Home Streaming Audio Software Bespreking BubbleUPnP App

Bespreking BubbleUPnP App

31
Bespreking BubbleUPnP App

Er zijn heel wat UPnP-streamers in de markt. Inclusief wat prachtige high-end modellen. Het punt is echter dat niet iedere fabrikant een app heeft voor alle platforms. Of zelfs überhaupt geen app heeft. Natuurlijk is dat een (groot) punt van aandacht. Het hoeft echter niet te betekenen dat u de streamer moet laten staan. Er zijn genoeg handige apps! We bekijken nu BubbleUPnP voor Android. 

Bij streaming zijn drie elementen nodig: een bibliotheek, een speler en een bedieningsapparaat. Of in jargon: een server, een client en een controller. De server is er in diverse smaken, net als de client en controller. Het kan zo zijn dat u voor een systeem kiest waarbij de mediabibliotheek en speler aan elkaar geknoopt zijn met bepaalde software. Denk aan Logitech met de Squeezebox. Die streamer praat alleen met de Squeezeserver. En de app: die moet ook passen… Kortom: dit is een gesloten systeem.

UPnP

JRiver Overview Netwerk
Nog een voorbeeld van software die met UPnP overweg kan: JRiver. Die ziet zowel clients als dat het een bibliotheek kan opzetten.

UPnP is een open netwerkstandaard. Het is dus niet specifiek bedoeld voor streaming, maar meer als ‘knoop- of configuratie-protocol’ om apparaten gemakkelijk in een netwerk te integreren. Als een streamer via het open UPnP (Universal Plug and Play) protocol werkt, kan het met élke UPnP mediaserver werken. En ook met elke UPnP controller-app. Dat is handig, want het zorgt ervoor dat u zelf keuzes kunt maken op gebied van server, app en speler.

Weet echter wel dat de ervaring van uw streamingnetwerk enorm afhangt van elk van deze drie elementen. Is uw mediabibliotheek niet handig, dan kunt u bijvoorbeeld geen muziek vinden. Of het systeem kan heel traag reageren. Het kan ook zo zijn dat u een bepaalde app niet fijn vindt, of de app werkt niet goed met uw streamer of bibliotheek. Er zijn heel wat elementen die roet in het eten kunnen gooien als het aankomt op open-source protocollen.

BubbleUPnP

Genoeg over UPnP en streaming. Even over de App. BubbleUPnP is – de naam zegt het al – een app om UPnP apparaten aan elkaar te knopen en te bedienen. U kunt een streamer en bibliotheek kiezen door rechtsboven te tikken met de vinger (drie streepjes: het menu). Dan komt er een lijst naar beneden met ‘renderer’ (de streamer) en daaronder ‘Library’: de mediabibliotheek.

In een multiroomsituatie zullen er onder renderer meerdere clients staan. Wij hebben bijvoorbeeld op moment van tikken een tweetal Yamaha MusicCast streamers, een Illusonic IAP 8, de lokale speler (telefoon) en een Weiss staan (niet op screenshots). Dat kan wat onoverzichtelijk zijn. Voor de bibliotheek geldt hetzelfde: hebt u meerdere pc’s of NAS’en staan, dan kan de lijst langer worden.

Beginnen met spelen

Als u de bron en speler hebt gekozen, dan kunt u het menu terugschuiven (naast het witte vlak tikken) en rechtsonder gaan: library. u ziet nu een lijst met albums, items (nummers), playlists, et cetera. Deze indeling verschilt per mediabibliotheek. Houdt daar rekening mee.

Afhankelijk van hoe u het prettig vindt om te werken, kiest u voor een item. Wij kiezen graag uit albums, dus om dat als voorbeeld te geven: we tikken op ‘Do you Like My Tight Sweater’ van Moloko. We krijgen vervolgens een overzicht van de nummers en bovenaan de cover, titel en genre. Rechtsbovenin staat een ‘Play-teken’ en een ‘+’. U kunt als u een album wilt spelen op de ‘play’-knop tikken. U kunt ook op de ‘+ ‘ tikken om tracks toe te voegen aan een playlist. Het afspelen begint.

Wilt u tracks los toevoegen, dan kunt u achter een nummer op de drie puntjes tikken. U krijgt dan een lijst met opties: Play, Play Next, Play All From Here, Enqueue, etc. De gratis versie laat 16 tracks toe in de playlist. Houdt daar rekening mee.

Playlist

Onderaan het scherm ziet u drie items: Now Playing, Playlist, Library. Now Playing laat zien wat er nu speelt. U kunt daar pauzeren, spelen, spoelen, volume regelen (met volume van telefoon), etc. Playlist laat de afspeellijst zien. U kunt daar tracks slepen in de playlist (drukken op de coverart links in het scherm en slepen), afspeellijsten opslaan (via menu rechtsboven) of bijvoorbeeld de hele lijst wissen (menu rechtsboven).

