web analytics

Q’s column: Windows of Apple MAC

In de audiowereld zijn we bekend met de eeuwige discussie; kabels maken het verschil! Het blijft een gevoelig onderwerp en de meningen lopen erg uiteen. Maar er is nog een discussie en deze discussie houdt zelfs de redactie van Alpha-audio bezig: Apple vs Windows!


Ik persoonlijk werk met Apple en Windows. Aan zowel Apple, evenals Windows, zijn dingen op te merken. Dat merk ik ook op de redactie. Toch heeft Apple voor audio mensen een voorkeur.

Dat is ook niet zo vreemd. Veel producers werken met Apple, lees ook Sander van Heide. Maar dat is voor mij en waarschijnlijk voor u, helemaal niet interessant. Wel heeft Apple een bepaalde norm als het aankomt op kwaliteit. Echter sinds Windows zelf met hardware op de markt bezig is, wordt deze kloof ook kleiner. En Apple heeft een prijskaartje.

Een groot voordeel met testen is dat Apple nooit drivers voor externe apparatuur hoeft te downloaden. Geen gezeik met zoeken naar software op de website van de fabrikant. Gewoon plug en play. Maar Apple heeft zijn systeem redelijk dicht getimmerd en met Windows heeft de gebruiker gewoon meer vrijheid.

Hoe ga ik daar in de praktijk mee om? Jaap heeft bij ons de meeste afkeer tegen Apple producten. Dat is zijn recht en dat is ook helemaal niet erg. Windows werkt gewoon beter met Jaap en Jaap werkt gewoon beter met Windows. Dus wij op de redactie wijzen Jaap er minimaal 1x per dag op dat Apple beter is. Niet omdat het perse zo is, gewoon omdat het kán. Daarnaast tag ik Jaap op facebook bij bijna alle berichten over een nieuwe Imac of macbook.

De redactie en ik weten allang dat Jaap nooit een Jedi zal worden en altijd aan de “Dark Side” zal blijven. Maar de discussie blijft leuk en er zal nooit een winnaar zijn.

(Deze tekst is getypt op een Windows Dell computer)

25 reacties

 1. Oh, and more thing…… it’s all about ‘think different’.

  You’ll find an amazing thing happens when you give people the power to be their best. They’ll be it.

  S. Jobs.

 2. “getypt op een Windows Dell computer”. Oh vandaar…
  Ik moet altijd wat gniffelen als men zonodig weer wat te vetellen heeft over het Apple gebeuren, want helaas kan men nogsteeds niet de computers op juiste manier schrijven.
  Het is: Mac (Macintosch), iMac, iPad/pod, Macbook, PowerPC (Motorola/IBM chip).

  Overigens was deze hele discussie, wel/niet beter dan, voortgekomen uit de tijd dat Win95 met veel bombarie dacht dat het óók multimedia en plug&play kon zijn.
  Net niet dus, voor stabieliteit en logisch vormgegeven besturingsysteem was en is het gewoonweg Apple Mac OS dat de klok sloeg en nog slaat!
  😉

  1. Voor ieder wel iets dat past toch… Laat elkaar vooral lekker met rust en ga geen generaliserende uitspraken doen die wellicht ooit iets van een kern van waarheid in zich droegen. Er is een gebruiker voor Mac en er is een gebruiker voor Windows. Feit is… Beide hebben goede en slechte zaken. Ik kan uitstekend werken met Windows. Laat me dan lekker werken met Windows. Ik ga ook geen Apple gebruikers zogenaamde waarheden vertellen over hun te dure hardware. Als zij 6000€ aan een Mac Pro willen uitgeven… Prima. Lekker doen… Maar ga niet verkondigen dat het zogenaamd veel beter is dan een Windows pc. Dat is het niet…

   1. Ook jij weet vast wel dat het in de jaren 90 echt heel hard ging met de ontwikkelingen in computer tech, dan krijg je dit soort toestanden. (het was ook toen nog Koude Oorlogs tijd)
    Maar goed, ik hoor John Lennon met ‘Happy Xmas – war is over’ op de radio dus tijd om vrede te sluiten.
    😉

 3. Microsoft is meer voor tweakdoeleinden, Apple is kant en klaar go.
  Bij Apple gaat het erom om gelijk aan de slag te gaan met creëren, en dan zit je bij Microsoft nog aan de processor overklokken te prutsen. Dan haal je er 200 ghz meer uit, terwijl een Apple gebruiker dan al een website upload.

  Een zelfde voorbeeld, maar dan bij auto’s. Je kan een gewone auto gaan tunen zodat die net zohard kan rijden als de sportieve uitvoering van dat model, dan had je beter gelijk de sportieve uitvoering kunnen aanschaffen die ook nog eens al de remmen vanuit de fabriek aangepast heeft.

