web analytics

CD’s; helemaal zo gek nog niet

CD wand

Jeukende euro’s

Inhoud

Wij Nederlanders zitten op de centen. In het geval van streaming muziek diensten is dat een dingetje. Een abonnement bij Tidal kost ons 20 euro in de maand. Daar krijgen wij Hi-Fi (cd) kwaliteit voor terug. We kunnen dan onbeperkt de hele dag door muziek beluisteren. Maar de muziek zal nooit van ons zijn. We kunnen er allen gebruik van maken als we geld betalen voor het abonnement. We hebben toegang, maar geen bezit.

Daarbij: mocht er een storing zijn bij de Internet Service Provider, dan hebben we geen verbinding met het internet. Dus geen muziek.

Als wij kijken naar ons eigen luistergedrag, dan streamen we vooral onze favoriete muziek. We gebruiken natuurlijk ook streamingdiensten. Bijvoorbeeld om nieuwe muziek te ontdekken. Maar we vallen toch altijd weer terug op onze eigen juweeltjes. De ontdekte pareltjes. Inclusief die op de streamingdiensten. En dat is helemaal niet zo gek. Maar waarom kopen het dan niet gewoon?

Rekenen

Zo komen we op het financiële gedeelte. Voor een jaar lang cd’s streamen vanaf TIDAL, betalen wij 12x 20 euro. In een jaar tijd is dat dus 240 euro. Nou vragen wij ons af, hoeveel muziek kunnen wij kopen voor die 240 euro? Met het kopen van de muziek op cd, wordt het ook ons eigendom (niet de muziek zelf). Ook zijn we dan niet meer afhankelijk van een internetverbinding. Wel zo prettig. Wil je de muziek toch streamen? Dan kan je gewoon de cd’s rippen naar een NAS en spelen over het netwerk.

Rechtsaf voor Vinyl

Laten we maar meteen beginnen met de olifant in de kamer. Want de focus ligt op vinyl. Compleet gestoord! Voor een nieuw album op vinyl mogen wij als snel 40 euro neerleggen. Cd’s doen het iets beter, de prijs daarvan ligt rond de 18 euro. Ook bij de gemiddelde kringloop of cd-winkel is de zelfde verhouding terug te vinden.

De prijs voor een cd varieert tussen de 1 en 7 euro voor een cd. Mede afhankelijk van de staat (krassen) van de cd. Een andere mogelijkheid is Amazon. Helaas zit Amazon nog niet in Nederland, maar wel bij onze buren in Duitsland. Hier vinden we aanbieding van 3 cd’s voor 15 euro en 3 cd’s voor 25 euro. Ook zijn er genoeg mensen die afscheid nemen van hun collectie op Marktplaats.

Wij gaan hier linksaf slaan en gaan direct af op de cd’s.

Gerelateerde berichten

Merging Technologies

Road Trip Zwitserland – Deel 3 – Merging Technologies

Jeukende euro’s Inhoud 1. Inleiding2. Jeukende euro’s3. Zoeken en scorenReactiesZe staan in Wisseloord, in “Hilversum”, eigenlijk in elke studio die werkt met digitale audio en video op professioneel niveau. En ze staan in de server-rekken, niet in de studioruimtes zelf. Ze heten Pyramix, Horus en Hapi. En ze worden gemaakt door Merging. Terug naar: Inleiding

Netwerkkabels Audioquest

Netwerkkabels… maken ze een verschil?

Jeukende euro’s Inhoud 1. Inleiding2. Jeukende euro’s3. Zoeken en scorenReactiesLaat de rotte appels, peren, tomaten of wat dan ook maar komen… we gaan het gewoon zeggen: ja… er is een hoorbaar verschil in netwerkkabels. En voordat we gaan roepen: er is geen verschil in data… dat weten we. Maar waar zitten dan wel de verschillen? […]

11 reacties

 1. 40 Euro voor vinyl?? Klopt niet.
  240 Euro per jaar voor Tidal, Qobuz? Je hebt er inderdaad al wat cd’s voor in de plaats maar men mag ook niet vergeten dat streamingdiensten ‘audiobibliotheken’ zijn die je zo bij de hand hebt. Ideaal om muziek te ontdekken!
  Graag had ik eens de mening gekend van mensen die Roon bezitten. Hoe zijn jullie ervaringen hiermee?

