web analytics

CD’s; helemaal zo gek nog niet

CD wand

Zoeken en scoren

Inhoud

CD wand

Laten wij beginnen met het plezier dat wij de afgelopen tijd hebben gehad met het zoeken naar muziek. Maar daar stopte het plezier niet. Het luisteren van de muziek is net als bij vinyl een heerlijk proces. We hebben de muziek echt in handen. Dat zorgt voor een andere beleving van de muziek.

We zijn aan de slag gegaan met de gratis versie van Spotify en soundcloud. Ook hebben we een lijstje gemaakt met de favoriete muziek die we in Tidal hadden staan. Vervolgens zijn we met een budget van 240 euro gaan zoeken naar cd’s.

Op marktplaats komen een kleine verzameling tegen. Voornamelijk 80’s muziek. Met een paar goede titels ertussen. Dire straits – Brothers in arms en Sade – Diamond life. Goede albums die niet mogen ontbreken in een verzameling. We scoren hier 20 cd’s voor 25 euro. Voor hetzelfde bedrag kopen we op Bol.com 3 cd’s: Amy Winehouse, Imagine dragons, en George Ezra.

Op Amazon komen we nieuwe muziek tegen. Zo hebben we het laatste album van Muse in ons winkelwagentje zitten. Maar ook Greta van Fleet, Gregory Porter. Dat brengt het eindbedrag op een kleine 35 euro.

Kringloop

Op een regenachtige dinsdag ochtend, wandelen we een kringloopwinkel binnen. We zien dat Vinyl een podium heeft gekregen en dat de bedragen op de platen staan van 10 euro. In een bak verderop zien wij cd’s staan. Dat is waar wij naar zochten. We komen hier uitstekende titels tegen. Van klassiek tot pop en rock.

Er is wel een probleem. De cd’s zijn 1,50 euro. Wij worden hier hebberig van. Naast ons ligt een stapel van 30 cd’s. “Tja, voor 1,50 kan je het niet laten liggen.” Maar en dit is een grote maar. Als we de cd’s bekijken aan de onderkant, dan valt bijna de helft af. Sommige cd’s zitten zo onder de krassen, dat we beter een fontein kunnen aanleggen in de Sahara, dan dat we proberen de cd’s af te spelen. Uiteindelijk lopen we naar buiten met 12 cd’s.

Hiermee staat de teller op 103 euro en op 38 cd’s.

Schatzoekers

Op de redactie bij Alpha-audio, beginnen we allemaal te beseffen dat cd eigenlijk heel goed past in onze audio liefhebberij. Wij zijn zelfs van mening dat cd’s de nieuwe trend gaan worden in audioland. Ons budget van 240 euro is nog lang niet op. Terwijl we al veel muziek gescoord hebben. Het zoeken naar muziek voelt aan als schat zoeken. Zeker als we die titel tegen komen die we nog missen in de collectie. Bij ons is de grootste schatzoeker, ook degene met de grootste muziekcollectie. Wij gaan met veel plezier door met zoeken en mochten we U onderweg tegen komen, haak gerust aan! Goede muziek moet je samen luisteren.

 

11 reacties

 1. 40 Euro voor vinyl?? Klopt niet.
  240 Euro per jaar voor Tidal, Qobuz? Je hebt er inderdaad al wat cd’s voor in de plaats maar men mag ook niet vergeten dat streamingdiensten ‘audiobibliotheken’ zijn die je zo bij de hand hebt. Ideaal om muziek te ontdekken!
  Graag had ik eens de mening gekend van mensen die Roon bezitten. Hoe zijn jullie ervaringen hiermee?

  1. Ben je muziekliefhebber? Dan kun je niet zonder Roon n.m.m. Dé muziekbibliotheek en speler bij uitstek. En niet alleen om muziek te ontdekken. Qobuz Hi-Res klinkt super hoor. CD’s zijn dan echt niet meer nodig. En dat idee om muziek in eigendom te hebben of vast te kunnen pakken heb ik nooit zo gesnapt.

 2. Ik huur cd’s in de bibliotheek en rip ze dan met dbpoweramp in het beste flac formaat, ongecomprimeerd, en zet ze dan op mijn NAS en stream ze dan met mijn Cambridge CXN.
  Toch bekruipt mij weleens het gevoel dat, klinkt vreemd, je het gevoel met de muziek een beetje verliest met streamen. Komt dat doordat je niets tastbaars meer in handen hebt? Het ritueel van cd uit de kast zoeken, opzetten, en dan afspelen is vervallen. Was onlangs bij een hifi dealer en die zei dat meerdere personen dit gevoel ook hebben en dat sommigen zelfs streaming weer verlaten hebben en teruggekeerd zijn naar de cd speler!

  1. Verschil kán te maken hebben met de kwaliteit van de gebruikte hardware (streamer versus cd speler) en de gebruikte bekabeling (interconnects en powercables). Kortom het is al snel appelen met peren vergelijken wat je doet.
   Ik heb zelf een op streaming geoptimaliseerde installatie en dan kun je toch echt een heel hoog niveau bereiken hoor!

  2. Komt dat doordat je niets tastbaars meer in handen hebt?
   Vergelijk dat eens met een LP opzetten
   Plaat uit de kast halen
   Vastzetten met een clamp
   Draaitafel opstarten
   Lp reinigen met een borstel
   Naald boven de groef
   Lift laten zakken

   Is die CD dan niet vreselijk klinisch?

   Ik ben nog steeds blij dat ik van al die ellende genaamd vinyl, tape en CDs verlost ben door volledig file based te gaan.
   Nooit meer zoeken waar je die CD nauw weer gelaten hebt.
   Veel beter overzicht van je collectie
   Snel even een paar verschillende interpretaties vergelijken
   Scheelt nog een bak kastruimte ook.

 3. Ik koop bestanden op Qobuz. Ze zijn goedkoper als de CD. Je kunt ze downloaden naar de NAS, maar ook streamen naar je mobiel. Dan heb ik er thuis en in de auto plezier van. Geen CD en geen abo, maar wel veel gemak en luisterplezier.

 4. Veertig euro voor een nieuwe plaat? Dacht het niet, een fijn plak vinyl is doorgaans gewoon voor een prijs tussen de vijftien en 25 euro te scoren. Spotify gebruik ik om nieuwe muziek te checken, is het de moeite waard koop ik de plaat.

  Het diggen naar cd”tjes in de kringloop vind ik weinig vreugde schenken.

 5. €40 voor een nieuwe vinyl plaat? Dat kan goedkoper hoor. Zoek maar eens goed op Discogs of Ebay. Zelf ben ik het meest tevreden met een VG+ plaat in een gezellige platenzaak. En bij de betere kringloopwinkel vindt je de mooiste platen voor onder de €10! Overigens, Niks mis met de CD hoor. Vaak al in nieuwstaat onder de €15 inclusief verzending vanuit de UK. Bespaar je ook nog op reiskosten.

 6. Ik heb geen zin om cd’s te kopen. Ik koop gewoon muziekfiles bij iTunes.
  En muziek die ik nog niet ken, ontdek ik op you tube. Zo zijn er ook video clips bij.

  Vinyl is de oude liefde. Maar door de hoge prijs van een plaat, ben ik te krenterig om €40 uit te geven. Ook al omdat ik zat oude platen heb. Sommige zijn wel 42 jaar oud. Eentje van Ten years after, een leuke van de Who, en een lp van Urbanus en het klein orkest.

Geef een reactie