Eerste proeven met metingen monitor-speakers

Test monitor-speakers

We hebben sinds kort de Alpha Sound Void in gebruik voor hoofdtelefoonmetingen. De eerste serieuze test is de AudioQuest Nighthawk geweest. Binnenkort volgen er meer. Maar aangezien de box groot genoeg is voor monitor-speakers, hebben we eens wat proeven gedaan met wat kleine speakers. En dat valt niet tegen! 

Laten we even beginnen met te melden dat het project nog niet klaar is. Bij metingen moet alles te reproduceren zijn. Dat kan al aardig lastig zijn, al lukt het wel al bijzonder aardig. Maar we hebben het gevoel dat we nog wel wat moeten tunen met een paar zaken. Denk aan afstand en hoogte van de microfoon. En afstand van de speaker tot de achterwand. Daarbij gaan we nog wat experimenteren met extra demping in de hoeken om het laag te temmen. Dat gaan we dan vergelijken met metingen en bekijken of sommige dips in de kist zitten, of de speaker.

Inzicht

Metingen zijn zeker niet heilig. Dat weten doorgewinterde audio-liefhebbers. Echter: het geeft wel inzicht in de prestaties en de ‘eerlijkheid’ van een speaker. Vandaar dat we graag verder gaan met dit project. Het ondersteunt een review. Het geeft net een extra laagje inzicht in waarom een bepaalde speaker meer detail, ruimte of strakker laag geeft. Met name de vervorming zijn we bijzonder in geïnteresseerd. Ook resonantie kan behoorlijk inzicht geven.

Foto’s

Onderstaande foto’s geven een indruk van onze opstelling. Let wel: het is niet definitief. Net als de metingen. We zijn nog druk bezig met proberen!

Gerelateerde berichten

wifi-accesspoints

Hoe krijg je wifi stabiel en snel?

Wifi is bijzonder handig. Je hoeft geen draadjes te trekken, maar er is wel data overdracht. En met de komst van wifi N en wifi AC zijn de snelheden ook nog zeer acceptabel. Maar ja: in heel veel gevallen is wifi toch niet helemaal lekker. De dekking is niet goed en er zijn zo nu […]

Schone stroom: onzin?

Bij vervuiling denkt men zo goed als direct aan milieuvervuiling. Lichtnetvervuiling zal echter niet snel het gespreksonderwerp van de zondagochtend zijn. Toch vervuilen we ons lichtnet aanzienlijk met onze pc’s, halogeendimmers, koelkasten en magnetrons. ?Maar de stofzuiger en de tv doen het toch prima?? Jazeker, maar er is een gebruikersgroep die het wel merkt: hififanaten.

En blik in de keuken van B&W

Een product ontstaat niet zomaar. Daar gaat een heel creatief proces aan vooraf. Een proces van schetsen, prototypes bouwen, luisteren, bijwerken, et cetera. Wij mogen even over de schouders van de Bowers & Wilkins engeneers meekijken. Een erg fascinerend proces!

3 reacties

Geef een reactie