12 met isolator in de M12

      Het resultaat is fantastisch de AqVox brengt zeker een mooie verbetering in de scheiding van mijn interne netwerk van het internet. Dit wordt zoals beschreven nog iets beter door nog een extra scheiding en 4 isolators t.o.v. de Router. Deze extra scheiding is geen must, maar brengt nog net iets extra’s. De isolators in de componenten (nass, streamer en M12) brengen stuk voor stuk nog iets extra.

      Ik geef de AqVox 5 sterren.

      Qobuz en Tidal spelen nu op een hoger niveau als mijn systeem speelde vanaf mijn Nass zonder AqVox. Het niveau van de Nass muziek heeft ook bijna een zelfde stap gemaakt. Ik heb wat gelijke albums van Qobuz en mijn Nass gespeeld. Soms zit er een paar db verschil in, maar andere albums klonken 99.9% gelijk. Blind is het verschil zeker niet meer waar te nemen.

      Het verschil zit hem vooral in extra rust, maar op allerlei andere fronten zijn ook verbeteringen waarneembaar.

      Groeten en bedankt voor de tip!
      Wijnand

  15. Nu ook maar even melden wat er dan leuker of beter kan.
    De opzet was al heel behoorlijk, en het netwerk is niet helemaal een vreemde omgeving voor mij.
    Nu was er toch wat nieuws te beleven met de glasvezel opzet, die Jaap demonstreerde bij de AVMN avond. De nieuwe opzet naar een beter geluid.
    En dan als laatste stukje, de 2 Media-convertors van RJ45 naar glas/optisch en weer terug toegepast, en bij de laatste omzetting van glas/optisch naar de RJ45 een hele schone voeding.
    Die gebruikte ik met de Squeezebox Touch, ( lineaire shunt geregelde 5V (Guido Tent)). En nu dan op de media-convertor die voor streamer/DAC geïnstalleerd zit.
    Dat geeft dan inderdaad meer rust in het geluidsbeeld, erg groot is het verschil ook niet, maar ik heb al glasvezel wat er binnenkomt in de meterkast. De 1e galvanische scheiding is daar al wel aanwezig, maar de lokale ruis is nu ook wel vertrokken. Deze opzet is dus wel een blijvertje, waarbij ik de indruk heb dat het ook zeker de voeding van de laatste media-convertor een belangrijk aandeel heeft.
    En dat ik dit dan gerealiseerd heb voor een bedrag van €88,–, dat is wel eens anders/kostbaarder geweest.

  16. ‘@ Jaap
    Kan niet direct op jouw laatste bijdrage reageren, dus maar even zo.
    Mocht je geen AQVox SE kunnen scoren voor een test dan staat de A-A Studio Zuid voor je open. Kan je 1 op 1 met een Netgear 108 vergelijken welke is voorzien van een goede LPS.
    Kan je ook weer eens genieten van een MOS Dac. Waarbij de “M” staat voor Maximum..! 🙂

  17. Nog even over een ultiem netwerk voor streaming.
    Bovenstaand artikel en de discussie die daarop volgde heb ik als erg waardevol ervaren.
    Heb er ook veel van geleerd en mijn netwerk en dus mijn muziek weergave, is er flink beter door geworden.
    Heb op advies van Jaap een (Netgear 108) switch gemonteerd die ik logistiek gezien niet nodig had, maar die wel voor een beter geluid zorgde. De Netgear werd vervolgens van een lineaire voeding voorzien (Keces P3) die op zijn beurt weer mooie AC en DC kabels kreeg. Verder goede Cat7 bekabeling (AQ Carbon met Telegärtners) gebruikt. Ook nog de PinkFaun LAN isolator uitgeprobeerd op de ingang van mijn streaming bridge. Dat werkte echter niet (positief) bij mij. Nog de optische ontkoppeling overwogen. Maar dit om diverse redenen niet toegepast. Eindresultaat; een tevreden “netwerkmens”.
    Maar ja, stilstand is achteruitgang toch? Dus hoe zou ik nog verder kunnen verbeteren. Had al langer de AQVox SE switch op het oog. Hans Beekhuysen (HB Channel) en Dirk Sommer (HiFiStatement) zijn er lyrisch over. Maar er zijn ook wel mindere reviews te vinden.
    Toch besloten de AQVox te kopen. Deze is inmiddels grotendeels ingespeeld en is werkelijk een revelatie! De weergave is ongelofelijk schoon, ruimtelijk en vooral heel “echt”. Misschien is “heel analoog” wel een dekkende term.
    Hoe dan ook, mijn tip voor een ultiem netwerk voor streaming is het gebruik van een AQVox SE switch in combinatie met een set mooie Cat kabels en dito stekkers. En dan gelukkig zijn en genieten maar!

    • Beste Huite,

      Ik overweeg om AQVOX SE switch aan te schaffen; ik heb een vergelijkbare setup als jouw voor je de AQVOX SE aanschafte. Is deze switch zijn 800€ waard?

      Huidige setup:
      Roon ROCK (dedicated NUC, passieve cooling, met LPS) =>
      D-Link DGS-105 (decicated switch met LPS) =>
      AQ Carbon netwerk kabels (CAT700 met Telegartner connectoren) =>
      Lumin U1 mini (met adapterkit voor Sbooster lineaire voeding) =>
      Devialet Expert 400 (bekabeling: Love Cable; Nordost; AudioQuest) =>
      Vaessen Audiodesign Galaxy Ultimate speakers
      Focal Utopia hoofdtelefoon

    • Het grote WAF probleem – lekker luisteren naar muziek, betekent (tot voor kort) een 10 meter AudioQuest netwerkkabel uitrollen van Meterkast naar mijn CA-851N. Twee maanden geleden was ik – noodzakelijk kwaad – gedwongen een nieuwe switch aan te schaffen en heb mijn oog laten vallen op TP-SG1016D met gemodificeerde voeding. En inderdaad Diana Krall staat nu nog meer ‘aanraakbaarder’ in onze huiskamer en het verschil van hetzelfde album van haar, tussen DSD en 94/24 is nu een wereld van verschil. Maar .. de WAF factor bleef … uitrollen van de CAT kabel … totdat ik van een TP-link vertegenwoordiger de tip kreeg kijk eens naar de TP – AV1000 ethernet over powerline – meteen met de notitie van hem: maar vergeet het WiFi want dat redt het niet zeker niet met DSD. Ik heb het geheel nu een maand in huis vrouw tevreden en ik super tevreden! En een vriend blij gemaakt met een goede netwerkkabel … misschien een toevoeging aan streaming? Het kost je niet de hoofdprijs slechts 77 euro maar de moeite waard althans dat is mijn ervaring

