Home Hi-Fi Audioquest – Garth Powell – Power Cords

Audioquest – Garth Powell – Power Cords

35
Audioquest – Garth Powell – Power Cords

Stroom… spanning, energie… in feite de basis van elk goed hifisysteem. En toch blijven we er maar mee klooien. Doet een netkabel wel écht iets? Is het hoorbaar? Wij hebben de nieuwe kabels van Audioquest onlangs getest: de Dragon en Thunder. En reken maar dat het hoorbaar is. Wij trekken de ontwerper voor de camera: Garth Powell. 

Foto’s Audioquest – Garth Powell

35 REACTIES

  1. Heb nu sinds 2 dagen een AudioQuest Monsoon aangesloten op mijn Hegel H190. Ik moet zeggen het is een beetje een haat liefde verhouding. In het geheel is het geluid veel krachtiger , dynamischer en met meer punch.
    Helderheid is meer maar midden tonen lijken wat dunner. Echter bij bepaalde opnames is het sublaag en laag zo krachtig dat het naar mijn idee wat teveel van het goede is en daardoor het soms wollig en bonkerig gaat klinken.
    Mijn luidsprekers zijn Elac FS-407 met VLS ultra high performance heavy duty luidsprekerkabel. Ik stream met mconnect Qobuz naar de Hegel.
    Zou dit te maken hebben dat de kabel nog in moet spelen? Jaap of Yung hebben jullie een idee wat ik kan doen? En wat er aan de hand is?
    Groet, Hans ps sommige opnames klinken wel veel beter.

  2. Eigenlijk zijn kabels en connectoren net zulke afzonderlijke componenten van een audiosysteem als een versterker, een audiobron of een weergever. Powell legt dat goed uit in deze video. We gaan dit nog wel eens proberen helder op te schrijven.

    Vergelijk het maar met water; daar accepteren we niet dat vuil/gebruikt water terugvloeit in de waterleiding. Bij stroom is dat wel het geval. We hebben te maken met een vervuild electriciteitsnet en met LED/schakelende voedingen wordt dit alleen maar erger.

    Stroom is het ‘water’ in een audioketen. Zonder stroom geen signaal naar de luidspreker of hoofdtelefoon. Hoe schoner dat signaal is, hoe beter de weergave, vooral van transiënte informatie.

      • Hallo Jaap en Yung Lie,
        Hartelijk dank voor jullie werk, fijne interviews en mooie onderwerpen.
        Wat kabels betreft: Hoe duurder de apparatuur, hoe gevoeliger. Dat kan haast niet anders. Dat betekent ook dat “veranderingen’ snel(ler) merkbaar zijn. Of dat een verbetering is waag ik te betwijfelen.
        Juist bij heel dure componenten kun je beter zo plat en recht-door-zee-als-mogelijk werken.
        Neem AudioQuest: Ik leef en ben blij dat ik weef (Bert Visscher). Dit merk twist en vlecht zich helemaal suf.
        Echt gevoelige versterkers hebben hier veel hinder van, omdat je door veranderen van de capaciteit het impedantiegedrag beïnvloed. En heb je niet die hele dure versterker gekocht om juist dát te voorkomen???!!
        M.a.w: Dit type kabel werkt misschien wel merkbaar veranderend voor mainstream apparatuur, maar niet voor High-End. Het beruchte paard achter de wagen effect.
        Een High-End voeding houdt op zich al die troep buiten de deur en de gelijkrichters doen juist daar perfect hun werk.

        Firma’s als Linn en Naim en anderen hebben hun eigen verbindingsmateriaal. Houdt je daaraan, daar is de apparatuur voor gemaakt en op getest.

        Wat betreft EMI/RFI straling: Wanneer je kabels langer zijn dat 5 meter kán het een issue worden. Daaronder geen problemen.

        Wat betreft aarde bij powerkabels:
        De (rand)aarde is alleen in wiskunde 0. In de natuurkunde speken we van neutraal. M.a.w. in het elektromagnetisch veld is er wel lading, maar die is in dat veld overal gelijk. Dus ook op je aardedraad.
        Spanning is altijd een potentiaalVERSCHIL. Bij aarde, ongeacht de spanning, is van dat potentiaalverschil geen sprake.

