Fabrieksbezoek Sennheiser

Sennheiser Hannover HQ

Inleiding

Ooit heeft Sennheiser een microfoon nagemaakt voor Siemens. En ooit heeft Sennheiser gedacht dat ze maximaal 500 stuks van een hoofdtelefoon zouden verkopen. Want hij is met 50DM toch wel prijzig. Ondenkbaar in deze tijd dat Sennheiser de markt van microfoons domineert en zonder moeite veel duurdere hoofdtelefoons aan de man brengt. We kijken even achter de schermen van deze gigant.

Het is 1946 en Sennheiser heet nog Labor W. Siemens stapt naar binnen met een microfoon. “Kunnen jullie deze namaken? We hebben 200 stuks nodig en de fabrikant bestaat niet meer”. Wat doe je als startup? Precies: doen. Want je hebt het geld nodig. De DM1 is geboren.

Verder

Uiteraard zou Sennheiser dit stukje van de start-up niet vertellen als er kort daarna een eigen DM2 en DM3 zou komen. Microfoons die wel zelf zijn ontwikkeld en gefabriceerd. En vrij kort daarna is Sennheiser zich gaan vastbijten in talloze andere innovatieve toevoegingen. Denk aan een shotgun-microfoon om de microfoon uit beeld te krijgen bij tv-opnames. En wat te denken van draadloze versies?

HD414

We gaan u niet vervelen met de hele geschiedenis van het Duitse Sennheiser. Maar het is toch grappig te horen dat bij de lancering van de HD414 hoofdtelefoon er een inschatting is gemaakt van hooguit 500 stuks. De prijs van 50DM was te pittig om een succes te worden. We weten de exacte cijfers niet, maar binnen een jaar zijn er meer dan 100.000 van verkocht. Kortom: het is een ongelooflijk succes geworden.

Hetzelfde geldt voor de draadloze microfoons. Zeker nadat Sennheiser – en andere fabrikanten – gebruik mochten maken van de UHF-band, is het hard gegaan op gebied van stabiliteit en kwaliteit. Inmiddels is het een serieus alternatief voor bekabelde versies. Betrouwbaarheid en kwaliteit is enorm veel verbeterd.

Hun huidige professionele AVX-lijn moet analoge kwaliteit evenaren… zonder kabel. Ja: na ruim tien jaar zijn we weer terug bij de kwaliteit van analoog via een draadje. Wel met het voordeel dat we geen kabelspaghetti hebben op het podium en dat ook met tientallen microfoons.

Gerelateerde berichten

Headphone Heaven 2017

Verslag Headphone Heaven 2017

Dit jaar was de tweede editie van de Headphone Heaven. En als officiële mediapartner mag je dat natuurlijk niet missen! Wij pakken de camera’s in en racen naar het WTC in Rotterdam. Een prachtige locatie die past bij de high-end snoepjes die partijen als Sennheiser, Mytek, Shure, Sbooster en bijvoorbeeld Opus hebben uitgestald. 

Neumann M50 microfoon

Rondneuzen in Abbey Road

Wie kent de studio in Londen niet: Abbey Road. Een studio met een ziel. Een beroemd icoon onder wereldbands. Een bedevaartsoord voor Beatle-fans. Wij mogen op uitnodiging van Bowers & Wilkins – ruim 25 jaar hofleverancier van luidsprekers voor Abbey Road – even rondneuzen in de studio’s, masterruimtes en edit-rooms. Uniek natuurlijk. En voor u: […]

Bowers Wilkins 800 serie 2015

Verslag bezoek Bowers & Wilkins 800-serie

Op negen september 2015 hebben we in Worthing, Engeland, de introductie van de nieuwe 800-serie van Bowers & Wilkins mogen bijwonen. Een bijzonder event, want deze luidspreker is toch wel hét icoon van de high-end luidsprekerwereld. Bij de introductie hebben we niet alleen kunnen luisteren naar de nieuwe 800-serie, maar ook een blik mogen werpen […]

3 reacties

Geef een reactie