Home Personal Audio De Alpha Sound Void – Deel 2

De Alpha Sound Void – Deel 2

6
De Alpha Sound Void – Deel 2

Ongeveer 200 kilogram, binnenruimte van pak ém beet 1 m3 en het werkt in absolute stilte. Dat is samengevat de Alpha Sound Void. Onze geluidsdichte meetbox. En over de naam: dat is hoe we hem nu maar even noemen (bedankt Victor). Klinkt wel cool, toch? 

Zondag en vandaag hebben we weer flinke stappen gemaakt. We hebben bijvoorbeeld de hele constructie verstevigd met extra schroeven en beugels. De demping drukt vrij hard naar buiten waardoor er kieren kunnen ontstaan. Dat is nu gewoonweg onmogelijk. Ook hebben we de dubbele deur zo goed als af. Het is te bedienen met één persoon, wat natuurlijk handig (zo niet cruciaal) is.

Wieltjes en 200 KG.

We hebben even berekend wat de kist weegt. We komen tot onze schrik op zo’n 200 KG (iets meer) uit. Dat betekent dat we met ofwel hele grote, sterke, ofwel zes normale wielen moeten werken. Ook hebben we besloten het geheel te verstevigen met extra balken. Dat houdt de bodem recht en geeft vrijheid voor grotere schroeven. De balken zijn gelijmd en geschroefd. De wielen zijn met flinke schroeven in de balk gezet. Rijden is nu echt een fluitje van een cent… heerlijk.

Puntjes op de ‘i’

Het enige wat nu nog moet gebeuren is de voorste deur voorzien van demping. Die drukt de tweede, binnenste deur weer extra vast. De twee lagen demping zorgen voor een goede afsluiting. We hebben een kleine test gedaan door in de Sound Void te zitten met in kantoor muziek op een goed volume. Het resultaat is zonder twijfel erg goed te noemen… we horen echt maar heel zacht muziek. De test was zonder demping op de voorste plaat. Dus het wordt nog wat beter.

Een tweede punt is een ‘gat’ voor de kabels. Er moeten immers kabels voor de hoofdtelefoons en microfoons naar binnen. En in geval van speakers ook wellicht een netkabel en speakerkabel.

Dat gat moet natuurlijk groot genoeg zijn en compleet afgedicht kunnen worden. En dat is nog wel een lastig item, want hoe gaan we het weer helemaal dicht krijgen? We hebben wel wat ideeen om het uit te voeren. We gaan gewoon een paar scenario’s proberen en meten wat het meest stil is.

Tijd en kosten

We moeten eerlijk toegeven dat het meer werk is geweest dan we hadden ingeschat. Duurder ook. Hout, schroeven, beugels, wieltjes en bijvoorbeeld dempingmateriaal is gewoonweg duur. Punt is wel: het is echt leuk en leerzaam om zoiets zelf te maken. Daarbij hebben we nu een doos op maat…!

Ploeterfoto’s