Fabrieksbezoek Raidho Scansonic

Denen maken al jaren prachtige hifi. Sterker nog: het is een echt hifi en high-end audio land. Ga maar na: Dynaudio, Scan Speak, Jamo, DALI, Lyngdorf, Bang & Olufsen en ga zo maar door. Raidho is sinds 2002 ook bezig met het fabriceren van prachtige high-end luidsprekers. En sinds een paar jaar hoort daar ook Scansonic bij: een iets beter te betalen variant van Raidho. Wij lopen door de fabriek en interviewen Michael Børresen: de ontwerper en CEO van Raidho.

In Europa hebben Denen een degelijke naam als het gaat om audio. Net als Duitsers en Britten. Het zit een beetje in het bloed gokken we zo. Dat is bij Michael Børresen niet anders. Als we in het interview vragen wat zijn drijfveer is, krijgen we als antwoord: “ik kan het niet helpen om speakers te bouwen.” Maar dat geldt ook voor versterkers, kabels en tweaks merken we tijdens ons bezoek.

Eén overeenkomst

Factory Tour Raidho Denmark
Een unit uit een Scansonic. Serieus spul!

Eigenlijk geldt het voor het bouwen van spullen in het algemeen. Want Michael Børresen heeft veel ontworpen en gemaakt. We horen tussen neus en lippen door dat hij de trolleys op Schiphol heeft ontworpen. En wat spullen voor de zeilsport en maritieme industrie (een of ander GPS tracking en homing-apparaat). Maar zijn hart ligt gewoonweg bij audio. High-end én betaalbare modellen. Vandaar de oprichting van Raidho (importeur is A10 Audio) en later Scansonic (importeur is Dimex).

Zelf ontwerpen

Michael Børresen ontwerpt alles zelf. En in veel gevallen wordt het ook zelf gemaakt of compleet volgens specificaties gemaakt. Om een voorbeeld te geven: de ribbon tweeter van Raidho – en in zekere zin ook die van Scansonic – is een eigen ontwerp. De behuizing is gesloten, wat leklucht voorkomt. En dat zorgt voor minder vervorming in de weergave. Ook het folie is ultradun en superlicht: slechts 0,02 gram. Die van Scansonic is wat zwaarder: 0,04 gram… nog steeds érg licht.

Vervolgens de units zelf: een verhaal apart. De magneet is bij Scansonic niet een gewone ronde magneet maar een soort spider. Dat voorkomt blokkade van luchtstroom en zorgt op zijn beurt weer voor een meer open weergave. De voice-coil is van titanium… Dat trekt minder dan aluminium waardoor er een enorme sprong in transparatie gemaakt kan worden.

“As for the magnets, Raidho uses multiple small neodymium magnets arrayed in two separate ‘rings’ around a copper voice coil mounted on a titanium voice-coil former. ‘We use titanium so there’s no hysteresis in the voice coil gap”

De kasten zijn tevens een verhaal apart. Het is geen gesloten systeem en geen basreflex. Beide systemen hebben volgens Michael problemen met resonantie. Een gesloten systeem zorgt voor een soort veerwerking, omdat de lucht tegendruk geeft op het moment dat de unit naar binnen wordt gedrukt. Basreflex zorgt weer voor een extra resonantie op de poortafstemming. Door in de kast een dubbele kamer te maken met een verbinding ertussen – uiteraard afgestemd – kan de lucht heen en weer bewegen zonder dat het tegenwerkt. Zowel de Raidho-serie als Scansonic gebruiken deze technologie.

Luisteren

Factory Tour Raidho Denmark
De Scansonics zijn snel… erg snel… Raidho gaat daar nog overheen. Wow…

Prachtig al die techniek, maar hoe klinkt dat nu? We gaan in de luisterruimte van Raidho / Scansonic naar een paar MB-modellen luisteren. De luidsprekers zijn aangestuurd door een Aavik-versterker (ontwerp van Michael Børresen), een dCS cd-speler die digitaal aan de Aavik is gekoppeld. Kabels komen van Ansuz: een merk uit eigen huis. Alles staat in een rek van Raidho zelf.

In een paar woorden klinkt een Scansonic: erg snel, open, transparant, groots en erg ‘echt’. Het is alsof er niets tussen de muziek en ons in staat. Of het nu een kleine MB-1 is, de iets grotere MB-2.5, iets forsere MB-3.5 of een grote MB6. Beide hebben dezelfde signatuur en kwaliteiten. De MB6 klinkt simpelweg grootser en kan dieper. En zo hoort het ook.

Raidho gaat zonder enige twijfel een forse stap verder. We hebben na de MB6 de Raidho D1 kunnen beluisteren – helaas geen tijd voor de D5, maar dat komt nog wel – en de D1 gaat op gebied van snelheid, openheid en detail toch wel weer een stap verder. Nu valt er nóg een sluier weg, zo lijkt het wel. En dat is knap, want de ribbon van de MB6 is al ongekend fijn. Zo ziet u maar: er is áltijd wel een overtreffende trap.

We hebben ongeveer twee uur geluisterd naar de Scansonics en Raidho. En we durven wel te stellen dat het bijzondere merken zijn. Scansonic vanwege de bijzonder gunstige prijs / kwaliteitsverhouding. Raidho vanwege de ongekende prestaties. Wat is dat toch een gaaf merk. Helaas ver buiten budget van redacteur in kwestie… maar ja: je moet kunnen dromen.

Interview Michael Børresen

We hebben Michael Børresen geïnterviewd. Dat interview kunt u hieronder terug zien.

Foto’s fabriek Raidho en Scansonic

 

1 reactie

  1. De scansonic mb 3.5 is een geweldige luidspreker. Geloof mij deze speakers moet je minimaal 500 uur inspelen en dat is geen sprookje. Doe dit met een krachtige hoogwaardige versterker en geef het stel flink op hun donder zodat de voel lekker indraait. Als je deze periode overleefd en ze nog niet hebt ingeruild vanwege een ongelukkige start dan wordt je echt beloond. Steek er wat tijd in en met de juiste plaatsing krijg je muziek te horen wat heel bijzonder is voor dit geld. Wat een emotie…..ook op laag volume blijft de muziek in de ruimte hang.
    Kort gezegd….als je tijd en aandacht aan deze speakers besteed, dan wordt je zo ongelofelijk beloond….een waar muzikaal orgasme…….

Geef een antwoord