web analytics

De Lezersvraag – Bookshelf of vloerstaander?

Multitest bookshelfs

Q and A

Inhoud

Wat is een monitor-speaker

Een monitor speaker is een compacte luidspreker die op een statief staat (hoort te staan). Officieel is het de benaming voor een compacte luidspreker voor in de studio. In de volksmond wordt een monitor-speaker ook wel een bookshelf genoemd. Vergeet niet bij een bookshelf – of dus monitor speaker) een statief aan te schaffen.

Wat is een vloerstaande speaker

Een vloerstaande luidspreker is een hoger model dat in zijn geheel op de grond staat. Meestal is een vloerstaander 1 meter of hoger. Dit omdat anders de tweeter niet op oorhoogte is.

Wat is het verschil tussen een bookshelf en een monitor speaker

Voornamelijk de afmeting. Maar in veel gevallen kan een vloerstaander ook meer laagfrequent (bas) weergeven. Prijstechnisch hoeft er geen verschil te zijn. Er zijn zowel duurdere vloerstaanders als monitors (bookshelfs).

16 reacties

 1. Vind dat bij een vergelijking het nuttig en zinvol moet zijn. Lees hier een voorstel om B&W 805 D3 met B&W subwoofer tegenover B&W vloerstaanders te zetten, prijs per set speakers 5998,– voor 805 D3 en de sub voor ca 1250, totaal ca 7.500. Vind dit absurd. Je kunt zo’n vergelijk voor veel lezers interessanter maker met hetzelfde doel met betaalbare set’s, denk dat het herkenbaarder wordt. Vergelijkingen van Evoke 10 a 20 tegen Evoke 30 of Kef R3 tegenover R5 en vooruit B&W 704 S2 ( is niet eens zoveel minder dan de 805) tegenover 703 S2, dus keuze genoeg. Dus graag betaalbaar! Opmerking om beetje te pesten, kortgeleden de Dynaudio Special Forty gehoord in vergelijk met oa. 805 D3, kan alleen zeggen tegen de bezitter van de B&W 805 D3 niet doen.

 2. Het beste van 2 werelden, muziekvrienden met nog de beste wensen voor het nieuwe jaar! In mijn geval hybride ESL van Martin Logan en een REL Strata voor de onderkant voor mij de meest naadloze om er onder te hangen, hoewel DeWit ook een paar mooie merken in petto had. Ennuh, ik vind het geen flauwekul artikel, Jaap

 3. Een 3e optie is er natuurlijk ook, monitoren aangevuld met een sub (of 2). Dit kan prijstechnisch ook zeker interessanter zijn dan vloerstaanders. Wat voor voordelen heeft een vloerstaander dan nog?

  Dit artikel vraagt om een shoot out!

    1. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar een B&W sub omdat ik zelf de 805D3 heb.
     Maar dat is mijn voorkeur en zou mogelijk niet fair zijn t.o.v. andere merken.
     De merken die je noemt zijn wel goed alleen M&K ken ik niet zo.
     In vind alles goed jaap want het is gewoon leuk om te lezen.

      1. Hallo Jaap,

       Je hoeft het niet te doen omdat ik dat graag wil.
       Als ik zelf zou kiezen voor een sub(als ik die zou willen) voor mijn 805D3 dan zou ik in eerste instantie kijken naar een Bowers lijkt mij voor de hand liggend.
       En ook omdat mijn versterkercombinatie een zeer goede match heeft met B&W
       Het idee van Peter Bruinsma is ook goed.
       Succes!

   1. Dit is absoluut geen onzin artikel. Jaap geeft duidelijk de plussen en minnen aan, en dan natuurlijk aan de lezer de keus. Ik speel zelf met de Dynaudio Confidence C1 mkII monitoren aangevuld met een Velodyne SPL-1200 ultra Sub. In mijn luisterruimte, met mijn muziek en mijn oren (en budget) de beste oplossing. Luisterruimte en muziek interpretatie speelt mijn inziens een grote zo niet een grotere rol.

  1. Zonder verdere toelichting op je mening is het lastig discussiëren.

   Ik was zelf van mening dat een vloerstaande luidspreker bijvoorbeeld meer laag zou geven. In de praktijk valt me dit mee, als het niet in de opname zit geeft hij het ook niet weer. Ik denk dat ik achteraf prima een monitor had kunnen kiezen. Ik heb nu een set Dali Opticon 6. Met de uitleg in dit artikel had ik achteraf ook best naar de Rubicon 2 willen luisteren. Dat prijsverschil is niet zo groot…

Geef een antwoord