      • Beste gewoondemax, heb op deze site vaak geschreven over de powerline adapters. Maar er wordt dan gesproken over de vervuiling van de stroom die dan hoorbaar is. Heb deze vervuiling nooit gehoord, maar ga beslist niet verkondigen dat dit onmogelijk is. Want omdat de techniek steeds verder voortschrijdt, zal dit zeer waarschijnlijk, pas hoorbaar worden bij de installaties van >€30.000,– Wist je als het modempowerline adapter zich bevind in de groepenkast, dan zit er op elk stopcontact (powerline adapter) internet. Probeer niet om de powerline adapter via een tafelcontactdoos te gebruiken, de powerline adapter is ook verkrijgbaar met stopcontact aan de achterzijde. Trouwens als je een ander merk powerline adapter gebruikt, dan werkt het niet, want de instellingen (die je niet kunt wijzigen) zijn vaak verschillend.

    • Hey Huite,
      Ik had een IFI Ipower op een netgear switch en een Pink Faun Lan Isolator op de streamer.
      Na een periode van twijfel ben ik ook voor de AQVOX SE switch gegaan en van een openbaring gesproken!
      En ik deel je mening volledig, er is meer detail in het laag en hoog en er is meer rust in de weergave.
      Met deze switch speelt je set echt wel op een hoger niveau, tnx voor de gouden tip!

      • Goede beslissing. Als je twijfelt dan is er meestal iets wat nog niet optimaal functioneerd. Ik heb na een tip zelf ook nagedacht over deze switch, maar doordat ik 8 PF lan isolators gebruik. Op iedere kabel 2 isolators… hierdoor is er voor mij geen enkele twijfel. Met de toevoeging van iedere isolator was er een duidelijke verbetering hoorbaar. De Netgear switch is dedicated voor audiostreaming… dus geen ongeïsoleerde kabels op de switch. Hierdoor kan er ook geen noise van andere netwerk deelnemers op de switch terecht komen. Hiernaast maak ik gebruik van eigen ontwerp ultra low noise powersupply’s voor de router, nass en switch alle voedingen gebaseerd op mosfets.

        De volgende stap die ik wil zetten is een apart wifi acces point, waardoor de router nog minder noise zal produceren, hiermee hoop ik dat Qobuz en Tidel op een gelijk niveau komen als de streams die vanaf mijn Nass komen. Een goede router kan volgens mij als een gelijkwaardig onderdeel als een nass gezien worden. Dit als de noise van de router op een gelijk niveau als de noise die een nass produceert gebracht kan worden.

        Groeten,
        Wijnand

        • De insteek met een apart wifi acces point om je router te ontlasten klinkt interessant Wijnand!
          Laat ons weten hoe het werkt en in welke configuratie.
          Wat de betreft de AQVox SE doe je dit apparaat misschien tekort door het vooral als een isolator te zien. Probeer er eens eentje uit als je de kans krijgt!

          • Dag Huite. Wat doet die AQVox dan nog meer? Een switch is een switch. En een goede switch doet schoner zijn werk, wat bij audio een voordeel is. Timing, snelheid of andere zaken spelen niet echt een rol bij package based audio…

          • Goedemorgen Jaap,

            Op de achterzijde van de SE staat:
            “Jitter Reduction, Re Clocker, Signal Shaper, De Noiser”.
            Wat er precies wel en niet in het doosje en bijbehorende voeding zit is mij niet bekend.
            Wat ik wél weet is dat het bij mij als een revelatie klinkt!

            Ciao, Huite

          • Hoi Huite, als ik de kans krijg zal ik dat zeker doen 😉

            Hoewel technisch gezien zijn losse isolators in het voordeel, doordat ze aan beide zijden van een kabel gemonteerd kunnen worden. Hierdoor wordt een netwerkkabel volledig geïsoleerd…. er is geen weg naar massa, waardoor de kabel ongevoelig wordt voor invloeden van buiten af. Ook na de switch krijgt mag verstoring geen kans krijgen. Stoor signalen zoeken namelijk een weg naar aarde en dit wordt met 2 isolators weggenomen.

            In theorie zou een standaard switch zèlf meer noise kunnen produceren dan een duurdere AQVox, dit wordt dan met name door de voeding veroorzaakt. Het overgrote deel van de noise komt volgens mij van buitenaf…. van het lichtnet en vanaf elektronica componenten zoals een router een streamer en een nass. Jitter is volgens mij helemaal niet van toepassing. Onder signal shaping versta ik het ontdoen van noise en het opnieuw opzetten/doorzetten van de stream.

            Toch ben heel benieuwd naar de AQVox… ik zal hem als ik hem in handen kan krijgen zeker testen. Hierbij zou ik de isolators aan de andere zijde van de kabel zeker blijven toepassen.

            Groeten en veel luisterplezier,
            Wijnand

          • Dit weekend heb ik de Wifi functionaliteit van mijn Ziggo router uitgeschakeld en een Google Wifi acces point geïnstalleerd. Het idee hiervan was het ontlasten en ontstoren van de Ziggo router. Het nieuwe acces point is nog niet voorzien van een galvanische scheiding en heeft nog geen lineaire voeding. Het nieuwe Wifi Acces point is direct aangesloten op mijn Ziggo router. Dit kan een nieuwe bron van verstoring op de router zijn. De afgaande stream van de Ziggo router is voorzien van een isolatorplug. Met het ontlasten hoopte ik het Streamen met Qobuz en Tidal op een gelijk niveau te krijgen als met het streamen vanaf mijn Nass. Op mijn Nass staan alle audio bestanden in Wav formaat, dit omdat ik deze het beste vind klinken. Deze kunnen namelijk direct worden afgespeeld en hoeven niet meer te worden omgezet, zoals wel nodig is met Flac bestanden van Qobuz en Tidal.

            Verder gebruik een Pink Faun AV-Streamer (audiolinux) met lineaire voeding en OXCO klokken waarmee de audio bestanden vanuit Roon worden gestreamed. Alle componenten in het netwerk zijn voorzien van dubbele isolator pluggen en lineaire voedingen.

            Het resultaat met het nieuwe Wifi accespoint is helaas nog niet noemenswaardig.

