Het ultieme netwerk voor streaming (volgens Jaap)

Fiber netwerk audio

Inleiding

Het is ongelooflijk hoeveel vragen we krijgen rondom netwerken. En hoeveel vragen er in de Facebookgroep Streaming Audio worden gesteld over netwerken. En helaas gaan veel vragen gepaard met antwoorden die het er niet gemakkelijker op maken. Ofwel zijn ze gewoonweg incorrect, of ze zijn dusdanig technisch en ‘over de top’ dat de vraagsteller er niet wijzer op wordt. Wij zetten een ‘ultiem netwerk’ uiteen (volgens auteur in kwestie). Dus voor wie op zoek is naar de next step… enjoy!

Eerst de basis: wat is een netwerk en waarom hebt u het nodig voor streaming? Ja… wellicht heel erg voor de hand liggend, maar toch zetten we het even uiteen. Onze definitie van een netwerk is:

Een netwerk is een verzameling apparaten dat data met elkaar kan uitwisselen.

Om data te kunnen uitwisselen zijn dus twee of meer apparaten nodig. En er is in principe geen switch of router nodig. Het is prima mogelijk om twee pc’s aan elkaar te koppelen zonder router. Gewoon een kwestie van kabeltje ertussen en het ip-adres handmatig inkloppen. Klaar is Kees.

Data(pakketten)

ROON-TCP

Data kan van alles zijn. Van de inhoud van een webpagina, een foto, documentje, tot een controlepakketje of muziek- of videodata. Wat die data inhoudt, heeft een switch, router, pc of bijvoorbeeld tablet geen notie van (tenzij het een layer 4 apparaat is die DPI kan doen).

Op een netwerk bestaat de stroom van informatie uit datapakketten. In zo’n pakket staat niet alleen de data die overgedragen moet worden, maar ook de verzender, de ontvanger, frame-headers, etc. Al die extra informatie is er voor nodig dat de data naar de juiste ontvanger gaat en ook intact blijft. Een ontvangend apparaat krijgt informatie wanneer een frame start en wanneer het eindigt. Zo weet het ook of een complete file is overgekomen.

Nu zijn er in basis twee IP-protocollen op een netwerk: TCP en UDP, waarbij UDP in tegenstelling tot TCP in principe geen foutcorrectie kent. En in veel gevallen wordt ‘real time’ verkeer – VoiP of mediastreaming – via het UDP protocol verstuurd. Er kán dus corruptie van data optreden bij UDP, afhankelijk van hoe de service, mediastreamer of client omgaat met verloren data. We hebben echter eerlijk gezegd nog nooit datacorruptie gezien in de logs van onze switches (zie gallerij hieronder). Ook hebben we via een bekabeld netwerk nog nooit drop-outs meegemaakt. Tenzij er een kabel stuk is…

Roon gebruikt overigens – naar ons weten en inzicht via Wireshark – TCP om te streamen. Dit heeft aanzienlijk meer overhead, maar op een degelijk intern, modern netwerk is dat geen issue.

Streaming

Wij audiofielen / audionerds / audioliefhebbers, zijn snel geneigd te denken dat het allemaal complexer is als er audio in het spel is. Dat is echter maar deels waar. In basis is een netwerk voor streaming niet anders dan een gewoon datanetwerk.

Whaattt? Wat zeg je nou…?

Juist: een netwerk voor audiostreaming werkt in principe gelijk aan een gewoon netwerk voor computers. Er zijn geen speciale switches, routers of kabels nodig om fatsoenlijk audio te streamen. Laten we dat eens uiteen zetten in de onderstaande hoofdstukjes.

Gerelateerde berichten

Tutorial Kodi 15 met Popcorn Time

Kodi is een geweldig mediapakket. En het is nog gratis ook! Kijk… daar houden we van. Wat nog mooier is: het is een uitbreidbaar pakket. Met zogenaamde add-ons kunt u allerhande extenties toevoegen. Denk aan Uitzending Gemist. Of Tidal. Of sinds kort… Popcorn Time. 

Netgear ReadyNAS

Welk merk NAS?

Er zijn heel wat merken NAS op de markt. Synology heeft inmiddels een sterke naam opgebouwd. Qnap volgt, Netgear staat ook in heel wat winkelrekken en we mogen Western Digital natuurlijk ook niet vergeten. Of Asustor, Thecus… LaCie… U begrijpt het al: keuzestress. We gaan u helpen met een stappenplan. 

143 reacties

 1. Naar aanleiding van de comments hier heb ik een dedicated switch voor mijn hifi aangesloten met een IFI power supply. Het resultaat: ‘Goh, inderdaad: klinkt beter: meer rust en blackness; leuke tweak!’ Nu vraag ik me af of het zin heeft om de IFI power te vervangen door een sbooster voeding. Heeft iemand hier ervaring mee? Hoeveel scheelt het om de IFI power supply te vervangen door een sbooster? Maakt het niet uit? Is het 10% beter of misschien wel 2x zo goed?

  1. De SBooster is natuurlijk wel een verbetering t.o.v. de iFi Maar of je die echt hoort?
   Hangt van je oren en de rest van je spulletjes af. Maar zeker geen 10% of meer.

   Heb bij mij talloze tweaks uitgevoerd die ik niet altijd 1 op 1 hoorde.
   Het eindresultaat (de optelsom) is echter zodanig dat al meerdere mensen van naam uit de audiowereld hier blij en verbaasd hebben zitten luisteren.

 2. Het blijft een interessant en voor audio een belangrijk onderwerp. Na de aanpassingen in mijn netwerk (Router, Switch, Nass, Audiocomputer, Voorversterker Dac) is het geluid extreem schoon en fijn om naar te luisteren. Alle componenten (behalve de voorversterker dac NAD M12) zijn voorzien van een lineaire voeding en alle kabels van een dubbele galvanische scheiding. Dit maakt dat er nauwelijks tot geen vervuiling vanuit het voedingscircuit op het netwerk terecht kan komen. Vervuiling vanuit de componenten zelf veroorzaakt door de interne elektronica maken geen kans door de dubbele galvanische scheidingen op de bekabeling. Interferentie wordt eveneens uitgesloten doordat geen enkele kabel in direct contact staat met een component of met aarde.

  Is dit ultiem? Nee helaas nog niet. Het blijkt nog steeds belangrijk om een goede voedingskabel op de audio PC te gebruiken. Misschien gaat een high end ethernet kaart hier nog verandering in brengen.