Nummers naar telefoon kopiëren

U kunt ook nummers of een heel album naar de telefoon opslaan door in de library (item rechtsonderin) op de drie puntjes bij een nummer of bovenaan bij de cover te tikken en te kiezen voor ‘Download’. BubbleUPnP gaat direct het nummer of het album naar de telefoon kopiëren.

Handigheidjes

BubbleUPnP kan veel. Heel veel. We gaan niet alles in detail toelichten – u komt er snel genoeg achter bij het spelen – maar wat wel een leuk dingeltje is, is bookmarks. U kunt albums bookmarken om ze snel terug te kunnen vinden. Dat is natuurlijk ook bij andere apps wel mogelijk met sterren of vlaggetjes. Maar toch: het werkt ook hier weer erg handig.

Ook kunt u snel van bibliotheek wisselen door in de bilbliotheek bovenin op het pijltje naar beneden te drukken en te kiezen voor ‘Select Library’. Uit het pop up scherm kiest u de bibliotheek naar wens. Tevens kunt u rechtsboven de indeling of sortering aanpassen. Ook prettig.

Afrondend

Al met al vinden we BubbleUPnP een fijne app met genoeg mogelijkheden. Voor ongeveer 4 euro koopt u de app en ontsluit u alle mogelijkheden. Een aanrader, want 16 tracks in de playlist is te weinig.

Foto’s BubbleUPnP

31 REACTIES

  1. Ligt het aan mij of het gebruik van Roon overbodig? Tenminste ik gebruik Minimserver voor het indexeren van de muziekbestanden op de NAS in combinatie met Bubble uPnP server (draait ook op de NAS). Als controller gebruik ik de Linn app op de iPad. Hiermee bedien 2 media renderers, te weten een Primare Pre60 en een Sonos amp 1e generatie. In de controller app van Linn wordt keurig en razendsnel de indexering weergegeven van de Mimimserver.

    Het mooie van de bubbleserver is dat alle muziekbestanden, ongeacht file format of bitrate, kan afspelen op iedere streamer. Kan een streamer bijv. 24 bit niet aan (zoals Sonos) of een file format niet aan (bijv. een APE file), dan zet bubbleserver het bestand razendsnel om naar een WAV file en in een bitrate dat de streamer wel aan kan. Op deze manier kun je dus simpelweg een 24 bit file afspelen op een oude Sonos. Het is zelfs mogelijk om multichannel bestanden te downmixen naar stereo.

    Ook kun je de Qobuz streamingsdienst gebruiken in de hoogste mogelijk audiokwaliteit (bitrate en sample rate). Per renderer kun je eventueel instellen welke bitrate of sampler rate de streamer maximaal aan kan. Dit is erg handig bij Sonos. Want je hoeft dan nergens op te letten. Wil je een 24 bit/192kHz van Qobuz afspelen op Sonos dan wordt het bestand simpelweg omgezet naar een WAV file 16 bit/48kHZ (wat namelijk de max is bij Sonos). De onboard streamer van mijn Primare Pre60 kan alles en staat dus op maximale bit- en sample rate.

    Anyway, eerlijk gezegd snap ik het gebruik van Roon dus niet goed. In feite doet de combinatie Minimserver, Bubbleserver en de Linn controller app exact hetzelfde als Roon. Maar tegen een fractie van de kosten. Daarbij is de Bubbleserver gebruikersvriendelijker en trekt het geen zware wissel op hardware resources. Zowel Minimserver als Bubbleserver zijn makkelijk te draaien op mindere krachtige of oude NAS systemen. Bij mij werkt het althans ronduit perfect.

    Mijn enige kosten zijn de licentiekosten van Minimserver. In het eerste jaar zijn de licentiekosten 28 GBP (Engelse pond) en jaarlijkse verlenging kost het 10 GBP per jaar! Mij staat bij dat Bubbleserver gratis is of iets van 5 euro kost. Dat is absoluut een fractie van de kosten van de Roon. Roon vraagt maar liefst 129 euro per jaar of 14,99 euro per maand (als je niet in 1 keer de 129 euro per jaar kunt ophoesten). Een flink bedrag voor een app dat minder gebruiksvriendelijk is en lang niet op alle NAS systemen kan draaien.

    Kortom, Minimserver i.c.m. Bubbleserver en een willekeurige controller app zoals van Linn is de beste (absoluut gelijkwaardig aan Roon) oplossing en goedkoopste oplossing als het gaat om streamen vanaf je NAS en het streamen van Qobuz. En nee, ik heb geen aandelen in beide bedrijven maar ik vind het zonde dat Roon als DE (enige) oplossing wordt gezien terwijl Minimserver/Bubbleserver exact dezelfde functionaliteiten biedt tegen een fractie van de kosten van Roon.

