vrijdag, maart 29, 2024
Home Streaming Audio Multiroom Audio De Lezersvraag – Waarom multiroom audio?

De Lezersvraag – Waarom multiroom audio?

4
De Lezersvraag – Waarom multiroom audio?

Spelers

Inhoud

Het gaat wat ver om alle spelers hier op te noemen. Maar we pakken de spelers die we kennen en ervaring mee hebben. We kunnen inmiddels wel stellen dat alle grote spelers een systeem in het assortiment hebben. Dat moet ook wel, want wie nu nog niet meedoet in de streaming audio / multiroom audio markt, kan het vergeten (onze mening).

Sonos

Wie kent ze niet… Sonos: dé speler op dit gebied. Sonos heeft in feite de multiroom audio gemaakt. Het Sonos-systeem is zowel draadloos als bedraad te gebruiken. Weet wel dat indien het draadloze SonosNET actief is, dit niet gedeactiveerd wordt. De wifi-verbinding is dan dus altijd actief, omdat SonosNET een mesh-systeem is. Dus ook al plugt u op een bepaalde zone een kabel erin, dan nog blijft op die zone wifi actief. Dat klinkt ideaal, maar dat is het niet, omdat er dan ook in potentie netwerk-loops kunnen ontstaan. En dat zorgt voor spanning-tree problemen (STP). Ons advies: gebruik Sonos gewoon draadloos. Al dan niet met hulp van de Sonos boost.

De app van Sonos wordt gezien als de benchmark. Nu is dat smaak natuurlijk. Maar feit is: ze hebben de app goed op orde. Tevens is de services-ondersteuning zeer compleet. Wij kennen geen merk dat nagenoeg alle services wel ondersteunt. Sonos doet dat wel.

Tenslotte de producten. Sonos heeft een compleet aanbod. Van een zone met versterker om een paar losse luidsprekers aan te sturen (de AMP) tot een paar soundbar-achtige oplossingen én losse streaming speakers (play-series). Sinds kort biedt Sonos ook custom-install inbouwluidsprekers aan. En is er natuurlijk de samenwerking met IKEA.

Bluesound

Bluesound is onder hifiliefhebbers een zéér bekend merk. De eerste versie van Bluesound was zeer herkenbaar vanwege de vreemde kubusvorm. Leuk, maar het viel niet overal in de smaak. Inmiddels is het geheel wat conservatiever – maar wel stijlvol – vormgegeven. Bluesound is onderdeel van Lenbrook, wat weer bekend is van Lyngdorf. Daaraan gekoppeld is NAD en DALI… en ja: die maken ook gebruik van Bluesound. Kijk maar naar de NAD-modellen als de M12, M10… en de toekomstige CI-modellen waarin ook streaming zit verwerkt. En natuurlijk DALI Calisto…

Bluesound is meer hifi-gericht. Klank is dan ook een belangrijk onderdeel bij Bluesound. De Node 2i levert voor zijn geld een opmerkelijk goede weergave. De PowerNode 2i (met versterker) idem. De Pulse-series werken zonder DSP-technologie om een zo puur mogelijke ervaring te leveren. Knap. Uiteraard speelt Bluesound high-res audio, MQA én zijn ze ROON-compatible.

De App van Bluesound zelf is naar onze mening gewoon op peil van Sonos. Alles is overzichtelijk geplaatst, wat navigeren gemakkelijk maakt. De services-ondersteuning is niet zo compleet als bij Sonos, maar zeker compleet genoeg voor een fijne ervaring.

HEOS

HEOS is een multiroom streaming systeem uit de stal van Denon (en in zekere zin Marantz, aangezien dat ook onder de groep valt). HEOS is nu naast een los product ook een ingrediënt geworden voor de groep. Dat is een prima ontwikkeling en in lijn met de strategie die Yamaha ook toepast met MusicCast. Daar zien we het ook terug in versterkers en receivers.

HEOS is kwalitatief te vergelijken met Sonos. Echter zijn we wel van mening dat Sonos zijn app beter op orde heeft en de styling… daar valt over te discussiëren. Sonos is wat strakker vinden wij. Het voordeel van HEOS is echter connectiviteit én de ondersteuning van high-res audio. Al hebben we begrepen van Sonos dat de komende generatie wel high-res audio gaat ondersteunen.

Yamaha

Yamaha kan natuurlijk niet achterblijven als het gaat om streaming. Zij hebben een zéér breed systeem onder de naam MusicCast. Dit ecosysteem is veel te groot om op te noemen aangezien het – letterlijk – van piano’s tot wandklokken gaat. Natuurlijk heeft Yamaha MusicCast verwerkt in zijn soundbars, losse speakers, receivers en versterkers. Kortom: het is zeer eenvoudig om een multiroom-setup te maken met producten van Yamaha.

