web analytics

Coma audiofielen

Het is weer donker buiten. Ergens rond een uur of 9 begint er een beetje licht door te breken en tegen de tijd dat wij door hebben dat het buiten licht is, gaat de schakelaar al weer om. Het zal velen dan ook niet verbazen dat dit de periode is dat er veel mensen depressief raken. Kou, donker, vies nat smerig weer. Ook ik hou meer van zon, zee en strand. Maar toch is dit DE periode waar ik het meest van geniet. En ik niet alleen. Een compleet legio van hardcore audiofielen ervaart precies hetzelfde.

Er wordt meer muziek uitgebracht en meer geluisterd. We zitten toch binnen. Buiten regent of hagelt het. De wind lijkt met een mes van ijs, kouder dan gister. Maar hier maak je de audiofiel alleen maar blij mee. Heerlijk warm binnen. Een goede rode wijn, of een speciaal biertje of misschien toch die ene speciale cognac openen. Plus muziek, veel muziek. Goede, foute, oude, nieuwe of bijzondere. Het maakt niet uit, want nu komt de audio installatie meer dan ooit tot zijn recht. Ja! Dit is het seizoen voor alle audiofielen.

Ook voor de verborgen audiofielen. Degene die het eigenlijk het hele jaar weinig met audio doen. Maar dan komt het donkere seizoen om de hoek kijken. Als een lentebloem die de eerste zonnestralen haar bladeren voelt verwarmen, ontpoppen deze mensen zich als audiofielen.

Misschien is het de kerstboom of grote hoeveelheid eten rond deze dagen, maar er ontwaakt iets bij deze groep. Meestal wordt het omschreven als “gezellig”. Maar stiekem zijn dit audiofielen die eigenlijk een zetje nodig hebben. Opeens staat de hele dag de radio aan. De platenspeler wordt van zolder gehaald. En heel herkenbaar de top 2000 aan. Dit kan trouwens ook een andere top lijst zijn. Daar ontkomt niemand in dit seizoen aan.

Dus voor alle coma audiofielen die er net lekker in beginnen te komen, de beginnende muziekliefhebber die geniet van zijn favoriete album op zijn of haar nieuwe hoofdtelefoon , de hardcore audiofiel die de kerst top 20 gebruikt om zijn of haar nieuwe speakers in te spelen, geniet van deze donkere dagen. Mogen ze gevuld zijn met muziek. Deel de muzikale ervaring met de gene die je lief hebt!

Gerelateerde berichten

Ilumnia luidspreker

Interview: Ilumnia high-end luidspreker

Met enige regelmaat verschijnen er nieuwe high-end luidsprekers op de markt. Door beginnende, gepassioneerde ondernemers ontwikkeld. Als de speaker er eindelijk is, begint voor de maker een heel ander traject. Zie het nieuwe product maar eens bij diverse afnemers onder de aandacht te krijgen! En zie het vervolgens maar eens te verkopen. Vaak haalt zo’n […]

14 reacties

 1. Waar ik toch vooral benieuwd naar ben is wie die ‘Diverse technische mensen die dacs maken voor fabrikanten…’ zijn.

  Bronvermeldingen graag, uiteraard voorzien van publicatiedatums en dergelijke. Anders is de aan hen toegeschreven bewering dan USB niet geschikt is voor digitale audio van nul en generlei waarde. Sterker nog, men zou dan zelfs bewuste misinformatie kunnen vermoeden.

  1. Ik ben ook bijzonder benieuwd. Want volgens mij gaat het vooral om de manier waarop USB geïmplementeerd is. Ik ken ongelooflijk goede usb-dacs en ik ken slechte. Maar goed: dat geldt ook voor spdif en i2s… Kortom: volgens mij lullen ze maar wat. USB is – naar mijn mening – net zo goed geschikt voor overdracht van muziek – wat in feite gewoon data is – als spdif.

