Home Hi-Fi Een ketenreactie – de zoektocht naar nieuwe balans

Een ketenreactie – de zoektocht naar nieuwe balans

11
Een ketenreactie – de zoektocht naar nieuwe balans

Ow my… wat hebben we gedaan? Wij weten dondersgoed dat als je één ding (permanent) verandert, er zaken gaan omvallen. En ja hoor: mede door de komst van de Sonnet Pasithea hebben we gekeken naar een andere eindversterker… de Pass Labs X150.8. En nu… whoops. 

De balans in het Alpha Audio systeem was altijd erg goed. De Sopra’s speelden erg goed samen met de Bryston. En de Metrum Acoustics Pavane met DAC3 speelde prettig in het geheel. Niets aan de hand. Een heerlijk systeem waar we uren naar konden luisteren. Waarom dan zaken veranderen? Tsja: dat is deel van de hobby, nietwaar? En onder aan de streep doen we dat ook voor u: een beter systeem laat zaken ook beter horen…

Domino…

Op het moment dat de we de Sonnet Pasithea in het systeem hadden voor review, schreven we al dat we het gevoel hadden dat onze set niet goed genoeg was om de volle potentie eruit te halen. En dat bleek ook toen we na wat ‘heavy lifting’ de X150.8 op de plek van de Bryston hadden gezet: alsof er een sluier werd opgetrokken. Feit is: de Pass Labs geeft meer inzicht op alle vlakken. En het liet beter horen wat de Sonnet dac in zijn mars heeft….

… en na een paar dagen ook waar de balans verloren is gegaan. Want eerlijk: de afgelopen dagen is een rollercoaster geweest.

Er is echt een domino-effect ontstaan. En dat is aan de ene kant ontzettend leerzaam geweest, maar het laat ook zien hoe complex onze hobby is. Eén schakel kan een complete keten ruïneren. Zeker op dit niveau waar álles hoorbaar is. En dus álles moet kloppen.

Dat middengebied

Het middengebied op de Bryston is behoorlijk relaxed. Het is een fijne versterker met een ontspannen karakter. Maar de consequentie is dat het dus niet de meest transparante, lichtvoetige versterker op aarde is. Is dat erg? Nee. Anders hadden we er niet jaren mee gespeeld. Het is écht een allemansvriend waar heel veel liefhebbers intens van kunnen genieten. Overigens laat de 4B alsnog veel horen, anders hadden we ons werk niet kunnen doen natuurlijk.

De Pass Labs X150.8 is een heel ander beest. Het laat onverbiddelijk horen wat er gaande is. En in dat opzicht is het heel heel leerzaam stuk gereedschap voor uw auteur. Zit er een stekker verkeerdom? Foei… Zit er een filter ergens in de weg? Foei… is een bron een beetje smerig? Foei…! Het is een beetje de strenge docent waar je wat angst voor hebt. Maar als je dan je huiswerk goed hebt gedaan, is de beloning o zo groot!

Als bij de Pass X150.8 alles op zijn plek valt is het écht intens genieten. Echter is de weg erheen nog wat hobbelig op dit moment. Dat ligt overigens aan uw auteur: als de potentie hoort, wil je dat er ook 110% uit gaan halen. Niets minder dan perfectie…

Het probleem nu zit in het middengebied. Daar zit soms nog wat druk die we als onprettig ervaren. Het ligt nog wat over de prachtige gelaagdheid en souplesse heen. In sommige tracks is het verwaarloosbaar, in andere tracks is het ronduit vermoeiend. We hebben nu naast de Pasithea ook de Grimm UC1 geplaatst (en ja: ook die gaat blijven… die dac/adc bleef maar kriebelen… u ziet al hoe gevaarlijk deze hobby aan het worden is) om wat flexibeler te zijn met dacs.

Nuances

De Grimm UC1 en Sonnet Pasithea verschillen niet zozeer op gebied van resolutie of kwaliteit. Ze hebben wél een heel andere manier van presenteren en dat verschil zit vooral in het middengebied. De Grimm UC1 is iets meer ontspannen in het midden en heeft een wat softer hooggebied. De Sonnet Pasithea is wat meer up-front en levendig. Wij horen in beide producten kwaliteiten. En mede om die reden vinden het prettig beide te hebben staan om te matchen.

Dat geldt ook voor bekabeling en filters. Elke wijziging is hoorbaar. En dat maakt het vrij complex om een harde keuze te maken. Bijvoorbeeld met de Titan V5: is met het filter in de keten gewoon anders of écht beter…? De reden dat we hier nog een knoop over moeten doorhakken is het feit dat de Pass Labs een compleet andere belasting vormt. Die staat 25 watt in klasse A… permanent. De ruststroom is al 370 watt. De Bryston was een ‘normale’ klasse AB met een paar watt in klasse A. Dat belast zo’n filter heel anders. En dat horen we… de verschillen zijn subtieler én het niet direct dat het laag extreem veel beter wordt, zoals bij de Bryston. Maar… er is wel wat meer rust hoorbaar… echter moeten we eerst het totaalplaatje goed krijgen voordat we hieraan gaan tunen: één ding per keer.

Eén ding tegelijk

En dat laatste punt is belangrijk: één ding tegelijk. We hebben sterk de neiging om van alles aan te pakken. Dac’s, kabels, filters, streamers… netwerk… etc. Maar als je alles tegelijk gaat doen, weet je onder aan de streep niet meer welk effect een wijziging heeft. En dan raak je alleen maar meer en meer verstrikt in je probleem. Niet handig.

Het nadeel van één ding per keer doen: het duurt lang voordat je een keuze kan maken. In ons geval is het ons werk; we kunnen dus gewoon tijdens ‘werktijd’ gaan hobby’en. Echter hebben we wel iets meer te doen dan alleen tunen… Maar goed: als alles staat, beloven we u weer een update én een review van ons nieuwe referentiesysteem…

To be continued.

11 REACTIES

  1. Leuk – lekker experimenteren tijdens werktijd aan je system op zoek naar het volgende niveau. Zelf ben ik wat huiverig om nog aanpassingen te maken, ivm het domino-effect. Wellicht nog een keertje de streamer/dac vervangen voor een bijpassende model van Simaudio, maar ja dan is alles ook wel af en die prijzen.. Pfff.. Misschien is het wel goed zo. 😉

    • Klopt. Het primaire doel van onze referentiesets is dat we feilloos klankkleur, imaging, etc kunnen herkennen in een te testen product. Dat lukt heel aardig met dit systeem.
      Nu is het wel zo dat we óók zoeken naar balans en muzikaliteit in onze systemen. Anders is het een kwelling om er langer naar te luisteren… :-).

  2. Mijn/onze ervaring is, dat als je 1 apparaat vervangt , je de gehele keten kunt gaan aanpakken . Zolang je bankrekening dat aan kan is dat geen probleem . Wij hebben het uiteindelijk weer goed gekregen . Deels door terug te gaan naar de oude situatie aangevuld met nieuw . Dat was een hele puzzel , maar het is gelukt . We zijn nu bezig om de stroomvoorziening naar een nog hoger plan te tillen . Dat is bijna in kannen en kruiken . De Demo met de stroomkabels was een hemels ervaring . De set speelde als nooit te voren . De stroomkabels zijn in ons geval de puntjes op de i. Als ons vakantie geld er eind mei is , dan gaan we even heftig pinnen .

×