web analytics

Bang for the buck?

Bowers Wilkins P7 hoofdtelefoon

Wij Nederlanders houden van goedkoop… maar wel kwaliteit. Dat geldt voor auto’s, tv’s, eten en natuurlijk hifi. We willen zo veel mogelijk, zo goed mogelijk en zo goedkoop mogelijk. Vandaar de levendige handel in Legacy en degelijke parels op de tweedehandsmarkt. En daar is niets mis mee. Maar vergeten we niet iets? De mobiele markt bijvoorbeeld.

Bij Alpha Audio testen we aardig wat hoofdtelefoons. Zowel goedkopere als prijzige modellen. Op moment van schrijven zit ik met de Bowers & Wilkins P7 op mijn hoofd met als bron de Astell & Kern AK100. Afgewisseld met de AudioQuest Dragonfly. Zowel gewoon cd als high-res komt voorbij. En ik kan kort zijn: dit klinkt gewoon heel erg goed!

Deal voor 1000 euro

Bowers Wilkins P7 hoofdtelefoon
Een geweldige combinatie. Maar heel anders luisteren dan een gewone set met vloerstaanders of bookshelfs.

De combinatie van de Bowers & Wilkins P7 en AK100 kost rond de 1100 euro. Wie zoekt kan voor 1000 euro klaar zijn. Natuurlijk blijft 1000 euro veel geld, maar gaat u eens na: wat voor hifi-installatie koopt u voor 1000 euro? Een versterker, bron, speakers en bekabeling kost al heel snel meer dan 1500 euro. Ook als u gaat voor de budgetwonders van deze wereld. Denk aan de Dali Zensor 1, de Minx Xi (op moment aan het testen en erg interessant) en bekabeling. Dan zit u al snel rond 1300 euro en moet u nog stands hebben: kortom 1500 euro. Ja: erg leuk en lastig te verslaan, maar toch duurder dan 1000 euro en gewoonweg minder muzikaal.

Dat is ook niet gek: er spelen andere natuurwetten mee. Denk aan akoestiek. En een groot systeem muzikaal maken en detailrijk laten spelen is lastgier dan een portable systeem dat op de oren speelt.

Anders

Toch moet ik een hele kritische noot plaatsen. Ik ben altijd onder de indruk als ik met goede hoofdtelefoons speel, maar na een uurtje ben ik het ook zat. Ik voel me afgesloten, asociaal, ontkoppeld en… ja: het is wat vermoeiender. Daarbij vind ik de beeldvorming van een paar goede vloerstaanders voor mijn neus prettiger.

minx-xi
Op moment van schrijven aan het testen. Erg leuk. Zeker met een paar goede bookshelfs als de Zensor 1 van Dali. Maar het haalt niet het niveau van de P7 met de AK100… Daarbij speelt het gewoon heel anders.

Natuurlijk kan een goede hoofdtelefoon meer detail weergeven. Maar bij muziek speel meer mee dan alleen detail. Het gaan om ambiance, gevoel, lucht, illusie en emotie. En die beleving verschilt weer per persoon. Ik haal meer uit een set vloerstaanders. Maar dat wil dus niet zeggen dat ik niet kan genieten van een paar degelijke hoofdtelefoons.

Conclusie

U kunt voor relatief weinig geld veel bereiken met een degelijke hoofdtelefoon en een goede bron. Voor pak ’em beet 1000 euro bereikt u high-end niveau. Dat is met ‘gewone’ hifi gewoon niet mogelijk. Toch vind ik het geen echte vergelijk: het luisteren naar een hoofdtelefoon is anders: meer afgesloten, andere beeldvorming en een andere beleving. Wederom een kwestie van smaak!

Gerelateerde berichten

bluesound

Wat is goed genoeg?

Ik ben op moment van schrijven met een grote test bezig van een aantal multiroom audiosystemen. Om het rijtje te noemen: Sonos, HEOS, Samsung en Bluesound. Het is een test voor een magazine. Maar daar gaat het niet om in dit stukje. De vraag die ik mezelf tijdens het testen stel, is: wanneer is audio […]

Linn 530

Introductie Linn 5-series

Onlangs is Alpha Audio naar de introductie van de nieuwe Linn 5-series geweest. De nieuwe 5-series valt binnen de Exakt-productlijn, wat betekent dat het om een actieve speaker gaat. Een luidspreker met een ingebouwde netwerkkoppeling, versterker én dus de Exakt software. Wat betekent dat de speaker te programmeren is, zodat deze beter klinkt in uw […]

Geef een reactie