        • Beste TheoN,
          Als ik je verhaal zo lees moet jij wel de gelukkige bezitter zijn van een super High-end set. Ben benieuwd wat je in huis hebt en welke interlinks/powercables je dan in je set hebt opgenomen. Misschien kun je dat ons eens vertellen en kunnen wij daar ook eens ons oordeel over geven en mogelijk ons voordeel meedoen. Goed idee?

          • Hallo Josh,
            Vooraf: Ik heb kabels in bezit gehad van over de duizend euro. Zowel voor luidspreker als interconnect. Ik ben dus niet iemand die zonder luisterervaring over dit soort investeringen spreekt en op voorhand roept dat het allemaal kul is.

            Ik ben in het bezit van een Naim Supernait, met TeddyPardo. Als streamer gebruik ik Bluesound Node 2. Deze is met een 5 DIN interlink verlopend naar RCA verbonden met de Supernait.
            De bekabeling TeddyPardo-Supernait is origineel NAIM SNAIC en power is standaard powerkabel. (er is er één met een wat dikkere koperdraad, 2,5 qmm, in bestelling.)
            Luidsprekerkabel is standaard, niet getwiste, koperdraad van 4qmm, met een minimale lengte van 3,5 meter. Ik kan met veel minder toe, maar de versterker rekent in het ontwerp op deze capaciteit volgens NAIM.
            Speakers: Tannoy D500.
            Luisterplek: Woonkamer, met alleen zitbank en 2 fauteuils, hoogte gemiddeld 4,5 meter, 33 vierkante meter vloeroppervlakte. Geen akoestische aanpassingen gedaan.
            Ik gebruik ROONlabs, op een NUC i3, met een Tidal abonnement.

            Waar het mij vooral omgaat zijn de argumenten die worden gebruikt om heel dure spullenn te rechtvaardigen.

            Een kabel is op zijn best passief. MAAR wanneer je gaat draaien en weven, ontstaat er inductie (spoelvorming) en dat zorgt voor actief het veranderen van de capaciteit dus impedantie van de kabel. En dat heeft actief effect op het eindresultaat, geheel frequentieafhankelijk. Dat ze dus een ander resultaat geven, daar ben ik dus wel van overtuigd.

            Het is dus pertinent niet zo dat met dit type kabels de neutraliteit toeneemt. Dat is m.i. onmogelijk.

            Wanneer iemand vindt dat met het gebruik van b.v. powerkabels van 200 euro of meer, het beter klinkt, heeft de installatie m.i. heel andere problemen, die veel eenvoudiger en goedkoper opgelost kunnen worden.

            Daarom mijn standaard werkwijze: Eerst de kabeltjes van 2,95 die meegeleverd zijn, eens goed kijken of de stopcontacten wel goed geaard zijn, of de voedingen van de gebruikte apparaten niet te dicht op elkaar staan, en vooral of te lange verbindingen niet opgewonden of gedraaid hun weg vervolgen.
            Meestal zitten hier de kernproblemen van een goede signaalgeleiding.

            Bijvoorbeeld: De Bluesound Node 2 is dubbel geïsoleerd. Naim schrijft geaarde apparatuur voor. Dat ik dus een probleem kan krijgen, en dat probeer te tackelen met een filter, is mijn keuze (is niet gelukt overigens). Maar een geaarde streamer lost dat probleem in zijn geheel op. Dat wordt dus ook mijn eerstvolgende aankoop. Naast een originele NAIM HI-Cap voeding voor de voorversterker in de Supernait.
            Nu heb ik via een eigen gemaakte aarde verbinding het probleem wel opgelost, maar dat is natuurlijk niet erg galant……, maar wel ongelooflijk effectief.

            En ook ik houd van decorum, en spulletjes, en mooie kleuren, en dikke vette kabels. Maar dat heeft met de signaalgeleiding op zich niet zo heel veel van doen.

