De Alpha Audio Team Top 5 – deel 2 – Martijn ten Napel

Alpha Audio heeft dit jaar ongekend veel producten in handen gehad. Mede door de massatests hebben we zeker weer richting 120 producten in handen gehad. Dit verwerken met een compact, maar trouw reviewteam is indrukwekkend. In dit deel: de Top 5 van Martijn ten Napel! 

2022 was een mooie ontdekkingstocht, van de eerste livestream op 9 januari tot de grote switch test op 18 december. Mijn vijf meest memorabele momenten, in willekeurige volgorde.

Muziek: Rachmaninov Vespers en Byzantijnse hymnes door La Tempête

Op een slaperige vroege ochtend tik ik in de streaming app de albumhoes aan om wat muziek als achtergrond te horen bij het doornemen van de e-mail. Ik verwacht pianomuziek en wordt verrast door de donkere klanken van een mannenstem. 5 minuten later zit ik op de bank en vergeet e-mail, mijn omgeving en de tijd. Wat een muziek!

Het Franse gezelschap La Tempête heeft een album gemaakt waarin de Vespers van Rachmaninov worden afgewisseld door hymnes uit de Byzantijnse kerktraditie. Er wordt een naadloze verbinding gemaakt tussen de muziek die vanuit Mesopotamië richting Turkije en Griekenland is gereisd en die de noordwaarts de muziektraditie uit de Slavische landen heeft beïnvloed.

Het is niet alleen fascinerend, maar vooral van een ongekende schoonheid. De zangers van La Tempête hebben deze muziek opgenomen omdat voor hen het zingen van deze muziek niet alleen grote vreugde brengt, maar ook omdat je als zanger getransformeerd wordt door deze muziek. Het is diepreligieuze muziek, maar er klinkt een soort troostende humaniteit in door die je doet beseffen dat jouw bestaan alleen in relatie tot anderen betekenis heeft. De diversiteit en homogeniteit van de stemmen brengt bij iedere luisterbeurt weer kippenvel.

Luister deze muziek op een vroege ochtend en je ervaart iets wat moeilijk onder woorden te brengen is. Je gaat je dag in ieder geval met een heel ander gevoel in, gegarandeerd.

Luister het album

Livestream: Al Andalus & plug-in filters

De verbinding maken tussen de muziek van La Tempête en de ritmes van Al Andalus uit het Midden-Oosten in onze livestream is niet zo moeilijk. Wat een feest was die livestream! En o ja, we hebben ook drie prachtige speakers getest. Uit de vreugdevolle commentaren op YouTube is wel duidelijk dat de ervaring in de Artone studio luid en duidelijk over kwam op de kijkers van de stream.

Kijk de livestream terug

Live Stream plug in filters

De livestream met de plug-in filters heeft denk ik bij veel mensen duidelijk gemaakt dat we het menen als we zeggen dat we onafhankelijk, eerlijk en transparant willen zijn in hoe we werken, met respect voor u, onze lezer, en voor de makers van audioapparatuur.

Kijk de livestream terug

Event: Munich High End

Mijn eerste high end in München. De schaal is bijna niet voor te stellen. Het is bizar hoeveel varianten van hetzelfde wordt geboden. Het is een hectisch gebeuren, je loopt daar rond op adrenaline. De mooiste momenten waren echter de gesprekken met de engineers, de makers van apparatuur. Mensen die weten waren ze het over hebben. Je krijgt in korte tijd inkijk in heel veel keukens en dat helpt ons weer om dieper in bepaalde onderwerpen te duiken.

Product: System Audio 5.2 silverback

System Audio 5-2 Silverback

Een goed klinkend HiFi system neerzetten met streaming audio als bron kan zo simpel zijn als een paar System Audio speakers neerzetten en muziek spelen. Afgelopen jaar is wel duidelijk geworden dat er nogal wat te verbeteren is aan de digitale audioketen. Aan de andere kant is het ook zo dat je dit allemaal kan vergeten en je overgeven aan het muzikale plezier dat deze kleine System Audio speakers je brengen. Een goede reality check voor ons aan ‘audio nervosa’ leidende digitale nerds.

Lees de review

Product: Driade 2S

De Driade 2S heeft niet voor niets een Alpha Approved stempel gekregen. Ze steken met kop en schouders boven het maaiveld uit. Het zijn enerzijds ongenadige speakers voor slechte opnames, maar anderzijds openen ze deuren in goede opnames waarvan je niet eens wist dat die deuren er waren. Dit is betaalbare high end.

Lees de review

 

2 reacties

  1. Helemaal mee eens, de beschrijving is een en al gevoel. Meteen geluisterd en overdonderd. Heel gek maar de andere werken van hun spreken mij totaal niet aan. Maar dit magistrale werk wordt deze maand nog aangeschaft. Bedankt voor deze waardevolle toevoeging in je top 5 Martijn.

Geef een antwoord