Home Hi-Fi De zoektocht naar een nieuwe referentiespeaker – deel 1

De zoektocht naar een nieuwe referentiespeaker – deel 1

53
De zoektocht naar een nieuwe referentiespeaker – deel 1

Zoals al eerder gemeld in een korte updatevideo die we eerder hebben geplaatst, zijn we op zoek naar een nieuwe referentieluidspreker. Een lezer wees ons erop dat het wellicht leuk is een serie te maken over deze zoektocht. Prima idee. Dat gaan we doen, want het is ook voor jullie belangrijk te weten waarom een bepaalde speaker onze referentie is. Dus in deel 1 maar even een stukje over waaraan zo’n referentie moet voldoen. En waarom de Focal Sopra no1 zo lang dienst heeft gedaan als referentie. 

We hebben de Focal Sopra No1 direct na onze review aangeschaft. We hebben ze nu dus zo’n vijf jaar al. En dat is prima, want ze bevallen uitstekend. De Sopra’s spelen niet alleen lekker; ze meten ook nagenoeg recht én zijn vrij gemakkelijk aanstuurbaar. Al is het niet aan te raden om ze op een (te) kleine buizenversterker aan te sluiten. Dat gaat niet. Maar ook een gemiddeld krachtige buizenversterker kan nog wel gaan.

Eisen

We hebben eigenlijk al een beetje aangegeven wat de eisen aan een referentiespeaker zijn. Dat is niet dat deze het meest muzikaal moet zijn. Of groots of innemend moet spelen. Nee. Een referentiespeaker is een stuk gereedschap dat feilloos kan laten horen wat we aan het beluisteren zijn. Of dat nu een versterker, bron, kabel of een accessoire is… de luidspreker moet de verandering laten horen.

En dat vereist een paar dingen. En sommige zijn wellicht onmogelijk…

  • Transparantie
  • Gemakkelijk te combineren
  • Vrij gemakkelijk te plaatsen (i.v.m ruimte en soms verandering van ruimte)
  • Neutrale karakteristiek
  • Groot bereik

Als we naar dit rijtje kijken, dan kunnen we bij de Sopra vrijwel alles aanvinken. Het enige punt, is dat hij niet ultradiep gaat… maar voor een monitor weer wel. Dus dat zit eigenlijk ook wel goed.

Daarbij zijn we eigenlijk al sinds het begin verliefd op 2-weg systemen. Wellicht zelfs 2-weg monitor speakers. De eenvoud, puurheid, staging… er zijn 3-weg systemen die het ook kunnen, maar die zijn vrij schaars. Meestal mist er iets (vindt uw redacteur). Integratie van laag naar mid. Ruimte… fase… het is gewoon lastig. “There is no way like a two-way”….

Zoektocht

We hebben inmiddels een paar kandidaten staan. Maar er zit even een verbouwing in de weg. De luisterruimte gaan we primair isoleren zodat we minder geluid van buiten hebben. Dat doen we door zwaar isolatiemateriaal tussen twee platen te doen en dat in het kozijn te plaatsen. Loodzwaar spul hebben we al gemerkt. Maar goed: het is nodig. En wat nodig is, dat moet gewoon gebeuren! Daarnaast maken we de ruimte ook wat fraaier zodat het wat strakker oogt op video én wordt de elektra aangepakt. Tenslotte meten we de akoestiek weer door en zorgen we dat dit op orde is voordat we de set weer terugplaatsen.

In de foto’s ziet u een paar speakers die we al hebben beluisterd en hebben gemeten. We hebben nog lang geen tijd gehad om écht serieus te luisteren of conclusies te trekken, maar het geeft een idee.

Nu hebben we in de video over de verbouwing en plannen al gemeld dat we naar nieuwe speakers op zoek zijn. En ook daar zijn een paar leuke opties voorbij gekomen vanuit u. Denk aan types van Dynaudio, Amphion, ATC en PMC. We gaan er zeker naar kijken!

Twee weken

De verbouwing duurt nog een week of twee schatten we in. We trachten de reviewstroom op peil te houden en u up-to-date te houden van de voortgang. Als het klaar is, krijgt u natuurlijk bericht! We hopen na de zomer ook weer eens een open deur weekend te houden, zodat we u weer eens in persoon kunnen ontvangen op de redactie. Zou gezellig zijn!

