web analytics

Tidal op de Squeezebox: een tweede leven!

SB-PRODSHOT

TIDAL installeren

Squeezebox achterkant

Omdat er niet heel erg veel was te vinden over het installeren van TIDAL op een oude Squeezebox Classic, heb ik een middagje uitgetrokken om te kijken of dit überhaupt mogelijk was en, zo ja, in hoeverre de functionaliteit van TIDAL op de Classic behouden blijft. De Classics hebben immers een beperkt tekstdisplay in tegenstelling tot latere versies, een smart Phone of tablet.

Nadat alle installatiestappen zijn doorlopen blijkt de Squeezebox een echte alleskunner. Ondanks zijn leeftijd blijkt de Squeezebox koning; je kunt namelijk gewoon TIDAL installeren op zo’n oude Squeezebox!

Omdat het installeren niet heel erg moeilijk is, maar wel complex in omvang, heb ik voor diegene die er in is geïnteresseerd een tutorial opgenomen hoe je stapsgewijs zelf TIDAL op de Squeezebox installeert.

Tablet Appen

Na installatie blijkt dat je via de unit en meegeleverde afstandsbediening via een paar klikken toegang hebt tot TIDAL. Hier blijft het echter beperkt tot een beetje verkennen van de playlists en muziekalbums. De navigatie en beleving komt min of meer overeen met het selecteren en luisteren naar een internetradiostation. Je kunt wel zoeken, maar dit gaat een beetje omslachtig. Veel beter kun je de Squeezebox app installeren op je smartphone of tablet. Hiermee heb je toegang tot nagenoeg alle functionaliteit van TIDAL. Zelfs op een stokoude Squeezebox!

Gerelateerde berichten

Streaming Media – Deel 3

TIDAL installeren InhoudIn deel 3 gaan we in op het netwerk. Wat is een netwerk? Wat hebt u precies nodig om een netwerk aan te leggen? Wat voor soorten netwerken zijn er? En natuurlijk: hoe verbindt u de diverse onderdelen uit deel 2 aan elkaar.

Serie audio digitaliseren

TIDAL installeren InhoudMede liefhebber Ron Claasen – Rons Audioblog – heeft een serie over het digitaliseren van audio. Gastauteur Robbert Nauta (Unique Music) heeft dit vierluik geschreven. Aangezien het ons verhaal over ‘wav versus flac’ aardig aanvult, publiceren we het graag! Vandaag deel-1!

26 reacties

 1. Na geweldige suport van logitech, door de SQB Touch en Duet op mijn naam te zetten met behulp van de instructies van Alpha audio, Tidal geinstalleerd en het werkt op beide apparaten. Wat een plezier voor die luttele eurotjes…..

 2. Harro, bedankt voor dit inspirerende artikel. Gebruik de SB classic al vele jaren waarbij alle ander componenten in de audio keten al een of meerdere keren ge-update zijn. Bediening via Squeezepad app op de iPad en Logitech Media Server op snelle NAS.
  Heb Tidal toegevoegd maar heb hier toch een probleem mee. Als ik mijn SB classic koppel aan mijn LMS kan ik Tidal gebruiken maar wordt er alleen in MP3 256k gestreamd. Als ik mijn SB aan mysqueezebox.com koppel dan kan ik Tidal ook gebruiken en nu wel streamen in Flac. Nadeel van de laatste optie is dat ik dan natuurlijk geen toegang tot muziek op mijn NAS heb en dat bediening via iPad niet beschikbaar is.
  Kortom wie heeft de gouden tip om ook via LMS Tidal in Flac te kunnen streamen?

  1. Inmiddels ben ik verder gaan zoeken en testen en heb ik een omweg gevonden om via LMS toch Flac te kunnen streamen. IckStream is de oplossing. Dit is een music platform dat ook aan LMS toegevoegd kan worden. Vervolgens kan Tidal (en ook andere muziek diensten) aan ickStream toegevoegd worden.
   Ik heb ook nog een instelling binnen LSM (instellingen->geavanceerd->bestanden) moeten aanpassen naar Flac stream = systeemeigen.
   Ik kan nu muziek selecteren door op de iPad of in LMS te kiezen voor Mijn toepassingen ->ickStream->Tidel etc. Hierbij wordt telkens in FLAC gestremd.

