Home Hi-Fi Fabrikanten Denon presentatie HEOS

Denon presentatie HEOS

2
Denon presentatie HEOS

De afgelopen dagen heeft de D&M Group het nieuwe HEOS streamingsysteem aan de dealers en de pers getoond. Alpha Audio is natuurlijk ook aanwezig geweest om eens te kijken hoe dit systeem werkt, wat het kan en (indien mogelijk) hoe het klinkt. 

HEOS is een nieuwe lijn producten voor multi-room streaming. Het is ontwikkeld door Denon, maar zal niet direct onder die naam verkocht gaan worden. In de winkel vindt u het als HEOS (by Denon). Denon zet de nieuwe streamers direct naast Sonos en is van plan om een stuk(je) marktaandeel weg te snoepen.

Modellen

Denon Heos
De HEOS 5. Klinkt opvallend vol en compleet.

Als we kijken naar de line-up, dan zien we dat HEOS goed heeft gekeken naar Sonos. We zien een drietal speakers: klein, middelgroot en groot. Uiteraard heeft de grootte met name invloed om het laagbereik. Echter: ook de afstraling van de grotere modellen is wat beter; het plakt minder. Daarnaast zien we nog een streamer met versterker en een ‘kale’ streamer. Als extra accessoire biedt HEOS nog een extender om het wifi-signaal te versterken en het bereik te vergroten.

De prijzen zijn nagenoeg gelijk aan die van Sonos, De HEOS 3 (de kleinste speaker) kost ?299 euro. De HEOS 5 ?399 euro en de HEOS 7 – de grootste speaker – kost ?599. De HEOS AMP gaat ?499 euro kosten en de HEOS Link ?349. De Extender ?99.

wat slim is, want hoewel bepaalde producten in de markt beter zijn: ze zijn veelal duurder, waardoor mensen toch gewoon weer voor Sonos kiezen (begrijpelijk).

Speakers

De alles-in-̩̩n speaker modellen hebben een versterker per unit meegekregen. Dat betekent dat in het grootste model Рde HEOS 7 Рzes versterkers verwerkt zitten. In de HEOS 5 vier stuks en in de HEOS 3 vinden we twee versterkers.Het wattage is niet geheel duidelijk, maar het maakt ook niet echt uit: het is afgestemd op de units die in deze alles-in-̩̩n modellen zitten.

De HEOS AMP is dus een geïntegreerd systeem waaraan u zelf luidsprekers kunt koppelen. Het maximale vermogen is 100 watt bij 6 Ohm. Uiteraard gebruikt HEOS (of dus Denon) klasse-D versterkers, dus pas een beetje op met wat u combineert met deze streamer met versterker. Klasse D kan moeite hebben met luidsprekers die een grillig impedantieverloop hebben.

Veelzijdig

Denon Heos
De HEOS 3 en HEOS Link. De stand-alone-speakers zijn ook als stereopaar te configureren.

HEOS gaat prat op het feit dat het heel veel kan. En daar hebben ze wel een punt. Eén van de ‘grapjes’ die is blijven hangen is, dat het mogelijk is een bestaand hifisysteem te bedienen via de app. De HEOS Link heeft namelijk een ‘remote out’ die te koppelen is aan een RC-5 bus van een bestaande receiver. Dat het werkt met Denon mag duidelijk zijn, maar potentieel werkt het ook met andere modellen. Oftewel: u kunt dan het volume regelen, inputs schakelen en bijvoorbeeld de receiver aanzetten via de app van HEOS.

Wat ook kan, is meerdere mensen toelaten op het systeem. Dat kan leuk zijn, want iedereen kan muziek toevoegen, weghalen en van volgorde veranderen. Gelukkig heeft HEOS ook ingezien dat deze functie uit moet kunnen.

Tenslotte is het leuk om te weten dat usb-media direct gedeeld wordt binnen het systeem en dat het zelfs mogelijk is om muziek die op een smartphone of tablet staat te delen binnen de HEOS-spelers. Dat hebben we nog niet eerder gezien.

Services

Eén van de belangrijkste zaken van een streaming-systeem is muziekservices. Denk aan Spotify, Play Music, Rhapsody of Qobuz. De lijst is nog niet compleet van HEOS, maar er zijn bij de lancering wel al veel services beschikbaar. De meest populaire – Spotify – is natuurlijk al geïntegreerd. Qobuz is ook al beschikbaar. Binnen een paar maanden volgt nog een hele serie van grote diensten. Over Google Play zijn ze nog wat onduidelijk, aangezien er wat onduidelijkheid is over de API van Google.

High-Res?

Denon presentatie HEOS
De Marantz HD-DAC1. Een hoofdtelefoonversterker met dac.

Naar ons idee heeft HEOS één ding laten liggen ten opzichte van andere spelers die Sonos willen aanpakken. En dat is High-Res streaming. In eerste instantie is het niet mogelijk om 24 bit high-res bestanden te streamen. Dat komt over acht maanden ongeveer wel met een firmware-update. Echter: ook dan kan het alleen via bekabelde clients laten we ons vertellen. En dat is eigenlijk wel logisch, aangezien wifi veelal niet stabiel genoeg is voor het betrouwbaar streamen van High-Res audio. Zeker 24 bit / 192 kHz wat ongeveer 10 Mbit nodig heeft. We hadden echter graag gezien dat het HEOS-systeem direct high-res had ondersteund. Nu moeten de fans gaan wachten op een update. Zonde.

Andere nieuwtjes

We hebben meer gezien dan alleen het HEOS-systeem. Zo komt Marantz met een hoofdtelefoonversterker met usb-dac: de HD-DAC1. Net als Denon (typenummer niet gezien). En nee: ze zijn niet hetzelfde vertelt Ken Ishiwata ons achter de schermen. De Marantz heeft een betere dac en een mooiere aansturing voor hoofdtelefoons. Hij is ook 300 euro duurder dan de Denon. Wat de prijzen precies zijn, durven we niet te zeggen. We gokken 500 voor de Denon en 800 voor de Marantz, maar pin ons er niet op vast.

Ook interessant is de portable dac / hoofdtelefoonversterker van Denon: de DA-10. Het speelt ongeveer vijf uur op een accu. En wie Android gebruikt, kan ook de telefoon ermee opladen. Toch handig, nietwaar?

 

 

2 REACTIES

×