 3. Hallo allemaal, ik ben nog iets op het net tegengekomen.
  Ik weet me hier even geen raad mee, daarom stel ik mijn vraag hier aan jullie.
  Weet iemand van jullie of het zin heeft om de kabel (rj11) tussen telefoon-stopcontact en het modem te vervangen door een betere? (snellere)
  dit kwam ik tegen op amazon;
  https://www.amazon.co.uk/Belkin-Speed-Internet-Modem-Cable/dp/B00004Z5LZ

  https://www.amazon.com/Cables-28724-High-speed-Internet-Modem/dp/B000083JZ0?th=1

  Als dit zin heeft, is het dan ook handig om een beter telefoon-stopcontact te plaatsen?

  Of is dit gewoon larie?

  mvg Wim

   1. Hoi Beste allemaal,

    Ik ben toch even wat verder gaan zoeken, en ik denk dat ik wat leuks heb gevonden.
    Deze kabel heb ik gekocht en tussen mijn isra en fritbox aangesloten.

    https://www.tandyonline.com/high-speed-rj11-dsl-cable-0-5m.html

    Voor rond de 9 euro (met verzendkosten) heb je dit kabeltje thuis.
    Ik hoorde gelijk verschil, toch even een kameraad(audiofreak) van mij erbij gehaald zodat hij ook kon oordelen, hij hoorde het ook, levert wel verbetering op!
    Niet gigantisch maar toch noemenswaardig.

    mvg Wim

  1. Ligt er aan wat voor een abonnement je hebt. Of het voor audio uitmaakt kan ik je niet zeggen. Voor je internetlijn absoluut. Ik ben werkzaam in de telecom en internet en werk tevens in de infra structuur van KPN. Heb je een Vdsl of vvdsl lijn die er tegenwoordig zijn noet je in ieder geval geen flatcable (platte telefoonkabel) gebruiken naar je modem. Maar een twisted kabel met solid volledige kopere kern.
   Standaard varkenssnuitje zoals ze die wcd’s noemen zijn aan corrosie onderhevig en hebben een schroefverbinding binnen in. Een los schroefje geeft al een slechter contact. Met name met de vvdsl lijnen (glasvezel tot aan de straatkast en koper naar de woning) zakt hierdoor je hele snelheid. Ook tv kwaliteit wordt hierdoor beïnvloed.
   De standaardkabel rj11 die bij het modem wordt geleverd (dus niet de platte gebruiken) is een twisted full koper kabel en die is voldoende.

 4. Ik heb in de tussentijd een Ifi ipower gekocht bij Amazon in duitsland was de prijs maar 44 euro! .. omdat ik vlak bij de Duitse grens woon heb ik de ipower in Duitsland laten afleveren bij een pot kantoor. (levering binnen Duitsland was gratis).
  Eenmaal de ifi ipower aangesloten hoorde ik meteen een goed en positief verschil!
  Later heb ik nog een lineaire voeding bij Ali besteld (merk glzozone) .
  Ik wilde deze 2 voedingen eens goed gaan testen op de zelfde netgear switch ( zoals Jaap al aangaf, de switch achter de streamer), het verschil was gelijk te horen.
  Ifi ipower is gewoon een goed product, toch had mijn set met de “Ali” voeding nog meer van alles, meer rust, detail, helderheid, zeer de moeite waard!
  Ook het beeld profiteert hiervan, ik stream nogal veel films vanaf mijn nas.
  Ben helemaal in mijn nopjes met mijn ( als nooit vantevoren klinkende) set.

  1. Kun je ook het technische verschil tussen beide voedingen uitleggen. Of beter gezegd kun je het verschil verklaren. Overigens moet je tot mijn verbazing ook voedingen e.d. In laten spelen. Volgens mij neemt mijn installatie nog steeds in detail en ruimtelijk beeld toe.
   Kan ook er ook aan liggen dat ik een vervangend exemplaar voor mijn M32 heb gekregen wegens een storing. Voordat zo.n ding echt is ingespeeld duurt maanden is mijn ervaring.

   1. Hoi Kingfishers,
    Helaas kan ik hier niks over vertellen of uitleggen, ben ik niet technisch genoeg voor.
    Ik heb dit verschil puur op gehoor waargenomen.
    Waar ik me ook in het verdiepen ben is padoek hout, hoort misschien niet direct op dit forum over netwerk e.d.
    Het schijnt dat padoek gunstige en bijzondere eigenschappen heeft, zo zouden speakers geplaats op padoek blokjes anders(beter) klinken.
    Kortom ik vertrouw op mijn oren :)

 5. Goh dit is inderdaad een pulitzerprijs waardig ;-) en je leest dit niet in een paar tellen. Had me nooit zo verdiept in het netwerk. En als je dit met aandacht (een must) leest dan steek je er veel van op. Jaap heb ik dit goed begrepen? Sluit de streamer nooit rechtstreeks aan op de router, maar op de switch. De ethernet kabel van de router switch hoeft niet de hoofdprijs te kosten, maar die tussen de switch streamer zit, niet op bezuinigen. Deze link https://www.allekabels.nl/netwerk/netwerk-switch.html roept ook weer vragen op. Inzake buffer geheugen. Maar is een hub überhaupt met meer dan 2 aansluitingen aan te bevelen, daar deze de data evenredig over het aantal poorten verdeelt. En een switch stuurt de data waar nodig, gebeurt dit automatisch, of moet je dit zelf instellen? Welk(e) merk(en) heeft voldoende buffer geheugen? Want dit is volgens mij de oorzaak, dat sommige problemen hebben met de ontvangst van de muziek stream dienst.

 6. Ik hoor op dit forum de veel de naam audioquest vallen, zij hebben dan ook top producten.
  Zelf heb ik een utp kabel van Meicord – opal, toen ik deze voor het eerst aansloot ging er een wereld open! … alsof de muziek meer rust en diepte kreeg, ook meer detail.
  Meicord – opal is naar ik meen minder duur dan audioquest, je krijgt standaard in de verpakking ook een test rapportje erbij van de desbetreffende kabel, vond ik wel geinig. :)

 7. Waar zijn de Ifi ipower adapters te koop?
  Ik lees hier op het forum dat iemand er 2 kreeg voor 100 euro, de meeste winkels vragen zich 59,– per stuk, zo’n deal (2 voor 100) wil ik ook wel. :)

 8. Gisteren heb ik nog een paar Pink Faun lan isolatorplugs gekocht. Ik wilde testen of het zin heeft om meerdere componenten te isoleren en tevens een kabel aan beide uiteinden te voorzien van een isolator. Ik speel met een NAD M12 met BluOs module. Sinds ongeveer een jaar heb ik er 1 in de BluOs module geplaatst. Dit bracht een goede verbetering, voor mij meer dan een high end netwerkkabel. Nu heb ik er ook 1 in mijn Pink Faun AV.STREAMER geplaatst dit brengt opnieuw een kleine verbetering, maar niet zoals de eerste in de BluOs. Als laatste heb ik een 2de plug op de kabel van de BluOs module geplaatst. Dit is echt te gek het verschil is zo goed hoorbaar dat ik vind dat deze isolatiepluggen vanaf nu met 2 in een zakje moeten worden verkocht

  De kabel van de BluOS is nu volledig geïsoleerd. Hierdoor wordt hij waarschijnlijk ongevoelig voor noise omdat er geen weg meer is naar ground. Ik gebruik een standaard Ethernetkabel zonder afscherming. Dit heeft namelijk geen enkele zin als je hem isoleerd.

