donderdag, maart 28, 2024
Home Hi-Fi Het testbeleid van Alpha Audio – 2022 update

Het testbeleid van Alpha Audio – 2022 update

5
Het testbeleid van Alpha Audio – 2022 update

Het leek ons tijd om u even een update te geven omtrent de werkwijze bij Alpha Audio. Er is namelijk heel wat veranderd de afgelopen twee-en-een-half jaar. Het is dus wel nuttig om u inzicht te geven hoe we precies te werk gaan. 

De afgelopen jaren hebben we zwaar geïnvesteerd in opname- en meetapparatuur. Nét voor Coronaperiode – november 2019 – zijn we begonnen met de opbouw en ontwikkeling van de sampling-set-up zodat we u meer beleving via internet kunnen bieden. Die set-up is gebleven, omdat het tijdens de Coronatijd een zeer nuttige aanvulling op de reviews is gebleken. Nu we al een hele database hebben met samples blijven we doorgaan met het maken en beschikbaar stellen van samples en live-stream reviews.

Prism dScope

Begin 2022 hebben we een lang gekoesterde droom verwezenlijkt: de aanschaf van een Prism dScope III. Een high-res meetapparaat, specifiek voor audio-apparatuur, waarmee we praktisch elk stuk elektronica kunnen meten. Zowel digitaal als analoog. En dat tot 24 bit / 192 kHz. Kortom: een bijzonder nuttig apparaat om objectieve data mee te verzamelen. De Prism heeft zijn toegevoegde waarde al laten zien in meerdere reviews. We hopen dat hij ons nog jaren van mooie inzichten kan voorzien.

Behalve de Prism dScope gebruiken we ook een dummyload (4 en 8 Ohm), een variabele weerstand (1 – 33 Ohm, 3A max) én een Rigol scope. Deze scope kan een hogere bandbreedte aan waardoor we weer andere zaken kunnen zien. Denk aan risetime / HF noise, etc.

Wat testen we onder andere met de Prism dscope?

  • Ruisvloer
  • Signaal / Ruisverhouding
  • Kanaalscheiding
  • Frequentierespons
  • Impulsgedrag
    • (samen met de Rigol scope en meestal de Sonnet-dac i.v.m NOS en dus geen ringing)
  • Lineairiteit
  • Vermogen (4 + 8 Ohm)
  • Jitter
  • Vervorming`(IMD, THD, THD+N)

We zijn óók bezig met het ontwikkelen van een gedegen test voor voedingen en powerconditioning. We kunnen al de noise in het spectrum tot 100 kHz meten. Maar we moeten een beter testsignaal ontwikkelen, zodat we de impact van een filter op bijvoorbeeld impulsgedrag kunnen zien.

Sourcetronic LCR

Afgelopen weekend is er een nieuwe aanschaf gedaan: een Sourcetronic LCR meter. Een high-end LCR meter met een precisie van 0.05%! En een prachtig softwarepakket erbij zodat we mooie screenshots en grafieken in de artikelen kunnen zetten.

Een LCR meter meet onder andere: weerstand, impedantie, capaciteit, inductie, geleiding en bijvoorbeeld Q factor. Wat hebben we hieraan? Simpel: we kunnen bijvoorbeeld kabels gaan meten. Juist… bekabeling… maar dan écht goed.

Ook dit is een lang gekoesterde droom, want juist in deze sector wordt bijzonder veel onzin verkondigd. We wéten dat er fabrikanten zijn die écht onderzoek doen en degelijke producten leveren. En we schatten in dat daar ook gewoon zaken aantoonbaar beter zijn. Maar er zijn ook merken die met oplossingen voor niet bestaande problemen komen. Kortom: vanaf nu gaan we ook deze producten aan een objectieve meting onderwerpen. Dit om ú te helpen met het maken van een gedegen keuze. U kunt uw zuurverdiende geld immers maar één keer uitgeven, nietwaar?

Wat we ook willen proberen met deze LCR is impedantie van speakers meten. Maar dan ultraprecies. Het is mogelijk met de Prism, maar dat is wat complex. Wellicht gaat het gemakkelijker met deze LCR meter.

Wat testen we met de Sourcetronic LCR?

We hebben op moment van schrijven nog geen tests uitgevoerd – hij moet nog arriveren – maar we willen het volgende gaan testen:

  • Capaciteit
  • Weerstand
  • Inductie
  • Geleidingskarakteristiek
  • Mate van afscherming (indien van toepassing)
  • Alles binnen een bandbreedte van 20 Hz – 300 kHz (sweeps met 801 punten)

Deze eigenschappen hebben een directe invloed op de weergave. Kortom: afwijkingen zouden hoorbaar moeten zijn.

Wat willen we nog toevoegen?

Een andere wens is de toevoeging van een relatief dode ruimte én een CLIO 12. Dan kunnen we alles rondom speakers meten. Dat zou het rijtje helemaal compleet maken. Maar goed: voor een goede meetruimte voor speakers is ruimte nodig; veel ruimte. En die ruimte moet dan nog bewerkt worden. En helaas is een CLIO 12 ook niet gratis.

Hoe ziet een complete review eruit?

Om u een idee te geven van het stappenplan van een complete review, hebben we de stappen even versimpeld en onder elkaar gezet.

  1. Binnenkomst product op redactie in Haarlem
  2. Uitpakken en opstellen
  3. Luisteren
  4. Foto’s / video (video is optioneel)
  5. Samplevideo (indien nuttig en mogelijk)
  6. Metingen
  7. Review tikken

Dit is de meest complete review. Dat kan echter alleen als het product in Haarlem binnen komt en we genoeg tijd krijgen voor een review. Indien het product bij een auteur thuis wordt geleverd, dan zijn metingen en samples niet altijd mogelijk. Dit vanwege logistieke redenen (en tijd). Dan ziet een review er als volgt uit.

  1. Binnenkomt buiten kantoor Haarlem
  2. Uitpakken en opstellen
  3. Luisteren
  4. Foto’s
  5. Review

Een compleet plaatje schetsen

Het doel van Alpha Audio is om een product zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven. En om dat te doen, willen we onze eigen subjectieve bevindingen te combineren met objectieve metingen én samples die een indruk geven van de weergave. Op die manier kunt u lezen én horen wat een product doet.

PS: deze ontwikkelingen en investeringen worden mede mogelijk gemaakt door onze Patreonleden

5 REACTIES