            Mijn huidige Ziggo router (connect box) was vanaf dag 1 een enorme bron van verstoring en veel minder goed dan het model wat ik daarvoor gebruikte. De streams vanaf internet stopte vaak al tijdens het eerste nummer en er was veel minder rust en dynamiek. Door de lineaire voeding en de isolator pluggen zijn de Stream problemen opgelost en ontstond er weer meer rust en dynamiek. Met het testen van het nieuwe acces point en het vergelijken van internet Streams met streams vanaf mijn Nass trok ik regelmatig de netwerkkabel van mijn Ziggo router los, zodat alleen mijn interne netwerk actief was. Wat duidelijk werd was dat met het afkoppelen van de Ziggo router nog meer rust en kracht in het laag ontstond. Dit ondanks de vele galvanische scheidingen en lineaire voedingen. Om deze reden besloot ik een Kemp Elektroniks coax isolator op de Cai outlet te plaatsen (WCD coax voor TV en Radio). Met deze isolator wordt een enkelvoudige galvanische scheiding gecreëerd, waardoor aardlussen worden onderbroken en de verstoring verminderd. Dit bleek een goede stap, maar Ziggo router blijft invloed houden. Ik overweeg nu ook een glasverbinding op te zetten, maar ook over glas kan een deel van de vervuiling worden doorgezet….

            Ik heb besloten om eerst de AqVox te gaan testen. Wie weet blijft de vervuiling na het herclocken achter… en gaat er een schoon signaal verder. Hij is besteld… binnenkort meer!

            Groeten,
            Wijnand

          • Hoi Huite,

            Ja inderaad de SE versie. Ik ben benieuwd!

            Hoeveel componenten heb jij verbonden? Ik ben vooral ook benieuwd of het verschil maakt als 2 poorten gebruikt worden t.o.v. alle 8.

  18. Nog even een vraag in dit (neem ik aan) populairste artikel uit 2018:
    Welke van onderstaande modellen heeft theoretisch gezien de voorkeur?

    Model 1: Switch in de meterkast waarop aangesloten; modem/router, Roon server, 15 mrt. lange Cat.7 kabel met directe aansluiting op Roon endpoint.

    Model 2: Switch en Roon server in directe nabijheid van Roon endpoint en de 15 mrt. lange Cat. 7 kabel direct aangesloten op modem/router in de meterkast

    Model 3 en 4: Als model 1 en 2 maar met gebruik van een extra switch aan het uiteinde van de 15 mrt. lange Cat.7 kabel (daar waar deze kabel bij 1 en 2 direct is aangesloten).

    Hoor graag jullie mening!

  19. Hoi beste allemaal,

    Ik was weer ff het net aan het afzoeken, ik heb iets gevonden war ik het bestaan niet eens van wist?!
    Dit gaat mij persoonlijk ver boven mijn buget, vraag me af of dit uberhaubt wel loont en hoorbaar is?!
    Dit is wat ik tegen kwam;

    https://jcat.eu/product/m12-switch-gold/

    deze heeft een betere prijs, maar dan nog …
    https://www.conrad.nl/p/phoenix-contact-fl-switch-1605-m12-industrial-ethernet-switch-10-100-mbits-193667?WT.mc_id=affiliates:tradetracker:308958:193667&utm_campaign=308958&utm_medium=affiliates&utm_source=tradetracker

    dit is ook interessant:
    https://jcat.eu/improve-sound-quality-streaming-services-tidal-qobuz/

    Wilde ik toch met jullie delen 🙂

    groet,

    Wim …

  20. Hoi Jaap bedankt voor de uitgebreide test en het verslag daarvan.
    Ik begin mijn vraag met een beschrijving van het digitale signaal in mijn audio netwerk. Dat bestaat uit een modem en router van de provider, via een onbeschermde cat5 kabel gaat het naar een Asus RT N66U router centraal in ons huis. Van deze router met beschermde cat 6 kabel en Telegardners naar een Switch (met Sbooster oud model) vervolgens met een korte AQ kabel via een Pink Faun isolator naar de SOtM ulta neo streamer (op Sbooster mk1) dan via een hoogwaardige ubs kabel naar een Singxer SU1 audio brigde (net nieuw) en dan via een MIT coax kabel naar de T+A dac 8. De streamer, dac en switch krijgen stroom van een apparte audio groep met goede zekeringen waarop een hoogwaardig stekkerblok met een netfilter is aangesloten.
    Nu lees ik dat het geen zin heeft liniaire voedingen te plaatsen op de routers en NAS die voor de switch zijn geplaatst, met uitzondering indien die apparaten in de buurt staan van je streamer (en dac?). Nu is het bij mij zo dat het modem en de router van de provider het huis in komen op de locatie waar mijn audio apparatuur staat. De bijbehorende schakelende voedingen staan dus relatief dicht bij mijn apparatuur (maar op een andere groep). Heeft het in mijn geval wel zin om de schakelende voedingen door lineaire voedingen te vervangen en zo de ruis nog verder te verlagen?

  21. Naar aanleiding van de comments hier heb ik een dedicated switch voor mijn hifi aangesloten met een IFI power supply. Het resultaat: ‘Goh, inderdaad: klinkt beter: meer rust en blackness; leuke tweak!’ Nu vraag ik me af of het zin heeft om de IFI power te vervangen door een sbooster voeding. Heeft iemand hier ervaring mee? Hoeveel scheelt het om de IFI power supply te vervangen door een sbooster? Maakt het niet uit? Is het 10% beter of misschien wel 2x zo goed?

  22. Het blijft een interessant en voor audio een belangrijk onderwerp. Na de aanpassingen in mijn netwerk (Router, Switch, Nass, Audiocomputer, Voorversterker Dac) is het geluid extreem schoon en fijn om naar te luisteren. Alle componenten (behalve de voorversterker dac NAD M12) zijn voorzien van een lineaire voeding en alle kabels van een dubbele galvanische scheiding. Dit maakt dat er nauwelijks tot geen vervuiling vanuit het voedingscircuit op het netwerk terecht kan komen. Vervuiling vanuit de componenten zelf veroorzaakt door de interne elektronica maken geen kans door de dubbele galvanische scheidingen op de bekabeling. Interferentie wordt eveneens uitgesloten doordat geen enkele kabel in direct contact staat met een component of met aarde.

    Is dit ultiem? Nee helaas nog niet. Het blijkt nog steeds belangrijk om een goede voedingskabel op de audio PC te gebruiken. Misschien gaat een high end ethernet kaart hier nog verandering in brengen.

