web analytics

Audio on a Budget – tweedehands set

Budge Hifi Challenge

De zoektocht

Inhoud

In eerste instantie hebben we een goede versterker gevonden. Deze hebben we zelfs een keer getest op Alpha-audio. Echter voldoet de SMSL versterker niet aan de spelregels. Het is namelijk een nieuw product. Dat is niet toegestaan. Waar wij wel tegenaan liepen, letterlijk, zijn de speakers. We hebben aardig wat kringloopwinkels afgezocht. Hier zijn toch aardig wat redelijke producten te vinden. Er zit wel een maar aan. We weten niet de historie van een product. Dat kan met elektrisch apparatuur een gok zijn. Speakers is een ander verhaal. What you see, is what you get! Zo kwamen wij een set T+A speakers tegen. Verloren, vergeten en niet meer in gebruik. Ze stonden zielig in een hoekje. Het doek zit er niet meer strak op en de houtkleur was hip in de jaren 80. Maar de T+A speaker inclusief stand en ontkoppeling kost maar 25 euro! Even snel de specs op internet opzoeken en we leren dat de speakers een aanbevolen vermogen van 80 watt rms hebben, rond 1987 uitgebracht zijn en destijds als HiFi speaker gezien werden. De randen van speakerunits zien er goed uit. Er zitten aan de buitenkant geen bijzondere beschadigingen en de aansluitingen voor speakerkabel werken. Zo hebben we dus voor 25 euro speakers in een kringloop winkel gevonden.

De amp

Pagina na pagina scrollen we door. Na een paar weken komen we op marktplaats een set van Denon tegen. Een receiver (DRA 365) en cd speler (DCD 620). Op de foto’s zien de beide apparaten er goed uit. De set is al wat ouder, maar wel uit een degelijke periode. De receiver heeft genoeg aansluitingen en kan 2 x 100 wat vermogen leveren. We besluiten wat meer informatie aan de koper te vragen. De vraagprijs is voor ons ook wat aan de hoge kant. De verkoper vraagt er 60 euro voor. Uit eindelijk worden we het eens en kunnen we de set ophalen voor 50 euro.

Meer!

Maar we zijn er nog niet. Een cd speler is leuk, maar in de 21ste eeuw willen we gewoon streamen. Is dat nog mogelijk voor 25 euro? Ja! Wederom op marktplaats komen we een gebruikte Raspberry Pi tegen. Het model B. Inclusief een sd card zijn we 20 euro kwijt. Er zijn HiFi merken die de raspberry als echte HiFi streamer inzetten. Dan is er wel wat meer voor nodig, maar de basis is het zelfde.

Als laatste hebben we kabels nodig. Bij een kringloop winkel vinden we een doos met allerlei kabels. Genoeg om de apparaten aan te sluiten. Maar speakerkabels is een ander verhaal. We kunnen op Marktplaats een leuke set proberen te krijgen. Maar wij besluiten echt LOW Budget te gaan. We vinden in de zelfde doos een paar ethernet kabels. Wij zijn avontuurlijk genoeg ingesteld en wij gaan de ethernet kabels als luidspreker kabel omtoveren. Voor 10 euro kunnen we alle kabels meenemen.

Gerelateerde berichten

Q acoustics 3000i series

Video Introductie Q Acoustics 3000i

De zoektocht InhoudWij genieten altijd van introducties van nieuwe producten. Zeker een nieuwe luidspreker is toch wel een ‘dingetje’. Wat is er anders? Klinkt het echt beter? En hoe zit het met de prijs? Q Acoustics laat ons in Duitsland de nieuwe 3000i-series zien. En horen! En hoewel sommige wijzigingen subtiel of onzichtbaar zijn – […]

Hegel Rost

High End Munchen 2016 – Hegel Röst

De zoektocht InhoudHegel staat natuurlijk ook op High End. En deze keer met een nieuwe, kleine geïntegreerde oplossing: de Röst. Een all-in-one die tevens compatible is met Control4. Zonder meer interessant voor wie zijn huis wil automatiseren…

5 reacties

  1. Inderdaad een leuk artikel. Een vervolg zou kunnen zijn om de aangeschafte spullen voor wat meer te verkopen en het geld te herinvesteren in betere 2e hands spullen. Mooi om dit bijvoorbeeld 1 kalenderjaar te doen en te kijken waar je eindigt. Elke 3 maanden een update met ‘het’ verhaal op de site. Lezers gegarandeerd (ik in ieder geval ;-)

  2. Wat een leuk artikel van Quintijn, ik ben ook ongeveer zo begonnen en maakte er een sport van om demo’s te kopen, zelfs van een fameus Schots draaitafelmerk. Ook spullen inruilen en wat nieuws of demo kopen heeft mij veel geld bespaard. Een goede stap en ook nog eens goed voor het milieu, top!

    1. Helemaal mee eens, als muziekliefhebber waardeer ik, dat er audiofielen zijn, die constant bezig zijn met het verbeteren van hun hifi installatie. Op deze site wordt het snel duidelijk waar de apparatuur aan moet voldoen. Niet blind staren op de specs maar beter is het om te kijken met wat voor onderdelen het is opgebouwd. En vooral niet vergeten om rekening te houden met de afmetingen van de luisterruimte. Want als je bijvoorbeeld voordelig twee full range elektrostaten, op de kop kan tikken dan moet je er rekening mee houden dat deze 1,5 mtr. van de achterwand moeten staan.

Geef een reactie