G’s Hifi Lab -Testing one, two, three

Inleiding

Inhoud

Reviews schrijven, en schrijven in het algemeen, is iets wat mij op het lijf geschreven is (pun intended). De combinatie van luisteren naar muziek en er over schrijven is wellicht het ideaal en toen Jaap Veenstra me vroeg om voor Alpha-Audio te schrijven heb ik geen moment getwijfeld. Inmiddels maak ik ruim drie jaar deel uit van dit fijne team en voel ik me er helemaal thuis. Mijn collega’s hebben dezelfde passie en bezieling voor het vak en gaan niet voor middelmatigheid maar voor uitmuntendheid. Daarom worden we door vriend en vijand gewaardeerd. We streven er naar om onafhankelijk te blijven in alles wat we doen. Enkel zo kunnen we de lezer zinvolle informatie geven. In dit verhaal wil ik u een beeld schetsen van hoe ik te werk ga bij het maken van mijn reviews.

Mijn luisterruimte is een vierkant van ongeveer 20m² met, aan de zijde van de bank, een opening naar de woonkamer. De volledige ruimte komt dan op ongeveer 45m². In tegenstelling tot het hoofdkwartier in Haarlem waar alles uitgemeten wordt en talrijke aanpassingen gebeuren kies ik er voorlopig voor om te testen in een ‘normale’ luisterruimte. Met normaal bedoel ik houten vloer, tapijt, sofa, schilderijtje, boekenkast en wat planten. En that’s it! Uiteraard is de ruimte een belangrijk onderdeel van onze hobby maar ik vind het even waardevol om te kijken (en luisteren) naar wat een component doet in een doordeweekse kamer. Heel wat van jullie hebben immers ook geen aangepaste luisterruimte en mogen al blij zijn als er een hele set mag neergezet worden. 

Haal ik zo het absolute maximum uit een component. Wellicht niet. Laat ik zo aan jullie weten hoe een component klinkt onder normale omstandigheden. Ik denk het wel. Geen twee ruimtes zijn immers identiek. Vaak hoor je in een winkel onder perfecte omstandigheden wat een luidspreker kan doen maar als je thuiskomt kan je ontgoocheld worden. Zeker luidsprekers moeten in een gewone woonkamer goed presteren. De basis moet goed zitten. Een kabeltje veranderen kan nog maar een scherpe speaker ga je met geen enkele aanpassing doen zingen.

Nu test ik ook niet de allerduurste spullen en dus hoeft mijn ruimte niet perfect te zijn. Wie echt in de high-end klasse koopt zal uiteraard meer aandacht aan zijn ruimte moeten spenderen. Maar in de prijsklasse tot 5000 euro moet bijvoorbeeld een luidspreker wat mij betreft snel en eenvoudig op te stellen zijn. Wil je niet dat je ze perfect tot op de millimeter moet indraaien om een stabiel stereobeeld te krijgen. Moeten ze ook in minder perfecte omstandigheden, bijvoorbeeld wat dichter bij een wand, prima presteren. Wil je je 3D beleving en diepte in die soundstage nog verbeteren dan kan er zeker met akoestische panelen worden gewerkt. Maar de set zelf moet er staan!

Testprocedure

Ik werk altijd volgens een vast stramien. Ik vraag spullen aan die mij persoonlijk interesseren of waarvan ik denk dat het jullie, de lezers, zal interesseren. Uiteraard ligt de klemtoon op digitale audio. Wanneer er een demo-model beschikbaar is vraag ik altijd of dit minstens een maand kan blijven. Dat lukt meestal, niet altijd, maar ik vind die langere periode essentieel om een product echt te leren kennen. Op die manier krijg ik niet alleen een eerste indruk maar ook echt en ‘feel’ van wat het product kan en doet. Vaak komen kleine frustraties, haperingen of rare dingen pas na enkele weken aan het licht. Ik wil bijvoorbeeld weten of een product gebruiksvriendelijk is, of de klank niet snel vermoeiend wordt, of de app me niet gek maakt en of een eerste positieve indruk blijft.