    • Hallo Richard,

      Ik gebruik Roon in Haarlem en thuis BubbleUPnPServer. Het is niet helemaal vergelijkbaar. Ja, het is vergelijkbaar met dat je muziek kan selecteren en afspelen.
      Nee, het is in gebruikservaring een wereld van verschil.
      Zonder daarmee te willen suggereren dat het één beter is dan het ander.

      Roon levert je heel veel (rijke) metadata over een album. Betere en consistentere metadata, ook als een file op je NAS of een bestand van een streaming service niet goed of netjes gevulde tags heeft. Roon gebruikt een eigen, zorgvuldig onderhouden metadata catalogus die gebruikt wordt om je als gebruiker betere informatie te tonen. Dat is de erfenis van Soolos, het product waaruit Roon is voortgekomen.

      Daarnaast vind je ook uitgebreide achtergrond informatie, zoals bijvoorbeeld Rovi die geeft over een album. Ook dat is niet geïntegreerd in de combinatie van Linn app + BubbleUPnPServer.

      Voor je eigen bestanden waar je zelf de metadata van kan bijhouden kan je het zo inrichten dat je makkelijk met de zoekfunctie in de Linn app de juiste albums op je UPnP server kan vinden. Als je veel klassieke muziek hebt en luistert, dan is de metadata van Qobuz of Tidal ontoereikend. Je kan met de metadata van Roon veel beter zoeken en selecties maken (in Audirvana gaat dat nog beter overigens).

      Of je dat het geld waard is mag een ieder voor zichzelf bepalen.

      Tot slot een laatste puntje: het artikel gaat over de BubbleUPnP app. Dat is iets anders dan BubbleUPnPServer. BubbleUPnPServer is gratis.

      Heb je onze livetest van verschillende software pakketten gezien? https://www.alpha-audio.nl/review/live-stream-review-roon-audirvana-foobar-jriver/

  2. Beste Jaap,
    Weet niet of ik reageer bij het juiste stream onderwerp, maar ik heb enkele vragen over het streamen van muziek (geen video).
    Ik wil namelijk muziek streamen alleen vanaf een “losse” 1Tb. harde schijf.of 64 Gb. USB Stick (geen ingewikkelde en dure NAS), waarbij de bediening moet plaatsvinden met een App op een android smartphone of tablet.
    Daarnaast wil ik alleen “werken” met muziek (sub)mappen, bijv..Jaren 80 HoofdMap en sub mappen met jaar 1981, jaar 1982 enz.. Wil ook niet werken met playlisten, wil gewoon de mappen zoals deze op de harde schijf staan kunnen afspelen. Recent heb ik mij hiervoor + (het luisteren naar Internet radio) een Bluesound Node 2 aangeschaft met USB aansluiting. Ben er heel tevreden over, de App werkt vlekkeloos en snel. Maar helaas zoals bij zoveel muziek spelers wordt er niet met mappen gewerkt en alleen met albums. Terwijl mijn oude AC-Ryan media speler uit 2010 wel overweg kon met deze mappen structuur, maar altijd TV aan + geen App Bediening.
    Er zijn wel wifi audio streamers (In Aukustik bijv.) die dit misschien zouden kunnen, maar die werken altijd met een App zoals, Ezcast, Allplay e.d. maar ik kan nergens vinden of deze werken met een mappen structuur of misschien een beperking hebben dat er maar maximaal 32 Gb. mogelijk is. Misschien een Rasbery Pi met de juiste software ? Ook bij de bespreking van de BubbleUPnP app kom ik nergens tegen of de mappen structuur mogelijk..
    Na deze misschien lange intro, welke Hardware / Software voldoet aan hetgeen ik zou willen ?

      • Best Jaap,
        Bedankt voor de snelle reactie.
        En inderdaad je kunt mappen selecteren. Ik heb dus mijn USB stick met 19 mappen aan de Node 2 “gehangen” en ik kon deze 19 mappen ook “zien” en selecteren.
        Maar het volgende doet zich nu voor, namelijk dat ik bij 16 van de 19 Mappen wel alle artiesten “zie” met de juiste naam en het juiste nummer, maar als ik een artiest / nummer “aanklik” dan wordt er een andere artiest en uiteraard ook een ander nummer afgespeeld !.
        Bij 3 mappen werkt het wel goed.

