G’s referentie – Vers bloed 4

Inleiding

Inhoud

Door een samenloop van omstandigheden zijn er de laatste maanden weken heel wat nieuwe elementen in mijn referentiesysteem geslopen en daarom deze nieuwe aflevering van ‘Vers bloed’ om u weer ‘up to speed’ te brengen met alle grote en kleine wijzigingen. Enjoy!

Na bijna drie jaar trouwe dienst verdwijnen de Atc Scm19 V2 monitors uit de set. Deze luidsprekers waren uitstekende meetinstrumenten maar ik had er altijd een haat/liefde verhouding mee. Het hoog en het midden waren quasi perfect maar ik kreeg het laag maar niet goed in mijn eerder frisse ruimte. De boel raakte nooit echt in balans. Een subwoofer had gekund maar die piste bewandelen we alsnog niet. Al te vaak kan de sub niet volgen of overheerst het laag. Toch hoop ik binnenkort mijn eerste sub te testen. Stay tuned!

Revelation

Ik moest dus op zoek naar een nieuwe referentieluidspreker en dat bleek geen sinecure. Ik wou opnieuw een monitor omdat ik mij daarin specialiseer en omdat monitors nu eenmaal makkelijker in het pittoreske West-Vlaanderen geraken. Mijn nieuwe monitor moest uiteraard alles laten horen maar hoefde niet perse muzikaal te zijn. Deze keer wou ik wel wat meer ‘oomph’ onderin en dus maakte ik een shortlist van mogelijke kandidaten. Uit dat lijstje koos ik samen met Jaap voor de Revel Performa M126Be die zowel bij hem als Yung erg in de smaak gevallen was. De Revel Performa M126Be is niet al te groot, meet uitstekend en is relatief betaalbaar. Het is een transparant doorgeefluik voor de rest van de set en dat is absoluut noodzakelijk. Ik kijk er enorm naar uit om deze bloedmooie luidspreker beter te leren kennen en laat jullie de komende weken weten hoe hij bevalt. 

Still Standing

Omdat importeur Reference Sounds duidelijk te kennen gaf dat de M126Be erg gebaat is met een degelijke stand besefte ik dat mijn bescheiden Norstone staanders niet meer zouden voldoen. Hoewel de Isoacoustics Aperta’s subliem werk leveren wil ik toch graag een wat strakkere look en zo kwam ik terecht bij het Italiaanse Solidsteel. Hun stands zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze zitten ook vol technologie en dat is belangrijk. Als alles goed gaat verwacht ik een setje witte Solidsteel ss-6 staanders die hopelijk zowel visueel als auditief goed samengaan met de Revels.

Digitalitis

Naast een nieuwe speaker kwamen er de voorbije maanden maar liefst twee nieuwe d/a converters bij in de set. Allereerst de geweldige Sonnet Morpheus van Cees Ruijtenberg. Deze NOS dac met voorversterker brengt de hele set naar een hoger niveau en is onze nieuwe referentie. Mijn vorige dacs, de Metrum Acoustics Onyx en Benchmark Dac3 waren erg goed maar beide worden overklast door de Morpheus. Hij gaat op elk vlak nog een stapje verder. Meer autoriteit in het laag, loepzuiver middengebied en zijdezacht hoog zijn maar enkele van zijn kwaliteiten. 

8 reacties

 1. Beste Geoffrey,

  De Mutec MC3 + USB intrigeerde me, ik heb hem gekocht. Hij hangt aan mijn Benchmark DAC3 B en aan een Roon Nucleus met sBooster voeding, wat al tot aanzienlijke verbetering op vlak van rust, ruimtelijkheid en stilte leidt! Alles is wel geconnecteerd via USB, maar door de Mutec en de sBooster heb ik minder last van de nadelen van deze uitgang.

  Misschien kom ik wel tot op het niveau van Morpheus maar dat weet ik natuurlijk niet. Die heeft immers een I2S uitgang…Net zoals de Ambre…

  Mvg Pieter

 2. Beste Geoffrey, dank voor de update, interessant om te lezen. Erg benieuwd hoe de Merason Frerot met de bijpassende voeding pow1 is. Komt daar nog een test voor?
  Dank alvast en groeten

 3. Dag Pieter,

  Dank voor je antwoord! Hele mooie set heb je! Ik heb ook even getwijfeld over de Scm40 maar ik test vooral monitors… Ik denk dat je met de Nucleus al heel goed zit hoor. Ik heb een tijdje een rega planar 2 gehad maar aangezien Alpha vooral op digitaal inzet en ik toch niet vaak lp’s draaide heb ik nu even alles op digitaal gezet. En ik ben nu bijzonder verrast door de weergave van de Revels. Ideaal om mee te testen maar ook om van te genieten.

  Vriendelijke groeten
  Geoffrey

  1. En genieten doen we! Bedankt om dat even te duiden van de Nucleus, ik vind hem al verrassend goed klinken zonder extra end point. De Benchmark is een hardcore DAC, laat goeie opnames schitteren maar minder goede (vaak oudere) kunnen wat hard klinken. Ik kijk uit naar de grote broer van de Merason! Als de jonge broer al over de Benchmark gaat…

   Mvg Pieter

 4. Dag Geoffrey,

  Aangezien jouw keuzes vaak in de richting gaan van die van mij (toevallig), ben ik altijd erg geïnteresseerd in deze afleveringen van vers bloed! Ik zoek absolute neutraliteit omdat dit het eerlijkst de opname weergeeft en je vlot veranderingen in de set kan opsporen.

  Mooie keuze, die Revel speakers! Ik kende ze niet. Jullie lijken allemaal voor monitor speakers te gaan, echter voor mezelf koos ik een drieweg toren net owv de bas, die bij de ATC 19 inderdaad heel overtuigend is maar niet heel laag gaat. Een monitor heeft echter iets extra wat moeilijk onder woorden te brengen is.

  Mijn set bestaat uit ATC SCM 40A, ATC SCA2, Grimm Audio TPR, Benchmark DAC3 B, Roon Nucleus, géén end point, Audioquest Powerquest 3, Audioquest NRG Z3, Audioquest Forest ethernet en USB kabel. Zou bv de Mutec clock hier zin hebben? Of een andere aanbeveling 😉

  Ik heb ook een Technics platenspeler. Mag ik als tip geven om ook een platenspeler niet te vergeten? Analoog geluid is zo heerlijk en zet het digitaal geluid in een ander perspectief. Dat zou je reviews verrijken denk ik. Ik heb soms écht het gevoel dat ik naar de studio-opname aan het luisteren ben, terwijl dit bij het digitale veel minder is. Niet slechter, anders.

  Veel succes met je nieuwe set-up!

  Mvg Pieter

Geef een antwoord