 4. Hardware matig ontlopen ze elkaar weinig.
  Apple draait op een Intel mobo en dat kan met Win uiteraard ook.

  De re-sampler van Win laat wat te wensen over: http://archimago.blogspot.nl/2015/11/measurements-windows-10-audio-stack.html

  Maar als je niet re-sampled of nog beter de hele OS audio passeert met WASAPI (Win), ASIO (als je DAC het ondersteunt) of Hog mode op OSX, waar kan dan nog het verschil ontstaan?

  Opvallend is dat 5 jaar geleden OSX-Win nog goed was voor stevige flares op menig audio forum.
  Tegenwoordig hoor je er nauwelijks meer over.
  Mogelijk omdat streaming dominant is geworden.
  Een achterhaalde discussie wat mij betreft.

  1. De discussie was ook niet echt audio gerelateerd. Meer gewoon grappig bedoeld en gefocust op dagelijks gebruik.

   Maar wel gek idd… Meestal wordt er fel gediscussieerd als het gaat om Apple en windhoos. Dat is veel minder geworden. Waarom?

 5. Leuk onderwerp en ook interessant om het voor de consument beter te maken. Elke ketting breekt op zijn zwakste schakel. Bij beide systemen is dit verschillend, maar de gemeenschappelijke noemer in de zwakte schakel is service, zowel hardware als software. Bij beiden helaas soms onder de maat. Helpdesks zijn nauwelijks of niet bereikbaar en volgen heel strakke protocollen die vaak te breed en globaal zoeken naar de oorzaken en je verder afbrengen van de oplossing.

  Zelf altijd heel tevreden geweest met Windows XP en later 7. Maar vanwege de hobby muziek productie terechtgekomen bij Logic pro X en dus een Imac gekocht. Apple werkt ontegenzeggelijk veel gebruikersvriendelijker en narigheid met virussen heb ik in die vier jaar nooit gehad. Dat was bij Windows echt anders.

  In mijn 2e audioset gebruik ik de Imac i.c.m. met Audirvana op een heel mooie Nuprime versterker-DAC. Dit is gewoon hoge kwaliteit PC-audio Streaming. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik op Windows 8 met JRiver ook perfect Highend audio kon bereiken. Ik heb een korte periode de luxe gehad dit in een gelijke set te vergelijken: JRiver met W8, Audirvana met Imac en Daphile op Linux. Drie toepassingen die elkaar echt weinig ontlopen. Verschillen zijn zeer marginaal. Mijn keuze is nog steeds Daphile op Linux. Maar een goede kabel wijzigen b.v. geeft meer effect. Vanuit audio durf ik wel te stellen dat beide systemen, mits goed getuned elkaar nauwelijks of niet verschillen.

  Een ook op Apple zitten er zwakke elementen:
  • De El Capitan software is niet bugvrij. Regelmatig loopt de Imac vast en krijg ik hem niet uit slaapstand, of loopt hij vast in Safari. Het irritante draaiende bolletje krijg ik dan niet weg. Uitzetten, stroom eraf, van alles gedaan (Pram en SMC) en uiteindelijk via de veilige modus opstarten en daarna herstarten. Het lijkt op een SAAB uit de jaren 50. Prachtige auto, als hij het doet. De service van Apple en de individuele technische ondersteuning is in deze zaken onvoldoende.
  • Sommige updates werken slecht en veroorzaken weer opnieuw bugs. De laatste update van IOS11 voor de Ipad was een regelrecht drama en de helpdesk van Apple deed net alsof ik de enige was met dit probleem. Niet echt klantgericht en kort door de bocht: super arrogant. Daar maak je geen vrienden mee.
  • De integratie met Office (dat wil ik gewoon gebruiken voor Excel, Word en Access) is matig. Bovendien geeft Microsoft een uitgeklede versie van Excel. Geen comboboxen mogelijk. Ook hier weer meer animositeit tussen Apple en Microsoft dan samenwerking. Het gaat toch om de consument, nietwaar ?

  Er zijn nog wel meer voorbeelden. Maar kern is dat Apple prachtige producten maakt en ik heel tevreden ben, maar uiteindelijk gooien ze met hun zeer slechte technische ondersteuning van zowel software als hardware hun eigen glazen in.
  Daarnaast gebruik ik op de Imac Windows 10 via Parallels en dat werkt ook prima.
  De verschillen van vroeger worden kleiner. Windows samen met Office is nog steeds een ijzersterke combinatie. Apple daarentegen is weliswaar meer dichtgetimmerd, maar daarmee in veel gevallen gebruikersvriendelijker.

  Maar bij problemen laten beide organisaties je heel lang aan een touwtje bengelen en zit er onder de z.g. deskundige hulpdiensten (zowel hardware als software) veel kaf onder het koren. Daar ligt nog een gat in de markt. Om die reden koop ik mijn Hifi altijd bij de op service afgestemde dealers.

  De meest interessant vraag die ik nog graag eens met oren beantwoord wil zien is wat de werkelijke verschillen zijn tussen de betere HTPC systemen enerzijds en de highend streamers van de bekende fabrikanten.