        N.B. De artiesten en nummers in deze 19 mappen zijn niet goed of helemaal niet “getagd”, maar als ik nu dezelfde USB stick via een OTG- kabel aan mijn Samsung note 2 koppel en via het Nederlandstalige muziek programma “Rocketplayer” laat scannen, dan zie ik ook dezelfde 19 mappen, maar nu werkt alles goed dus met de goede artiest en het juiste nummer.
        Op mijn laptop heb ik het Nederlandstalige muziekprogramma “Clemetine” geïnstalleerd en ook dit werkt perfect met mappen en de juiste artiesten en nummers.
        Waarom werkt dit nu wel en met een relatief dure streamer werkt dit nu niet !

        Dus via Bluetooth, de Node 2 met de Samsung gekoppeld maar dit werkt voor geen meter want op 3 meter afstand van elkaar, heel veel drop -outs, is niet naar te luisteren !!.

        Dus moet ik op zoek naar een andere oplossing en kom ik op je antwoord terug namelijk, welke mediaserver in combinatie met BubbleUPnp ondersteunt deze mappenstructuur en de goede artiest en nummer ??.

        Bij voorbaat dank.

          • Hallo Jaap,

            BT Probleem is opgelost, het bleek aan mijn al oudere Samsung Note 2 te liggen. Met een nieuwere Samsung S6 en een Asus Tablet geen drop-outs meer.

            Over BT gesproken, is de Bluesound BT ontvangst kwalitatief te vergelijken met de speciale HiFI BT ontvangers die ook met Bluetooth AptX “werken”, zoals de Relay van Mass Fidelelity of de B1 van Audioengine, die beide rond de €200,= kosten. Misschien is dit dan de oplossing om draadloos te werken ?
            Heb jij zoiets al eens getest ?

            Het Bluesound / mappen probleem zal ik naar Bluesound sturen.

            Maar als ik het niet opgelost krijg dan heb je me drie software oplossingen gegeven en heb ik nog steeds geen idee wat de hardware zou moeten zijn.

            Er zijn ook Android TV Boxen ( De Eny Music Box, mede ontwikkeld door Digimuziek.nl )) die je speciaal kunt inrichten als muziek speler, dus zonder de TV aan te zetten en te bedienen met je smartphone. Hierop draait dan Kodi, maar ik ken Kodi niet of e.a. werkt met mappen en behoud van de juiste artiesten en nummers?

            Alweer bij voorbaat dank.

  3. Gisteren moest ik via Qnap-center een update doen van mijn Twonky-server .. sindsdien staat mijn gehele muziekcollectie door elkaar. Norah Jones staat in de Beatles folder, Brel staat bij de map van Pink Floyd’s Dark Side of the Moon,… etc. Een ganse puinhoop …. Hoe kan ik alles terug op zijn plaats krijgen. Heb overal gezocht op internet maar niets dat echt werkt. Tagging is nog steeds hetzelfde, allemaal ge-edit met dbpoweramp.

  4. Jaap ik het geld voor een streamer uitgespaard en aan erg erg goede DAC besteed.
    Na heel lang zoeken kwam ik bij NorthStar Design Impulso.
    Het nivo waarop ik nu kan spelen via ipad ipod of iphone is ronduit spectaculair!!
    Ik ben heel erg onder de indruk van de Gewone 16 bit opnamen via Qobuz.
    Draaai nu Bach Musica Nuda . Wouw

    • Gelukkig is iedereen vrij om te kiezen. 🙂
      Een pracht machine is de Impulso.
      Ik vind persoonlijk 1500.- + voor een DAC vreselijk veel geld. Ondanks de mooie DSD functie.

      Een goede mediaplayer op android met een knappe asyncrone usb/optical DAC is een mooie oplossing voor onder de 500.- Bijkomend voordeel dat je de mediaplayer ook kan gebruiken voor andere doeleinden.
      Via apps je muziek collectie en films besturen met bijna de zelfde fuctionaliteit als bijvoorbeeld de SONOS app. maar dan via je eigen versterker en speakers.. Win. Win voor mij.
      BubbleUPnP heeft iets minder mogelijkheden maar is evengoed wel een zeer mooie app.

  5. Ik ga vanavond eens spelen en kijken of dit ook goed bevalt.
    Zelf ben ik een groot fan van Yatse voor Android.
    Aangezien mijn hele muziek en film verzameling via xbmc/Kodi te bedienen is via mijn Minix Neo U1. (binnenkort voorzien van externe DAC.)

    Tevens gebruik ik music pump, Ook deze heeft mooie mogelijkheden.

    oude video van Alpha over Yatse
    https://youtu.be/e0tzwlD8aEQ

    promo 2015
    https://youtu.be/h2Ttjd8xseI

    Music Pump
    https://youtu.be/mGMrG5ERE9o

×