De Parel Jager

Als redactielid van een audioplatform kom je een hoop mensen tegen. Ik heb door de jaren heen wel gemerkt dat binnen de audiowereld – en dan met namen stereo – er vier hoofdgroepen van mensen zijn. Eigenlijk is het gros in te delen in één van deze vier groepen. Uitzonderingen (Fan Boys) en subcategorieën even niet meegeteld. De Muziek-freaks, Tech-specs, Pareljagers en Big Spenders. Laat ik dat eens toelichten… 

Bij Muziek-freaks staat de muziek op de eerste plaats. En bij Tech-specs staat de techniek op de eerste plaats. Zelfbouwers zouden bijvoorbeeld heel goed in deze groep passen. Big spenders hebben eigenlijk niet echt toelichting nodig. Maar de categorie Pareljager wel. Ik zelf ben namelijk ook een Pareljager. Met een voorbeeld zal het duidelijker worden.

Wat is een Pareljager?

Stel ik moet een nieuwe versterker hebben. Allereerst kijk ik naar mijn budget. En dan ga ik uitzoeken welke versterkers binnen dat kader vallen. Ik wil wel het beste voor mijn geld hebben. Dus ik ga ze allemaal beluisteren. Ik ben op zoek naar die ene parel. De parelervaring heb ik tijdens het testen vaker gehad. En als ík de parelervaring kan hebben, dan kunnen anderen dat ook.

Ik zoek dan de versterker die beter en misschien wel duurder klinkt dan je ervoor moet neerleggen. Het zijn eigenlijk ‘Best Buys’. Alleen is dat met audio, vind ik persoonlijk, lastig om te zeggen. Want muziek smaken kunnen heel erg uit een lopen.

Toen ik van Home cinema terug ging naar stereo, kocht ik de B&W 685 S2. Dat was (en is) echt een pareltje. Voor mij zeker. De Hi-Fi ervaring was voor mij groot. Maar…! De prijs was klein. Zeker voor het stukje audio kwaliteit. Zo heb ik nog een aantal van dat soort ervaringen gehad. Een samen gestelde audio set van 1500 euro, die een set van 3000 euro compleet weg speelde. Bizar! Dat is wat ik zoek en dat vind ik het leukste om te doen. Ik ben een Pareljager.

Want een duur audio systeem is niet per definitie een Hi-Fi systeem, maar wel elk Hi-Fi systeem is een audio systeem.

Gerelateerde berichten

akoestiek

Akoestiek is dé bepalende factor

OPINIE – Het is het meest ondergewaardeerde item in de hifi: akoestiek. Ik heb te vaak in mijn hifi-carrière gezien dat iemand zeker 20.000 euro heeft geïnvesteerd in een hifisysteem, maar helemaal niets heeft gedaan aan de ruimte zelf: het resultaat: niet meer dan een gemiddelde weergave. Zonde!

Oordopjes concert

Waarom zo hard?

OPINIE – Waarom moet het toch zo hard?, vraag ik me af. Ik zit – samen met mijn vrouw – lekker te eten in een restaurant en praat over mooie concerten die we hebben bijgewoond. Het gesprek gaat uiteindelijk richting het gebruik van oordopjes bij een liveconcert en hoe jammer dat toch is. 

Q’s Column – Kinderen & Hifi

Zijn gedachtes over audio bezorgen Q slapeloze nachten. Plafonddiensten, zoals Q ze noemt.  Hij heeft zijn nachtrust nodig. Daarom gebruikt hij Alpha als zijn uitlaatklep. Leest u mee wat Q wakker houdt…. Kinderen….

5 reacties

  1. Deel mij maar in bij de pareljagers. Ooit een goedkope T-amp gekocht voor een paar tientjes. Top geluid echter uiteindelijk te klein voor een makkelijke bediening. Nu tweedehands Denon avc a11xv . Niet echt tevreden. Dus maar weer een parelduiken.

  2. Pareljager past mij ook wel. Spullen die voor mijn budget waanzinnig goed zijn vind ik nog wel eens tweedehands. De laatste echt goede score was een een setje Arcam versterkers: De FMJ C30 voorversterker met twee FMJ P1 monoblokken; samen voor slechts €800.- Daarvoor speelde ik met een NAD C165BEE vv en een Advance Acoustics X-A160; beiden nieuw gekocht. Het Arcam trio kostte me minder dan de helft en speelt mijn vorige combi er met twee vingers in de neus uit. Later nog een bijpassende tuner en cd speler kunnen aanschaffen via Marktplaats. Met overjarige modellen heb ik ook wel eens goed gescoord: Een paar Focus 380 luidsprekers van Dynaudio; nieuw in de doos voor de helft van de prijs. Ik snap nog steeds niet waarom die serie uit productie is… Allemaal pareltjes. Mijn tip: tweedehands markt goed in de gaten houden, goed inlezen en op het juiste moment je slag slaan.

  3. Via gesprekken en op marktplaats kwam ik 2 jaar geleden de 3A Audiophile Allegretto tegen. Ik heb de speakers beluisterd en gekocht en ze staan hier te spelen. Het is een voorouder van Reference 3A. Via dezelfde weg kwam ik bij de Translator Impact 30. Een pracht speaker die nu op mijn slaapkamer staat. Ik kom de Impact 30 af en toe nog tegen op marktplaats voor weinig geld. Parels.

  4. Ja dat herken ik ook wel, die pareljager. En zoals je schrijft: “muziek smaken kunnen heel erg uiteen lopen”. Want die 685 S2 vond ik maar niks. Alsof er een sluier voor hing, ook na lang inspelen. Kon me maar niet bekoren en zelfs gaan twijfelen aan WhatHifi. Dan meer plezier beleeft aan de Concept 20 van Q Acoustics.

Geef een reactie