Eerste proeven met metingen monitor-speakers

Test monitor-speakers

We hebben sinds kort de Alpha Sound Void in gebruik voor hoofdtelefoonmetingen. De eerste serieuze test is de AudioQuest Nighthawk geweest. Binnenkort volgen er meer. Maar aangezien de box groot genoeg is voor monitor-speakers, hebben we eens wat proeven gedaan met wat kleine speakers. En dat valt niet tegen! 

Laten we even beginnen met te melden dat het project nog niet klaar is. Bij metingen moet alles te reproduceren zijn. Dat kan al aardig lastig zijn, al lukt het wel al bijzonder aardig. Maar we hebben het gevoel dat we nog wel wat moeten tunen met een paar zaken. Denk aan afstand en hoogte van de microfoon. En afstand van de speaker tot de achterwand. Daarbij gaan we nog wat experimenteren met extra demping in de hoeken om het laag te temmen. Dat gaan we dan vergelijken met metingen en bekijken of sommige dips in de kist zitten, of de speaker.

Inzicht

Metingen zijn zeker niet heilig. Dat weten doorgewinterde audio-liefhebbers. Echter: het geeft wel inzicht in de prestaties en de ‘eerlijkheid’ van een speaker. Vandaar dat we graag verder gaan met dit project. Het ondersteunt een review. Het geeft net een extra laagje inzicht in waarom een bepaalde speaker meer detail, ruimte of strakker laag geeft. Met name de vervorming zijn we bijzonder in geïnteresseerd. Ook resonantie kan behoorlijk inzicht geven.

Foto’s

Onderstaande foto’s geven een indruk van onze opstelling. Let wel: het is niet definitief. Net als de metingen. We zijn nog druk bezig met proberen!

Gerelateerde berichten

tri-wiring mordaunt short Performance 6

Bi-wiring en bi-amping

Veel luidsprekers hebben achterop niet één setje luidsprekeraansluitingen, maar twee. Daartussen is een plaatje aangebracht dat de twee setjes verbindt. In veel gevallen zal de liefhebber gewoon zijn versterker koppelen met één kabel per luidspreker. Logisch: dat klinkt al prima. Het kan ook anders. Met bi-wiring of bi-amping. Wat is het verschil? En is het […]

Verlies bij branden en rippen?

We herinneren het ons nog goed: een presentatie bij één van de audioclubs. Daar staan we dan met ons gebrande cd’tje. Alle handige demo-tracks op één zilveren schijfje. Een deel van de originelen nog in de auto. We starten met de demo, waarna één van de clubleden opmerkt: “Is dat een kopie? Dat hoor ik… […]

3 reacties

Geef een reactie