Home Streaming Audio Streaming Tidal op de Squeezebox: een tweede leven!

Tidal op de Squeezebox: een tweede leven!

27
Tidal op de Squeezebox: een tweede leven!

Inleiding

De Squeezebox; wie kent het kleine, schattige netwerkspelertje van Logitech nu niet? Tweedehands exemplaren gaan snel van hand tot hand en sommige eigenaars kunnen er, ondanks de leeftijd, maar moeilijk afscheid van nemen. Hoe komt dit? We gaan er even op in… En voor wie het leuk vindt, hebben we tevens een Tidal-tutorial opgenomen in dit artikel. Kortom: alles over de Squeezebox! 

Nu, dat is eenvoudig uit te leggen. Ondanks er ondertussen vele exotische netwerkspelers op de markt zijn gebracht, durft redacteur in kwestie vandaag de dag heel brutaal te beweren dat de Squeezebox nog steeds de beste netwerkspeler is ooit gemaakt. Dit lichten we graag toe.

Innovatie van formaat

De Squeezebox was tijdens introductie in 2001 haar tijd mijlenver vooruit. Nu is niets zo relatief als het begrip tijd en voor de juiste conceptie plaats ik de technologie van de Squeezebox even terug in het juiste tijdsbeeld.

We spreken over het jaar van 9/11. Smartphones kenden we nog niet. Ook de NAS bestond nog niet en servers werden voornamelijk zakelijk gebruikt. Deze draaiden nog massaal onder Windows NT4. Onderling ruilden we cd’s en dvd’s om deze te kopiëren. Het internet verkenden we met een 56k modem en de echte durfals haalden aarzelend MP3tjes binnen via Napster. Stiekem op zolder met een desktop pc voorzien van het zeer innovatieve Windows XP. Al beseffen we ons dat deze laatste misschien niet zo’n heel goed voorbeeld is voor dit tijdsbeeld.

De ontwikkeling van de Squeezebox vindt dus plaats in een tijd waarbij de innovatie ver vooruitloopt op de technologie die voor het streamen van belang is. Bandbreedte, internetradio stations, door gebruikers te installeren toepassingen en het streamen van lossless bestanden in een tijd dat MP3 wordt bejubeld. Juist dit maakt de Squeezebox tot een innovatie van welhaast buitenaardse proporties.

Abrupt einde

In 2006 is het bedrijf gekocht door Logitech en deze heeft haar productlijn de zes opvolgende jaren uitgebreid met diverse nuttige Squeezebox-varianten. Om vervolgens op een regenachtige maandagmorgen in 2012 te besluiten om de stekker uit het Squeezebox project te trekken. Waarom? Gewoon omdat ze het konden? Echt jammer, want de Squeezebox luidde voor ons allen een heel belangrijk nieuw tijdperk in.

Waarom Logitech de stekker zo vroegtijdig uit dit project heeft getrokken blijft in nevelen gehuld. Het is namelijk niet zo dat de techniek en functionaliteit van de Squeezebox aan het einde stond van haar levenscyclus.

27 REACTIES

  1. Recent de QBT weer als speler geactiveerd (gebruikte alleen nog voor tijdsaanduiding)
    Doordat de Touch nu via USB op mijn RME adi-2 pro DAC heb kunnen aansluiten luister ik nu al meer met de Touch dan met mijn LUMIN streamer. (Touch helaas geen DNLA)
    Voor iPad zijn er 2 prima iOS apps waarmee ik kan bedienen.
    Tidal geïnstalleerd (hifi voor € 9,95 pm omdat ik al Qobuz had voor de LUMIN)
    Ben als een kind zo blij met dit herontdekte stukje speelgoed.
    De SD card mogelijkheid wat beperkt maar op 32 GB kan ik toch wel aardig wat favoriete muziek zetten.
    Wat waren die jongens hun tijd vooruit zeg, ook een mooi display vind ik.

  2. Harro, bedankt voor dit inspirerende artikel. Gebruik de SB classic al vele jaren waarbij alle ander componenten in de audio keten al een of meerdere keren ge-update zijn. Bediening via Squeezepad app op de iPad en Logitech Media Server op snelle NAS.
    Heb Tidal toegevoegd maar heb hier toch een probleem mee. Als ik mijn SB classic koppel aan mijn LMS kan ik Tidal gebruiken maar wordt er alleen in MP3 256k gestreamd. Als ik mijn SB aan mysqueezebox.com koppel dan kan ik Tidal ook gebruiken en nu wel streamen in Flac. Nadeel van de laatste optie is dat ik dan natuurlijk geen toegang tot muziek op mijn NAS heb en dat bediening via iPad niet beschikbaar is.
    Kortom wie heeft de gouden tip om ook via LMS Tidal in Flac te kunnen streamen?

    • Inmiddels ben ik verder gaan zoeken en testen en heb ik een omweg gevonden om via LMS toch Flac te kunnen streamen. IckStream is de oplossing. Dit is een music platform dat ook aan LMS toegevoegd kan worden. Vervolgens kan Tidal (en ook andere muziek diensten) aan ickStream toegevoegd worden.
      Ik heb ook nog een instelling binnen LSM (instellingen->geavanceerd->bestanden) moeten aanpassen naar Flac stream = systeemeigen.
      Ik kan nu muziek selecteren door op de iPad of in LMS te kiezen voor Mijn toepassingen ->ickStream->Tidel etc. Hierbij wordt telkens in FLAC gestremd.