  Wijnand

   1. Hoi Kingfishers,

    Op dit moment gebruik ik een schakelende voeding, maar geen standaard. Deze kost ongeveer 50€. Ik heb in het verleden heel veel getest met voedingen op de switch. Ook heb ik zonder switch gespeeld, dus met een directe kabel. De voeding geeft een kleine verbetering. Er is nu een hele mooie switch voeding merk FARAD door de makers van Pink Faun. Een dergelijke voeding kost 3 a 400€, dit zou iets kunnen brengen, maar niet op de schaal van 2 isolatorpluggen op de kabel van de dac.

    Wijnand

    1. Hallo Wijnand,
     Zal ook wel veel van de locale situatie afhangen, ik vond bij het vervangen van de voedingen van de switches door ifi voedingen het verschil veel groter, dan toen ik de pinkfaun voor de bluesound module van mijn M32 heb geplaats. misschien moet ik nog eens een bestellen. Ik speel nu ook met een standaard netwerkkabel.

     1. Hallo Kingfishers,

      Dat is zeker waar. De ene switch is gevoeliger voor de kwaliteit van de voeding dan de ander. Ook een netfilter kan nog effect hebben. In geval er geen isolators gebruikt worden speelt de lengte en het type netwerkkabel een rol.

      Wat je schrijft over de standaard kabel is voor mij hetzelfde. In het verleden heb il veel kabels gebruikt tot aan de Audioquest Diamond, maar de isolatoren hebben in mijn situatie meer effect en hiermee vervalt ook het effect van de dure ethernet kabel. Het effect vam de 2de isolator op de kabel is geweldig en misschien wel de belangrijkste schakel.

      Groeten,
      Wijnand

      1. Net nog een pinkfaun besteld. Jaap mag wel en bonus ontvangen, door zijn artikel leeft de handel in hifi accessoires helemaal op tijdens de zomerdip.?

      2. Hallo Wijnand,
       Tweede Pinkfaun ook binnen en aangesloten op het eind van de kabel van de bluesound module die in de switch zit. 1 meter kabel met dus aan beide een pinkfaun isolator. En wauw weer inderdaad een flinke stap. Betere plaatsing en minder scherp en beter in het laag. Dank voor de tip!!

      3. Bizar… dat had ik echt niet verwacht… dank voor je terugkoppeling. Ik ben nu de Sbooster gen2 aan het proberen. Ook weer wat mooier.

      4. Hoi Kingfishers, Leuk te horen het is altijd even spannend of het resultaat in een andere omgeving gelijkwaardig is.

       Ik wil dit nog verder uitdiepen. Dus ik zal met nog meer pluggen gaan testen. Sinds 2009 ben ik al opzoek naar het hoe en waarom er verschillen zijn in “audionetwerken” en blijkbaar is bijna ieder onderdeel in het netwerk van invloed. De PC en type CPU de bekabeling de switch de voeding etc. De veroorzakers zijn in kaart en nu zoeken naar de ultieme oplossing.

       Ik moet toegeven ik heb het onderzoek en opzet van het ultieme netwerk van Jaap nog niet helemaal heb gelezen door tijdgebrek (en het gebrek voor mij aan de gebruikte onderdelen) maar ik ga het zeker nog helemaal lezen.

       Ik vermoed dat het aan beide zijden isoleren van de netwerkkabel voor het DAC of voorversterker zomaar de ultieme oplossing zou kunnen zijn. In mijn geval is de switch het laatste actieve component voor de BluOs. En tot aan de switch zou eventuele noise geen probleem mogen zijn. Ten minste in mijn beleving. Zolang de noise maar niet het DAC of audioapparatuur bereikt. Ook de voeding van de switch zou niet van invloed mogen zijn als we de noise naar het DAC kunnen wegnemen.

       De netwerkkabel met aan beide zijden een isolatieplug kan een standaard kabel zijn. Liefst niet afgeschermd. Als noise nergens heen kan en inductiespanningen in deze kabel niet kunnen worden opgewekt (beter gezegd de stroom die hierbij hoort) dan hebben we een brandschoon stukje netwerk waarbij de bitstream is gescheiden van de noise. Dit zou zelfs beter kunnen zijn dan een optische oplossing waar aan het einde altijd weer een actief component nodig is om het licht weer om te zetten naar stroom. Het blijft nog ongrijpbaar en waarschijnlijk zit ik er weer naast!

      5. Jaap,

       Dat is een mooi prijsje voor de Sbooster. Ik wil de Farad gaan testen van Pink Faun. Kemp Elektroniks heeft ook een paar mooie voedingen. Deze zijn allemaal wel een stuk duurder

      6. Helaas de voeding op de switch blijft belangrijk. Vandaag heb ik 3 Sanyo cellen van 3,6V in serie aangesloten en als voeding voor mijn switch gebruikt. Sommige voedingen zijn ultra low noise maar met 3 Sanyo cellen kunnen we zelfs zeggen nó noise. Wat opvalt is dat er tonaal niets veranderd. De soundstage blijft gelijk. Het enige dat verandert is er ontstaat een enorme rust. Er was al veel rust, maar met de Sanyo cellen is er echt rust. Misschien meer diepte in de rust…. ofzo! Dit maakt dat het volume iets omhoog mag… gek genoeg

 9. Huite, ik zit zelf aan de Keces P8 te denken. Een aantal amerikaanse reviews wijzen deze aan als super klinkend tov de p3 die ook al erg go d is. Bijkomend voordeel van de P8 is na het vermogen dat hij ook een switch extra kan aansturen op 5v 1ampre. 3 mogelijkheden dus..dan zou ik in een keer klaar zijn..Laat me even weten hoe de P3 bevalt! En Jaap misschien kun je deze ook naast de Sbooster eens testen..