 2. Ik ben ook destijds aan een Franse Qobuz-account geraakt voor ze in de Benelux actief waren. De Franse sublime-acties lijken me inderdaad indrukwekkender dan de Benelux-varianten. Massa’s hi-res-albums aangeschaft voor minder dan 5€/stuk. Jammer dat de labels niet altijd Qobuz even goed gezind zijn (o.a. Rhino en Universal) maar over het algemeen toch wel een degelijk en avontuurlijker aanbod dan op de anglosaksische sites waar het toch nog steeds hoofdzakelijk om classic rock en softrock uit de 60’s en 70’s gaat. Blijkbaar heeft men over het water nog steeds niet door, dat men zich ook moet focussen op de volgende generaties audiofielen, en dat die ook eens iets anders willen dan de zoveelste versie van erbarmelijke opgenomen classics als VU/Nico en Layla :) De ontbrekende titels koop ik dan wel keer bij HDTracks als er een speciale actie is, of ik hou het bij de goede oude cd … genoeg voorbeelden waar de cd superieur klinkt dan de laatste hi-res-versie (slechte remasters, mastertapes in slechte staat,…)

  1. Dat probleem ligt waarschijnlijk aan het feit dat je streamer/netwerkspeler met een losse dac werkt. Ik had een cd speler van ruim 20.000 euro en heb ook veel cd’s overgezet. Maar de flac opname van Qobuz is dan toch nog beter.

   De meest gemaakt fout momenteel in audio is het gebruiken van ene loss dac. Omdat USB feitelijk niet instaat is om diversiteit in klank te laten horen. Hier zit juist de emotie van de muziek. Diverse technische mensen die dacs maken voor fabrikanten hebben toegegeven dat USB niet geschikt is voor hoogwaardige muziek overdracht. En dat het verlies van diversiteit niet met een clocklink of wat dan ook hersteld kan worden.

  2. Frans account is een feestje ja. Er is geen enkel bedrijf momenteel ter wereld wat zoveel in Hi res aanbied als Qobuz. Daarom zijn mijn meeste aankopen daar. Ook bleek uit een shootout tussen Qobuz en HDTracks dat exact dezelfde opname via Qobuz beter was. Koop alleen via HDtracks als ze iets hebben wat een ander niet heeft. Omdat andere sites toch vaak een betere kwaliteit kunnen geven. De tijd waarin we nu leven geeft je wel de mogelijkheid om veel muziek in uitmuntende kwaliteit te kunnen kopen. Hoogwaardige opnames en het beste willen in kwaliteit kost nu eenmaal geld. En een liefhebber betaald daar gewoon voor.

  3. Er zijn toch diverse Amerikaanse sites die een belangrijke toevoeging zijn om bepaalde albums ook in Hi Res te kunnen kopen. Bizar dat soms 1 site een bepaald album als enige in Hi res heeft. Wat ik niet begrijp is dat je dit alleen kunt kopen met een VIP adres alsof je in Amerika woont. Ik denk dat je zo veel mensen in Europa misloopt. Ik heb een VIP adres ervoor aangeschaft om muziek te kunnen kopen in Amerika.

  1. Ik ben een frans sublime account bij Qobuz en das nog goedkoper dan de nederlandse. 3 jaar geleden aangegeven hoe beperkt het was in Nederland. Aangepast en ik betaal duidelijk minder dan de Nederandse sublime prijzen en ik heb meer keus. 289 albums gekocht en 611 losse nummers. Even voor de duidelijkheid. Ik heb heel veel muziek gekocht en vergeleken. De muziek die je gratis via Spotnet kunt krijgen is duidelijk minder dynamisch dan exact dezelfde gekochte versie via Qobuz en dat in dezelfde bemonstering. Ook is streamen via Qobyz en Tidal zo’n 40% in kwaliteit minder dan wanneer je dit koopt. Zou men een keer moeten gaan demonstreren op shows. Omdat mensen denken in 0/1 en denken dat dit altijd hetzelfde is. De werkelijkheid laat totaal andere resultaten horen. Mensen die voor maximale kwaliteit gaan streamen zeer zelden. Wanneer je een IP adres creëert waarmee je als het ware in amerika woont kun je nog veel meer muziek kopen in dsd en hi res. Er zijn diverse Amerikaanse sites die vaak albums als enige website ter wereld in hi res aanbieden. Muziek is voor mij een verslaving sinds mijn 6e. En ik geef 200 euro per maand uit aan nieuwe muziek. Verslavingen en de beste kwaliteit kosten nu eenmaal geld.

    1. Goede keuze. Ik kom al sedert de jaren 80 bij de Centrale Discotheek Rotterdam, want dáár heb je het over.
     Alleen kun je niet thuis luisteren naar dit muziekpakhuis. Je moet fysieke cd’s danwel lp’s lenen. Of heb ik iets gemist?
     Als dat namelijk wèl zou kunnen, dan zou verreweg de grootste online dienst ontstaan die kwantitatief Spotify en Qobuz en alle andere diensten zou doen verbleken…Ik heb nog nooit meegemaakt dat ze daar iets niet hebben…veel plezier iedereen

Geef een reactie