De Alpha Audio Team Top 5 – deel 1 – Jaap Veenstra

De Top 5 van Jaap

Inhoud

Deze is erg lastig dit jaar, omdat uw ik ongeveer 50 reviews heb geschreven, waarbij er veel multitests zijn gedaan. Dus eerlijk gezegd, weet ik niet hoeveel producten ik in 2022 heb getest. Het zullen er meer dan 70 zijn geweest. De plug-in filters, versterkers en luidsprekerkabels tikken aardig aan, zoals u wel zult begrijpen.

Deze multitests zijn wel bijzonder interessant, omdat je direct de verschillende interpretaties van fabrikanten kan horen. Allemaal streven ze links- of rechtsom muzikaliteit na, maar hoe ze dat doen, is heel verschillend. Fascinerend.

TAD Evolution 2

De nieuwe referentie speakers van Alpha Audio. Die mag ik natuurlijk niet overslaan! De TAD Evolution 2 speelt over de gehele range bijzonder soepel en gelaagd. Het is inzichtelijk maar nooit vermoeiend. En als bonus: deze set speelt op heel veel versterkers goed. Dat maakt het een opvallend vergevingsgezinde luidspreker én een ideale referentie speaker! Ja: met recht een concurrentie killer…

Overigens hebben we de TAD E2 samen met de PMC Fact.12 en Perlisten S7T in een livestream gehad. Drie monsterlijk goede speakers. En toch even petje af voor het gloednieuwe Perlisten. Dit merk kon met twee vingers in de neus concurreren met de andere twee veteranen.

Shunyata Venom X

Wat een ongekend goede speakerkabel is dit zeg! Wow… deze kabel heeft het gepresteerd om unaniem in de Top 3 te eindigen én op de meetbank alle concurrenten achter zich te laten. Shunyata heeft laten zien dat ze onderzoek serieus nemen en via onderzoek een steengoede kabel in de markt kunnen zetten. Dat is indrukwekkend…

De speakerkabeltest was de eerste test waarbij we metingen zijn gaan combineren met blind luisteren. Het concept is zo goed bevallen dat we daarna ermee door zijn gegaan.

Auralic Aries G1.1

We hebben niet heel veel in handen gehad van Auralic. Maf, want Alpha Audio focust toch echt op streaming audio én Auralic is één van de grotere spelers in dit veld.

Gelukkig hebben we de kans gekregen de Aries G1.1 flink aan de tand te voelen. Want wat een heerlijk apparaat is dit zeg! In eerste instantie lijkt het allemaal wat gewoontjes, maar na een tijdje gaat het apparaat onder je huid zitten… alles klopt gewoon. En zo hoort het. Fraaie streaming bridge!

Rega Elicit MK5

Deze Brit sprong eruit voor mij tijdens de test van de geïntegreerde versterkers. De energie waarmee deze Rega Elicit MK5 speelt, is ongekend. Up-beat, luchtig, ritmisch… sjonge. Wat een party animal is dit. Pas een beetje op met de speaker die je eraan hangt, want het kan écht te veel worden. Maar met de juiste match heb je een set die écht heel veel plezier brengt!

Sonnet Pasithea

De vaste lezer weet dat de Sonnet Pasithea een vast onderdeel is van de Alpha Audio referentieset. En met goede reden: het is een belachelijk goede d/a-converter. NOS, ultrahoge resolutie, compleet lineair en doodstil. Weet dat deze dac elke bit uit de stream weet te pulken, maar dit doet zonder analytisch of koel te klinken. Just the way I like it!

Een groot voordeel van de Pasithea is dat er ook een volumeregeling op zit. Verliesloos. Oftewel: het is direct ook een voorversterker!

Afrondend

Nu is het ongekend lastig om maar vijf dingen te kiezen. Eigenlijk onmogelijk. Want hoe zit het dan met de Atoll IN100? Of die maffe Diptyque speakers of Advance Paris versterkers? Of de toch wel erg fraaie M23 van NAD? En onze nieuwe Pass Labs X150.8?

U leest het… Het is (bijna) onmogelijk om een definitieve keuze te maken. Maar dit zijn wel zonder twijfel producten die zijn blijven hangen. En in sommige gevallen zijn opgenomen in de referentieset van Alpha Audio.

Geef een antwoord