Home Hi-Fi Genieten of analyseren?

Genieten of analyseren?

6
Genieten of analyseren?

Toen Jaap mij vlak voor zijn vakantie vroeg of ik er wat voor voelde om als redacteur voor Alpha te gaan schrijven hoefde ik niet lang te denken. Ik heb al sinds kleins af aan een voorliefde voor muziek en apparatuur. Het is al zo lang als ik me kan herinneren een hobby en ik kan er uren over praten. De dagen dat ik bij Alpha op de redactie ben hebben we altijd wel iets nieuws te beluisteren dat de installatie nog beter laat klinken. Prachtig. Dus ik heb natuurlijk direct ja gezegd.

Toch, ik ben primair muziekliefhebber. Ik kan intens genieten van de melodieën van Eelke Kleijn, met mijn vuist in de lucht meeschreeuwen met de politiek geladen teksten van Good Riddance of wegdromen in de melancholische wereld van Trentemøller en ga zo maar door.

Het grootste risico van High End in mijn ogen (of oren eigenlijk) is dat we bijna vergeten te genieten van de muziek, door de focus van het luisteren bij de apparatuur te leggen. Klinkt kabel A beter dan kabel B? Hoe is het met klank van deze streamer gesteld? Hmmm, staat Adele niet een beetje te ver naar voren? Dat werk.

Als ik bij mezelf te rade ga wat me het meest is bijgebleven qua muziek dan kan ik me eigenlijk geen moment herinneren dat weergavekwaliteit daarin een rol speelde. Een van mijn meest memorabele muzikale momenten was het optreden van James Holden op Lowlands enkele jaren geleden. Ik kan me niet meer herinneren hoe het klonk, en maar met moeite welke nummers hij heeft gespeeld (Renata sowieso, van zijn briljante “The Inheritors” maar dan in een heerlijk langgerekte uitvoering). Maar het gevoel waarmee ik de tent uitliep, compleet in trance, met tranen in ogen als ware het een religieuze ervaring, dat weet ik nog alsof het gisteren was.

Muziek luisteren is voor mij dan ook emotie oproepen, ik wil er echt van genieten (meestal dan, soms is het gewoon auditief behang voor andere bezigheden). Natuurlijk is het belangrijk om te kunnen beoordelen hoe het wordt weergegeven. Waar de verbeterpunten liggen en hoe de ene set zich verhoudt tot een andere set. Maar ik moet er wel voor waken dat ik alles ga analyseren en de lol van het muziek luisteren verlies. Genieten is zoveel belangrijker dan analyseren.

Aan de andere kant, hoe realistischer de weergave hoe makkelijker de emotie wordt opgeroepen. Als de band levensgroot wordt weergegeven, de drums echt impact hebben dan komt de muziek bijna echt tot leven. Nu nog de geur van verschraald bier en rondvliegende zweetdruppels en ik ben echt weer terug op Lowlands. Als is dat laatste dan weer het grote voordeel van thuis luisteren, ongemakken exclusief.

Ik ben benieuwd wat uw gevoel bij muziek en de bijbehorende apparatuur is. Waar ligt de focus? Waar liggen de grenzen? En wat zijn uw meest levendige herinneringen? Zowel met muziek als apparatuur!

6 REACTIES

  1. Van je vader moet je het hebben.
    Ik ben geboren net als zovelen met een liefde voor muziek. Op de kleurerschool zing je al samen liedjes, en de rest volgd. Het eerste liedje dat echt mijn hart stal als kind was wooden heart van Elvis Presly de king. Daarna kwam de lp the man machine van kraftwerk op een platenspeler gelijkend apparaat van mijn oudere broer te liggen, en ik raakte in de ban van die klanken.
    En omdat kraftwerk klanken zijn, en ik de lp the man machine aanbad, vond in op een gegeven moment dat kraftwerk echt beter verdiend dan een Silver pickup. Met de Aristona hifiset met cd speler werd muziekweergave al stukken beter. Maar ondanks dat de cd weinig tot geen ruis kende, was ik zeer ontevreden over de klank van de Aristona hifiset.
    Na jaren van teneur op audiogebied, kwam er de omslag in 1999. Ik kocht mijn eerste NAD versterker, en ik kocht niet veel later een set JBL 3 weg luidsprekers. Eindelijk goed geluid.
    Het kon nog beter, en zo kwam het upgraden om de hoek kijken. Een extra custom installation versterker, betere rca kabels, dikke speaker kabel en gewone zilverkabel van van den Hull. Een set goede spikes onder mijn JBL luidsprekers geschoeft, speciale speaker stands, veel draaien met de luidsprekers, een extra set luidsprekers erbij gekocht.
    Veel nieuwe technieken uitgeprobeerd, een macmini aangesloten op mijn NAD, nog een extra NAD versterker erbij.
    Audiosingaal naar mijn mening moet ongestoord van punt A naar punt B gaan, om uiteindelijk de tweeter, midrange en de woofer perfect in beweging te brengen. Daarbij mogen de muren van een luisterruimte geluid niet teveel terug op de weergevers reflecteren. Met het volume niet al te hard en een goede bron is het niet lastig om de muziek detailrijk te kunnen horen.