 3. Goeie tip. Ik heb net m’n oude SB2 met TIDAL uitgerust (MP3 setting). Ik had ‘m afgeschreven omdat ie geen flac aan kan. Maar nu met de TIDAL app (zonder ickstream) kan ie TIDAL wel aan!

 4. Met behulp van dit artikel Tidal geïnstalleerd op een Squeezebox Touch met BOTW eco voeding. Nu een maandje proef draaien met de Hifi-kwaliteit. Eerste indrukken zijn zeer positief. De Touch is al een klap beter en met een externe DAC achter de SB Touch is het genieten geblazen. Bedankt voor jullie workshop!

 5. Leuk verhaal, ben het wel eens met de opmerking van ‘Har’ dat je maar blijft scrollen om het nieuwe hoofdstuk te kunnen lezen (ook op de pc-browser). Waarom niet onderaan het hoofdstuk de link naar het nieuwe hoofdstuk/alinea en dat de browser dan precies op het goede punt weer scherp staat (zodat je niet eerst de overbodige conclusie ed hoeft weg te scrollen)?

  Verder vind ik de waardering van de digitale uitgang een beetje negatief. Hans Beekhuyzen en Dick van der Merwe waren destijds in Vi-fi lyrisch over de digitale uitgang. Hhun enthosiasme was reden om voor mij eerst de Squeezebox te kopen (2008), vervolgens V-DAC (2009) en vervolgens Musical Fidelity M6i (2010). In 2012 opgevolgd door de Touch en NAD M2 in de veronderstelling de best mogelijke configuratie te hebben.

  Ik heb de Squeezebox Classic nog nooit op de NAD M2 -en sinds 2015 B&W 804-d2 aangesloten. Wel weet ik dat de Touch met coax-snoertje, met optisch klinkt het minder. Is de digitale uitgang van de Squeezebox (versie Logitech) zoveel minder dan de Touch.

  Ik herken me overigens helemaal in jullie opmerkingen over de bediening. Die is en blijft subliem (wel loopt helaas squeezebox-server soms vast bij een nieuwe map met veel losse bestanden). Ik heb een tijdje de Power Node op visite gehad en hoorde hifi-winkels de app heel erg roemen, maar ik vind het een onding. Zelfs een afbeelding van de hoes opgeslgen als seperate JPG-bestand in een map ziet de Squeezebox. De bluesound-speler ziet die niet, alleen ingebakken hoesjes in het flac-bestand. De betaalde app Squeeze Remote voor Windows-tablet haalt info over de artiest (weliswaar in het Engels) van internet. Ik dacht dat dit nu ook wel standaard zou zijn bij Bluesound, maar nee. Dus ja, Squeezebox en de remote is nog steeds prima. Heel herkenbaar jullie opmerkingen daarover.

  1. U opmerking over afbeelding (hoes) klopt niet, ik gebruik de Bluesound app nu al een hele tijd, ik tag de afbeelding bij alle nummers eruit en zet de .jpg van de hoes als afzonderlijke file bij de flacs onder het album-titel. Idem zoals ik deed bij de squeezebox.
   Waarschijnlijk doet u ergens iets verkeerd.

  2. Hallo Richard ,
   Kun je de zin waarin je schrijft over geluidsverschil tussen coax snoer en optische kabel nog verder toelichten , want ik begrijp het niet en heb het gevoel dat er iets is weggrvallen in deze zin . Gelden verschillen voor de Touch en de Classic ( die heb ik ) en wat doet de analoge kabel bj beide toestellen ?

