Getting there!

OPINIE – Tot een paar jaar geleden was er eigenlijk geen fatsoenlijke mini-pc om media mee af te spelen. De Atom-processor van Intel, of de Bobcat van AMD, is simpelweg niet snel genoeg voor mediarendering. Ook de nieuwere generaties niet. En de processoren die destijds wel wat ‘punch’ in zich hadden, werden te heet. Die tijden zijn over!

Hoewel AMD een leuke opvolger van de Bobcat in handen heeft met bijvoorbeeld de E450 en E1800, is het platform nog steeds niet af naar mijn gevoel. Nét niet lekker snel. Op mijn bureau staan twee mini-pc’s. Eén op basis van een Ivy Bridge Celeron en één op basis van een Core i3 3227U (ook Ivy Bridge).

Laag verbruik

Gigabyte BrixBeide zeer zuinige processoren met een TDP (Thermal Design Point) van zo’n 17 watt. Een waarde die nagenoeg nooit bereikt wordt. Dus gok op een verbruik van zo’n 10 watt bij film en iets minder bij het afspelen van muziek.

Het voordeel van zuinige processoren is niet alleen dat ze minder drukken op de jaarrekening. Ook de hitte-ontwikkeling is veelal een stuk minder, wat weer zorgt voor minder heftige koeling. En dus meer stilte. Kijk… nu komen we ergens!

Wél rap!

Maar zuinig en stil is niets waard als de pc niet vooruit te branden is. Dat was een beetje het geval bij die Atoms en Bobcats. En in mindere mate bij de E450 en E1800 van AMD. Die werken wel, zolang je niet teveel tegelijk wilt doen. Wie echter een ‘snappy’ respons wenst onder álle omstandigheden, kan beter voor een Core i3 gaan. En wie écht luxe zoekt, kan zelfs nog een stap maken naar een Core i5.

En dat kan nu dus. Want de Intel Core i3 U-serie verbruikt slechts 17 watt maximaal, wordt nagenoeg niet warm en is ruim snel genoeg voor het afspelen van films en muziek.

Intel NUC?

intel-nuc-3-largeWie denkt: dit zijn toch die Intel NUC-processoren: ja, dat klopt. Intel is in eerste instantie met deze kleine, zuinige barebone op de markt gekomen. En nu verschijnen er steeds meer varianten op de markt, zoals dat altijd gaat met dit soort producten en platforms. En Gigabyte is dus één van de partijen die in het NUC-spelletje is gesprongen.

Het loont trouwens wel om even rond te kijken en goed te kijken naar hoe ze verschijnen. De Gigabytes die ik in handen heb, beschikken over wifi. De i3-versie ook over usb 3.0, wat een voordeel kan zijn. Lang niet alle NUC’s beschikken standaard over wifi. En er is ook niet altijd een micro pci-express slot. Dus wie wil uitbreiden: let op!

Ook wisselt het aantal usb-poorten nogal. Gigabyte levert twee poorten, wat nogal minimaal is. Ja, u kunt een dongel erin doen. En dan is er nog ruimte voor een usb-stick. Maar dat is vaak gewoon te weinig. Intel levert veelal drie poorten, wat meer flexibiliteit met zich meebrengt.

In praktijk

Ikbenstil PowerSaverVoordat ik in een review verzand: die NUC’s zijn echt geweldig in de praktijk. Even een mSata-ssd’tje erin, wat So-dimmetjes erin (die Gigabytes zijn wel ongelooflijk kritisch op geheugen zeg!) en gaan met die banaan. Mede dankzij het ssd’tje is de opstarttijd minimaal. Binnen 10 seconden staat Xbmc voor mijn neus. Zo hoort het… Dit is de toekomst van pc-audio. Kleine kastjes met zuinige processoren en flashgeheugen voor het OS. Streamen gaat lekker vanaf een NAS of wellicht uit de ‘Cloud’.

Enige puntje nu nog is dat de meeste NUC’s met actieve koeling werken. En dat lijkt me niet echt nodig met zo’n laag verbruik. Kortom: we zijn akelig dicht in de buurt van de perfecte pc-streamer voor een redelijk bedrag (ongeveer 350 euro). Nu nog passieve koeling in een mini-kastje én een redelijke prijs!

Gerelateerde berichten

Factory Tour Bassocontinuo Italy

Hoe wordt een high-end audiorek gemaakt? Bezoek Bassocontinuo

Wie denkt aan hifi denkt veelal aan versterkers, speakers, streamers, vinyl en wellicht kabels. Maar een mooi meubel? Nee… we gokken dat dit niet als eerste naar boven komt. Het is echter wel een onderdeel van de hobby. Sterker nog: een goed meubel kan de set beter laten spelen. Nu gaan we niet direct zeggen […]

Audio Show Alkmaar 2013

Fotoverslag Audio Show Alkmaar 2013

We zijn vandaag naar de Audio Show in Alkmaar geweest. Een gezellige, informatieve show in het AFAS-stadion (voorheen nog AZ-stadion). Met twee verdiepingen vol met hifi is het een show die je als liefhebber absoluut moet bezoeken! Wij geven een sfeerimpressie en lichten wat zaken uit die zijn opgevallen. 

Böhmer Audio Wavelet

Impressie Böhmer Audio Wavelet room / speaker corrector

Automatische correctie voor luidsprekers en akoestiek is langzaam maar zeker de harten van ook verstokte liefhebbers aan het winnen. Al blijft het goed om kritisch te zijn op nieuwe trends en technieken. Wij hebben de Böhmer Audio Wavelet ter test. Ook wel verkocht onder de naam Legacy Wavelet. We vragen Ronald van Ovost wat dit […]

Geef een reactie