    Profeet: Wie kent het hier om een audioprofeet te zijn?
    Je spoord andere muziekliefhebbers aan die het moeten doen met een armoedig setje, ook eens de stap te wagen een goede set B&W luidsprekers te kopen of een ander goed luidsprekermerk met een goede ge-integreerde versterker uit het middensegment. Je biedt dikwils aan mee te gaan naar de betere audiowinkel dan de door jou afgekeurde Mediamarkt waar je goeie kennis denkt dat dat de winkel bij uitstek is om een goede homecinema te kunnen scoren.

  2. Indien het bij jouw mogelijk is om de uitzending “Het Scala Concert” van de NOS I Zondag 25 augustus 8.30u – 10.30u on demand terug te zien?

    Daar maakte ik kennis met artiesten waar ik nog nooit van had gehoord, moet toegeven bij mij staat er al jaren geen radiozender meer op.

    En weer was er overduidelijk hoorbaar dat YouTube voor de audiofiel, beslist geen aanrader is.

    Als je de kans hebt, dan valt je direct op dat de vent achter het mengpaneel goeie oortjes heeft.
    De geluidsregistratie is evenals de uitvoering van iedere artiest *****

  3. De spijker op de kop geslagen! De audiofiel houdt van muziek en tegelijkertijd stelt hij eisen aan de weergavekwaliteit. Betrap mezelf er regelmatig op dat ik meer naar klank luister,dan naar muziek ,waar ik niet blij mee ben. Ik denk dat dit komt omdat het laatste puzzelstukje nog niet op zijn plaats is gevallen in het audioplaatje maar de laatste tekenen zijn veelbelovend. De nieuwe speakers en de aanschaf van een ac filter hebben voor een glimlach gezorgd en dan weet ik dat het goed zit en zit ik opeens naar muziek ipv klank te luisteren. Groetjes!

  4. Qua gevoel zijn voor mij muziek en de weergave ervan even belangrijk. Kan thuis echter niet genieten als het beroerd uit de speakers komt! De focus ligt bij mij in de praktijk dan ook wat meer op de weergave. En herinneringen? Ben er meer een van de toekomst. Heb nu al voorpret van het binnenkort thuis testen van een topsetje mono’s (Optima 2) van de firma Chord!
    Benieuwd naar je bijdragen aan A-A!

  5. Sean ‘n leven zonder muziek da’s voor mij onvoorstelbaar, het is niet de audioapparatuur die het allerbelangrijkste is.
    Maar degenen die het vertolken.

    Smaken verschillen, welke het grootste is met het genre
    Bij audioapparatuur zijn de verschillen nihiel
    Want we willen allemaal 3D (audio) horen lieftst zonder kleuring of vervorming.
    Hoewel de buizen(voor)versterkers of ESL’S echt niet ongekleurd of zonder vervorming weergeven, hebben de meeste van ons geen problemen met deze warme weergave.
    En als we het (McIntosh oid) kunnen betalen, want de lampjes gaan niet eeuwig mee en het prijskaartje van dit soort apparatuur is vaak ver boven het gemiddelde.

    Muziek haalt ook bij mij herinnering op, vond het 50 jaar geleden fantastisch als Deep Purple – Child in Time bij 95 dB on vervormd uit de installatie kwam
    En begreep niet wat er zo geweldig was aan Bach
    Muziek moet je evenals als wiskunde leren begrijpen en misschien wel het belangrijkste je moet het kunnen horen.
    Sommigen horen het verschil niet als ‘n akkoord met een andere omkering wordt gespeeld, je kunt dit vergelijken met kleurenblindheid.

    Het eerste wat mij aangreep met muziek luisteren is de melodie
    daarna de harmonie en timing.
    De muziek uit je jeugd dan denk je bijvoorbeeld aan je 1ste vriendin
    De audioapparatuur werd voor mij pas echt belangrijk, toen ik ontdekte dat mijn installatie niet instaat was de menselijke stem juist weer tegeven.

    Ik ben dus geen audiofiel maar ‘n muziekliefhebber, die zich stoort aan verkeerde interpretatie van de muziek
    En vindt het vreselijk storend als sommige delen van de muziek, niet duidelijk wordt weergegeven.
    Als ik’ n installatie moet beoordelen, dan doe ik dit met de samples van https://www.nordkeyboards.com/sound-libraries
    Dan kun je (als het goed is) de verschillen duidelijk horen.
    En ook fff ‘n goeie opname van een opera beluisteren, want veel luidsprekerboxen kunnen geen sopraan juist weergeven.
    Succes gewenst met het schrijven op alpha-audio
    Groetjes van DE muziekliefhebber

    • Dankjewel Ferdy. Het is inderdaad een hele ontwikkeling om bepaalde muziekstijlen te leren waarderen of uitvoeringen nog beter op waarde te kunnen schatten. Zeker met de vooruitgang in weergavekwaliteit vallen de details steeds meer op. Helaas niet altijd in positieve zin. Maar ook hier denk dat het vooral neerkomt op ‘schoonheid zit in het oor van de luisteraar’ 😉 Soms is onwetendheid qua weergavemogelijkheden wel prettig.

×