donderdag, maart 28, 2024
Home Hi-Fi Fabrikanten Fabrieksbezoek: Alpha Audio op bezoek bij dCS

Fabrieksbezoek: Alpha Audio op bezoek bij dCS

5
Fabrieksbezoek: Alpha Audio op bezoek bij dCS

Inleiding

Als we één iconisch merk moeten noemen op gebied van d/a-converters (en a/d-converters), dan is het wel het Britse dCS. Als jong kereltje stond redacteur in kwestie altijd kwijlend bij de etalageruit van de speciaalzaak in Utrecht. Glurend naar een prachtige dCS dac met aparte klok en upsampler. Destijds uiteraard onbetaalbaar (en nog, helaas). Nu mogen we rondlopen op de heilige grond waar de converters worden ontwikkeld. En we nemen u mee!

Wie dCS noemt, noemt de Ring DAC. Een uitvinding van dCS. Deze dac werkt op een wezenlijk andere manier dan een standaard delta-sigma dac, ladderdac of multibitter. In de video wordt het nauwkeurig uitgelegd, maar als we het even voor u samenvatten, stuurt dCS een 5-bit signaal een tweetal DSP’s in (links en rechts). De DSP’s sturen het signaal door naar een hele serie weerstanden die, afhankelijk van het signaal, in of uitgeschakeld worden.

De truuk van de Ring DAC, is dat de weerstanden allemaal gelijk zijn – binnen een marge, want geen enkele weerstand is perfect gelijk – en ‘random’ ingeschakeld worden. Een bepaalde digitale waarde staat dus niet voor een bepaalde weerstand of vaste combinatie van weerstanden. De DSP wisselt regelmatig van patroon of sectie, wat weliswaar iets meer ruis kan veroorzaken, maar wel harmomische vervorming gigantisch kan drukken.

Voor meer info over de Ring DAC, verwijzen we u naar de video in dit artikel.

Tests

dCS is ooit begonnen met het ontwikkelen en fabriceren van meet-apparatuur. Zeer geavanceerde meet-apparatuur voor onder meer radarsystemen in vliegtuigen. Daar is precisie ook een cruciaal punt.

Eind jaren ’80 zijn ze gestart met het ontwikkelen van studio-apparatuur. Zowel dacs als a/d-converters als clocks. Echter: er was geen degelijke meet-apparatuur voor tests van hun producten. En dus hebben ze die maar zelf gemaakt. Immers: kennis genoeg!

Ook vandaag de dag gebruikt dCS hun eigen testmethoden en eigen test-apparatuur. Volgens dCS testen zijn dieper en grondiger dan veel andere fabrikanten. En kunnen zij elementen van een dac testen die een AP of Prism niet kan testen. Denk aan DSD of ultrahoge samplingrates of upsampling-algoritmen.

De tests duren ongeveer drie dagen in totaal. Er is eerst een standaard-test waarbij de units op spanning staan en wat data te verwerken krijgen. Daarna gaan ze aan de test-bench waarbij een pc-gestuurde unit talloze onderdelen van de dac of upsampler aan het werk zet. Afhankelijk van het apparaat duurt zo’n test 1,5 tot 3 uur.

Na deze tests wordt elke unit nog een keer beluisterd en gecontroleerd op fabricagefouten. Na een grondige blik stuurt dCS de units pas uit. De uitval is naar zeggen rond de 1%. Wat naar onze mening uitermate netjes is.

5 REACTIES

  1. Ik had ooit n dCS geïntrigeerde cd speler de pi8, pracht van n speler. Toen deze uitkwam koste deze nieuw 12000 euro. Best wel n flink bedrag, ik kocht deze als occasion. Ik vond t echt n topspeler, totdat ik na n paar jaar wat aant loopwerk kreeg. Moest uiteindelijk n nieuw loopwerk in, marrrrr dat was niet meer leverbaar voor dit type. Zo n dure speler en dan bestaat t loopwerk niet meer en werd ook niet meer gemaakt. Dat vond ik echt balen en ook erg raar van zo”n bedrijf dat zoiets niet leverbaar meer was. Dus dat betekende exit dCS???

    • Je hoeft de bladgouden versie niet te kopen. En dCS zelf zegt ook gewoon dat het niet beter klinkt. Dat goud – of welke speciale finish dan ook – is pure bling. Echter onder de kap is een ander verhaal. Als je ziet hoe dit is gemaakt, snap je beter de prijzen. Daarbij: welke fabrikant ondersteunt zijn producten meer dan 10 jaar? Gratis en voor niets? Op de aanschaf na natuurlijk…