  1. Ik ben super tevreden met mijn P3. Als ik wat moet “mekkeren” dan is het dat hij behoorlijk warm wordt.
   Zou ik een zuivere vergelijking met SBooster willen maken zou ik daar twee 12v exemplaren van moeten hebben hetgeen niet het geval is. Succs met je keuze!

 10. Nog even contact gezocht met Xuanqian Wang van Auralic (die microfoon verzamelaar!) over een galvanische scheiding middels een Pink Faun op de Aries G2. Dit was zijn antwoord: “If you run on Ethernet, the answer is Yes, it will help a bit for sure”.
  Maar eens zo’n ding bestellen dus!

    1. Alle Ethernet poorten zijn voorzien van galvanische isolatie.
     Dat schrijft de Ethernet standaard voor.
     Als een externe isolator verschil zou uitmaken dan wijst dat er op dat de isolatie van de Aries G2 zelf ontoereikend is. Dat is niet iets wat ik verwacht of acceptabel vind van een E 4200,- product!

      1. Ik ben het met Vincent eens.
       Ik zit dit topic al een hele tijd te volgen en verbaas me iedere keer weer over de behaalde resultaten met middelen die er, onder normale omstandigheden, niet toe kunnen en/of mogen doen!
       En aangezien ik iedereen op zijn woord geloof, moet er dus iets anders aan de hand zijn!
       (Wanneer een TCP/IP verbinding niet galvanisch wordt geïsoleerd en de kabel over kilometers data transporteert, treden er grote (aardings)problemen op. Daarom is elke router en switch galvanisch geïsoleerd, mede omdat een blikseminslag op vele kilometers afstand niet bij jou in huis de boel op zal blazen.)
       En het gaat ook weer over voedingen, die de duivel weet aan wat voor ellende op het 230V net brengen. Een goede versterker/streamer lost dit intern op!!
       Daarnaast zijn er stekkerdozen etc met ingebouwde filters, en noise eaters (Kemp etc) die ook al die ellende termineren.

       Ik ben naar aanleiding van dit artikel mijn eigen situatie eens gaan analyseren. Ik heb geprobeerd gewoon de Industrienorm te hanteren.

       Het enige wat niet aan die Industrienorm voldeed was mijn coaxiale S/PDIF kabel van Van den Hul. Dat bleek geen coaxiale transmissie lijn kabel te zijn, maar gewoon een single interlink!!!???

       Ik heb toen zelf een coaxiale transmissielijn kabel (75Ohm impedantie) in elkaar gezet, zonder solderen, (dat is een vak apart) maar met krimptechniek, en dat bleek het grote verschil.
       (het bleek enorm lastig ECHTE 75 Ohm verbindingen te vinden, sites (Conrad etc.) roepen wel dat de verbindingen 75 Ohm zijn, maar 90% is gewoon 50 Ohm). Bij Romal vond ik de echte 75Ohm connectoren van Coax-Connectors, samen met een Telegartner 75 Ohm BNC/RCA adapater)

       Na wat studie over coaxiale (S/PDIF) transmissie lijn kabels werd ook duidelijk waarom. En wanneer constructie en geometrie van de coax niet volgens die norm gebeurt heb je een doos van Pandorra aan je dac/streamer hangen, en heeft elke (elektrische) wijziging effect. Maar wat voor effect???????? dat kan niemand dan nog voorspellen.

       Mijn les: Elke coaxiale S/PDIF kabel met een standaard RCA verbinding, voldoet niet aan de norm, en mag geen coax transmissie lijn worden genoemd. NIET gebruiken dus, ongeacht de aanschafprijs!!!!

       Wat betreft AudioQuest TCP/IP kabels, wanneer je ze graag wil hebben en te duur vindt:
       Telegartner Field Connectoren, CAT 7 S/FTP kabel en klaar.
       (Reichelt.nl Conrad.nl, Romal.com etc) Binnen 60 seconden, zonder speciaal gereedschap, in elkaar te zetten. Kosten maximaal 40 euro voor de stekkers en 2 euro per meter kabel.

       En Jaap, bedankt dat je me aan het denken en werk hebt gezet. De coax ingreep heeft een enorm effect op de geluidskwaliteit.

       Succes en veel luisterplezier!!

      2. Dag Jaap

       Of zijn we allemaal gek geworden?

       Nee, met gekte heeft het niks te maken.
       Geen mens is in staat om door zijn perceptie heen te luisteren.
       Horen is een fysiologisch proces. Geluidstrillingen worden door ons gehoor vertaald in prikkelingen van de hersenen.
       Als het daarbij zou blijven dan was er niks aan de hand.
       We gaan die prikkelingen echter interpreteren en dan doen we met alles wat we aan cognities in die rare grijze masse hebben rondzwerven.
       Dus als je weet dat er iets is veranderd, dan beïnvloed dat je perceptie. Expectation bias is daar een mooi voorbeeld van.
       Veel onderzoek in de psychologie gaat ook over hoe je die perceptie kunt beïnvloeden. Peer pressure is daar een prachtig voorbeeld van.

       Meer dan honderd jaar geleden kwam men in het onderzoek er achter dat het feit dat proefpersonen weet heb van de opzet van het experiment van grote invloed is.
       Toen al is de blinddoek test uitgevonden.
       Vervolgens kwamen ze er achter dat degene die het experiment afneemt de proefpersonen kan beïnvloeden (het beroemde paard Hans)
       https://nl.wikipedia.org/wiki/Kluger_Hans
       Dat resulteerde in de dubbel blinde test.
       Kortom, veel van deze hoorbare verschillen zijn het gevolg van het feit dat onze perceptie ons weer eens in de luren legt.
       Zou je op de juiste manier testen, dus blind, dan schakel je effectief al die cognities uit en moet je het doen met waar het eigenlijk om gaat, de kwaliteit van het geluid.

       De meeste mensen maken echter de attributie fout hun perceptie voor een objectief vastgesteld feit aan te zien.

