Home Geen categorie Een mediaplayer: ja of nee?

Een mediaplayer: ja of nee?

0

Wie weleens een elektronicawinkel binnenstapt, heeft ze vast zien staan in de rekken: mediaplayers. Kleine kastjes met achterop talloze aansluitingen, zoals hdmi, coaxiale uitgangen, lan-aansluitingen, wifi, et cetera. Wat zijn he nu voor spelers? Wat kan je er mee? En heb je ze nu echt nodig? Wij zetten de overeenkomsten, voor- en nadelen op een rijtje.

Een Realtek SOC. De RTD1283 DD. Deze zit in een Xtreamer mediaspeler

Het lijkt alsof de markt verzadigd is van mediaplayers, maar wie dieper graaft, zal zien dat er eigenlijk maar heel weinig keuze is. Feitelijk gezien zijn er maar drie smaken:

  • Sigma gebaseerde spelers
  • Realtek gebaseerde spelers
  • ARM gebaseerde spelers (zeldzaam)

En om het nog gemakkelijker te maken: tussen de bovengenoemde platformen zijn ook maar twee verschillen:

  • Spelers met een ingebouwde harde schijf
  • Spelers zonder ingebouwde harde schijf

HTML
Feitelijk zijn de verschillen tussen Sigma en Realtek niet heel groot. Eigenlijk is het grootste verschil de interface. Sigma gebruikt veelal een html-interface. Dat heeft als voordeel dat de interface geheel naar wens is aan te passen. Vandaar dat er ook veel communities zijn die zogenaamde ‘skins’ leveren voor sigma-gebaseerde spelers, zoals de Popcorn Hour van Syabas. Hetzelfde bedrijf – Syabas – heeft ook de Popbox V8 (en andere modellen), maar die werkt op basis van Flash.

Het voordeel van een html-interface is dus flexibiliteit in opbouw, layout en grafische aanpassingen. Echter, een nadeel is dat het traag kan zijn. Zeker met langere lijsten doorscrollen, werkt het niet prettig, omdat de chip continu opnieuw een pagina moet maken. De Realtek-chips gebruiken geen html-interface, waardoor ze doorgaans wat vlotter werken, al zijn er zeker spelers die traag zijn, zoals de AC Ryans met de nieuwe interface. Dat kan bijzonder gaan irriteren. Probeer gewoon een paar spelers en let daarbij op hoe snel een speler van scherm kan wisselen. Ga ook een paar keer heen en weer tussen een film en het thuisscherm. Dat laag goed zien hoe vlot een speler is.

ARM

De Popcorn Hour C200 -een ouder model van een zeer populair merk. Inmiddels is er een opvolger van deze speler.

We hebben het nog niet gehad overARM-chips. Die zijn ook een beetje een vreemde eend in de bijt. We hebben al een paar ARM-spelers gezien, zoals de AC Ryan Veolo. Die heeft een Cortex A9. Een behoorlijk vlotte chip. Archos gebruikt ook een Cortex (ARM), maar dan een A8. Veel spelers met een ARM-chip hebben Android als besturingssysteem. (Archos niet overigen). Dat lijkt heel leuk, maar is behoorlijk zinloos, als we eerlijk zijn. Android is heel leuk op een telefoon of tablet, maar biedt (nog) niet echt meerwaarde op een mediaplayer. Tenminste: wij hebben het nog niet ontdekt. Daar komt bij dat de spelers vaak zeer veel bugs bevatten.

Snelheid chips
De snelheid van de processor wordt uitgedrukt in MHz of GHz (Megahertz / Gigahertz). Er spelen meerder factoren mee, architectuur, cachegeheugen, instructies per kloktik, maar daar gaan we nu niet op in. Dat is in dit verhaal irrelevant. De meeste mediaplayers hebben een SoC (System on Chip), wat wil zeggen: één chip die alles doet. Deze processoren draaien op moment van schrijven op snelheden tussen de 400 en 800 Mhz. Met uitzondering van de Android-spelers. Die hebben een chip met een hogere snelheid. Soms boven de 1 GHz.

Aansluitmogelijkheden
Heel kort gezegd: alle spelers hebben een hdmi-uitgang en een stereo analoge uitgang. De rest is optioneel. Zelfs een netwerkaansluiting. Uiteraard raden wij aan een speler met netwerkaansluiting te kiezen. Zonder deze koppeling is streaming onmogelijk. En dat maakt zo’n speler juist interessant. Wat kunt u verder vinden achterop een mediaplayer?

  • Hdmi
  • Stereo cinch-uit
  • Component video
  • Composiet video
  • Coaxiaal digitaal uit
  • Optisch digitaal uit
  • Wifi
  • USB (soms usb 3.0)
  • USB Host (voor snel overzetten bestanden)
  • E-sata (steeds minder)

Downsampling

Bij sommige spelers is het plaatsen van een harde schijf zo gepiept. Bij deze Eminent bijvoorbeeld.

