web analytics

Audioquest – Garth Powell – Power Cords

Audioquest Garth Powell - Power Cords

Stroom… spanning, energie… in feite de basis van elk goed hifisysteem. En toch blijven we er maar mee klooien. Doet een netkabel wel écht iets? Is het hoorbaar? Wij hebben de nieuwe kabels van Audioquest onlangs getest: de Dragon en Thunder. En reken maar dat het hoorbaar is. Wij trekken de ontwerper voor de camera: Garth Powell. 

Foto’s Audioquest – Garth Powell

Gerelateerde berichten

Akoestiek

Serie aanschaf nieuw systeem – Aflevering 7 – Akoestiek

Het is u inmiddels wel duidelijk geworden dat een hifisysteem een vrij complex geheel kan zijn. Tenzij u kiest voor een paar actieve luidsprekers met een bron – of een set luidsprekers met ingebouwde streamer – zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. We gaan nu echter nog een stapje verder… we nemen de ruimte waar de […]

High End Munchen 2016 – Grimm Audio

Grimm Audio kennen we maar al te goed van de LS1 luidspreker. Een studio-speaker die behoorlijk indruk heeft gemaakt op diverse shows. Op de High End 2016 heeft Grimm – na vijf jaar – de nieuwe versie van de LS1 getoond: de BE-versie. Een model met onder meer een nieuwe tweeter én een motion feedback […]

34 reacties

 1. Heb nu sinds 2 dagen een AudioQuest Monsoon aangesloten op mijn Hegel H190. Ik moet zeggen het is een beetje een haat liefde verhouding. In het geheel is het geluid veel krachtiger , dynamischer en met meer punch.
  Helderheid is meer maar midden tonen lijken wat dunner. Echter bij bepaalde opnames is het sublaag en laag zo krachtig dat het naar mijn idee wat teveel van het goede is en daardoor het soms wollig en bonkerig gaat klinken.
  Mijn luidsprekers zijn Elac FS-407 met VLS ultra high performance heavy duty luidsprekerkabel. Ik stream met mconnect Qobuz naar de Hegel.
  Zou dit te maken hebben dat de kabel nog in moet spelen? Jaap of Yung hebben jullie een idee wat ik kan doen? En wat er aan de hand is?
  Groet, Hans ps sommige opnames klinken wel veel beter.

  1. Hoi Hans, de monsoon heeft ruime inspeeltijd nodig. Duurt wel een maand. In deze periode verandert het geluid voortdurend, totdat het na 3-4 weken stabiliseert. Geduld hebben dus. Heb zelf een Hegel 120 met monsoon power cord en dat klinkt fantastisch.

   1. Hallo Robert,

    Wat hoorde jij dan in de eerste maand, en wanneer wist je dat de kabel ingespeeld was?
    En moet de kabel dan een maand lang onder spanning staan terwijl er muziek wordt gespeeld, of moet hij gewoon een maand in een stopcontact?

    Veel luisterplezier
    Theo

  2. Beste Hans,

   Ik zag dat Robert al een reactie had geplaatst. Power cords hebben wel wat tijd nodig om in te spelen. Hoewel dat bij AQ minder is door het DBS-systeem, geldt het wel nog steeds.

   Nu is het wél zo dat AQ-kabels een energiek karakter hebben. Dat gaat niet weg. Wollig herken ik niet. AQ is strak en punchy in het laag.

   Wat echter ook zou kunnen is, dat door de nieuwe balans, de plaatsing van de luidsprekers niet helemaal meer klopt. Speel daar eens mee. Een paar cm kan veel uitmaken.

   Daarnaast: heb je de polariteit goed gecheckt? (Zit de stekker goed om?)

   1. Jij ook bedankt Jaap, wel bijzonder dat het zo’n groot verschil kan maken. Heb nu het gevoel dat de set nu werkt met anabole steroïden. Laag overheerst nu en
    Geluid blijft wat meer plakken aan de luidspreker. Het is alsof het nog het nog open moet gaan. Maar goed we hebben geduld!
    Bedankt voor de leuke livetesten, in deze lastige tijd zijn dat geniet momenten!

 2. Eigenlijk zijn kabels en connectoren net zulke afzonderlijke componenten van een audiosysteem als een versterker, een audiobron of een weergever. Powell legt dat goed uit in deze video. We gaan dit nog wel eens proberen helder op te schrijven.

  Vergelijk het maar met water; daar accepteren we niet dat vuil/gebruikt water terugvloeit in de waterleiding. Bij stroom is dat wel het geval. We hebben te maken met een vervuild electriciteitsnet en met LED/schakelende voedingen wordt dit alleen maar erger.

  Stroom is het ‘water’ in een audioketen. Zonder stroom geen signaal naar de luidspreker of hoofdtelefoon. Hoe schoner dat signaal is, hoe beter de weergave, vooral van transiënte informatie.

 3. Hallo Jaap, wat ik dan niet kan rijmen is dat dan intern dure audio producten als bv luidsprekers dan goedkope kabelschoentjes van 25 cent met regelmaat worden aangetroffen ( vrij citaat naar Hans Beekhuizen) dat zou je dan toch onmiddellijk moeten horen.

 4. Graag wil ik een lans breken voor Jaap en zijn collega’s. Ik blijf het knap vinden dat Jaap, hoewel hij weet wat hij op zich afroept, steeds weer opnieuw de uitdaging aangaat om ons iets te vertellen en vooral te laten leren over de effecten van kabels. Ik ben zelf weliswaar geen fan van AudioQuest maar dat kabels een hoorbaar effect hebben op het geluid dat staat voor mij vast. Voor de immer critici onder ons als het kabels betreft, ga eens naar een top hifi zaak en laat je de verschillen horen en test ze dan bij je thuis. Ik denk dat je verbluft bent. Natuurlijk bepaalt iedereen vervolgens zelf zijn budget.

 5. Luisteren is niet zijn sterkste competentie! En wat hij zegt is bepaald geen rocket science..
  Zullen ongetwijfeld goede powerkabels zijn, maar n.m.m. onhandelbaar in een normale woonsituatie. En of de prijs/kwaliteit wel klopt?

  1. Probeer maar eens met tig journalisten te praten op een dusdanige show. Is best lastig. Zeker met een camera op je gericht.

   En over rocket science… Hij is wel een van de weinigen die kan uitleggen waarom een power cable iets doet… De rest houdt het op afscherming.

Geef een reactie