       Een mooi voorbeeld uit de audio wereld.
       Getrainde en geschoolde engineers dachten dat ze dwars door dingen als merk (imago!), type, prijs etc heen kunnen luister.
       In een elegant experiment heeft Sean Olive hun ongelijk aangetoond.
       http://seanolive.blogspot.com/2009/04/dishonesty-of-sighted-audio-product.html

       Tot zover het objectivist subjectivist debat :)

      3. Hallo Vincent,
       Ik ben het vaak met je eens, maar nu ga je volgens mij iets te kort door de bocht.
       Waar je volgens mij aan voorbijgaat is “‘het misverstand van het overdraagbare””.
       Wanneer ik iets ervaar, voel, hoor of zie, kan ik die ervaring niet op jouw overdragen.
       Ik kan alleen je mededelen, in mijn taal, met mijn vocabulaire en non-verbale uitingen, wat ik ervaren heb.
       En erg sneu, maar je zult moeten accepteren, geloven wat ik zeg, want voor jou geldt precies hetzelfde gegeven. Een objectieve ervaring bestaat dus niet.
       De kleur van de stereo, de vorm van de speakers, de rechtvaardiging van de investeringen die ik doe tellen allemaal mee met de ervaring die ik heb. Dat gegeven kan niemand omheen.
       Een oscilloscoop werkt niet zoals mijn hersenen werken. Jammer maar waar. Zeggen dat iets niet te meten is, en dus niet hoorbaar is in deze discussie dan ook volledig de plank misslaan. Daar gaat het vaak niet eens om. Bijvoorbeeld:
       Wanneer ik met 140 km per naar huis wil rijden zegt er altijd wel een wijsneus dat het in tijd niet uitmaakt wanneer ik dat ritje met 100 km per maak. MAAR: Ik wil gewoon hard rijden en helemaal niet op tijd thuis zijn!
       Met onze stereo’s is het vaak hetzelfde. Het enige waar ik altijd voor pleit: Kijk gewoon of de standaard zaken in orde zijn, grijp als het kan met DIY middelen in, dat geeft een heerlijk gevoel, vaak een prachtig resultaat, en rechtvaardigt mijn gevoel dat ik goed bezig ben. En dat klinkt heel fijn:-)

   1. Nou niet dus…
    De plusminus 15 meter AQ Carbon direct aangesloten op de Auralic Aries G2 klinkt beter (frisser/natuurlijker) dan “ademend” via de Pink Faun.
    Echt verbazen doet het mij niet daar ons netwerk op alle punten (naar beste eer en geweten) geoptimaliseerd is. En “shit” die er niet in zit hoeft er ook niet uit te worden gehaald, toch?
    En zo’n galvanische isolatie zal naast potentiële voordelen ongetwijfeld ook weer nadelen voor de geluidskwaliteit hebben.
    Iemand interesse aan een Pink Faun…? ;-)

    1. Hallo Huite,

     Dat is vreemd. Heb je Pink Faun aan het begin of aan het einde van de kabel geplaatst. Persoonlijk denk ik dat een afgeschermde kabel niet moet worden toegepast met een Isolater aan het begin van de kabel. Plaats je deze aan het einde van de kabel dan kan een Isolater naar mijn mening geen negatieve invloed hebben, mits het signaal sterk genoeg is.

     Het beste resultaat bereikte ik met een standaard niet afgeschermde kabel en 2 Pink Faun isolators. Dit werkte bij mij beter dan met een Audioquest kabel.

     Groeten,
     Wijnand

     1. Hoi Wijnand,

      PF tussen de streamer en de kabel.
      De conclusie die ik heb getrokken staat niet op zichzelf hoor. Ken meer mensen met “goede oren”. en dito spullen die deze vergelijking serieus hebben wemaakt en daarna zijn afgehaakt!

 11. Beste Jaap Veenstra. Bedankt voor deze post op FB en jullie site natuurlijk. Ik heb nog niet alles gelezen, maar wel wat vragen/opmerkingen. Het eerste probleem is lineaire voeding. Wat is dat en waarom is het beter? En waarom is de geadviseerde voeding zo duur? Ik heb nieteens audio van die prijs. Er wordt ook ergens een Naim server genoemd ook vreselijk duur. Wat dan gezegd van raspberry met hifiberry? Leuk project, maar niet geschikt? Ik probeer zo,n set aan de praat te krijgen op mijn B&O. Nu is het door de hifiberry geleverde signaal erg zwak, zodat ik de beo erg hard moet zetten. Maar goed in die wereld gaat het erom om voor 100 of 150 euro muziek te streamen met een goede kwaliteit.

  1. Dag Ronald,

   Een lineaire voeding is een voeding die niet schakelend werkt. Denk aan een ringkern of een E-core. Het voordeel is dat je geen hoogfrequente schakelruis hebt.

   De sbooster is een heel mooi exemplaar. Zeer stabiel en een mooie neutrale klank. Daar betaal je voor.

   In feite is de regel: You get what you pay for. Is een rasberry slecht? Nee… Is een naim beter? Ja… Is het het prijsverschil waard? Dat is aan de consument.

     1. Ik heb de ifi besteld. kijken wat dat oplevert. zijn wel een stuk goedkoper. Hoop dat de regel van Jaap You get what you Pay for nu niet opgaat :). Overigens lijkt mij dat er in HIFI land ook wel gebakken lucht verkocht wordt voor veel geld en gaat deze spreuk niet altijd op.

      1. Ik las op ee forum over ifi. Daar natuurlijk oren die het verschil/horen. maar er was ook een techneut die alle beweringen nagemete heeft en die liet er geen spaan van heel….

      2. Heeft die techneut ook geluisterd? Want ik ken zat techneuten die niet alleen meten maar ook hun oren gebruiken. En zei zijn heel duidelijk… Metingen vertellen niet het hele verhaal.

      3. De tecneut heeft geluisterd en vond het beter klinken, maar de opgaven van de fabrikant klopten gewoon niet. Ik probeer de post nog even terug te zoeken

      4. Mooie recensie Ronald. IFI komt goed voor de dag. Ik heb inmiddels twee ifi s binnen. Ik heb bedacht dat ik beide switches tussen de router en de m32 van schone stroom wil voorzin. Storing die er niet inzit hoef je er immers ook niet uit te filteren. Weekend ga ik luisteren en zal mijn bevindingen hier weergeven.

      5. Ja maar het gaat om het commetaar van Jan uit december..
       Aan de andere kant als het goed gaat, dan kan ik ook beter de ifi aanschaffen

      6. Die had ik niet gelezen. Dat lijkt weer wat op de gebakken lucht. Maar moet mijn luistersessie nog starten. Ik kan alleen maar vergelijken tussen standaard schakel en ifi. Ik meld mijn bevindingen dit weekend.