  23. Hallo allemaal, ik ben nog iets op het net tegengekomen.
    Ik weet me hier even geen raad mee, daarom stel ik mijn vraag hier aan jullie.
    Weet iemand van jullie of het zin heeft om de kabel (rj11) tussen telefoon-stopcontact en het modem te vervangen door een betere? (snellere)
    dit kwam ik tegen op amazon;
    https://www.amazon.co.uk/Belkin-Speed-Internet-Modem-Cable/dp/B00004Z5LZ

    https://www.amazon.com/Cables-28724-High-speed-Internet-Modem/dp/B000083JZ0?th=1

    Als dit zin heeft, is het dan ook handig om een beter telefoon-stopcontact te plaatsen?

    Of is dit gewoon larie?

    mvg Wim

  24. Ik heb in de tussentijd een Ifi ipower gekocht bij Amazon in duitsland was de prijs maar 44 euro! .. omdat ik vlak bij de Duitse grens woon heb ik de ipower in Duitsland laten afleveren bij een pot kantoor. (levering binnen Duitsland was gratis).
    Eenmaal de ifi ipower aangesloten hoorde ik meteen een goed en positief verschil!
    Later heb ik nog een lineaire voeding bij Ali besteld (merk glzozone) .
    Ik wilde deze 2 voedingen eens goed gaan testen op de zelfde netgear switch ( zoals Jaap al aangaf, de switch achter de streamer), het verschil was gelijk te horen.
    Ifi ipower is gewoon een goed product, toch had mijn set met de “Ali” voeding nog meer van alles, meer rust, detail, helderheid, zeer de moeite waard!
    Ook het beeld profiteert hiervan, ik stream nogal veel films vanaf mijn nas.
    Ben helemaal in mijn nopjes met mijn ( als nooit vantevoren klinkende) set.

  25. Goh dit is inderdaad een pulitzerprijs waardig 😉 en je leest dit niet in een paar tellen. Had me nooit zo verdiept in het netwerk. En als je dit met aandacht (een must) leest dan steek je er veel van op. Jaap heb ik dit goed begrepen? Sluit de streamer nooit rechtstreeks aan op de router, maar op de switch. De ethernet kabel van de router switch hoeft niet de hoofdprijs te kosten, maar die tussen de switch streamer zit, niet op bezuinigen. Deze link https://www.allekabels.nl/netwerk/netwerk-switch.html roept ook weer vragen op. Inzake buffer geheugen. Maar is een hub überhaupt met meer dan 2 aansluitingen aan te bevelen, daar deze de data evenredig over het aantal poorten verdeelt. En een switch stuurt de data waar nodig, gebeurt dit automatisch, of moet je dit zelf instellen? Welk(e) merk(en) heeft voldoende buffer geheugen? Want dit is volgens mij de oorzaak, dat sommige problemen hebben met de ontvangst van de muziek stream dienst.

  26. Ik hoor op dit forum de veel de naam audioquest vallen, zij hebben dan ook top producten.
    Zelf heb ik een utp kabel van Meicord – opal, toen ik deze voor het eerst aansloot ging er een wereld open! … alsof de muziek meer rust en diepte kreeg, ook meer detail.
    Meicord – opal is naar ik meen minder duur dan audioquest, je krijgt standaard in de verpakking ook een test rapportje erbij van de desbetreffende kabel, vond ik wel geinig. 🙂

  27. Gisteren heb ik nog een paar Pink Faun lan isolatorplugs gekocht. Ik wilde testen of het zin heeft om meerdere componenten te isoleren en tevens een kabel aan beide uiteinden te voorzien van een isolator. Ik speel met een NAD M12 met BluOs module. Sinds ongeveer een jaar heb ik er 1 in de BluOs module geplaatst. Dit bracht een goede verbetering, voor mij meer dan een high end netwerkkabel. Nu heb ik er ook 1 in mijn Pink Faun AV.STREAMER geplaatst dit brengt opnieuw een kleine verbetering, maar niet zoals de eerste in de BluOs. Als laatste heb ik een 2de plug op de kabel van de BluOs module geplaatst. Dit is echt te gek het verschil is zo goed hoorbaar dat ik vind dat deze isolatiepluggen vanaf nu met 2 in een zakje moeten worden verkocht

    De kabel van de BluOS is nu volledig geïsoleerd. Hierdoor wordt hij waarschijnlijk ongevoelig voor noise omdat er geen weg meer is naar ground. Ik gebruik een standaard Ethernetkabel zonder afscherming. Dit heeft namelijk geen enkele zin als je hem isoleerd.

    Wijnand

      • Hoi Kingfishers,

        Op dit moment gebruik ik een schakelende voeding, maar geen standaard. Deze kost ongeveer 50€. Ik heb in het verleden heel veel getest met voedingen op de switch. Ook heb ik zonder switch gespeeld, dus met een directe kabel. De voeding geeft een kleine verbetering. Er is nu een hele mooie switch voeding merk FARAD door de makers van Pink Faun. Een dergelijke voeding kost 3 a 400€, dit zou iets kunnen brengen, maar niet op de schaal van 2 isolatorpluggen op de kabel van de dac.

        Wijnand

        • Hallo Wijnand,
          Zal ook wel veel van de locale situatie afhangen, ik vond bij het vervangen van de voedingen van de switches door ifi voedingen het verschil veel groter, dan toen ik de pinkfaun voor de bluesound module van mijn M32 heb geplaats. misschien moet ik nog eens een bestellen. Ik speel nu ook met een standaard netwerkkabel.

          • Hallo Kingfishers,

            Dat is zeker waar. De ene switch is gevoeliger voor de kwaliteit van de voeding dan de ander. Ook een netfilter kan nog effect hebben. In geval er geen isolators gebruikt worden speelt de lengte en het type netwerkkabel een rol.

            Wat je schrijft over de standaard kabel is voor mij hetzelfde. In het verleden heb il veel kabels gebruikt tot aan de Audioquest Diamond, maar de isolatoren hebben in mijn situatie meer effect en hiermee vervalt ook het effect van de dure ethernet kabel. Het effect vam de 2de isolator op de kabel is geweldig en misschien wel de belangrijkste schakel.

            Groeten,
            Wijnand

          • Net nog een pinkfaun besteld. Jaap mag wel en bonus ontvangen, door zijn artikel leeft de handel in hifi accessoires helemaal op tijdens de zomerdip.?

          • Hallo Wijnand,
            Tweede Pinkfaun ook binnen en aangesloten op het eind van de kabel van de bluesound module die in de switch zit. 1 meter kabel met dus aan beide een pinkfaun isolator. En wauw weer inderdaad een flinke stap. Betere plaatsing en minder scherp en beter in het laag. Dank voor de tip!!

