web analytics

Fabrieksbezoek Focal – Frankrijk

Focal Factory - Woodwork

Inleiding

Het is altijd interessant om een fabriek te bezoeken. Te ruiken aan het productieproces. De filosofie achterhalen… en toegepast zien worden. Te voelen… ervaren wat de Fransen bedoelen met ‘hi-fi’. We reizen af naar het hoofdkantoor van het Franse Focal in Saint-Étienne, Frankrijk. Vlakbij Lyon. Een dag later gaan we naar de kastenfabriek in Bourbon-Lancy om daar eens flink te genieten van de Fransen keuken… uh… ambacht. On-y-va!

Laten we eerst even wat cijfertjes strooien. Focal heeft ongeveer 250 mensen in dienst. Grofweg 50 werken in de kastenfabriek in Bourbon-Lancy. En de overige 200 werken in La Lalaudière waar de units gefabriceerd worden en de finale assemblage en shipping plaatsvindt.

De reden dat de kastenfabriek nog steeds op twee uur afstand is, is vanwege werkgelegenheid. Ooit is Focal daar begonnen met het fabriceren van de kasten. Nu – veertig jaar later – is het een beetje uit de hand gelopen en kan Focal eigenlijk niet meer terug, omdat zoveel mensen afhankelijk zijn geworden van het werk daar. Kortom: als ze besluiten te verhuizen, laten ze ongeveer 40 gezinnen achter die geen werk en inkomen meer hebben.

Hoeveel luidsprekers Focal per dag fabriceert, is ons niet helemaal duidelijk, maar het zijn er heel wat; het was een drukke bedoening toen we door de fabriek heen liepen. Op het moment dat wij aan het filmen waren, werd vooral Spectral, Sopra en Utopia gefabriceerd. Kort daarvoor is Kanta door de productie heen gegaan. Focal werkt in badges, omdat dit veel efficiënter is. Immers: een complete productielijn omgooien is nogal wat.

Lijnen

Focal heeft een paar duidelijke productlijnen. Helemaal bovenaan staat Utopia. Daar onder staat Sopra. Dan volgt Kanta. Deze drie lijnen beschikken over de high-end Beryllium tweeter. Het grootste verschil tussen Kanta en Sopra is dat Kanta de Flax-units krijgt en Sopra de – duurdere – W-cone drivers. Onder Kanta staan Aria en Chorus. De Aria beschikt over de Flax-units. Chorus heeft traditionele drivers.

Naast de traditionele hifi-speakers heeft Focal ook inbouw en opbouw voor home theatre gebruik.

Gerelateerde berichten

Geld speelt een rol

Inleiding Inhoud  Bij recensies van audioproducten is er iets merkwaardigs aan de hand, ook op dit platform. We keren een apparaat binnenstebuiten, luisteren tot onze oren eraf vallen, meten een slag in de rondte… en over de prijs/kwaliteitsverhouding zijn we in bepaalde gevallen weer terughoudend. Natuurlijk delen we wel met u of we het geteste […]

rasberry pi xbmc

Video Xbmc op Rasberry Pi

Inleiding InhoudVIDEO – We vinden het altijd leuk om wat te experimenteren. Zeker als het aankomt op streaming-systemen. De Rasberry Pi is een ongelooflijk goedkoop ARM-computertje dat slechts 2,5 watt gebruikt. Toch is het het team van Xbmc gelukt om daar een versie voor te ontwikkelen die alles kan wat een normale htpc ook kan. […]

Geef een reactie