Home Streaming Audio Computer Hardware De nieuwe Alpha HTPC

De nieuwe Alpha HTPC

0

Deze keer geen recensie over een nieuw product van een grote fabrikant, maar een stuk(je) over een zelfbouwproject. Alpha Audio heeft namelijk een nieuwe aanwinst in het systeem: een nieuwe Home Theatre PC, of ‘htpc’. Deze pc is geschikt voor het afspelen van (HD) films, spelen van muziek, downloaden en zelfs het spelen van spellen. 

We hebben het redelijk vaak over streaming op Alpha Audio. Streaming via het eigen netwerk, streaming vanaf internet, mobiele netwerken, et cetera. De meeste liefhebbers gebruiken daarvoor een systeem van Sonos, Logitech of bijvoorbeeld Linn. Dat is vrij logisch, want het zijn producten die direct werken en erg gemakkelijk zijn in gebruik. Echter, deze apparaten kunnen maar één ding: muziek spelen. Nu zijn er wel producten die meer kunnen, zoals de AC Ryan PlayOn! HD, maar deze zijn weer matig wat betreft muziek spelen. Zijn er dan geen alleskunners?

Specialistisch
Ja, die zijn er wel: ze gaan door het leven onder de naam htpc (Home Theatre PC), maar deze zijn niet zomaar te koop. Er zijn specialisten die mooie systemen samen kunnen stellen, en daar betaalt u dan ook voor. De reden: het is een hels karwij om een goede htpc samen te stellen. De behuizingen zijn klein en ventileren slecht, waardoor ook componentkeuze erg belangrijk wordt: ze mogen niet te heet worden. De uitdaging van Alpha Audio is een krachtige htpc te maken die écht alles kan. En die missie bleek lastiger dan we in eerste instantie voor mogelijk hadden gehouden.

Krappe behuizing

De behuizing laat niet veel ruimte over… alles past er in… nét.

We willen natuurlijk geen towermodel naast de hifi-installatie zetten. Dat ziet er namelijk niet uit. De behuizing waarin we onze pc gaan bouwen, moet aan de din-maten voldoen: 43 centimeter breed en niet al te hoog. Er zijn behuizingen met die maten, weten we. We gaan op zoek en komen bij IKBENSTIL uit, een specialist op gebied van stille pc’s. Daar zien we een mooie behuizing van OrigenAE. We kiezen voor het type SV14, omdat deze niet al te hoog is. Deze behuizing laat overigens alleen zogenaamde micro-ATX moederbord toe. Dat is overigens geen echt probleem, want die zijn er genoeg.

AMD of Intel?
Nu we een moederbord moeten gaan zoeken, komen we direct voor de belangrijkste keuze te staan: welk ‘merk’ cpu gaan we kiezen? AMD of Intel? Immers: de processor moet op het moederbord passen. Beide processorfabrikanten hebben interessante processoren die weinig energie verbruiken. En voor beide fabrikanten worden veel moederborden gemaakt. Omdat we een alleskunner willen maken die tevens geschikt is voor het spelen van spellen, zijn we ook van plan om een aparte videokaart aan te schaffen. We hebben dus geen cpu nodig waar al een grafische chip ingebakken zit. Intel heeft veel nieuwe processoren waarin een grafische chip zit. Deze cpu’s gebruiken meer energie dan een speciale, energiezuinige AMD: de E-serie. We besluiten dus na lang wikken en wegen voor een AMD 905E te gaan: een quad core Phenom II die zijn werk doet op 2,5 GHz, maar slechts 65 watt maximaal gebruikt. Deze processor krijgt een uATX Gigabyte 880G-moederbord met sata-3 en usb-3. Om alles vloeiend te laten verlopen, plaatsen we 4GB ddr3-geheugen (1600 MHz) in de geheugenslots. Als grafische kaart zetten we een nieuwe generatie ATI in: de HD 5770. Deze kan moeiteloos Full HD-films decoderen en beschikt over alle mogelijk beeld-aansluitingen.

Stilte

Stilte, stilte, stilte… het is lastig om een pc helemaal stil te krijgen, maar het is mogelijk: als je weet wat je moet zoeken.

