Home Hi-Fi Een luidspreker voor een genre? Onzin!

Een luidspreker voor een genre? Onzin!

0

OPINIE – Ik hoor het zo vaak: ik zoek een luidspreker die goed is voor klassiek. Of rock. Of house… Of wat dan ook. Ik geloof niet in een luidspreker die geschikt is voor een bepaald genre. Een luidspreker moet simpelweg het elektrisch signaal omzetten naar luchttrillingen! En dat doet de één beter dan de ander… Zo simpel is het. 

Iyngdorf demo ISE 2013
De bizarre Lyngdorf-demo bij ISE 2013. Dat speelde met gemak op 120 dB… en bloedje neutraal.

Het is een lastige taak die de luidspreker heeft. Het moet een vrij complex elektrisch signaal – waarin de muziek ‘opgeslagen’ ligt – omzetten naar trillingen in de lucht die wij kunnen waarnemen. Eigenlijk is het bezopen dat een luidsprekerunit dat kan. Want als je bedenkt hoe het systeem werkt, is het bizar dat daar nog muziek uit kan komen. Fabrikanten laten een conus met behulp van een elektrisch signaal op en neer bewegen. En dat – in geval van een gemiddeld tweewegsysteem tussen de pak ’em beet 35 en 2000 keer per seconde en 2000 en vaak 20.000 keer per seconde! En daar komt dan muziek uit… fascinerend.

Neutraal

Het doel van een luidspreker is natuurlijk zo neutraal mogelijk zijn werk te doen. Kortom: het moet het elektrische signaal 1:1 omzetten in trillingen. Dat gaat natuurlijk niet. Er is altijd vervorming. En afhankelijk van de klasse waarin u shopt ligt dat of in luttele procenten (of soms onder de 1 procent) of boven de 10 procent.

Maar waar wil ik nu heen? Immers de kop stelt dat een luidspreker niet voor een bepaald genre geschikt is. Nee, dat klopt. Mijn punt is dat het doel van een luidspreker altijd is om het elektrisch muzieksignaal zo nauwkeurig mogelijk weer te geven. Of dat nu house, rock, blues, vocal of klassiek is maakt in principe niet uit.

Natuurlijk zijn er complexere muzieksoorten. Klassiek is doorgaans wat lastiger dan een vocal-stukje met een zangeres en een gitaar. Maar een degelijke, neutrale (voor zover mogelijk) luidspreker zal beide genres eer aan doen. Immers: is het niet de bedoeling dat een systeem gewoon weergeeft wat er op het medium staat?

Maar…?

De prachtige Lentus Audio Duo luidsprekers. Bijzonder open, neutraal en levendig. En wat een afwerking!
Deze Lentus Audio Duo maalt niet om wat voor genres we afspelen… Alles komt er gewoon uit zoals het erin gaat. Zo hoort het!

Er zijn natuurlijk slechte en goede luidsprekers. En er zijn luidsprekers die harder kunnen dan concurrenten. Maar dat zijn eigenlijk ontwerpbeperkingen. Ik heb weleens een oude Audio Physik Spark gehad. Die presteerde geweldig om middelmatige volumes, maar kon absoluut niet hard genoeg voor mijn smaak. Die ging dus weer snel de deur uit. De opvolger had deze beperking niet. Blijkbaar zagen de Duitsers ook in dat het niet zo’n handige stap was om de unit zo te beperken.

Smaak

Waar we natuurlijk niet omheen kunnen, is dat iedereen een smaak heeft. Iemand die van warm en wollig houdt, zal eerder uitkomen bij een luidspreker die het laag iets aanzet. En iemand die van open en luchtig houdt, zal eerder bij een speaker uitkomen die wat frisser is afgestemd. En in elke prijsklasse zal er wel een geschikt model zijn.

En wellicht hebben we hier een puntje te pakken. Mensen die van house houden, vinden diepe, lage tonen vaak wel lekker. Dus die komen dan automatisch uit bij een luidspreker die het laag wat meer aandikt. En wellicht houden mensen die van vocale muziek houden, wel van een opener klankbeeld.

Maar dat maakt de ene luidspreker niet per definitie meer geschikt voor een genre! De luidspreker met het open klankbeeld zal immers net zo goed house kunnen spelen dan de wat donkerder afgestemde vloerstaander. Of klassiek, of blues, of singer songwriter. Het is echter puur een kwestie van smaak welke ú geschikt vindt!

Conclusie

Luidsprekers komen in talloze vormen, soorten en maten. Het doel is echter gelijk: een elektrisch muzieksignaal zo accuraat mogelijk weergeven. Elke fabrikant probeert dat op zijn of haar manier. Aan het einde van de rit moeten ze echter allemaal hetzelfde kunnen: muziek maken. En dat onafhankelijk van het genre waar u van houdt!