De App is écht anders dan anders. Grafisch is het geheel overzichtelijk en strak. Elke kamer is te ondersteunen met een foto, wat wel een erg grappig detail is. MusicCast werkt op basis van UPnP-technologie, wat aan de ene kant eenvoudig is, maar ook een risico, omdat de ervaring kan wisselen. Immers: de UPnP-server op de NAS of PC is verantwoordelijk voor hoe de indeling van de bibliotheek is. Yamaha ondersteunt verder alle relevante services.

KEF (wireless series)

KEF kennen we vooral van de luidsprekers. Maar vergis u niet: de LS50 Wireless en LSX zijn serieuze streaming oplossingen die óók multiroom ondersteunen. Nu is de wireless series van KEF lang niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld Formation of de DALI / Bluesound lijn; dat komt nog wel als ze verder gaan uitbreiden. Want reken maar dat dat gaat gebeuren.

Bowers & Wilkins Formation

We hebben Formation nog niet echt getest. Maar wel een indruk kunnen krijgen. Dit systeem heeft een paar unieke zaken. Bijvoorbeeld een complete, tri-band wifi set-up, waardoor de back-bone voor het mesh-wifi systeem los staat van de data-toevoer voor muziek. Dat is slim, omdat het de stabiliteit ten goede komt. Tevens is het netwerk ook gewoon te bekabelen, indien iemand dat wil. Formation laat het ook toe draadloos multichannel te draaien. Ook fijn. Dat zien we niet altijd.

Qua app en ondersteunde services is Bowers nog niet op peil. Dat is weer dat stukje software waar meer fabrikanten zich wat op stukbijten. De hardware is goed, maar ja… die software. Dat is ook de reden dat we nog geen review hebben gemaakt. We wachten liever even totdat de software op peil is.

Teufel – Raumfeld

Voorheen Raumfeld, inmiddels omgedoopt tot Teufel. Tenminste: de streamingproducten. Teufel heeft Raumfeld een tijd terug aangeschaft. Maar om alles helder naar de klant te houden is het nu dus allemaal Teufel. Het systeem werkt op basis van UPnP, beschikt over een aantal actieve luidsprekers met ingebouwde streamer en losse speakers. Teufel heeft een nette app. Maar het aantal streamingdiensten is wel wat beperkt. Op de website is dat wat verwarrend gebracht, omdat ze bluetooth meerekenen als streaming. Vooralsnog is het Spotify Connect, Tidal, Soundcloud en Napster. Houd daar rekening mee.

NAIM

Net als concurrent Linn, was NAIM al heel snel op de markt met een netwerkspeler. Én een multiroom-systeem. Alle netwerkspelers – van de ND555 tot en met de Mu-so – zijn mutliroom compatible. Dat maakt NAIM een zeer interessante keuze voor wie op (heel) hoog niveau een multiroom oplossing zoekt.

NAIM heeft zowel losse netwerkspelers áls alles-in-één oplossingen als losse speakers en zelfs een soort soundbar: de Mu-so (inmiddels bij generatie 2).

Linn

Linn is wat maf als het gaat om review-samples… :-). Maar dat neemt niet weg dat we wel wat weten van hun ecosysteem. Immers één van de eerste externe schrijvers voor Alpha – Jan Karssen – heeft een Linn speler. Daarbij spreken we ze op shows. Linn was één van de eerste – misschien wel de eerste – fabrikanten die de cd-speler vaarwel heeft gezwaaid om vol voor streaming te gaan. En dat heeft geresulteerd in een gigantische voorsprong op gebied van software. De Linn-app en Linn software voor pc is gewoon erg goed. Tevens schijnt de nieuwe hardware ook weer een flinke stap te zijn. Dat moeten we nog testen.

We kunnen dus wel stellen dat Linn zijn softwarezaakjes op orde heeft. Hardware ook. Al is het wel heel erg onduidelijk wat nu samenwerkt…. Een dealer kan u daar vast goed bij helpen. Wij zijn eerlijk gezegd de draad wat kwijt. Voer voor een artikel wellicht. Maar laten we het erop houden dat Linn zowel bronnen als actieve streaming speakers heeft en dat ook hybride-modellen mogelijk zijn. Het mooie is dat de DSM-modellen ook als ‘hub’ te gebruiken zijn. U kunt daar dus bronnen op aansluiten. Erg goed verzonnen.