          • Hoi Kingfishers, Leuk te horen het is altijd even spannend of het resultaat in een andere omgeving gelijkwaardig is.

            Ik wil dit nog verder uitdiepen. Dus ik zal met nog meer pluggen gaan testen. Sinds 2009 ben ik al opzoek naar het hoe en waarom er verschillen zijn in “audionetwerken” en blijkbaar is bijna ieder onderdeel in het netwerk van invloed. De PC en type CPU de bekabeling de switch de voeding etc. De veroorzakers zijn in kaart en nu zoeken naar de ultieme oplossing.

            Ik moet toegeven ik heb het onderzoek en opzet van het ultieme netwerk van Jaap nog niet helemaal heb gelezen door tijdgebrek (en het gebrek voor mij aan de gebruikte onderdelen) maar ik ga het zeker nog helemaal lezen.

            Ik vermoed dat het aan beide zijden isoleren van de netwerkkabel voor het DAC of voorversterker zomaar de ultieme oplossing zou kunnen zijn. In mijn geval is de switch het laatste actieve component voor de BluOs. En tot aan de switch zou eventuele noise geen probleem mogen zijn. Ten minste in mijn beleving. Zolang de noise maar niet het DAC of audioapparatuur bereikt. Ook de voeding van de switch zou niet van invloed mogen zijn als we de noise naar het DAC kunnen wegnemen.

            De netwerkkabel met aan beide zijden een isolatieplug kan een standaard kabel zijn. Liefst niet afgeschermd. Als noise nergens heen kan en inductiespanningen in deze kabel niet kunnen worden opgewekt (beter gezegd de stroom die hierbij hoort) dan hebben we een brandschoon stukje netwerk waarbij de bitstream is gescheiden van de noise. Dit zou zelfs beter kunnen zijn dan een optische oplossing waar aan het einde altijd weer een actief component nodig is om het licht weer om te zetten naar stroom. Het blijft nog ongrijpbaar en waarschijnlijk zit ik er weer naast!

          • Jaap,

            Dat is een mooi prijsje voor de Sbooster. Ik wil de Farad gaan testen van Pink Faun. Kemp Elektroniks heeft ook een paar mooie voedingen. Deze zijn allemaal wel een stuk duurder

          • Helaas de voeding op de switch blijft belangrijk. Vandaag heb ik 3 Sanyo cellen van 3,6V in serie aangesloten en als voeding voor mijn switch gebruikt. Sommige voedingen zijn ultra low noise maar met 3 Sanyo cellen kunnen we zelfs zeggen nó noise. Wat opvalt is dat er tonaal niets veranderd. De soundstage blijft gelijk. Het enige dat verandert is er ontstaat een enorme rust. Er was al veel rust, maar met de Sanyo cellen is er echt rust. Misschien meer diepte in de rust…. ofzo! Dit maakt dat het volume iets omhoog mag… gek genoeg

  28. Huite, ik zit zelf aan de Keces P8 te denken. Een aantal amerikaanse reviews wijzen deze aan als super klinkend tov de p3 die ook al erg go d is. Bijkomend voordeel van de P8 is na het vermogen dat hij ook een switch extra kan aansturen op 5v 1ampre. 3 mogelijkheden dus..dan zou ik in een keer klaar zijn..Laat me even weten hoe de P3 bevalt! En Jaap misschien kun je deze ook naast de Sbooster eens testen..

  29. Nog even contact gezocht met Xuanqian Wang van Auralic (die microfoon verzamelaar!) over een galvanische scheiding middels een Pink Faun op de Aries G2. Dit was zijn antwoord: “If you run on Ethernet, the answer is Yes, it will help a bit for sure”.
    Maar eens zo’n ding bestellen dus!

          • Dat weet ik Vincent. Maar als ik én diverse gebruikers verschillen horen – ook op dure apparatuur als een G2 of een Aurender – dan moet er toch iets zijn? Of zijn we allemaal gek geworden?

          • Ik ben het met Vincent eens.
            Ik zit dit topic al een hele tijd te volgen en verbaas me iedere keer weer over de behaalde resultaten met middelen die er, onder normale omstandigheden, niet toe kunnen en/of mogen doen!
            En aangezien ik iedereen op zijn woord geloof, moet er dus iets anders aan de hand zijn!
            (Wanneer een TCP/IP verbinding niet galvanisch wordt geïsoleerd en de kabel over kilometers data transporteert, treden er grote (aardings)problemen op. Daarom is elke router en switch galvanisch geïsoleerd, mede omdat een blikseminslag op vele kilometers afstand niet bij jou in huis de boel op zal blazen.)
            En het gaat ook weer over voedingen, die de duivel weet aan wat voor ellende op het 230V net brengen. Een goede versterker/streamer lost dit intern op!!
            Daarnaast zijn er stekkerdozen etc met ingebouwde filters, en noise eaters (Kemp etc) die ook al die ellende termineren.

            Ik ben naar aanleiding van dit artikel mijn eigen situatie eens gaan analyseren. Ik heb geprobeerd gewoon de Industrienorm te hanteren.

            Het enige wat niet aan die Industrienorm voldeed was mijn coaxiale S/PDIF kabel van Van den Hul. Dat bleek geen coaxiale transmissie lijn kabel te zijn, maar gewoon een single interlink!!!???

            Ik heb toen zelf een coaxiale transmissielijn kabel (75Ohm impedantie) in elkaar gezet, zonder solderen, (dat is een vak apart) maar met krimptechniek, en dat bleek het grote verschil.
            (het bleek enorm lastig ECHTE 75 Ohm verbindingen te vinden, sites (Conrad etc.) roepen wel dat de verbindingen 75 Ohm zijn, maar 90% is gewoon 50 Ohm). Bij Romal vond ik de echte 75Ohm connectoren van Coax-Connectors, samen met een Telegartner 75 Ohm BNC/RCA adapater)

            Na wat studie over coaxiale (S/PDIF) transmissie lijn kabels werd ook duidelijk waarom. En wanneer constructie en geometrie van de coax niet volgens die norm gebeurt heb je een doos van Pandorra aan je dac/streamer hangen, en heeft elke (elektrische) wijziging effect. Maar wat voor effect???????? dat kan niemand dan nog voorspellen.

            Mijn les: Elke coaxiale S/PDIF kabel met een standaard RCA verbinding, voldoet niet aan de norm, en mag geen coax transmissie lijn worden genoemd. NIET gebruiken dus, ongeacht de aanschafprijs!!!!

