web analytics

Eerste proeven met metingen monitor-speakers

Test monitor-speakers

We hebben sinds kort de Alpha Sound Void in gebruik voor hoofdtelefoonmetingen. De eerste serieuze test is de AudioQuest Nighthawk geweest. Binnenkort volgen er meer. Maar aangezien de box groot genoeg is voor monitor-speakers, hebben we eens wat proeven gedaan met wat kleine speakers. En dat valt niet tegen! 

Laten we even beginnen met te melden dat het project nog niet klaar is. Bij metingen moet alles te reproduceren zijn. Dat kan al aardig lastig zijn, al lukt het wel al bijzonder aardig. Maar we hebben het gevoel dat we nog wel wat moeten tunen met een paar zaken. Denk aan afstand en hoogte van de microfoon. En afstand van de speaker tot de achterwand. Daarbij gaan we nog wat experimenteren met extra demping in de hoeken om het laag te temmen. Dat gaan we dan vergelijken met metingen en bekijken of sommige dips in de kist zitten, of de speaker.

Inzicht

Metingen zijn zeker niet heilig. Dat weten doorgewinterde audio-liefhebbers. Echter: het geeft wel inzicht in de prestaties en de ‘eerlijkheid’ van een speaker. Vandaar dat we graag verder gaan met dit project. Het ondersteunt een review. Het geeft net een extra laagje inzicht in waarom een bepaalde speaker meer detail, ruimte of strakker laag geeft. Met name de vervorming zijn we bijzonder in geïnteresseerd. Ook resonantie kan behoorlijk inzicht geven.

Foto’s

Onderstaande foto’s geven een indruk van onze opstelling. Let wel: het is niet definitief. Net als de metingen. We zijn nog druk bezig met proberen!

Gerelateerde berichten

DS1513 Plus met 4 aansluitingen

Video NAS met multi-lan

VIDEO – Wat is het nu van meerdere lan-aansluitingen achterop een NAS? En wat is nu link-aggregation? Wij leggen zin zin en onzin van meerdere lan-aansluitingen uit in deze video. 

Acoustic Matters

Redactiebezoek: Acoustic Matters

We zijn al een tijdje bezig onze luisterruimte te verbeteren. Bij het betrekken van het pand hebben we simpelweg de galm weggedempt om te kunnen beginnen. Onlangs hebben we een deel van de demping weggehaald en diffusers geplaatst. Een grote stap in de goede richting. Echter: het kan natuurlijk altijd beter. Tijd om een professional […]

3 reacties

Geef een reactie