      7. Ik ben positief verrast. Dit is naar mijn mening de beste tweak fore the money. Twee ifis 100€ en plotseling klinkt mijn set vergelijkbaar als in de luisterruimte van de hifi winkel. Echt meer plaatsing in de ruimte. De pinkfaun was al beter. Maar dit levert echt meer op.
       Geeft voor mij wel aan hoe gevoelig de digitale signalen zijn. Ben benieuwd wat er nog meer mogelijk is. Dank voor je artikel Jaap. Ik wordt hier heel blij van.

 12. Hoi Jaap, ik heb in de tussentijd contact gehad met XS4All.
  Ze geven aan dat er inderdaad een router achter de Fritzbox geplaatst kan worden.
  Maar ook dat dit of positief of negatief zou kunnen uitpakken.
  Afhankelijk van de snelheid van mijn netwerk zou het dus beide kanten op kunnen gaan.
  Voor de rest heb ik mijn netwerk opgebouwd zoals jij hebt beschreven.
  Nieuw voor mij is de router achter het modem, dit wist ik dus nog niet.
  Gaat dit voor een groot verschil zorgen?

  Ik heb overigens zyxel switches met “eigen” (in apparaat zelf) voeding, was destijds ff een investering, maar wel ten goede van de klank.

  mvg

  1. Dag Wimpie,

   Een Frizbox is op zich wel een prima basis. Xs4all is een positieve uitzondering. Echter: ik weet wel zeker dat als je er een mooie Netgear Nighthawk ofzo tussen zet, het wel wat vlotter kan worden. Maar ik zou in jouw geval daar niet beginnen. Eerst een mooie switch met lineaire voeding… dan eens naar de rest kijken.

   1. oke, bedankt voor de tips, in de tussentijd heb ik zelf even wat geklust, had nog een zyxel switch en een lineaire voeding liggen. (switch = gs105 B van Zyxel)
    Voeding is echter wel van ali-express.
    Maar het werkt, en ik hoor verschil! … meer rust, maar ook meer punch, kortom blijft meer muziek over.
    Bedankt voor de tip, vraag me wel af of een netgear switch hier mogelijk nog verbetering in kan brengen, mogelijk dat een sbooster ook nog een verbetering zal zijn t.a.v. mijn ali voeding van 55 euro.
    Ben blij met de tips en zeer tevreden met het resultaat.

    1. Weet jij ook of het iets helpt om een lineaire voeding aan een modem te hangen?
     Of is dit het zelfde resultaat als bij een router?
     Bij een router gaat het niks helpen of uitmaken schrijf je …

     mvg

      1. Niet gehinderd door een diepgaande kennis van zaken en zonder eigen metingen zet ik hier toch vraagtekens bij. Nee ik hoor (waarschijnlijk) ook geen verschil indien ik nu de originele voeding aan de Fritzbox zou hangen.
       Maar het de keten optimaliseren waar je kunt (en wilt) heeft n.m.m. uiteindelijk toch effect op hetgeen er uit de speakers (of headphone) komt. De som is meer dat het geheel der delen toch? Alleen al het feit dat er geen El Cheapo “knetterende” voeding in je (audiofiele) stroomvoorziening zit geeft rust (in mijn hoofd)!

      2. Dat is ook zo. Maar in geval van twee verschillende groepen (ik heb een aparte groep voor audio), heeft het geen invloed. Maar tuurlijk… Als het in hetzelfde stekkerblok zit – wat je nooit moet doen – heeft een schakelende voeding altijd een nadeel.

      3. ff getest en lineaire voeding van goede kennis aan mijn fritzbox gehangen… heeft toch enige invloed.
       Met Lineaire op fritzbox klinkt mijn set beter.
       Niet gemeten, maar luister test…

 13. Leuk artikel. Uiteindelijk komt het m.i. simpel gezegd op 1 ding neer: de invloed van een degelijke (lineaire) voeding voor de volgens mij de zogeheten ‘inktzwarte’ (storings/ruisvrije) achtergrond waar wel eens over wordt gerept?

  Voordat er een kabel naar de pc/streamer gaat praten we echter al over het modem van de provider, evt. een eigen router én evt. een switch. Problemen pak je (vaak) het liefst bij de bron aan. Vanuit die gedachtegang ben ik benieuwd of het enkel ‘noodzaak’ is het laatste apparaat (switch) qua voeding aan te pakken? Is een soort shoot-out tussen een sBooster (redelijk absurde aanschafprijzen) en de iFi’s wel eens gedaan?

  Mij bekruipt het gevoel, zoals met grote regelmaat in dit wereldje, dat er simpelweg te kleine verschillen zijn om een bepaald prijsverschil te rechtvaardigen. Maar goed, ieder zijn ding en uitgavepatroon om die laatste procentjes eruit te persen. De zgn grote verschillen waar men het wel eens over heeft betwijfel ik ten zeerste…

  Verder lijkt het mij leuk te experimenteren met een fiber netwerk. Converters zonder sfp slot kunnen ook toch? Je praat dan echter ook over 2 korte stukken gewone netwerkkabel die van de converters richting switch (indien geen sfp slot aanwezig) en pc/streamer gaan. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat we binnenkort iemand gaan krijgen die gaat ‘experimenteren’ met die korte stukjes netwerkkabel met ongetwijfeld gigantische verschillen in de weergave als gevolg.

  Over het fiber netwerk: heeft dit nut vanaf een minimale afstand? Bij Alpha-Audio gaat het in het fiber artikel over een afstand van 20m. In mijn geval (appartement) gaat er vanaf mijn router 10m utp naar de bron (pc). Overigens ging er vanaf daar vanuit m’n dac een 10m (afgeschermde) RCA interlink van Klotz richting VV/EV. Dit had lichte ruis uit m’n speakers als gevolg. Oplossing: 10m XLR (Sommer Cable Carbokab). Tis nu doodstil als ik niks afspeel…

  Maar nog over die ruis verzoorzaakt door schakelende voedingen: is dat (licht) hoorbaar vanuit de speakers of is het onhoorbaar en heeft het wél invloed op de weergave?

  1. ‘Mij bekruipt het gevoel, zoals met grote regelmaat in dit wereldje, dat er simpelweg te kleine verschillen zijn om een bepaald prijsverschil te rechtvaardigen.’

   Helemaal mee eens. Kijk bijvoorbeeld naar het extra aanleggen van de audionetwerk met de extra switch. Je moet dan wel denken aan een investering van rond de 1300-1400 en een hele hoop kastjes in je luisterruimte, waarbij van tevoren niet heel duidelijk is hoeveel verbetering dit gaat geven (omdat het afhangt van jouw situatie).. Je kan jezelf dan afvragen waarom je niet wat meer betaald hebt voor je versterker, DAC en/of streamer.