            Wat betreft AudioQuest TCP/IP kabels, wanneer je ze graag wil hebben en te duur vindt:
            Telegartner Field Connectoren, CAT 7 S/FTP kabel en klaar.
            (Reichelt.nl Conrad.nl, Romal.com etc) Binnen 60 seconden, zonder speciaal gereedschap, in elkaar te zetten. Kosten maximaal 40 euro voor de stekkers en 2 euro per meter kabel.

            En Jaap, bedankt dat je me aan het denken en werk hebt gezet. De coax ingreep heeft een enorm effect op de geluidskwaliteit.

            Succes en veel luisterplezier!!

          • Dag Jaap

            Of zijn we allemaal gek geworden?

            Nee, met gekte heeft het niks te maken.
            Geen mens is in staat om door zijn perceptie heen te luisteren.
            Horen is een fysiologisch proces. Geluidstrillingen worden door ons gehoor vertaald in prikkelingen van de hersenen.
            Als het daarbij zou blijven dan was er niks aan de hand.
            We gaan die prikkelingen echter interpreteren en dan doen we met alles wat we aan cognities in die rare grijze masse hebben rondzwerven.
            Dus als je weet dat er iets is veranderd, dan beïnvloed dat je perceptie. Expectation bias is daar een mooi voorbeeld van.
            Veel onderzoek in de psychologie gaat ook over hoe je die perceptie kunt beïnvloeden. Peer pressure is daar een prachtig voorbeeld van.

            Meer dan honderd jaar geleden kwam men in het onderzoek er achter dat het feit dat proefpersonen weet heb van de opzet van het experiment van grote invloed is.
            Toen al is de blinddoek test uitgevonden.
            Vervolgens kwamen ze er achter dat degene die het experiment afneemt de proefpersonen kan beïnvloeden (het beroemde paard Hans)
            https://nl.wikipedia.org/wiki/Kluger_Hans
            Dat resulteerde in de dubbel blinde test.
            Kortom, veel van deze hoorbare verschillen zijn het gevolg van het feit dat onze perceptie ons weer eens in de luren legt.
            Zou je op de juiste manier testen, dus blind, dan schakel je effectief al die cognities uit en moet je het doen met waar het eigenlijk om gaat, de kwaliteit van het geluid.

            De meeste mensen maken echter de attributie fout hun perceptie voor een objectief vastgesteld feit aan te zien.

            Een mooi voorbeeld uit de audio wereld.
            Getrainde en geschoolde engineers dachten dat ze dwars door dingen als merk (imago!), type, prijs etc heen kunnen luister.
            In een elegant experiment heeft Sean Olive hun ongelijk aangetoond.
            http://seanolive.blogspot.com/2009/04/dishonesty-of-sighted-audio-product.html

            Tot zover het objectivist subjectivist debat 🙂

          • Hallo Vincent,
            Ik ben het vaak met je eens, maar nu ga je volgens mij iets te kort door de bocht.
            Waar je volgens mij aan voorbijgaat is “‘het misverstand van het overdraagbare””.
            Wanneer ik iets ervaar, voel, hoor of zie, kan ik die ervaring niet op jouw overdragen.
            Ik kan alleen je mededelen, in mijn taal, met mijn vocabulaire en non-verbale uitingen, wat ik ervaren heb.
            En erg sneu, maar je zult moeten accepteren, geloven wat ik zeg, want voor jou geldt precies hetzelfde gegeven. Een objectieve ervaring bestaat dus niet.
            De kleur van de stereo, de vorm van de speakers, de rechtvaardiging van de investeringen die ik doe tellen allemaal mee met de ervaring die ik heb. Dat gegeven kan niemand omheen.
            Een oscilloscoop werkt niet zoals mijn hersenen werken. Jammer maar waar. Zeggen dat iets niet te meten is, en dus niet hoorbaar is in deze discussie dan ook volledig de plank misslaan. Daar gaat het vaak niet eens om. Bijvoorbeeld:
            Wanneer ik met 140 km per naar huis wil rijden zegt er altijd wel een wijsneus dat het in tijd niet uitmaakt wanneer ik dat ritje met 100 km per maak. MAAR: Ik wil gewoon hard rijden en helemaal niet op tijd thuis zijn!
            Met onze stereo’s is het vaak hetzelfde. Het enige waar ik altijd voor pleit: Kijk gewoon of de standaard zaken in orde zijn, grijp als het kan met DIY middelen in, dat geeft een heerlijk gevoel, vaak een prachtig resultaat, en rechtvaardigt mijn gevoel dat ik goed bezig ben. En dat klinkt heel fijn:-)

      • Nou niet dus…
        De plusminus 15 meter AQ Carbon direct aangesloten op de Auralic Aries G2 klinkt beter (frisser/natuurlijker) dan “ademend” via de Pink Faun.
        Echt verbazen doet het mij niet daar ons netwerk op alle punten (naar beste eer en geweten) geoptimaliseerd is. En “shit” die er niet in zit hoeft er ook niet uit te worden gehaald, toch?
        En zo’n galvanische isolatie zal naast potentiële voordelen ongetwijfeld ook weer nadelen voor de geluidskwaliteit hebben.
        Iemand interesse aan een Pink Faun…? 😉

        • Hallo Huite,

          Dat is vreemd. Heb je Pink Faun aan het begin of aan het einde van de kabel geplaatst. Persoonlijk denk ik dat een afgeschermde kabel niet moet worden toegepast met een Isolater aan het begin van de kabel. Plaats je deze aan het einde van de kabel dan kan een Isolater naar mijn mening geen negatieve invloed hebben, mits het signaal sterk genoeg is.

          Het beste resultaat bereikte ik met een standaard niet afgeschermde kabel en 2 Pink Faun isolators. Dit werkte bij mij beter dan met een Audioquest kabel.

          Groeten,
          Wijnand

          • Hoi Wijnand,

            PF tussen de streamer en de kabel.
            De conclusie die ik heb getrokken staat niet op zichzelf hoor. Ken meer mensen met “goede oren”. en dito spullen die deze vergelijking serieus hebben wemaakt en daarna zijn afgehaakt!

