Home Hi-Fi Complete systemen Audio on a Budget – tweedehands set

Audio on a Budget – tweedehands set

5
Audio on a Budget – tweedehands set

De Set!

Voor wij alles aansluiten, maken we eerst alles schoon. Met name stofvrij. Dan kunnen we alles aansluiten. De Denon receiver en cd-speler zijn zo aangesloten. De stands met de T+A speakers zijn ook zo opgesteld. Voor het aansluiten van de speakers, moeten we eerst speaker kabel maken. We knippen de kopjes van de ethernet kabel af en beginnen de kabel te strippen. Het is een aardige klus en we beginnen te twijfelen of we niet beter een luidsprekerkabel kunnen aanschaffen. Maar goed: alles voor de budget set. Als we klaar zijn met het strippen van de UTP-kabel, gaan we nu even nog niks afwerken. We willen de set horen. Zodoende sluiten we direct de kabels aan. We zoeken even een cd op en spelen maar.

Onze eerste indruk is eigenlijk best goed. We horen muziek, echt muziek. Niet slechts wat geluid, zoals met een smartphone die een speellijst van Spotify afwerkt.

Terwijl de cd lekker rondjes aan het draaien is, installeren wij PI Musicbox. Met deze software is het mogelijk om van de Raspberry Pi een muziek streamer te maken. Een andere mogelijkheid zou Kodi zijn. Of een distri van bijvoorbeeld rpmusicplayer. Zodra we hiermee klaar zijn, sluiten we de Raspberry Pi aan op de set. Helaas wel analoog. Dus met een 3.5 mm aansluiting. Daar komen later nog even op terug. We zijn een goede middag aan het stoeien om alles goed in te regelen en lekker in te spelen. De volgende dag staat er een set, klaar voor gebruik en klaar voor muziek.

Lekker luisteren

Luisterplezier is het belangrijkste van allemaal. Onze budget set heeft 110 euro gekost. Het belangrijkste is dat we er veel plezier aan hebben beleeft om alles bij elkaar te vinden. We luisteren naar een paar cd’s en de geluidskwaliteit is ver boven onze verwachting. We luisteren Radiohead, Adele, Metallica en wat pop verzamel cd’s. We horen redelijk details in de muziek. Het kan echter beter, vermoeden wij. Wij verdenken de ethernetkabels die nu als luidsprekerkabels dienen. Maar dat is een puntje voor een ander artikel.

We besluiten wat streaming muziek te beluisteren. Dat gaat allemaal vrij eenvoudig. We zijn het al snel over eens dat wij eigenlijk heel erg lui zijn. Lekker scrollen door een digitale muziek lijst heeft toch echt onze voorkeur. Alleen de kwaliteit van de cd-speler in onze set is beter dan de Raspberry Pi. Maar dat mag de pret niet drukken. Ondertussen raken wij met elkaar in gesprek.

“is dit een HiFi set?”

Want heeft HiFI met geld en de kosten voor een set te maken? Of moet je ook de persoon en zijn budget als factor in het achterhoofd houden?

5 REACTIES

  1. Inderdaad een leuk artikel. Een vervolg zou kunnen zijn om de aangeschafte spullen voor wat meer te verkopen en het geld te herinvesteren in betere 2e hands spullen. Mooi om dit bijvoorbeeld 1 kalenderjaar te doen en te kijken waar je eindigt. Elke 3 maanden een update met ‘het’ verhaal op de site. Lezers gegarandeerd (ik in ieder geval 😉

  2. Wat een leuk artikel van Quintijn, ik ben ook ongeveer zo begonnen en maakte er een sport van om demo’s te kopen, zelfs van een fameus Schots draaitafelmerk. Ook spullen inruilen en wat nieuws of demo kopen heeft mij veel geld bespaard. Een goede stap en ook nog eens goed voor het milieu, top!

    • Helemaal mee eens, als muziekliefhebber waardeer ik, dat er audiofielen zijn, die constant bezig zijn met het verbeteren van hun hifi installatie. Op deze site wordt het snel duidelijk waar de apparatuur aan moet voldoen. Niet blind staren op de specs maar beter is het om te kijken met wat voor onderdelen het is opgebouwd. En vooral niet vergeten om rekening te houden met de afmetingen van de luisterruimte. Want als je bijvoorbeeld voordelig twee full range elektrostaten, op de kop kan tikken dan moet je er rekening mee houden dat deze 1,5 mtr. van de achterwand moeten staan.

×