ROON

ROON is een wat gekke om mee te nemen omdat het puur een software-oplossing is (net als J River, JPlay, etc). ROON is meer een – hypergeavanceerde – bibliotheekmanager en streaming-server. Het is niet zozeer een speler. ROON is dus software die u kunt inzetten om uw ROON-compatible spelers aan te sturen. Waarom u dat wilt, kunt u hier lezen. De app is geweldig gebruiksvriendelijk. En hoe ROON een bibliotheek samenstelt is – naar de mening van uw redacteur – ongeëvenaard. Kortom: een must-have voor iedere liefhebber.

Wat wij heel mooi vinden aan ROON is de merkonafhankelijkheid. U hebt één app, één bibliotheek voor meerdere apparaten. En het fraai is: al die apparaten zijn ook nog in party-mode te zetten. Hoe gaaf is dat!

Andere spelers

Nu is er nog: Lumin, Aurender, Auralic, dCS…. et cetera. Zoals we al zeiden: er zijn nog veel meer merken die multiroom aanbieden. Wij hebben LG en Harman ook niet meegepakt. Simpelweg omdat we nog geen échte ervaring met het ecosysteem hebben opgebouwd. Dat wil niet zeggen dat we niet spelers los hebben bekeken of hebben kunnen beluisteren. Dat hebben we wel in geval van MOON (MiND), Auralic (G2), Lumin (D2) en Aurender (A10). Ook de dCS bridge hebben we in handen gehad.

Afrondend

Multiroom Audio houdt dus in dat u vanuit één controlepunt – een tablet, smartphone, pc, touch-screen controller – meerdere kamers kunt aansturen. U kunt per kamer andere muziek spelen, of in party-mode alle kamers hetzelfde laten spelen. Heel fraai. Wel voorwaarde is dat u binnen één ecosysteem blijft. Al maakt ROON daar wel een einde aan: alle ROON-compatible spelers zijn dan te verbinden met elkaar. Erg fraai.

Wel systeem bij u past is compleet afhankelijk van:

  • Budget
  • Huis
  • Muzieksmaak

4 REACTIES

  1. Hallo Jaap,
    Ben naar aanleiding van je review nu gestart met het gebruik van Roon. Super! Ik heb in huis Auralic, limetree, X-odos en Sonos als streaming staan. Een “zooitje” dus, maar niet voor Roon. Ook het het feit dat Roon overweg kan met Sonos was voor mij een belangrijke factor. Klank is ook zeer goed. Enige nadeel: kids zijn van Spotify! En dat gaat niet bij Roon. Zijn geld meer dan waard! Dank voor je uitgebreide review(s). Hebben mij nu al regelmatig geholpen bij het vinden van mooie upgrades van mijn audio systeem! Mvrgrt Frank

  2. In 2013 ben ik begonnen met streamen: Sonos Connect aangeschaft en een NAS. Alle cd’s heb ik toen geript. Dit was echt een ontdekking: i.c.m.internetradio ging er een wereld voor me open, alle cd’s opgeslagen en alle ruimte voor de vinyl collectie. Rond die tijd begon bluesound ook en daar keek ik steeds met een scheef oog naar. Bluesound had echter in het begin geen OS voor Windows pc’s wat voor mij een dealbreaker was. op het moment dat Bluesound hiermee kwam heb ik gelijk een Node2 aangeschaft die ik sindsdien met veel plezier gebruik. Hoewel de geluidswinst met Sonos een stuk groter was, gebruik ik ook bij de Node2 twee DAC’s: de Cyenne 3100SE en de ADL Esprit. Dit klinkt toch wat beter dan via de analoge uitgang van de Node2. Sinds kort heb ik een voorversterker met 9 lijningangen en heb ik ruimte om de Node2 1x optsch, 1x coaxiaal en 1x Analoog aan te sluiten. Dit is echt leuk vergelijken: meestal speel ik via de Cyenne die ik echt het lekkerst vind klinken. Multiroom heb ik sinds ik een Bluesound Node in mijn schuur heb gezet op installatie 2. Erg handig om deze multiroom te laten spelen: als ik wat in de schuur ga doen, kan de muziek gewoon mee. Multiroom is dus echt wel aan mij besteed. Het zou leuk zijn als Bluesound met een DAP zou komen voor onderweg die automatisch met de bibliotheek thuis synchroniseert wanner hij binnen het bereik van de WiFi thuis komt en tevens kan dienen als afstandsbediening thuis. Bluesound is in ieder geval een systeem met een prima prijs-kwaliteit verhouding en hifi genoeg om voor de audiofiel interessant te zijn. Ik heb er i.iu.g. veel plezier van en heb weinig behoefte om naar duurdere systemen te upgraden.