   Toch vind ik het supercool dat Alpha experimenteert naar mogelijkheden die er zijn om het geluid te verbeteren! Ik denk dat het aan onszelf is of we het geld er in willen steken..

   ‘Over het fiber netwerk: heeft dit nut vanaf een minimale afstand? Bij Alpha-Audio gaat het in het fiber artikel over een afstand van 20m. In mijn geval (appartement) gaat er vanaf mijn router 10m utp naar de bron (pc). Overigens ging er vanaf daar vanuit m’n dac een 10m (afgeschermde) RCA interlink van Klotz richting VV/EV. Dit had lichte ruis uit m’n speakers als gevolg. Oplossing: 10m XLR (Sommer Cable Carbokab). Tis nu doodstil als ik niks afspeel…’

   Ik denk dat het gaat om de ontkoppeling wat je dus krijgt als je licht inzet als middel van conversie. Dus als je veel ruis hebt op je ‘lijn’ heeft dit veel baat, anders minder. De afstand maakt niet heel veel uit (binnen bepaalde marges natuurlijk). Als het nu al doodstil is met een PC en je bent happy, zou ik er niet veel aan doen. Misschien kan je overwegen om over te stappen van PC naar een dedicated streamer, dat had bij mij heel veel positieve invloed (maar was wel een uitgave van rond de 1900).

   Groetjes, Slome

   1. Niets aan toe te voegen… klopt als een bus.

    En oven over de investering. Weet dat we genoeg lezers hebben die 1000 – 2000 euro aan een kabeltje uitgeven om de weergave te verbeteren. En ze slaan deze stappen compleet over… zonde.

  2. Dag Marcel,

   Over fiber: het maakt zeker ook uit op korte afstanden, omdat je galvanisch scheidt. Dan maakt de afstand niet uit. 20 meter, 10 meter, 50cm… Of je nu een converter met of zonder slot pakt, maakt niet uit. Als je het maar optisch maakt. Je kan ook twee switches met optische mogelijkheden pakken. Aan de bronkant is een goede voeding wel een aanrader.

   Je hebt het over kleine verschillen. Weet echter: hoe beter de set, hoe duidelijker deze details worden. En alle ‘kleine dingen’ bij elkaar maken wel weer een groot verschil. Zo gaat dat nu eenmaal.

 14. Ik ben erg tevreden met de ifi power op de Netgear SG105 welke zich achter de Fritzbox bevinden. Vraag me af of andere voeding op de Fritzbox nog verschil uit zal maken. Die Keces Audio heeft inderdaad wel groot voordeel dat je twee apparaten kan voeden. Dus modem en router samen. Misschien eens het overwegen waard. Of het een sbooster killer is? Tja volgens de leverancier wel natuurlijk :) Heb de Sbooster op mijn vorige Auralic mini gehad en dat was wel een hele fijne upgrade moet ik zeggen.

      1. Kom maar luisteren in Nunhem! ;-)
       Kan je meteen het verschil meenemen tussen de AQ Wild en Wel en de Chord Music gebalanceerde interlinks (digitaal en analoog)!
       Mocht dat te ver van Leiden zijn sluit ik de SBooster deze week wel zelf even aan voor een vergelijk.

   1. Kost 800 € overigens. Als je op de site leest wat dit ding doet staat er ook dat hij reclocked. Ik kan me daar geen beeld bij vormen. Hij moet toch gewoon de pakketjes doorsturen. Mijn beeld is dat de timing spannend wordt op het moment van digitaal > analoog. Gebakken lucht of is er toch iets wat ik over het hoofd zie.

 15. Hoi Jaap,
  Goed artikel! Ik had op mijn switch van Netgear een Ifi audio power gezet. Gaf erg veel verbetering in het geluid. Was nu aan het overwegen of ik dit ook voor de NAS en router zou doen. Begrijp nu dat dat niet hoeft. Eindelijk iemand die het duidelijk op een rijtje zet.
  Mvrgrt
  Frank

   1. Zeer goed artikel, helder en duidelijk, bedankt hiervoor!
    Je geeft aan dat het verstandig is om een (extra) router te gebruiken zodat het modem niet te veel word belast.
    Kan een goede switch niet hetzelfde betekenen?

    Bedankt dat je dit allemaal uitdokterd en met ons deelt.
    Groet,
    Wimpie

 16. Wat een verhaal, heb het geeneens uitgelezen….Gewoon een Naim streamer met een Melco als muziekserver aan je router hangen en klaar is kees. Alles kipsimpel aan te sturen met de Naim software vanaf je Ipad. Dat noem ik nou modern, dat je als muziekliefhebber geen halve automiseerder hoeft te zijn, maar simpelweg plug and play en echt haute gamme!!

   1. Heb je helemaal gelijk in, maar als ik zo’n foto van een 19 inch rek zie met router, swich, bedrading etc dan denk ik toch wel , waar heb dat allemaal voor nodig als ik gewoon naar muziek wil luisteren? Dat kan toch gewoon niet de bedoeling zijn? Maar ok, ik stop met zeuren…..

    1. O ja, kom zelf uit de automatiserng/netwerk omgeving, dus begrijp drommels goed dat de gemiddelde muziekluiseraar er niets van begrijpt en mijns inziens ook niets van hoeft te begrijpen (in mijn ogen dan)……Plug and play, that is the way to go, net als bij auto’s waar je niets van de techniek hoeft te begrijpen om prima auto te kunnen rijden…Nu stop ik echt, want ik vind jullie site superinterresant, dus dat gemopper verdienen jullie niet!

     1. Waarom jezelf monddood maken als je hele terechte vragen stelt? Het wordt idd wel erg omslachtig zo allemaal. Een router gaat het gros al boven de pet.

      Het eea relativeren mag ook wel. Jaap heeft tig jaar luisterervaring. Veel zichzelf verklaarde audiofielen besteden al geen aandacht aan de akoestiek want iets kopen en neerzetten is natuurlijk veel makkelijker. Daarbij gaat plaatsing ook met regelmaat fout én is het uiteraard normaal om het typische audiofiele jargon toe te passen op bepaalde aankopen.