  1. Ben je muziekliefhebber? Dan kun je niet zonder Roon n.m.m. Dé muziekbibliotheek en speler bij uitstek. En niet alleen om muziek te ontdekken. Qobuz Hi-Res klinkt super hoor. CD’s zijn dan echt niet meer nodig. En dat idee om muziek in eigendom te hebben of vast te kunnen pakken heb ik nooit zo gesnapt.

 2. Ik huur cd’s in de bibliotheek en rip ze dan met dbpoweramp in het beste flac formaat, ongecomprimeerd, en zet ze dan op mijn NAS en stream ze dan met mijn Cambridge CXN.
  Toch bekruipt mij weleens het gevoel dat, klinkt vreemd, je het gevoel met de muziek een beetje verliest met streamen. Komt dat doordat je niets tastbaars meer in handen hebt? Het ritueel van cd uit de kast zoeken, opzetten, en dan afspelen is vervallen. Was onlangs bij een hifi dealer en die zei dat meerdere personen dit gevoel ook hebben en dat sommigen zelfs streaming weer verlaten hebben en teruggekeerd zijn naar de cd speler!

  1. Verschil kán te maken hebben met de kwaliteit van de gebruikte hardware (streamer versus cd speler) en de gebruikte bekabeling (interconnects en powercables). Kortom het is al snel appelen met peren vergelijken wat je doet.
   Ik heb zelf een op streaming geoptimaliseerde installatie en dan kun je toch echt een heel hoog niveau bereiken hoor!

  2. Komt dat doordat je niets tastbaars meer in handen hebt?
   Vergelijk dat eens met een LP opzetten
   Plaat uit de kast halen
   Vastzetten met een clamp
   Draaitafel opstarten
   Lp reinigen met een borstel
   Naald boven de groef
   Lift laten zakken

   Is die CD dan niet vreselijk klinisch?

   Ik ben nog steeds blij dat ik van al die ellende genaamd vinyl, tape en CDs verlost ben door volledig file based te gaan.
   Nooit meer zoeken waar je die CD nauw weer gelaten hebt.
   Veel beter overzicht van je collectie
   Snel even een paar verschillende interpretaties vergelijken
   Scheelt nog een bak kastruimte ook.

 3. Ik koop bestanden op Qobuz. Ze zijn goedkoper als de CD. Je kunt ze downloaden naar de NAS, maar ook streamen naar je mobiel. Dan heb ik er thuis en in de auto plezier van. Geen CD en geen abo, maar wel veel gemak en luisterplezier.

 4. Veertig euro voor een nieuwe plaat? Dacht het niet, een fijn plak vinyl is doorgaans gewoon voor een prijs tussen de vijftien en 25 euro te scoren. Spotify gebruik ik om nieuwe muziek te checken, is het de moeite waard koop ik de plaat.

  Het diggen naar cd”tjes in de kringloop vind ik weinig vreugde schenken.

 5. €40 voor een nieuwe vinyl plaat? Dat kan goedkoper hoor. Zoek maar eens goed op Discogs of Ebay. Zelf ben ik het meest tevreden met een VG+ plaat in een gezellige platenzaak. En bij de betere kringloopwinkel vindt je de mooiste platen voor onder de €10! Overigens, Niks mis met de CD hoor. Vaak al in nieuwstaat onder de €15 inclusief verzending vanuit de UK. Bespaar je ook nog op reiskosten.

 6. Ik heb geen zin om cd’s te kopen. Ik koop gewoon muziekfiles bij iTunes.
  En muziek die ik nog niet ken, ontdek ik op you tube. Zo zijn er ook video clips bij.

  Vinyl is de oude liefde. Maar door de hoge prijs van een plaat, ben ik te krenterig om €40 uit te geven. Ook al omdat ik zat oude platen heb. Sommige zijn wel 42 jaar oud. Eentje van Ten years after, een leuke van de Who, en een lp van Urbanus en het klein orkest.

Geef een reactie