  30. Beste Jaap Veenstra. Bedankt voor deze post op FB en jullie site natuurlijk. Ik heb nog niet alles gelezen, maar wel wat vragen/opmerkingen. Het eerste probleem is lineaire voeding. Wat is dat en waarom is het beter? En waarom is de geadviseerde voeding zo duur? Ik heb nieteens audio van die prijs. Er wordt ook ergens een Naim server genoemd ook vreselijk duur. Wat dan gezegd van raspberry met hifiberry? Leuk project, maar niet geschikt? Ik probeer zo,n set aan de praat te krijgen op mijn B&O. Nu is het door de hifiberry geleverde signaal erg zwak, zodat ik de beo erg hard moet zetten. Maar goed in die wereld gaat het erom om voor 100 of 150 euro muziek te streamen met een goede kwaliteit.

  31. Hoi Jaap, ik heb in de tussentijd contact gehad met XS4All.
    Ze geven aan dat er inderdaad een router achter de Fritzbox geplaatst kan worden.
    Maar ook dat dit of positief of negatief zou kunnen uitpakken.
    Afhankelijk van de snelheid van mijn netwerk zou het dus beide kanten op kunnen gaan.
    Voor de rest heb ik mijn netwerk opgebouwd zoals jij hebt beschreven.
    Nieuw voor mij is de router achter het modem, dit wist ik dus nog niet.
    Gaat dit voor een groot verschil zorgen?

    Ik heb overigens zyxel switches met “eigen” (in apparaat zelf) voeding, was destijds ff een investering, maar wel ten goede van de klank.

    mvg

  32. Leuk artikel. Uiteindelijk komt het m.i. simpel gezegd op 1 ding neer: de invloed van een degelijke (lineaire) voeding voor de volgens mij de zogeheten ‘inktzwarte’ (storings/ruisvrije) achtergrond waar wel eens over wordt gerept?

    Voordat er een kabel naar de pc/streamer gaat praten we echter al over het modem van de provider, evt. een eigen router én evt. een switch. Problemen pak je (vaak) het liefst bij de bron aan. Vanuit die gedachtegang ben ik benieuwd of het enkel ‘noodzaak’ is het laatste apparaat (switch) qua voeding aan te pakken? Is een soort shoot-out tussen een sBooster (redelijk absurde aanschafprijzen) en de iFi’s wel eens gedaan?

    Mij bekruipt het gevoel, zoals met grote regelmaat in dit wereldje, dat er simpelweg te kleine verschillen zijn om een bepaald prijsverschil te rechtvaardigen. Maar goed, ieder zijn ding en uitgavepatroon om die laatste procentjes eruit te persen. De zgn grote verschillen waar men het wel eens over heeft betwijfel ik ten zeerste…

    Verder lijkt het mij leuk te experimenteren met een fiber netwerk. Converters zonder sfp slot kunnen ook toch? Je praat dan echter ook over 2 korte stukken gewone netwerkkabel die van de converters richting switch (indien geen sfp slot aanwezig) en pc/streamer gaan. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat we binnenkort iemand gaan krijgen die gaat ‘experimenteren’ met die korte stukjes netwerkkabel met ongetwijfeld gigantische verschillen in de weergave als gevolg.

    Over het fiber netwerk: heeft dit nut vanaf een minimale afstand? Bij Alpha-Audio gaat het in het fiber artikel over een afstand van 20m. In mijn geval (appartement) gaat er vanaf mijn router 10m utp naar de bron (pc). Overigens ging er vanaf daar vanuit m’n dac een 10m (afgeschermde) RCA interlink van Klotz richting VV/EV. Dit had lichte ruis uit m’n speakers als gevolg. Oplossing: 10m XLR (Sommer Cable Carbokab). Tis nu doodstil als ik niks afspeel…

    Maar nog over die ruis verzoorzaakt door schakelende voedingen: is dat (licht) hoorbaar vanuit de speakers of is het onhoorbaar en heeft het wél invloed op de weergave?

    • ‘Mij bekruipt het gevoel, zoals met grote regelmaat in dit wereldje, dat er simpelweg te kleine verschillen zijn om een bepaald prijsverschil te rechtvaardigen.’

      Helemaal mee eens. Kijk bijvoorbeeld naar het extra aanleggen van de audionetwerk met de extra switch. Je moet dan wel denken aan een investering van rond de 1300-1400 en een hele hoop kastjes in je luisterruimte, waarbij van tevoren niet heel duidelijk is hoeveel verbetering dit gaat geven (omdat het afhangt van jouw situatie).. Je kan jezelf dan afvragen waarom je niet wat meer betaald hebt voor je versterker, DAC en/of streamer.

      Toch vind ik het supercool dat Alpha experimenteert naar mogelijkheden die er zijn om het geluid te verbeteren! Ik denk dat het aan onszelf is of we het geld er in willen steken..

      ‘Over het fiber netwerk: heeft dit nut vanaf een minimale afstand? Bij Alpha-Audio gaat het in het fiber artikel over een afstand van 20m. In mijn geval (appartement) gaat er vanaf mijn router 10m utp naar de bron (pc). Overigens ging er vanaf daar vanuit m’n dac een 10m (afgeschermde) RCA interlink van Klotz richting VV/EV. Dit had lichte ruis uit m’n speakers als gevolg. Oplossing: 10m XLR (Sommer Cable Carbokab). Tis nu doodstil als ik niks afspeel…’

      Ik denk dat het gaat om de ontkoppeling wat je dus krijgt als je licht inzet als middel van conversie. Dus als je veel ruis hebt op je ‘lijn’ heeft dit veel baat, anders minder. De afstand maakt niet heel veel uit (binnen bepaalde marges natuurlijk). Als het nu al doodstil is met een PC en je bent happy, zou ik er niet veel aan doen. Misschien kan je overwegen om over te stappen van PC naar een dedicated streamer, dat had bij mij heel veel positieve invloed (maar was wel een uitgave van rond de 1900).

      Groetjes, Slome

    • Dag Marcel,

      Over fiber: het maakt zeker ook uit op korte afstanden, omdat je galvanisch scheidt. Dan maakt de afstand niet uit. 20 meter, 10 meter, 50cm… Of je nu een converter met of zonder slot pakt, maakt niet uit. Als je het maar optisch maakt. Je kan ook twee switches met optische mogelijkheden pakken. Aan de bronkant is een goede voeding wel een aanrader.

      Je hebt het over kleine verschillen. Weet echter: hoe beter de set, hoe duidelijker deze details worden. En alle ‘kleine dingen’ bij elkaar maken wel weer een groot verschil. Zo gaat dat nu eenmaal.