      Ik neem het allemaal niet zo serieus…..moet je ook niet doen als het uiteindelijk om muziek gaat ;-)

 17. Interessant artikel inderdaad!
  Heb wel mijn vraagtekens bij de complexiteit van de opbouw van “Jaaps netwerk” (met name de “verplichte” switch en de optische koppeling). Probeer namelijk zelf altijd de keten tussen de glasvezelaansluiting in de meterkast en de luidsprekers in de woonkamer zo simpel mogelijk te houden. Wél met goede componenten uiteraard.

  Werk zelf met een Fritzbox 5490 in de meterkast die is voorzien van een SBooster voeding die op een aparte (audiofiele) groep in de meterkast is aangesloten. Vanuit de Fritzbox loopt 1 meter Audioquest Carbon naar de Intel NUC die als Roon Core voorzien is van een SSD met muziekbestanden. Ook loopt er vanuit de Fritzbox plusminus 15 meter Audioquest Carbon (alle Carbon is voorzien van Telegärtners) naar mijn Auralic Aries G2 in de woonkamer. En dat is het!
  Heb wel een switch met een stille iFi voeding in de meterkast, maar die heb ik momenteel niet nodig daar ik (met wat creativiteit) uitkom met de 4 poorten in de Fritzbox.
  Geheel klinkt naar mijn mening super én stil. Maar daarmee zeg ik niet dat het op zijn “Jaaps” niet nog beter is. Moet er nog even op “kauwen”… ;-)

     1. Nou het speelt!
      Was even wat gepruts want kon het niet nalaten een verbindingskabeltje voor tussen de Fritzbox en de Netgear te maken van een stukje AQ Carbon en twee Telegärtners die ik nog had liggen.
      Eerste indruk (met de nieuwe van Jan Hammer als bron) is positief. Ik wil nog wat verder testen en daarna nog eens terug naar de oude situatie voor een gedegen eindoordeel.
      Maar heb zeker geen spijt van een zweterig middagje audio-tweaking. Dank voor de hulp Jaap!
      Gebruik trouwens een Netgear GS108E. De managed versie van de GS108. Is dat nog een nadeel volgens jou?

      1. Nog even een korte update.
       Draai nu bijna een dag met de “Jaap Tweak” en ben echt onder de indruk van de impact.
       Mijn lopende test van highend interlinks is zo een nog groter genoegen!

 18. Dit is een heel goed artikel: een must-read voor alle streamerts onder ons. De verstokte tweaker in mij dacht: ‘Oh, leuk! Ik kan nog een extra scheiding voor audio aanleggen in mijn netwerk!’ maar de gedachte dat ik weer 5-6 extra kastjes (1 switch, 2 converters en 3 (?) lineaire voedingen) zou introduceren in de woonkamer, denk ik dat ik dat nog maar even uitstel en denk ik dat in mijn geval een aparte groep voor de elektriciteit voor audio een beter idee is.

  Overigens (1) las ik ergens (https://www.computeraudiophile.com/forums/topic/30376-a-novel-way-to-massively-improve-the-sq-of-computer-audio-streaming/) dat het ook loont om een audio server (met 2 NICs) direct aan de streamer te koppelen. 1 NIC koppel je dan aan je lokale netwerk de andere NIC configureer je dan als bridge direct op de streamer. Mijn vermoeden is, dat een Pink Faun LAN ISOLATOR, je dan ook een aardig end moet komen. Overigens (2), zijn galvanische LAN isolators ook goed verkrijgbaar in de medische wereld (Netwerk Isolator MED MI 1005), voor een veel betere prijs.

  1. Een dual nic kan zeker helpen om de datastream ‘soepel’ te houden. Maar wie heeft er een aparte audioserver? Ik gebruik alleen NAS voor streaming en heb als hobby-project nog een UnRAID-server met een 8-core Xeon, 48GB ram, SSD’s, etc… klinkt het beter? Nee… Is het leuk? Ja… zeker. En leerzaam.

   Isolators schijnen ook een klank te hebben (ook wel logisch). Ik heb ze niet allemaal getest. Maar de Pink Faun bevalt me uistekend.

   1. Misschien gaat het om souplesse, maar je haalt er ook een paar ruis veroorzakende elementen tussenuit; of misschien bedoel je dat.

    Wie heeft er een aparte audio server? Ik denk niet veel, maar ik verwacht wel dat er dat een groep mensen is die een multi-purpose server hebben opgezet die zowel als file server dient, maar ook als alternatief voor de smart tv, met apps zoals Netflix, Kodi, Roon Server, etc. Zelf heb ik gebruik ik hem ook als Virtualbox server en draait er onder een Linux server en een intrusion detection system (OSIM).
    Is dat achteraf gezien een handige keuze voor hifi? Nee, zeker niet. Maar ja.. Achteraf is alles makkelijk!

 19. Beste Jaap, ik vond het een heel tinteressant artikel. Wat de switch betreft, welke kan je mij aanraden?
  Ik maak gebruik van een Bleusound Vault2 als streamer die met een Audioquest netwerk kabel is verbonden aan mijn Apple AirPort time capsule. Maar het zou dus verstandig zijn om daar een switch tussen te zetten?
  Groet van Paulus

     1. Ik heb de Ifi geprobeerd om de de elfidelity USB filter in combinatie met een externe voeding; elders besproken op deze site. Ik was niet heel erg van onder de indruk van het resultaat.

      Hans Beekhuyzen heeft de ifi met de sbooster vergeleken (zie zijn youtube kanaal), kort door de bocht: ‘You get what you pay for.’ Waar je wel rekening mee moet houden is dat de sbooster een behoorlijke omvang heeft…

      1. Ik heb (ook) geen goed gevoel bij de iFi maar een 3e Sbooster in de meterkast vondt ik toch ook wel gortig. Temeer daar ik die SBooster dan ook weer van een net sproomdraadje wil voorzien. Zit je al snerl rond de 400 euries of zo. Dus maar even bij Ron Kemp geïnformeerd naar een Keces P3: http://www.kempelektroniks.nl/nl/967/kempelektroniks/producten/accessoires/keces-audio. Zou volgens hem een echter SBooster killer zijn.
       Lang verhaal kort komt die hier vandaag dus binnen. Deze kan 2 apparaten voeden (modem/router + switch) dus kan ik mijn 12v SBooster verkopen en spring ik er financieel netjes uit!

      2. 3 SBoosters in de meterkast haha. De Keces P3 ziet er goed uit zeg! Stapelbaar, twee aansluitingen mogelijk. Bedankt voor de tip.

      1. Dag Huite,

       Ja, hij doelt op de SoTM. Ziet er best goed uit, maar ik denk dat je een eind komt met een galvanische ontkoppelaar en een mooie voeding op de switch.

Geef een reactie