Fabrieksbezoek Sennheiser

Sennheiser Hannover HQ

Inleiding

Ooit heeft Sennheiser een microfoon nagemaakt voor Siemens. En ooit heeft Sennheiser gedacht dat ze maximaal 500 stuks van een hoofdtelefoon zouden verkopen. Want hij is met 50DM toch wel prijzig. Ondenkbaar in deze tijd dat Sennheiser de markt van microfoons domineert en zonder moeite veel duurdere hoofdtelefoons aan de man brengt. We kijken even achter de schermen van deze gigant.

Het is 1946 en Sennheiser heet nog Labor W. Siemens stapt naar binnen met een microfoon. “Kunnen jullie deze namaken? We hebben 200 stuks nodig en de fabrikant bestaat niet meer”. Wat doe je als startup? Precies: doen. Want je hebt het geld nodig. De DM1 is geboren.

Verder

Uiteraard zou Sennheiser dit stukje van de start-up niet vertellen als er kort daarna een eigen DM2 en DM3 zou komen. Microfoons die wel zelf zijn ontwikkeld en gefabriceerd. En vrij kort daarna is Sennheiser zich gaan vastbijten in talloze andere innovatieve toevoegingen. Denk aan een shotgun-microfoon om de microfoon uit beeld te krijgen bij tv-opnames. En wat te denken van draadloze versies?

HD414

We gaan u niet vervelen met de hele geschiedenis van het Duitse Sennheiser. Maar het is toch grappig te horen dat bij de lancering van de HD414 hoofdtelefoon er een inschatting is gemaakt van hooguit 500 stuks. De prijs van 50DM was te pittig om een succes te worden. We weten de exacte cijfers niet, maar binnen een jaar zijn er meer dan 100.000 van verkocht. Kortom: het is een ongelooflijk succes geworden.

Hetzelfde geldt voor de draadloze microfoons. Zeker nadat Sennheiser – en andere fabrikanten – gebruik mochten maken van de UHF-band, is het hard gegaan op gebied van stabiliteit en kwaliteit. Inmiddels is het een serieus alternatief voor bekabelde versies. Betrouwbaarheid en kwaliteit is enorm veel verbeterd.

Hun huidige professionele AVX-lijn moet analoge kwaliteit evenaren… zonder kabel. Ja: na ruim tien jaar zijn we weer terug bij de kwaliteit van analoog via een draadje. Wel met het voordeel dat we geen kabelspaghetti hebben op het podium en dat ook met tientallen microfoons.

Gerelateerde berichten

Eerste indruk: de nieuwe Naim Uniti lijn

Woensdag 8 februari, een select gezelschap van Nederlandstalige hifi journalisten is door Naim importeur Latham uitgenodigd om bij Hifi Studio Wilbert in Utrecht om de introductie van de geheel nieuwe en lang verwachte Naim Uniti lijn bij te wonen. Deze Uniti-2 productlijn volgt de reeds bestaande Uniti productlijn op en blijft een aanvulling naast de […]

Ilumnia luidspreker

Interview: Ilumnia high-end luidspreker

Met enige regelmaat verschijnen er nieuwe high-end luidsprekers op de markt. Door beginnende, gepassioneerde ondernemers ontwikkeld. Als de speaker er eindelijk is, begint voor de maker een heel ander traject. Zie het nieuwe product maar eens bij diverse afnemers onder de aandacht te krijgen! En zie het vervolgens maar eens te verkopen. Vaak haalt zo’n […]

Isotek Power - Fabriek - Slowakije

IsoTek: a lateral factory visit – A chat with Keith Martin

There is more to writing about music and audio equipment than just reviewing product X of brand Y. Although I cannot deny the excitement of unboxing a new device, testing it, getting accustomed to its features and then squeezing my observations into an article, I am happy there is so much more to explore. Take […]

3 reacties

Geef een reactie