  33. Ik ben erg tevreden met de ifi power op de Netgear SG105 welke zich achter de Fritzbox bevinden. Vraag me af of andere voeding op de Fritzbox nog verschil uit zal maken. Die Keces Audio heeft inderdaad wel groot voordeel dat je twee apparaten kan voeden. Dus modem en router samen. Misschien eens het overwegen waard. Of het een sbooster killer is? Tja volgens de leverancier wel natuurlijk 🙂 Heb de Sbooster op mijn vorige Auralic mini gehad en dat was wel een hele fijne upgrade moet ik zeggen.

  34. Wat een verhaal, heb het geeneens uitgelezen….Gewoon een Naim streamer met een Melco als muziekserver aan je router hangen en klaar is kees. Alles kipsimpel aan te sturen met de Naim software vanaf je Ipad. Dat noem ik nou modern, dat je als muziekliefhebber geen halve automiseerder hoeft te zijn, maar simpelweg plug and play en echt haute gamme!!

      • Heb je helemaal gelijk in, maar als ik zo’n foto van een 19 inch rek zie met router, swich, bedrading etc dan denk ik toch wel , waar heb dat allemaal voor nodig als ik gewoon naar muziek wil luisteren? Dat kan toch gewoon niet de bedoeling zijn? Maar ok, ik stop met zeuren…..

        • O ja, kom zelf uit de automatiserng/netwerk omgeving, dus begrijp drommels goed dat de gemiddelde muziekluiseraar er niets van begrijpt en mijns inziens ook niets van hoeft te begrijpen (in mijn ogen dan)……Plug and play, that is the way to go, net als bij auto’s waar je niets van de techniek hoeft te begrijpen om prima auto te kunnen rijden…Nu stop ik echt, want ik vind jullie site superinterresant, dus dat gemopper verdienen jullie niet!

          • Waarom jezelf monddood maken als je hele terechte vragen stelt? Het wordt idd wel erg omslachtig zo allemaal. Een router gaat het gros al boven de pet.

            Het eea relativeren mag ook wel. Jaap heeft tig jaar luisterervaring. Veel zichzelf verklaarde audiofielen besteden al geen aandacht aan de akoestiek want iets kopen en neerzetten is natuurlijk veel makkelijker. Daarbij gaat plaatsing ook met regelmaat fout én is het uiteraard normaal om het typische audiofiele jargon toe te passen op bepaalde aankopen.

            Ik neem het allemaal niet zo serieus…..moet je ook niet doen als het uiteindelijk om muziek gaat 😉

  35. Interessant artikel inderdaad!
    Heb wel mijn vraagtekens bij de complexiteit van de opbouw van “Jaaps netwerk” (met name de “verplichte” switch en de optische koppeling). Probeer namelijk zelf altijd de keten tussen de glasvezelaansluiting in de meterkast en de luidsprekers in de woonkamer zo simpel mogelijk te houden. Wél met goede componenten uiteraard.

    Werk zelf met een Fritzbox 5490 in de meterkast die is voorzien van een SBooster voeding die op een aparte (audiofiele) groep in de meterkast is aangesloten. Vanuit de Fritzbox loopt 1 meter Audioquest Carbon naar de Intel NUC die als Roon Core voorzien is van een SSD met muziekbestanden. Ook loopt er vanuit de Fritzbox plusminus 15 meter Audioquest Carbon (alle Carbon is voorzien van Telegärtners) naar mijn Auralic Aries G2 in de woonkamer. En dat is het!
    Heb wel een switch met een stille iFi voeding in de meterkast, maar die heb ik momenteel niet nodig daar ik (met wat creativiteit) uitkom met de 4 poorten in de Fritzbox.
    Geheel klinkt naar mijn mening super én stil. Maar daarmee zeg ik niet dat het op zijn “Jaaps” niet nog beter is. Moet er nog even op “kauwen”… 😉

  36. Dit is een heel goed artikel: een must-read voor alle streamerts onder ons. De verstokte tweaker in mij dacht: ‘Oh, leuk! Ik kan nog een extra scheiding voor audio aanleggen in mijn netwerk!’ maar de gedachte dat ik weer 5-6 extra kastjes (1 switch, 2 converters en 3 (?) lineaire voedingen) zou introduceren in de woonkamer, denk ik dat ik dat nog maar even uitstel en denk ik dat in mijn geval een aparte groep voor de elektriciteit voor audio een beter idee is.

    Overigens (1) las ik ergens (https://www.computeraudiophile.com/forums/topic/30376-a-novel-way-to-massively-improve-the-sq-of-computer-audio-streaming/) dat het ook loont om een audio server (met 2 NICs) direct aan de streamer te koppelen. 1 NIC koppel je dan aan je lokale netwerk de andere NIC configureer je dan als bridge direct op de streamer. Mijn vermoeden is, dat een Pink Faun LAN ISOLATOR, je dan ook een aardig end moet komen. Overigens (2), zijn galvanische LAN isolators ook goed verkrijgbaar in de medische wereld (Netwerk Isolator MED MI 1005), voor een veel betere prijs.

    • Een dual nic kan zeker helpen om de datastream ‘soepel’ te houden. Maar wie heeft er een aparte audioserver? Ik gebruik alleen NAS voor streaming en heb als hobby-project nog een UnRAID-server met een 8-core Xeon, 48GB ram, SSD’s, etc… klinkt het beter? Nee… Is het leuk? Ja… zeker. En leerzaam.

      Isolators schijnen ook een klank te hebben (ook wel logisch). Ik heb ze niet allemaal getest. Maar de Pink Faun bevalt me uistekend.

      • Misschien gaat het om souplesse, maar je haalt er ook een paar ruis veroorzakende elementen tussenuit; of misschien bedoel je dat.

        Wie heeft er een aparte audio server? Ik denk niet veel, maar ik verwacht wel dat er dat een groep mensen is die een multi-purpose server hebben opgezet die zowel als file server dient, maar ook als alternatief voor de smart tv, met apps zoals Netflix, Kodi, Roon Server, etc. Zelf heb ik gebruik ik hem ook als Virtualbox server en draait er onder een Linux server en een intrusion detection system (OSIM).
        Is dat achteraf gezien een handige keuze voor hifi? Nee, zeker niet. Maar ja.. Achteraf is alles makkelijk!

  37. Beste Jaap, ik vond het een heel tinteressant artikel. Wat de switch betreft, welke kan je mij aanraden?
    Ik maak gebruik van een Bleusound Vault2 als streamer die met een Audioquest netwerk kabel is verbonden aan mijn Apple AirPort time capsule. Maar het zou dus verstandig zijn om daar een switch tussen te zetten?
    Groet van Paulus