  3. Met behulp van dit artikel Tidal geïnstalleerd op een Squeezebox Touch met BOTW eco voeding. Nu een maandje proef draaien met de Hifi-kwaliteit. Eerste indrukken zijn zeer positief. De Touch is al een klap beter en met een externe DAC achter de SB Touch is het genieten geblazen. Bedankt voor jullie workshop!

  4. Leuk verhaal, ben het wel eens met de opmerking van ‘Har’ dat je maar blijft scrollen om het nieuwe hoofdstuk te kunnen lezen (ook op de pc-browser). Waarom niet onderaan het hoofdstuk de link naar het nieuwe hoofdstuk/alinea en dat de browser dan precies op het goede punt weer scherp staat (zodat je niet eerst de overbodige conclusie ed hoeft weg te scrollen)?

    Verder vind ik de waardering van de digitale uitgang een beetje negatief. Hans Beekhuyzen en Dick van der Merwe waren destijds in Vi-fi lyrisch over de digitale uitgang. Hhun enthosiasme was reden om voor mij eerst de Squeezebox te kopen (2008), vervolgens V-DAC (2009) en vervolgens Musical Fidelity M6i (2010). In 2012 opgevolgd door de Touch en NAD M2 in de veronderstelling de best mogelijke configuratie te hebben.

    Ik heb de Squeezebox Classic nog nooit op de NAD M2 -en sinds 2015 B&W 804-d2 aangesloten. Wel weet ik dat de Touch met coax-snoertje, met optisch klinkt het minder. Is de digitale uitgang van de Squeezebox (versie Logitech) zoveel minder dan de Touch.

    Ik herken me overigens helemaal in jullie opmerkingen over de bediening. Die is en blijft subliem (wel loopt helaas squeezebox-server soms vast bij een nieuwe map met veel losse bestanden). Ik heb een tijdje de Power Node op visite gehad en hoorde hifi-winkels de app heel erg roemen, maar ik vind het een onding. Zelfs een afbeelding van de hoes opgeslgen als seperate JPG-bestand in een map ziet de Squeezebox. De bluesound-speler ziet die niet, alleen ingebakken hoesjes in het flac-bestand. De betaalde app Squeeze Remote voor Windows-tablet haalt info over de artiest (weliswaar in het Engels) van internet. Ik dacht dat dit nu ook wel standaard zou zijn bij Bluesound, maar nee. Dus ja, Squeezebox en de remote is nog steeds prima. Heel herkenbaar jullie opmerkingen daarover.

    • U opmerking over afbeelding (hoes) klopt niet, ik gebruik de Bluesound app nu al een hele tijd, ik tag de afbeelding bij alle nummers eruit en zet de .jpg van de hoes als afzonderlijke file bij de flacs onder het album-titel. Idem zoals ik deed bij de squeezebox.
      Waarschijnlijk doet u ergens iets verkeerd.

    • Hallo Richard ,
      Kun je de zin waarin je schrijft over geluidsverschil tussen coax snoer en optische kabel nog verder toelichten , want ik begrijp het niet en heb het gevoel dat er iets is weggrvallen in deze zin . Gelden verschillen voor de Touch en de Classic ( die heb ik ) en wat doet de analoge kabel bj beide toestellen ?

    • Dag Edwin,

      Vergeet niet dat Roon een betaald product is. We zijn er nu aan het kijken en ik vind de ondersteuning van streamers nog zéér minimaal. Geen UPnP-streamers, NAD komt nog, geen Sonos… ga zo maar door. Vooralsnog vind ik Roon er goed uitzien en prima werken, maar nog niet interessant. Er moeten gewoon meer streamers worden ondersteund.

      • Met je eens, maar ik garandeer je – als je het gebruikt wil je niet meer terug. Net is zijn de eerste drie ondersteunde producten waaronder de Aries en Bryston live gegaan; het komende kwartaal zal je er meer zien volgen.

        Zelf heb ik voor ruim 400 euro een lifetime abbo gekocht. Velen verklaren mij voor gek – maar ik heb een perfecte bediening van zowel mijn htpc als mijn oude squeezeboxpark die iedereen in huis snapt, en als er bezoek is moet ik de tablet uit hun hand rukken om ze on speaking terms te krijgen.

  5. Leuk onderwerp. Ook een bruggetje naar de bouw van de HTPC, die de komende tijd wordt besproken. Met Linux OS in combinatie met Logitech Media Server en de audio player Daphile maak je van een PC/streamer een geweldige highend speler. Tidal werkt daarbij ook perfect over Ickstream om highend bestanden af te spelen.

  6. Mooi artikel.
    Ik speel al een tijdje met het idee terug een squeezebox aan te schaffen voor gebruik naast mijn Nad M50 , raar idee zult u denken. Waarom ?
    Ik heb op mijn Nas mijn albums gesplits, namelijk een map “albums’ en een map “archive” waarop een hoop oude of minder goede album. Welnu als ik plots zin heb om een bepaald album uit dat “archive” te beluisteren dan moet ik die verplaatsen naar de map “albums” en de Nad M50 opnieuw laten indexeren, nadien staat dat album gewoon terug in de weg. Begrijp je waar ik naartoe wil ?