            Ik hoop dat ik je vraag zo beantwoord heb, anders hoor ik dat natuurlijk graag:-)

          • Beste Theo,

            Bedankt voor je reactie. Ben het gedeeltelijk met je eens. Capaciteit verandering vindt plaats als de frequentie verandert. Capaciteit is de isolatie (diëlektricum) tussen twee geleiders. Dat ligt vast, de enige variabele die overblijft is de frequentie. Deze ligt ook vast, immers die is 50Hz. Twisten etc. maakt volges mij niet zoveel uit. Wat denk ik wel uitmaakt is de gebruikte diëlektricum tussen de twee geleiders (eventuele lekstromen) en daar zit het volgens mij het verschil in. Daarnaast vind ik dat thuis luisteren het enige argument is om iets wel of niet te aan te schaffen en dat is ieder voor zich. Persoonlijk probeer ik alles eerst thuis uit. Gaan ook regelmatig spullen retour afzender.
            Het zal duidelijk zijn dat voor interlinks/speakercables de frequentie van het signaal een veel grotere rol speelt op de capaciteit en daarmee de schijnbare impedantie Z. Een speakerimpedantie in normaliter ook niet constant over het gehele frequentiebereik. Verder kun je ook nog te maken hebben met het “skin-effect” bij hoge frequenties. Kortom, het is allemaal niet zo simpel als we denken.
            Nogmaals: testen en luisteren is het enige dat telt. Powercables, interlinks, speakercables: het blijft een bron van duscussie. In mijn geval hebben duurdere powercables t.o.v. de DHZ-shop kabeltjes wel degelijk effect, maar dat zal dan wel inherent zijn aan mijn McIntosh set.
            Overigens: mijn aparte luisterruimte is 54 m2 (6 x 9 m) met een hoogte van slechts 2,5 m.

          • Zeg Theo, nou wil het feit dat ik een HiCap-DR heb staan welk ik niet meer gebruik en vroeg me af of jij daar interesse in had.

            Ik denk niet echt dat het de bedoeling is dat hier op Alpha Audio neer te zetten maar weet je anders niet te bereiken. Mijn excuses dus alvast naar Alpha Audio.

          • Aangezien we geen 2e hands sectie hebben (gaat ook niet komen) en geen direct mail functie… Voor deze keer. Maar idd… Niet echt de bedoeling. Anders volgende keer even via het forum svp.

          • Hallo Jos,
            Helemaal met je eens, en gefeliciteerd met Mcintosh, prachtige apparatuur, ook geen verkeerde ruimte om te luisteren overigens.
            Wat betreft de stroomtoevoer nog even dit:
            Natuurlijk is de frequentie op het NET 50Hz en dus vast, maar ik meen te weten dat de weerstand van de aarde (ground) impedantie Z is. Met andere woorden, die is wel frequentiegevoelig. Ik denk dat Audioquest cs hier hun winst, of verbetering uit proberen te halen. Neemt niet weg dat wanneer het echt zoveel scheelt in weergavekwaliteit een goede controle door een elektricien misschien effectiever en goedkoper is dan zo’n kabel. Maar goed, dat is persoonlijk.
            Ik heb inmiddels de 2,5 qmm netkabel (met Oyaide stekkers) in gebruik genomen. Zal de komende week eens luisteren wat het me brengt. Zo op het eerste gehoor weinig verbetering, maar ik moet nog op wat hoger volume gaan spelen.
            Fijne Pinksterdagen.

          • En ja, ze leveren ook interlinks mee om de streamer n272 op een nap aan te kunnen sluiten, maaaarrr je kunt ook nog hele dure (betere?) Naim interlinks kopen……

    • Het antwoord hierop is erg simpel. Een apparaat zou dan nog veel meer geld kosten en niet iedereen heeft dat er dan voor over. Het apparaat zal zeker goed presteren, ook met een goedkope kabel. Wil je echter nog meer uit je set halen is het op deze mannier aan iedereen vrij om daar geld aan te spenderen en ook hoeveel. Een win-win situatie aan beide zijden dus. Dit is volgens mij een klein beetje het idee wat erachter zit. Als er anderen zijn die daar een andere kijk op hebben hoor ik dat graag natuurlijk.

      • Hallo Nick,
        Ik denk dat bij een investering van zeg 5000 euro in een versterker, de verbinding met de muur eigenlijk geen probleem meer mag zijn. Dat moet dan zijn opgelost.

        Wanneer een powerkabel van 500 euro HET verschil kan maken, moet die er dus gewoon bij zitten. Waarom zou je als producent dit risico t.o.v. de concurrentie willen lopen??
        Daar kan ik me dan niets bij voorstellen!

