Fabrieksbezoek Dynaudio

abriekstour Dynaudio Denemarken

Inleiding

Wie als audiofanaat aan Denemarken denkt, denk aan luidsprekers. Het is echt opvallend hoeveel luidsprekerfabrikanten er in Denemarken gevestigd zijn. En natuurlijk leveranciers van units. Wij zijn op bezoek bij één van de grootste namen op dat vlak: Dynaudio

Het is al heel snel duidelijk dat Dynaudio een trots bedrijf is. Het – op moment van schrijven – veertig jaar produceren van luidsprekers én het blijven zoeken naar verbeterpunten, heeft volgens hen geresulteerd in een bijzonder eerlijk product. Een product met een muzikaal karakter. Een luidspreker die alle muziek kan spelen. En een product met een heel redelijk prijskaartje.

Het land van audio

Het valt écht op. Denemarken is een land van audio. En in het bijzonder luidsprekers. Roland Hoffmann – Mager van de Dynaudio Academy – kan dat uitleggen. Hij geeft namelijk aan dat er in de jaren ’60 al een universiteit was die het vak van Acoustical Engineering kon bijbrengen. Kortom: wilde je meer weten van geluid, akoestiek en dus indirect speaker-ontwikkeling, dan moest je wel in Denemarken zijn.

Mede om die reden zijn units van bijvoorbeeld SEAS en Scan-Speak zo mooi: er zit écht kennis en onderzoek in. Pure wetenschap. Maar we dwalen wat af. Terug naar Dynaudio.

Dynaudio is opgericht door Ejvind Skaaning en Gerhard Richter. Skaaning komt bij Scan-Speak vandaan. Echter rond 1976 had hij het niet meer naar zijn zin. In 1977 richt hij – samen met Richter – in Skanderborg Dynaudio op. Kort daarna komt Wilfried Ehrenholz bij het team. In 1980 werken er rond de 15 mensen bij Dynaudio. Inmiddels – veertig jaar later – zit het bedrijf nog steeds in Skanderborg en werken er meer dan 250 mensen. Tevens is er een compleet R&D centrum bijgekomen met een ongelooflijk indrukwekkende meetruimte. En heel wat meer automatisering.

Goertek

De reden dat Dynaudio zo hard kan uitbreiden en groeien, is dat Goertek – een grote producent van OEM-producten – heel wat investeert in het bedrijf. Mede om die reden heet Dynaudio een flink stuk voor bijvoorbeeld car-audio kunnen automatiseren én hebben ze nu meer gereedschappen voor het snel meten van prototypes. Handig.

Gerelateerde berichten

Bezoekje Look en Listen

Alpha Audio gaat vaak op bezoek bij importeurs om even bij te kletsen en te kijken wat er allemaal nieuw is in de markt. Vandaag zijn we op bezoek geweest bij Look en Listen in Geldermalsen. Importeur van onder meer Anthem, Paradigm, AVM en Bayan Audio. 

Alpha Audio's Column

Q’s Column: The next BIG thing

In 2007 werd de wereld op zijn kop gezet. Steve Jobs introduceerde de allereerste Iphone. En ondanks dat de iPhone niet de eerste smartphone was, heeft het gezorgd voor een grote sprong in de technologische vooruitgang. Een paar jaar later zet Steve de iPad in de markt… wederom niet de eerste tablet… maar wel weer een […]

Wing Acoustics

High End Munchen 2018 – Wing Acoustics

Op de High End zijn niet alleen hyper-high-end merken aanwezig. Ook kleine start-ups krijgen een kans. Mits ze een goed verhaal hebben natuurlijk. Het Nieuw Zeelandse bedrijf Wing heeft een goed verhaal bij hun product: een bizarre drive-unit. Wij trekken ze voor de camera om hun verhaal te doen. Interessante kost! 

2 reacties

Geef een reactie