  Met vriendelijke groet,
  Ruud de Bree

  1. Bij die laatste alinea sluit ik mij graag aan!
   Kan mij namelijk bijna niet voorstellen dat er iets beter klinkt dan mijn op Win10 draaiende getweakte Intel NUC, sinds gisteren voorzien van een BOTW P&P Eco wat een echt groot verschil maakt!

 6. Ik ben privé zo’n 10 jaar geleden over gestapt op Mac en dat had ik veel eerder moeten doen. Inmiddels heb ik al velen jaren niet meer met Windows gewerkt dus kan niet een eerlijke beoordeling geven over de kwaliteiten van Windows op dit moment. Wel ondervaar ik erg veel voordeel niets meer van Windows af te weten want vroeger was ik vele avonden kwijt in familie en vrienden te helpen met hun problemen met Windows. Ik zelf had daar eerlijk gezegd geen problemen mee daar ik zorgde dat ik tijdig onderhoud deed aan mijn pc’s en zorgde dat het register kuis bleef. Met de Mac hoef ik dat niet echt te doen en ik vind de logica bij Mac uhhh logischer. Maar ben blij dat er genoeg mensen zijn die liever op pc werken. Zo houden beide partijen elkaar scherp. En ja, Mac is duurder maar dat heeft mij niets te maken met kwaliteit. Jullie schrijven over erg dure audio apperatuur waar ik soms de prijs niet hard op durf uit te spreken en sommige apperatuur is weer een stuk goedkoper waar iemand toch erg gelukkig mee kan zijn. Zo ook denk ik met PC en Mac.

  Ik ben een echte Mac liefhebber maar geen PC hater.

 7. Oh ja, en mocht je, Jaap, weer geconfronteerd worden met het Apple evangelie, bedenk dan dit: Het heeft weinig zin Jezus er van te proberen te overtuigen dat God niet bestaat.
  Fijne Feestdagen:-)

 8. Haha, Kom op Jaap, hier een paar items om ze de mond te snoeren.
  Zelf ben ik opgegroeid met Apple, zowel in mijn werk als thuis. Ik heb mogen leren werken aan de allereerste mac’s, diskettetjes etc.
  Ook voor mijn beroep in de grafische industrie was Apple toonaangevend. Logisch. De Interface, de muis, allemaal zaken goed voor beeld en data en tekstverwerking tegelijk.
  MAAR:
  Apple is Apple niet meer. De innovatie is weg. De meest simpele Samsung A3 telefoon kan meer dan de nieuwste iPhone 8, prijsverschil 1300 euro!!
  Ik ken bijna geen Apple van 3 jaar of ouder met enorme problemen in de soft en of hardware.
  (Dit komt door de marketingstrategie van Apple; Na elke software update worden hun devices trager, onder het motto dat ze dan wel meer kunnen. Maar dat is onzin. Met updates moeten de apparaten sneller worden, anders moet men die update niet uitrollen. dat heet dan een “downdate”. Apple leeft van deze strategie)
  Was hun hardware vroeger superieur, Motorola chips voor beeldverwerking, ze zijn nu al meer dan 5 jaar door elke willekeurige concurrent ingehaald.
  Was hun innovatieve denken superieur, nu lopen ze al jaren achter op de meest simpele zaken als NFC.
  De hardware is nu de beruchte Chinese troep geworden. Vorige week een jongeman in huis, met de nieuwste iPhone 8. Viel vanuit de hand, met hangende arm, op de grond: Total loss. Scherm, case; alles aan diggelen. En dat voor 1600 euro??!!
  Kortom: Apple gebruikers zijn de nieuwe digibeten. Helemaal als het gaat om virussen etc. Ze ‘geloven” allemaal dat dit op hun apparatuur niet mogelijk is. En dat zijn het: Heel dociele, goede gelovigen. Ik had eerst arme gelovigen willen zeggen, maar arm zijn ze zeker niet. En daar profiteren de aandeelhouders van Apple ten volle van. Die dingen zijn dus toch nog ergens goed voor:-)

  1. Ik hou me sterk hoor! Sinds we met video hier zijn overgegaan op 4K, heb ik een nieuwe pc gebouwd. Een fijne, supersnelle machine (AMD Threadripper 12-core, m2 ssd’s, etc…). Ik heb eens gekeken wat een vergelijkbare machine bij Apple moet kosten: 6000 euro! Pfff… Nu is Windhoos zeker niet vrij van vage zaken, maar eerlijk: ik heb zelden grote problemen met de pc op kantoor. Mijn pc thuis draait nu zes jaar zonder issues. Ik ben van Windows 7 naar Windows 10 geupgraded zonder problemen. Patches… updates… alles. Zonder 1 re-installatie in zes jaar tijd. Het is bij Windows – naar mijn mening – een kwestie van nadenken en bijhouden. Geen troep installeren en af en toe eens grote schoonmaak. Wellicht is dat bij Apple anders – geen register om problemen te geven – maar ja… ik kan er prima mee leven.

Geef een antwoord