vrijdag, april 19, 2024
Home Streaming Audio Netwerk De Lezersvraag – Een speciale switch voor audio?

De Lezersvraag – Een speciale switch voor audio?

13
De Lezersvraag – Een speciale switch voor audio?

We krijgen behoorlijk veel vragen in onze mailbox. En dat is fijn. Want op die manier weten we wat er bij u speelt! Sommige vragen krijgen we vaker. Denk aan vragen over netwerken en switches voor de audio installatie. Wij proberen in deze serie zaken helder op een rijtje te zetten voor u. Deze keer: een switch voor audio. Nodig? 

We hebben al behoorlijk wat geschreven over een netwerk voor audio. Denk aan ons fiberverhaal. Of onze multitest met lezers. Met name in het fiberverhaal gaan we wat meer in op de techniek achter een netwerk en leggen we ook uit dat het probleem bij netwerkaudio niet in de data-overdracht zit. We vatten dat nog even samen.

TCP en UDP

Een netwerk heeft in basis twee methoden voor overdracht: TCP en UDP. Het verschil tussen die twee methodes is dat TCP een veel robuuster protocol is met foutdetectie én correctie. Indien een datapakket dus niet lekker aan de andere kant arriveert, wordt dat doorgegeven en verstuurt de zendende kant het nogmaals. Dit is een ideaal protocol voor situaties waarbij absoluut geen dataverlies mag optreden én waarbij de verbinding niet superstabiel is.

UDP heeft ook foutdetectie, maar géén retransmissie. Echter is dat lang niet altijd een probleem, want als het netwerk vrij klein is en de kabels in goede staat, hebben we vrijwel geen last van packet drops. We hebben dat al regelmatig gemeten. We hebben de screenshots nog een keer voor u erbij gepakt.

Wat is dan het probleem?

Goed: data is geen issue in ons streaming netwerk. Of we het nu over UDP of TCP hebben: beide werken goed. Overigens gebruikt ROON TCP. Veel andere platforms gebruiken UDP vanwege de efficiëntie.

Maar wat is dan wél het probleem? Hoe kan het zijn dat toch veel lezers van Alpha een verschil horen in switches? Wij hebben verder gedoken in deze kwestie en hebben een paar switches erbij gepakt. Die hebben we open geschroefd en vervolgens gekeken naar wat er anders is.

Wat ons opvalt is twee zaken: met name de galvanische ontkoppeling is aangepakt én de voeding. Bij de Bonn zien we een strakke galvanische ontkoppeling én filtering bij de poorten. Bij de Fidelizer vooral een aanpak van de voeding van de switch. En dat zien we ook terug bij andere switches. Denk aan de JPlay of de SoTM.

Nu is er wel één probleem: het is bijna niet meetbaar. Zowel op een scope niet als op een spectrale analyzer. Nu is natuurlijk de vraag: waar moeten we gaan meten? En waar moeten we naar zoeken?

Wat we overigens wel hebben kunnen meten, is dat de ‘audio switches’ door de aanpak van de voeding minder ‘rotzooi’ het net opgooien. En dat zal links- of rechtsom ook wel wat doen in termen van resolutie en weergave.

Een switch voor audio?

Dan de grote vraag; werkt een speciale switch voor audio? Nou: volgens onze lezers wel. En in onze blindtest scoorden drie modellen toch significant hoger. Wij hebben ook kunnen ervaren dat het iets doet. Is het schokkend? Nee, dat vinden we niet. Het is een puntje op de ‘i’. Echter: vele kleine verbeteringen zorgen soms voor een groot verschil.

Q en A

Wat is een speciale switch voor audio?

Het is in basis niets speciaals. Het is in feite een gewone dataswitch, maar dan met een paar modificaties waardoor vooral minder voedingsruis – common mode – via de netwerkkabel naar de audiostreamer kan komen.

Is het altijd nodig een speciale switch voor audio te gebruiken?

Nee. Zeker niet. Ook met een ‘gewone’ switch kunt u prima naar muziek luisteren. Speciale switches zijn vooral interessant voor wie een zeer hoogwaardig systeem bezit en daar het maximale uit wil halen.

Wat is nu het grote verschil met een gewone switch?

Er zijn drie gebieden waar verschillen gemaakt kunnen worden: schone voeding, betere galvanische ontkoppeling van de netwerkpoorten en beter data-management via Quality of Service management (QoS).

Maakt een speciale switch voor audio een hoorbaar verschil?

Ja. Dat doet het wel. Een écht goede switch brengt meer rust en definitie in de weergave. Minder ‘hardheid’ in met name het midden en hoog. Soms iets meer ruimte in het stereobeeld.

13 REACTIES

  1. hier in Frankrijk, na uw test, kochten velen van ons een Meraki op eBay (+ -100 €)
    https://www.alpha-audio.nl/review/zeven-switches-voor-streaming-audio-getest-blind/

    twee mogelijke upgrades
    1.- betere voeding
    2.- zoals SOtM voorstelt, koppel twee Meraki (zie https://www.sotm-audio.com/sotmwp/english/axpona2019/)

    Ik testte thuis twee SOtM (basismodel en model voor € 2250), een Bonn, een Netgear en tot slot ben ik erg onder de indruk van de upgrade 2 (twin Meraki)

  2. In december 2019, nav de multitest, een mooie Bonn Silent Angel gekocht en met veel plezier ingepast in mijn set. Blij mee, want ik hoor een mooie verbetering. Met mijn audiovrienden in discussie geraakt waarbij zij de stelling hanteren dat een audiofiele switch geen meerwaarde heeft bij een losse Aurender streamer die zij gebruiken. Deze streamt nl de muziek vanaf een ingebouwde harde schijf. Zit wat in maar ben toch benieuwd naar jullie professionele mening. Aurender wordt middels een USB kabel verbonden met een DAC maar veronderstel dat dat bekend is. Apparaat is uiteraard wel verbonden met het netwerk. Ik lees ‘t graag.

×