web analytics

Fabrieksbezoek Dynaudio

abriekstour Dynaudio Denemarken

Inleiding

Wie als audiofanaat aan Denemarken denkt, denk aan luidsprekers. Het is echt opvallend hoeveel luidsprekerfabrikanten er in Denemarken gevestigd zijn. En natuurlijk leveranciers van units. Wij zijn op bezoek bij één van de grootste namen op dat vlak: Dynaudio

Het is al heel snel duidelijk dat Dynaudio een trots bedrijf is. Het – op moment van schrijven – veertig jaar produceren van luidsprekers én het blijven zoeken naar verbeterpunten, heeft volgens hen geresulteerd in een bijzonder eerlijk product. Een product met een muzikaal karakter. Een luidspreker die alle muziek kan spelen. En een product met een heel redelijk prijskaartje.

Het land van audio

Het valt écht op. Denemarken is een land van audio. En in het bijzonder luidsprekers. Roland Hoffmann – Mager van de Dynaudio Academy – kan dat uitleggen. Hij geeft namelijk aan dat er in de jaren ’60 al een universiteit was die het vak van Acoustical Engineering kon bijbrengen. Kortom: wilde je meer weten van geluid, akoestiek en dus indirect speaker-ontwikkeling, dan moest je wel in Denemarken zijn.

Mede om die reden zijn units van bijvoorbeeld SEAS en Scan-Speak zo mooi: er zit écht kennis en onderzoek in. Pure wetenschap. Maar we dwalen wat af. Terug naar Dynaudio.

Dynaudio is opgericht door Ejvind Skaaning en Gerhard Richter. Skaaning komt bij Scan-Speak vandaan. Echter rond 1976 had hij het niet meer naar zijn zin. In 1977 richt hij – samen met Richter – in Skanderborg Dynaudio op. Kort daarna komt Wilfried Ehrenholz bij het team. In 1980 werken er rond de 15 mensen bij Dynaudio. Inmiddels – veertig jaar later – zit het bedrijf nog steeds in Skanderborg en werken er meer dan 250 mensen. Tevens is er een compleet R&D centrum bijgekomen met een ongelooflijk indrukwekkende meetruimte. En heel wat meer automatisering.

Goertek

De reden dat Dynaudio zo hard kan uitbreiden en groeien, is dat Goertek – een grote producent van OEM-producten – heel wat investeert in het bedrijf. Mede om die reden heet Dynaudio een flink stuk voor bijvoorbeeld car-audio kunnen automatiseren én hebben ze nu meer gereedschappen voor het snel meten van prototypes. Handig.

Gerelateerde berichten

Alpha Audio naar de IFA

Inleiding InhoudHet is weer tijd voor de IFA: de grootste beurs voor Consumenten Elektronica in Europa. Volgens de IFA dan. Feit is: er is veel nieuws te vergaren in Berlijn en Alpha-Audio wil het niet missen. Bent u geïnteresseerd in nieuws over Consumenten Elektronica, houd dan de website in de gaten, want de proberen zoveel […]

Verlies bij branden en rippen?

Inleiding InhoudWe herinneren het ons nog goed: een presentatie bij één van de audioclubs. Daar staan we dan met ons gebrande cd’tje. Alle handige demo-tracks op één zilveren schijfje. Een deel van de originelen nog in de auto. We starten met de demo, waarna één van de clubleden opmerkt: “Is dat een kopie? Dat hoor […]

2 reacties

Geef een reactie