Beursverslag High-End München 2016

Inleiding

Van 5 tot en met 8 mei 2016 heeft high-end München plaatsgevonden. Alpha-Audio was voor u aanwezig om de sfeer te proeven, de komende trends te signaleren en de laatste nieuwtjes met u te delen.

Al tijdens de eerste meters wordt het duidelijk waar het in 2016 allemaal om draait; vinyl. Er blijkt vrijwel geen stand waar geen aandacht wordt besteed aan draaitafels, toonarmen of elementen. Het aanbod is zo overweldigend dat zelfs hi-fi shows in de gloriedagen van vinyl niet konden tippen aan de hoeveelheid en variatie die in München wordt gepresenteerd. En voor ieder wat wils: van een kleine 1.000 Euro tot prijzen ver over de 200.000 Euro! Van serieproductie tot – naar kunststatus verheven – unicaten. Prachtig.

Lifestyle

High End Munchen 2016 (38)

Behalve de herintroductie van (audiofiel) vinyl, blijkt ook voor design en materiaalkeuze een belangrijke rol weggelegd. Waar hifi en high-end voorheen doorgaans functioneel moest zijn, lijkt het steeds belangrijker om de componenten te matchen met het interieur in huis. Zichtbaar in de vorm van ‘sculpturen met speakers’, of juist minimalistisch en in het geheel verwerkt in designer meubelstukken.

Het jaar 2016 staat hiermee in het teken van het versmelten van hifi en lifestyle. Zonder hierbij afbreuk te doen aan kwaliteit. Wij – redacteuren van Alpha-Audio – hebben ongelofelijk goed klinkende componenten mogen beluisteren, die er ook nog eens optisch prachtig uitzien. Alpha-Audio is in daarmee haar nopjes. En dan hebben we het nog niet eens over de matchende booth babes! Wellicht doen we volgend jaar een officiële contest, want dit is een interessante wetenschap op zich.

Verbreding en verdieping

High End Munchen 2016 (26)

Natuurlijk kunnen we niet om versterkers, DAC’s, interlinks, speakers, bronnen en stroomvoorziening heen. Maar high-end wordt niet alleen dieper en meer gespecialiseerd, het wordt vooral ‘breder’. Denk hierbij ook aan high-end car audio, superieure headphones inclusief high-end hoofdtelefoonversterkers, homecinema en klankmatig goede multiroom oplossingen; mooie en goede producten die passen in elk huishouden en bij elk budget. En dit is mooi, want dergelijke ontwikkelingen maken deze mooie hobby voor iedereen bereikbaar.

Verrassingen

High End Munchen 2016 (30)

Ondanks onze tijd beperkt is – we hebben veel video- en fotomateriaal gemaakt – hebben we ook voor ons zelf de tijd genomen om voor ons onbekende combinaties te beluisteren. Meermaals worden ook wij, doorgewinterde high-end recensenten, verrast met kippenvel. In de loop van dit jaar zullen de verschillende ‘nieuwe ontdekkingen’ in aller waarschijnlijkheid ook door ons worden gereviewd. En bent u zelf van plan om binnenkort een beurs te bezoeken, het loont zich echt om eens een paar minuten extra de tijd te nemen en gewoon eens rustig bij een stand te gaan zitten. Niet alleen om het design te bekijken, maar meer om te ‘luisteren’. Om datgene te doen waar het feitelijk allemaal om gaat in audio-land.

Conclusie

Als we een korte conclusie mogen geven over de beurs wordt het lastig. Het was namelijk een beurs van uitersten. Wellicht kunnen we het dan het best samenvatten met ‘beleving’, want het prikkelen van alle zintuigen, daar draait het in 2016 om.

Gerelateerde berichten

Denon Heos

Denon presentatie HEOS

De afgelopen dagen heeft de D&M Group het nieuwe HEOS streamingsysteem aan de dealers en de pers getoond. Alpha Audio is natuurlijk ook aanwezig geweest om eens te kijken hoe dit systeem werkt, wat het kan en (indien mogelijk) hoe het klinkt. 

Wav versus Flac

We horen het nog weleens op beurzen: wav klinkt beter dan flac. Gevolgd door commentaar en inzichten van mede – en tegenstanders. Wat is wav? Wat is flac? Kunnen er wel verschillen zijn in geluidskwaliteit? leest u maar verder…

Matrijs maken vinyl

Hoe wordt vinyl gemaakt? Een blik bij Record Industry

Muziek is emotie. En bij de liefhebbers van de betere apparatuur speelt dan ook nog de apparatuur zelf mee. En het medium. Vraag een liefhebber van streaming naar vinyl en er ontstaat een heftig gesprek. Maar daar gaan we het nu niet over hebben. Wij waren benieuwd naar hoe vinyl nu eigenlijk gemaakt wordt. We […]

2 reacties

  1. Heel heel heel veel mooie spullen waarvan de meeste waarschijnlijk een heel heel stevig prijskaartje zullen hebben ;-) Zie ik nu de opvolger van de NAD M51 op een iets donkere foto voorbij komen??

Geef een reactie