Het gevaar van alles uit de cloud

geen internet

Het klinkt geweldig: tientallen miljoenen tracks voor een tientje – of twintig – euro per maand. Wie wil dat nu niet? Het hart van iedere liefhebber moet toch wel harder gaan kloppen bij die gedachte. Wij zijn in ieder geval ‘fan’ van de streamingdiensten. Iedere auteur heeft wel een Tidal, Qobuz of Spotify-abonnement. Of zelfs meerdere… Maar er loert wel een gevaar…

We zitten lekker te eten. Even de dag doornemen, lekkere – zelf gemaakte – pizza voor onze neus en een muziekje op de achtergrond. Typische setting van een Nederlands, muziek-liefhebbend gezin rond 18:00. Maar dan…

Stilte…

Natuurlijk pakt de man des huizes deze desastreuze situatie direct op. Telefoon… geen internet. Even naar de meterkast. Knipperend lampje op het modem. Nu worden vele problemen opgelost met stekker eruit en stekker erin. Dus dan maar alle stekkers eruit en erin. Het modem, de router en de PoE-switch moeten eraan geloven (de accesspoints zijn gevoed via PoE in Huize Veenstra). Helaas… geen internet…

Dan maar even via mobiel internet opzoeken wat Ziggo te melden heeft. En ja hoor: storing bekend. “We zijn bezig dit probleem zo snel mogelijk op te lossen!”. Fijn… maar dat brengt Tidal niet terug.

Precies dit laat zien hoe kwetsbaar de nieuwe muziekliefhebber is. De liefhebber die niets meer bezit. De nieuwe liefhebber die alles uit de cloud haalt. Geen internet = geen muziek. Geen internet = geen Netflix. Geen internet = niet meer online gamen. Geen internet = … zegt u het maar.

Nu is redacteur in kwestie nog steeds een fervente verzamelaar van muziek die naar de trouwe Synology-NAS gaat. Die staat inmiddels redelijk vol met prachtige muziek. Dus we pakken – na uiteraard een gedegen overleg – een recent aangeschaft albumpje en drukken lekker op play. Geen verpest etentje… wel een iets koudere pizza.

14 reacties

 1. Het uitvallen van providers is eigenlijk gewoon.
  Ik heb een kpn abbo,

  Ik luister ook naar de digitale-radio die via mijn glasvezelprovider word aangeboden. Hinderlijk als het internet uitvalt.

  Ik kan wel cd’s gaan kopen, maar ik heb alleen in mijn auto een cd speler. In huis draai ik Lp’s en uiteraard de NAS zoals het hier bij AA heet.
  Ik pluk ook uit de cloud, maar bij een internet storing speel ik muziek vanaf de harde schijf, of ik koppel mijn iPhone aan mij audioketen.

 2. En dan nog de kosten Roon + Tidal is bijna €30,-/mnd. Betaal je niet meer heb je ook geen muziek meer.
  De prijzen van cd’s zijn gedaald tov paar jaar geleden. Kom net van North Sea Jazz, de prachtigste cd’s voor €9,99.
  Waar ook audiofielen gelukkig wat meer op beginnen te letten is stroomverbruik, soms wordt onnodig een veel te grote nas (bijv. 4-6-bay) aangeschaft. Ik heb een energiezuinige 1-bay en maak per half jaar een backup die ik extern bewaar.
  Cd’s kan je blijven afspelen ook zonder internet en ook als je even een maandje niet betaald en met de geluidskwaliteit is niets mis mee.

  1. Mee eens.
   Ik struin regelmatig 2de hands winkels af, daar koop ik cd’s voor 1,00 ps
   Wel controleren of de cd onbeschdigd is, daar schort het nog wel eens aan.
   Qobuz en Tidal heb ik mee geexperimenteerd, maar cd’s, vinyl en Highres op de computer genieten mijn voorkeur en is goed betaalbaar. Het zoeken in de winkels is al een genot op zich, het afspelen van fysieke media is een andere beleving dan streamen.

  2. Dat is wel een pakkend argument ja: Als je stopt met t overmaken van die 30 piek heb je ook geen muziek meer. Ik geniet van mn cd-speler, weliswaar was t wel nodig om een goed loopwerk te kopen, Slecht aflezen betekent slechte plaatsing, een rommeltje, zoals de kleuren van te natte waterverf door elkaar lopen, Ik weet niet of een NAS kan wat een cd-speler kan, zou wel moeten kunnen lukken denk ik.

 3. Ik ken de Aurender in het geheel niet, maar met een aparte NAS zou dat toch moeten lukken met de juiste instellingen.. Loop derhalve je instellingen nog eens goed na en als het correct in elkaar steekt, dan moet er ook een een-op-een relatie met je NAS mogelijk zijn. Of de toepassingsapplicatie moet beide verbindingen (NAS+internet) gelijktijdig nodig hebben om te kunnen functioneren, maar dat lijkt me sterk.

 4. Hier is een duidelijk zwak punt genoemd van Cloud toepassingen. Los van de garantie op vertrouwelijkheid en ongewenste inzage van gegevens door derden is de permanente toegankelijkheid zeker een zwak punt van Cloud toepassingen. Het zijn daarbij niet de aanbieders van de Cloud diensten zelf, maar vooral de ethernetproviders, waar het wel eens fout kan gaan.

  En het gebeurt helaas meerdere malen per jaar, bij alle grote providers. Mijn laatste vervelende ervaring was het uitvallen van de uitgaande server mail. Ruim twee dagen niet de mogelijkheid om mails te versturen en te ontvangen. Gelukkig dus dan wel via mobiel met een andere provider.

  Voor mij principieel een reden om nooit All-in One producten aan te schaffen. Als er dan uitval is heb je geen enkele interactieve communicatie meer.

  Een collectief punt van verbetering voor alle providers is om storingen ook beter en direct te melden. Dat is toch echt een punt van organiseren. Doordat men de storing niet snel meldt (bewuste marketing ?) ga je onnodig in je eigen netwerk zoeken: resetten, cache legen, account opnieuw aanmaken enz. Allemaal onnodig, want de oorzaak ligt extern.

  Maar goed, de optelsom van de vooruitgang is toch positief en Cloud “hoort er bij”. Maar ik kies in mijn huishouden bewust voor meerdere providers.

  1. Same here. Ik vind het geen ramp als het een keertje plat gaat. Kan gebeuren. Het is echter voor mij een reden om toch een Nas met cruciale data neer te zetten. En daar hoort voor mij ook muziek bij. CD speler kan ook natuurlijk! ;).

  2. In mijn geval (Caiway) kon ik naast glasvezel de coax kabel handhaven voor TV en Radio. Een DAB-tuner met idealiter een buiten-antenne is ook fijn om te hebben, mocht het helemaal mis gaan. Een backup-systemen creeeren naar eigen behoefte en mogelijkheden is dus het devies.

 5. Hoe kan u thuis nog muziek streamen vanaf een NAS zonder internet?
  Ik zat onlangs thuis zonder internet en kon niet streamen vanaf mijn Aurender. Geen internet is bij mij geen netwerk thuis en dus ook geen muziek, wel vanaf CD speler.

  1. Een NAS is gewoon een opslagmedium aan het lokale netwerk. Het staat compleet los van internet. Sterker nog: je kan je NAS compleet los van het internet houden. Er zou dus helemaal geen internet nodig moeten zijn om de Aurender te bedienen én te voorzien van muziek.

   Check het nog eens goed, want er zijn genoeg demo’s met Aurender op shows gedaan waarbij geen internet voor handen is.

Geef een antwoord