53 REACTIES

  1. Kunnen jullie naast passieve luidsprekers misschien ook Dutch & Dutch 8C overwegen als actieve reference speaker? Nederlandse ingenieurs en staff, een product van eigen bodem om trots op te zijn en internationaal erkend als top klasse.

    Goedkoop & actief: KEF LS50 Wireless II, superieur in plaatsing van de muziekanten.

    Passief: Martin Logan 13A of 11A. Groot en coherent geluid.

    Test svp eens met Trinnov ST-2 Stereo als DSP in een digitale keten. Corrigeert alle timing fouten en vlakt de frequentie karakteristiek tussen 20-20kHz. Daarna bepaal je de target curve zelf.

  2. “De luisterruimte gaan we primair isoleren zodat we minder geluid van buiten hebben. Dat doen we door zwaar isolatiemateriaal tussen twee platen te doen en dat in het kozijn te plaatsen.”

    Ze hebben mij geleerd dat je geluid van buiten kunt voorkomen door het toepassen van harde materialen. Dus glas, beton en bakstenen!

  3. Ik ben nog steeds fan van mijn wharfedale evo 4.3 maar goed ze hebben natuurlijk de elysian lijn en dat is meer in lijn met de eisen die jullie stellen dan mijn serie. Wel wat ik al een aantal weken met smart op de review van jullie zelfbouw eigentakt versterker. Geduld word vast beloont, succes met de verbouwing nog gewenst en de vooral leuke zoektocht naar een nieuwe referentie!!

          • Hoi Jaap,
            in welke zin vinden jullie de huidige 800 serie niet neutraal genoeg?Te warm of teveel mid?Vraag dit gewoon uit nieuwsgierigheid.

          • Voor de 805D3 ben ik het er mee eens. Die heeft een kleurtje. De 804 en 803 ken ik onvoldoende, maar vanaf de 802 vind ik de huidige 800 serie wel neutraal. In ieder geval t.o.v. de 805 🙂

          • Dat is verassend. Ik had juist een licht verval tussen de 5K en 10K op de 802D3. Ik ben lang bezig geweest om dit een beetje op te vangen, dit was echt een lastige klus. Ik denk dat mijn Furutech NCF bekabeling in combinatie met de netfilters die ik gebruikte de oorzaak is.

          • Na 5 jaar een nieuwe 800 serie? Da’s niks voor B&W.
            Daar zullen de nieuwe Amerikaanse eigenaren achter zitten.
            Huidige serie zal wel niet genoeg profit brengen.

          • Hoi Huite,

            Dat geloof ik niet hoor! Volgens mij is dit wel een normale cyclus, anders zouden ze wel heel snel een nieuw ontwerp hebben 😉

            Volgens mij heb ik ergens in 2008 nog geluisterd naar de D serie. Vervolgens kwam de diamond en we zijn nu in serie 3.

            Toen ik mijn huidige luidsprekers bestelde, kreeg ik al te horen dat er een nieuwe serie opkomst was. De nieuwe serie wordt ongeveer 10% duurder. Ik dacht eerst maar even afwachten hoe deze serie ontvangen gaat worden. Met de huidige serie weet je in ieder geval wat je krijgt.

          • Nog eens zitten kijken naar de geschiedenis van de 800 serie, maar die serie wisseldelingen zijn toch sneller geweest dan ik in mijn kop had zitten. Dus zullen jullie (Ronald en Wijnand) toch wel gelijk hebben.
            Heb je al een luisterafspraak voor de 800d4 bij Gerard staan Wijnand? 🙂

          • Goedemorgen Huite, ja voor een 7.1 set met 6 x 800D4 ?. nee helaas voor mij voorlopig geen nieuwe luidsprekers.

            Volgens mij ook niet echt nodig… de De laatste 4 maanden ben ik druk bezig om mijn set te tunen. De set heeft al erg veel gezichten laten zien. Ik ben er wel achter dat als de set eenmaal doet wat ie doen moet dan nooit meer verhuizen. Phoe wat is het moeilijk om ieder puntje op de i te krijgen.

×