web analytics

Fabrieksbezoek Focal – Frankrijk

Focal Factory - Woodwork

Passie voor hout

Inhoud

Er is altijd een vakidioot bij een bedrijf. Dat is bij Focal niet anders. De manager van de houtverwerkingsfabriek is een ware liefhebber van hout. Hij kan met gemak uren over patronen, nerven, soorten hout of diktes praten. Heerlijk zo’n man.

Opvallend – vinden wij – is hoe dik het mdf is waar een Sopra of Utopia van gemaakt is. Ook bij de Kanta is het multiplex en het kunststof front – ook gemaakt door Focal! – bijzonder dik en dus enorm stevig. Cruciaal natuurlijk om een speaker neutraal te krijgen. Immers: resonanties zijn je vijand. Onze metingen laten ook zien dat Focal het drukken van resonanties dik voor elkaar heeft.

Outside the box

Fransen zijn soms wat maf. Dat siert ze natuurlijk, maar kan er ook voor zorgen dat mensen wat huiverig zijn met samenwerken, aanschaffen of het adopteren van nieuwe zaken. Om een paar voorbeelden te geven: de inverted dome tweeter. Waarom zou je een gewone tweeter gebruiken als je de unit ook kan omdraaien? Tsja… zeg het maar! Volgens Focal werkt de inverted dome beter… Eerlijk is eerlijk: het hooggebied van de Sopra is geweldig. Maar of dat puur aan de inverted dome ligt, of aan het gebruik van het ultrastijve en lichte Beryllium, durven wij niet te zeggen.

Nog een maffe technologie is de electromagneet in de Utopia. Deze woofer is zo groot en krachtig dat Focal heeft besloten deze niet aan te sturen met een permanente mageneet, maar een electromagneet. Zo blijft het laag strakker en heeft de versterker het niet zo zwaar. Wat de overall kwaliteit ten goede komt. In feite is dit dus een soort hybride-active woofer. Maf… maar cool.

Focal en Franse cultuur

Hoe uit zich de Franse cultuur in de producten? Dat is lastig, want wat ís de Franse cultuur? Het is een gigantisch land. Maar als we kijken naar de rode draad: beetje tegendraads, goede keuken… oog voor design… maar ook een tikkie conservatief.

Focal is op een paar punten wezenlijk anders. Denk aan de inverted dome. Het gebruik van puur Beryllium. En de gigantische electromagneet in de Utopia. Daarnaast hebben we met eigen ogen gezien hoeveel oog er voor afwerking is. Elke luidspreker wordt grondig gecontroleerd en op minuscule punten bijgewerkt, indien nodig. En dat moet ook. Want een Focal Kanta, Sopra of Utopia kost gewoon serieus geld.

Dank design. Daar kunnen we kort over zijn. Een Utopia valt op. Een Sopra valt op… en een Kanta valt op. Bij Aria en Chorus zien we dat minder. De Focal Kanta kunt u ook nog in elke ralkleur bestellen… aan u de keuze welke kleur het beste past.

Gerelateerde berichten

Pioneer Onkyo Esoteric

High End Munchen 2018 – Pioneer Onkyo

Passie voor hout Inhoud 1. Inleiding2. Veel handwerk3. Passie voor hout4. EindoordeelReactiesOp de stand van Onkyo / Pioneer vinden we een paar nieuwtjes. Onder meer de WSA-70: een all-in-one speaker die écht alles in zich heeft. Tevens horen we dat de 500-serie wordt uitgebreid met een eindversterker en een geïntegreerd model. Fijn voor wie wat […]

Verslag ISE 2015

Passie voor hout Inhoud 1. Inleiding2. Veel handwerk3. Passie voor hout4. EindoordeelReactiesDe Integrated Systems Europe beurs in de RAI Amsterdam wordt elk jaar groter en interessanter. Zeker voor audioliefhebbers, aangezien er elk jaar weer meer partijen aanwezig zijn. Ook dit jaar. Kortom: Alpha Audio is op pad gegaan om even rond te neuzen. Hierbij een […]

Geef een reactie