Soms is het omgekeerd en zijn we niet onmiddellijk onder de indruk van een component. Na verloop van tijd kan die indruk echter helemaal veranderen. Een luidspreker die niet onmiddellijk een wow-effect heeft zal pas na enkele weken zijn ware schoonheid laten horen. Een versterker die niet onmiddellijk doet wat je verwacht sluit ik aan op een andere speaker. En ga zo maar door. Vaak merk je pas na een tijdje wat je echt in huis hebt en wat de ware kracht is van een stuk hifi. Een goed product wordt namelijk alleen maar beter naarmate de weken verstrijken en langdurig luisteren onthult na verloop van tijd altijd meer details en geheimen.

Gewenning

Bij bepaalde producten heb je ook gewoon meer tijd nodig om alles grondig te kunnen testen. Dan denk ik vooral aan bronnen en dacs. Zoals eerder gezegd hoor ik vrij snel de grote lijnen maar de kleine, niet onbelangrijke finesses openbaren zich niet zo snel. Zeker vanaf een bepaald niveau zijn de verschillen vaak miniem. Miniem maar niet onbelangrijk. En om die allemaal te isoleren is tijd nodig. Veel tijd. Twee verschillende dacs die je a/b vergelijkt zullen wel licht verschillend klinken op een transparant systeem maar hoe die verschillen zich manifesteren is een ander verhaal. Elk toestel laten we standaard een paar dagen ‘opwarmen’ want hoewel heel wat toestellen al wat uurtjes op de teller hebben komen er soms ook gloednieuwe spullen binnen. Die laten we dan meestal een weekje naast de televisie acclimatiseren. 

Voor we beginnen met schrijven en luisteren gaan we ons eerst inlezen zodat we alle info over het product in ons achterhoofd zitten hebben. Vooral de achterliggende technologie in mensentaal uitleggen is niet altijd eenvoudig. Al te technisch word ik nooit omdat je vandaag toch alle specs en info online kan vinden. De belangrijkste zaken raak ik zeker aan maar ik wil vooral een verhaal vertellen. Waar iets vandaan komt, wie het gemaakt heeft, hoe het eruit ziet, hoe het aanvoelt, hoe het is om te gebruiken en uiteraard hoe het klinkt. 

2 reacties

 1. Had ‘n e-mail gestuurd naar Jaap, maar misschien heb je ook wel zin om deze DAC en voorversterker te onderwerpen aan ‘n luister test.
  Nadat ik wat reviews gelezen had, gaat menig audiofiel zijn Hifi setje veranderen.
  De Topping D90SE samen met de PRE90 maken High-end weergave eindelijk mogelijk.
  Dit set(je) klein van formaat, maar zijn 5 of waarschijnlijk 6x beter dan de prijs doet vermoeden.
  Samen met de purifi-eigentakt DE droom set van mij.

 2. Beste Geoffrey er is ‘n vergissing gemaakt er staat ‘door Jaap Veenstra’
  Ook ik vindt jouw schrijven fijn om te lezen.
  Reageer er niet vaak op, gewoon omdat ik niet weet wat voor reactie ik zou moet geven.
  Net zo als jouw vorige rubriek
  https://www.alpha-audio.nl/achtergrond/gs-nieuwe-referentie-luidspreker-revel-performa-m126-be/
  Is prima, maar de KEF R3 kon ik betalen, wil dolgraag de purifi-eigentakt versterker en EN EN is voor mij ‘n utopie.
  Maar vraag me af of deze Revel echt veel beter klinkt, dan de KEF R3, maar je hebt het zelf hier ook zeer duidelijk geformuleerd, hoe het klinkt hangt af van de ruimte waar de luidsprekerboxen geplaatst worden.
  Succes met het testen en het schrijven op alpha-audio.
  Met vriendelijke groet

Geef een antwoord