 6. Met Roon ( van Roon Labs, de jongens van Sooloos) kan je LMS ( de logitech server op je NAS, die inmiddels wel erg achterhaald is) vervangen. Zo kan je ook Tidal met alle gemakken van Roon op je Squeezebox draaien. Vindt ik zelf heel wat prettiger als de methode uit het stuk

  1. Dag Edwin,

   Vergeet niet dat Roon een betaald product is. We zijn er nu aan het kijken en ik vind de ondersteuning van streamers nog zéér minimaal. Geen UPnP-streamers, NAD komt nog, geen Sonos… ga zo maar door. Vooralsnog vind ik Roon er goed uitzien en prima werken, maar nog niet interessant. Er moeten gewoon meer streamers worden ondersteund.

   1. Met je eens, maar ik garandeer je – als je het gebruikt wil je niet meer terug. Net is zijn de eerste drie ondersteunde producten waaronder de Aries en Bryston live gegaan; het komende kwartaal zal je er meer zien volgen.

    Zelf heb ik voor ruim 400 euro een lifetime abbo gekocht. Velen verklaren mij voor gek – maar ik heb een perfecte bediening van zowel mijn htpc als mijn oude squeezeboxpark die iedereen in huis snapt, en als er bezoek is moet ik de tablet uit hun hand rukken om ze on speaking terms te krijgen.

 7. Leuk onderwerp. Ook een bruggetje naar de bouw van de HTPC, die de komende tijd wordt besproken. Met Linux OS in combinatie met Logitech Media Server en de audio player Daphile maak je van een PC/streamer een geweldige highend speler. Tidal werkt daarbij ook perfect over Ickstream om highend bestanden af te spelen.

  1. zie hierover mijn reactie op http://alpha-audio.nl/forums/topic/audio-afspeel-software-wat-gebruik-jij/
   Ik ben al jaren “gebruiker” van een SB-Touch (en daarvoor een SB-duet) via een USB-DAC en nu al weer zo’n 1,5 jaar via Daphile. Ik heb het zelf alleen nog niet gebruikt voor audio-streaming. Ben nog van de oude stempel en koop mijn muziek nog voornamelijk in de winkel. Ik heb wel wat HiRes muziek gekocht en dat speelt prima via Daphile :-)

 8. Leuk artikel, maar ik vind de leesbaarheid niet prettig.

  Elke pagina begint met de inhoudsopgave en de conclusie, dan een nieuw stuk tekst en eindigt met Goed -minder Goed plus samenvatting.
  In mijn ogen overbodige herhaling, misschien heeft het met de mobiele versie te maken?

   1. “audio concullega” Hans Beekhuyzen heeft een mooi artikel geschreven over RPi in combinatie een HIFIBerry Digi+. Het artikel gaat weliswaar over een oplossing met RuneAudio (voor zover ik weet is het daarmee niet mogelijk om ook Tidal te gebruiken), maar de hardware-oplossing kan ook gebruikt worden in LMS-combinaties (squeezeplug, piCorePlayer). Voor weinig geld maak je een zeer gebruiksvriendelijke oplossing die ook nog eens goed klinkt …
    http://thehbproject.com/nl/testen/163/0/RaspberryPi-2B,-HifiBerry-Digi+-en-RuneAudio
    en/of
    https://www.youtube.com/watch?v=DmeUxk14vCc&feature=youtu.be

 9. Mooi artikel.
  Ik speel al een tijdje met het idee terug een squeezebox aan te schaffen voor gebruik naast mijn Nad M50 , raar idee zult u denken. Waarom ?
  Ik heb op mijn Nas mijn albums gesplits, namelijk een map “albums’ en een map “archive” waarop een hoop oude of minder goede album. Welnu als ik plots zin heb om een bepaald album uit dat “archive” te beluisteren dan moet ik die verplaatsen naar de map “albums” en de Nad M50 opnieuw laten indexeren, nadien staat dat album gewoon terug in de weg. Begrijp je waar ik naartoe wil ?

Geef een reactie