Beeld versus Geluid

bioscoop

Het lijkt wel alsof mensen die beeldfanaat zijn geluid ondergeschikt vinden en andersom: veel audiofielen hebben niets met beeld. Waarom? Ik snap dat niet helemaal. Het versterkt elkaar naar mijn mening. 

Afleiding. Onzin. Storend. Onbelangrijk…. Een paar steekwoorden waar ik aan denk als ik audiofanaten vraag naar hun mening over beeld. Hoe komt dat zo? Moet je verplicht een kant kiezen als audioliefhebber? Wan eerlijk is eerlijk: ik ga liever goed zitten voor muziek dan voor een film. Al betrap ik me er wel op dat ik vaker series kijk dan vroeger. Dat komt ook doordat er nu eindelijk goede series zijn. Denk aan Breaking Bad, Homeland, Hannibal, The Walkind Dead of House of Cards. Prachtige series. Goed geacteerd. Goede muziek (met name The Walking Dead).

Synergie

Maar juist omdat series beter worden en er nu – vroeger ook wel natuurlijk – goed omgegaan wordt met geluid – denk aan goede muziek – is het belangrijk dat er niet alleen een degelijke tv staat, maar ook een degelijk hifisysteem. Het vult elkaar enorm aan. Ik kan niet genieten van een goede film als het geluid bagger is. Maar dat geldt ook voor een slechte tv. Deze moet allereerst groot genoeg zijn om goed te zien wat er gebeurt. Maar vergeet niet de laatste zaken: netjes kalibreren, degelijk aangestuurd en op de juiste plek in de kamer (geen reflecties).

Suspense

Hebt u weleens een film gekeken zonder geluid? Dat gaat nergens over. Er is een fabrikant met een ‘B’ die dat heel slim gebruikt in de reclames. Geluid zorgt voor spanning. Emoties. Geluid zorgt ervoor dat u ‘in’ de film raakt. Echter – het is een inkoppertje – hebt u weleens een film gekeken zonder beeld? Dat gaat natuurlijk ook niet. Maar dat geldt ook voor een veel te klein scherm. U raakt gewoon in de film. Vandaar dat veel mensen naar de bioscoop gaan voor de totaalervaring. Nu is het bijna niet haalbaar om zo’n beleving thuis te realiseren, maar het is tegenwoordig wel mogelijk om voor een redelijk bedrag een degelijke tv in huis te halen. En voor een redelijk bedrag kunt u ook gewoon een degelijk stereosysteem thuis neerzetten. Dat biedt vaak al 80 procent van de beleving van de bioscoop.

Kortom…

Kortom: beide is belangrijk.En ik ben van mening dat er geen medium bovenaan staat. Beeld is cruciaal. Net als geluid. Ik ga geen kant kiezen, omdat het onzin is… je mag als audiofiel prima genieten van een mooie tv. En als videofiel is er niets mis met investeren in een super surroundset. Toch? Wat zegt u?

Gerelateerde berichten

Paul McGowen

Interview Paul en Scott McGowan

Het mooie aan de Munchen-beurs is dat er ook veel internationaal bekende fabrikanten aanwezig zijn. En dit jaar ook Paul McGowan van PS Audio. Samen met zijn zoon: Scott. Het nieuws? Zowel de prachtige Direct Stream en de eigenwijze Sprout… Wij hebben natuurlijk even wat vragen gesteld.

Leo Blokhuis

Video – Alpha Audio bij Leo Blokhuis

VIDEO – We zijn op uitnodiging van Hifi Solutions bij Leo Blokhuis wezen kijken. Een geweldige ervaring die je als liefhebber van muziek echt moet meemaken. Om u ook een beetje te laten proeven van deze voorstelling, hebben we een camera neergezet en de gehele 2 uur (iets meer) op video vastgelegd. Gaat u er […]

hegel-bent-holter-sound-engine-hegel

Video Bent Holter – Hegel Sound Engine

Bent Holter heeft tijdens ons bezoek alles uitgelegd over de Hegel Sound Engine. Een analoog chipje dat vervorming drastisch kan drukken. Wij hebben zijn presentatie helemaal vastgelegd op video. Het is even een zit, maar gelooft u ons maar: het is interessante kost!

3 reacties

  1. Ik heb bewust gekozen om het op puur audio te richten, dus dedicated SACD speler, Lyngdorf vv en ev, Dynaudio C1 mkII, Velodyne SPL1200 Ultra sub .

    Ben me bewust dat ik voor dat geld een mooie videoset had gehad. Of daarmee de geluidskwaliteit hetzelfde is? Daarbij kijk ik niet vaak TV, wellicht is dat de reden.

  2. Privé ben ik een genieter van beeld samen met geluid, zeker als ik mijn Panasonic PT-AE3000 op volle grootte (2,70 mbreed) aan het werk zie met mijn onzicht- maar zeer hoorbare Stealthluidsprekers, zowel met klassieke als popmuziek. Micheal Jackson’s zwanenzang in BluRay, Jeannine Janssen ”in concert”, smullen!!!

Geef een reactie