Bij de meeste pc’s is de koeling goed te horen. Net als de harde schijven en dvd-drives. Dat mag natuurlijk niet bij een htpc. Immers: als u een film aan het kijken bent, wilt u geen ventilatoren of harde schijven horen. Vandaar dat de koeling en demping van vibraties erg belangrijk is bij een htpc.
Er zijn vandaag de dag heel veel koelerfabrikanten die met slimme, stille koelers op de markt komen. Enkele bekende fabrikanten – tenminste: in de pc-wereld – zijn Prolimatech, Scythe, Thermalright en bijvoorbeeld Nexus. Om onze Phenom II 905E stil te houden, hebben we alleen maar keuze uit zogenaamde ‘low profile’ koelers. We kiezen daarom voor een gloednieuwe Prolimatech Samuel-17. Dit koelblok heeft maar liefst zes ‘heatpipes’ die de warmte weghalen bij de processor. Deze heatpipes staan de warmte weer af aan fins waardoor een 12cm ventilator blaast. Bijkomend voordeel: de ventilator koelt meteen de chipset die naast de cpu zit.
We kiezen voor een stille ventilator van Scythe: de Gentle Typhoon. Deze is onhoorbaar bij 1000 toeren/minuut. Als het nodig is kan hij op 1200 tpm draaien.
Maar met alleen een cpu-koeler zijn we er niet. We moeten ook nog warmte uit de behuizing halen. We kunnen, helaas, alleen maar kiezen voor vrij kleine ventilatoren in de achterkant van de kast. Papst maakt goede, stille, kleine ventilatoren. Die plaatsen we dan ook – met wat rubber ertussen tegen vibratie – achterin. Bij de harde schijf – een stille Western Digital Blue (640GB) –  monteren we een ventilator die koele lucht naar binnen haalt. Uiteraard ook met wat rubber ertussen.

Tegenstrijdig

We hebben vrij lang gezocht naar een écht stille ATI HD5770. De HIS IceQ-5-variant bleek de beste keuze.

Het moeilijkste komt nu: de videokaart. Een snelle videokaart wordt vrij heet. Onze missie is een snelle, maar koel werkende videokaart te vinden. Dat zijn dus tegenstrijdige dingen. En om het nog erger te maken: we zetten deze snelle videokaart in een kleine en dus matig geventileerde ruimte!
We besluiten niet voor de allersnelste videokaart te kiezen. Dat had ook niet gekund, want deze zijn te lang voor deze OriginAE-behuizing. De snelste, vrij energiezuinige kaart is de HD5770. Deze verbruikt slechts 18 watt in rust en ongeveer 125 watt als hij vol aan het werk moet. Nu zijn er heel erg veel fabrikanten die HD5770’s maken. Echter, er zijn maar een paar fabrikanten die stille versies maken. MSI is zo’n fabrikant. Net als Gigabyte en HIS. Wij hadden in eerste instantie een Asus gekozen, maar deze bleek veel te heet te worden en ook nogeens veel herrie te maken. Slechte keuze dus! We besluiten na het terugsturen van de Asus-kaart, te kiezen voor een versie die de lucht direct uit de kast blaast. We komen daarom uit bij de HIS IceQ-5 versie met drie heatpipes en een stille ventilator. Deze doet zijn werk koel en stil, al blijft hij hoorbaar bij zware belasting (spellen). Echter, bij het afspelen van film is hij geruisloos en dat is het belangrijkst.

Bouwen

Tussen elke ventilator zit een rubber, maar ook tussen de schroeven van de harde schijf. Vibraties zijn namelijk goed hoorbaar en irriteren al snel!

Het bouwen van een htpc is een heel ander ‘spelletje’ dan het opbouwen van een gewone pc. De ruimte is beperkt en de volgorde is cruciaal. Als u een htpc wilt samenstellen en bouwen, let dan goed op. Tevens is het belangrijk dat u direct de bekabeling goed wegwerkt. De luchtstroom is al beperkt in een kleinere behuizing: de kabels houden dit nog meer tegen als u ze niet netjes wegwerkt.

Geluid?
Elk moederbord heeft een onboard geluidschip. Deze is echter van dramatische kwaliteit, zelfs met een goede d/a-converter er achter is het resultaat maar matig. Gelukkig zijn er heel veel interessante externe d/a-converters vandaag de dag. Ook de high-end merken komen met usb-oplossingen. Kijk maar naar Naim, Van Medevoort, Musical Fidelity. Wij kiezen voor een compacte oplossing van HRT: de Music Streamer Pro. Een prachtige externe d/a-converter die menig cd-speler in het stof laat bijten.

Samenstelling:

Even goed testen of alles werkt en of niets te heet wordt onder volle belasting.

Hieronder de lijst van onderdelen van de nieuwe Alpha HTPC:

Behuizing:                 OrigenAE SV-14
Koeling:                       Papst-fans, low rpm
Voeding:                      Cougar 700 watt 80+ Silver
Moederbord:             Gigabyte 880G
Processor:                   AMD Phenom II 905E
Processorkoeler:   Prolimatech Samuel 17
Scythe gentle Typhoon fan (12cm)
Geheugen
:                  4GB DDR-3 1600 (A-Data)
Grafische kaart:      HIS IceQ-5 HD5770 (1GB)
Harde schijf:              Western Digital Blue 640 GB
DVD-drive:                  Samsung

Geluidskaart:           HRT Music Streamer Pro

Prijs:                               Ongeveer 1300 euro, exclusief HRT Music Streamer Pro en montage.

Energieverbruik:   Rust: 78 watt, film kijken: 90 watt. Spel: 175 watt.

Conclusie:
De missie is geslaagd. Dit systeem is stil, krachtig en flexibel. We hopen hier nog lang plezier van te hebben. Hebt u nog suggesties of ervaringen die u wilt delen? Laat gerust een commentaar achter, of stuur ons een e-mail!

×