        Nu ik zelf ook “andere” stekkers heb: het smoelt gewoon erg mooi, en het oog wil ook wat. Het gehoor werkt nu eenmaal niet absoluut onafhankelijk in ons brein, maar altijd in associatie met alle andere zintuigen en cognitie.
        Ik probeer alle te bevredigen:-)

        • Dag Theo,

          Ik snap écht oprecht niet dat je er zo over denkt. Het huidige energienet is dusdanig vervuild door schakelende voedingen, led-dimmers, zware industrie, etc, dat onze fijnzinnige muziekapparatuur daar gewoonweg last van heeft. Tel daar nog GSM, 3G, 4G, 5G, wifi, bluetooth, etc bij op en je zult begrijpen dat het gewoon onbegonnen werk is een apparaaat immuun te maken. Het gaat gewoon niet meer.

          Om voor een fabrikant een – relatief – peperduur netsnoer te leveren, is economische zelfmoord. Je zult het toch moeten verrekenen. Hoe doe je dat dan? Marge verkleinen? Prijs omhoog? Zeg het maar…

          Daarbij: veel liefhebbers die in die klasse shoppen hebben al een netkabel en zitten niet te wachten op een extra. Tevens: welke is goed? Het gaat ook om de match in de set… Tenslotte haal je een heel stuk hobby weg, want veel liefhebbers willen zelf ook proberen.

          • Hallo Jaap,
            Dank voor je uitgebreide reactie.
            Om met het laatste te beginnen: Ik experimenteer/koop er zelf heel wat op los. Het is echt niet de bedoeling om de hobby plat te slaan. Verre van dat. (ik ben nu aan het experimenteren met jumpers vs bi-wire vs massieve verbindingen op mijn speakers)
            Daarnaast heb ik ook duidelijk gesteld dat ik er van overtuigd ben, dat al die veranderingen aan de installatie ook een klankmatige verandering geven. En heb ik ook gesteld dat ook ik heel wat euro’s in kabels heb gestoken.

            Wat betreft de vervuiling van het lichtnet:
            Ik heb daar professioneel heel bijzondere ervaringen mee gehad. Ik weet dus heel erg goed dat gevoelige apparatuur als een audioversterker (mijn ervaring ligt in de lasergestuurde apparatuur) daar veel hinder van kan ondervinden. OF: Wat te denken van een woning/bedrijfspand op 200 meter van de intercitylijn Amsterdam-Utrecht, of Utrecht-Amersfoort.

            Ik blijf vinden, en ik mag dat vind ik, dat een goed netsnoer tot de basis behoort van elk onderdeel in de keten. Als producenten zeggen: we leveren flut, los dat zelf maar op! is volgens mij pas echte zelfmoord.
            Lever dan geen standaard netsnoer mee!!! Ze leveren ook geen interlinks mee. Dan maak je in ieder geval een duidelijk statement.

            En wat ik al eerder heb geponeerd, check als eerst goed je basis. Aarde, hotelschakelingen in huis, dimmers in de woonkamer, groepenindeling en vooral de manier waarop de connectie wordt gemaakt. Zelfs bij een eenvoudig netsnoer is het maken van zoveel als mogelijk contactoppervlak tussen draad en stekker essentieel. En dat is al een uitdaging op zich, gezien de vele maatvoeringen die er in omloop zijn. Er even indrukken geeft problemen zat.

            Dus: wanneer een netsnoer, ongeacht de prijs of type, enorm veel verschil maakt, word ik argwanend, en zou ik b.v. mijn huidige kabel eens doorknippen/los schroeven om te achterhalen wat daar nu mis mee is. En ook dat is hobby. Erg leuk en verhelderend zelfs.

            En wat ik al zei: Het oog wil ook wat. Ook ik ben daar gevoelig voor en spendeer daar menig eurootje aan.

            Heel fijne Pinksterdagen
            Volgens mij zijn de weermannen deze week weer flink gesponsord door de Vereniging van Keurslagers:-(

  3. Graag wil ik een lans breken voor Jaap en zijn collega’s. Ik blijf het knap vinden dat Jaap, hoewel hij weet wat hij op zich afroept, steeds weer opnieuw de uitdaging aangaat om ons iets te vertellen en vooral te laten leren over de effecten van kabels. Ik ben zelf weliswaar geen fan van AudioQuest maar dat kabels een hoorbaar effect hebben op het geluid dat staat voor mij vast. Voor de immer critici onder ons als het kabels betreft, ga eens naar een top hifi zaak en laat je de verschillen horen en test ze dan bij je thuis. Ik denk dat je verbluft bent. Natuurlijk bepaalt iedereen vervolgens zelf zijn budget.

×