Dit is een belangrijke feature voor wie geen home-cinemasysteem heeft. Met downsampling wordt DTS en Dolby (al dan niet de HD-varianten) teruggesampled naar stereo. Kan een speler dit niet, dan zult u zonder meer problemen krijgen bij het afspelen van het geluid. Let hier dus op!

Bestandsondersteuning
Dit is een punt waar niemand zich nog zorgen over hoeft te maken. Zowel op audio- als op videogebied zit het wel goed met de moderne spelers. Er zullen weinig films of muzieknummers zijn die een moderne speler niet kan afspelen. Om de belangrijkste formaten te noemen voor video:

  • MKV (met h.264, mpeg, etc)
  • AVI (met alle videocodecs)
  • WMV
  • MOV
  • VOB (DVD)
  • M2TS (Blu-ray formaat)

En ook bij audio zit het wel goed:

  • Flac
  • mp3
  • wma
  • aiff
  • aac

Tevens spelen de spelers:

  • Interface Dune HD Max
    De interface van de Dune HD Max. De achtergrond en kolommen zijn aanpasbaar.

    Internet radio

  • Foto’s
  • Youtube (verschilt per speler welke plugin)

En ze hebben plugins (extra mogelijkheden):

  • Download client (de meeste hebben dit)
  • Cover art ondersteuning (de goede bieden dit)
  • Nas-functie (sommige)

Welke speler?
Goed, bestandsondersteuning zit dus wel goed. Er zijn dus feitelijk twee interessante smaken om uit te kiezen: Realtek en Sigma. En daarbij is keuze uit een speler met of zonder harde schijf. Of een mogelijkheid om een harde schijf te plaatsen. Maar welke moet u dan kiezen als de ondersteuning nagenoeg gelijk is en allebei de partijen diverse modellen hebben?

Vergeet eigenlijk gewoon de chipset. Kijk gewoon naar prijs, mogelijkheden, support en design. Met name de support in de vorm van garantie en firmware-updates is veel interessanter. Heel veel updates wekt niet heel veel vertrouwen, maar geen updates is ook niet goed. De grote merken bieden prima support, waardoor we wel aanraden daar bij te blijven. Denk aan: Dune, Popcorn Hour, Popbox, Mede8ter, Sitecom, Eminent en bijvoorbeeld Western Digital.

Interessant?

Binnenkant Dune HD Max
De binnenzijde van de Dune HD Max. Het ziet er prima uit... daar betaal je wel voor... Dune is duurder dan de middenmoot. Het klinkt ook beter.

Maar voordat u nu denk: prima… ik ga gewoon naar de winkel en koop een mediaplayer, is het veel belangrijker om uzelf af te vragen: is een mediaplayer iets voor mij? Als u heel hoge eisen stelt aan beeld- of audiokwalitieit, zal een mediaplayer wellicht tegenvallen. Een mediaplayer heeft een prima beeldkwaliteit, maar komt natuurlijk niet mee met een high-end blu-ray speler. De audiokwaliteit is doorgaans gewoon belabberd. Een uitzondering is de Dune-serie. Maar daar betaalt u ook voor: ze zijn twee keer zo duur als een gemiddelde mediaplayer. Om maar te zwijgen over de Pro-reeks. Voor de rest geldt: er komt geluid uit en op een instapsysteempje zal het gemis in dynamiek en verfijning niet hoorbaar zijn, maar op een gemiddeld hifi-systeem is het wel merkbaar dat deze apparaten niet voor hifi-liefhebbers bedoeld zijn.

Een mediaplayer is mede op deze redenen een prima apparaat voor de download-fanaat die gewoon op een gemakkelijke en comfortabele wijze van zijn films wil genieten. En daar is niets mis mee natuurlijk. Voor audio is het apparaat echt niet handig of geschikt. De tv moet doorgaans aanblijven om te kunnen navigeren. Al komen er wel wat partijen met een app waardoor de tv uit kan blijven. Wel zo prettig en energiezuinig. Toch blijft een streaming audio player veel geschikter voor het spelen van muziek. En prijstechnisch liggen ze op één lijn. Denk maar aan de Squeezebox.

Conclusie
Het lijkt alsof de markt verzadigd is met mediaplayers en alsof de keuze oneindig is. Dat is dus niet zo. Er zijn twee grote chipfabrikanten. Beide bieden grofweg de keuze uit met of zonder harde schijf. Het verschil zit vooral in de interface en aansluitmogelijkheden. Let daar dus vooral op bij de aanschaf van een speler. De rest is ruis…

×