web analytics

Audio on a Budget – tweedehands set

Budge Hifi Challenge

Inleiding

**waarschuwing**

Dit artikel bevat een virus, het audio-virus. Door het lezen van dit artikel, loopt u de kans besmet te raken met dit virus. U kunt het virus herkennen aan de hand van de volgende symptomen: verhoogde hartslag bij goede muziek, de audiokwaliteit willen verhogen, zoeken naar tweaks voor beter geluid, geen zin in werk en tenslotte: continue muziek willen luisteren. Ervaart u na het lezen van dit artikel deze symptomen, neem dan direct contact met ons op, of bezoek uw dichtstbijzijnde audiodealer.

Geruime tijd geleden hebben we geschreven over hoe duur of goedkoop HiFi eigenlijk moet zijn. Het is een onderwerp dat vaker besproken wordt. Iets waar wij zelf ook vaak op beoordelen. Maar wij vroegen onszelf af: hoe zou je zo goedkoop mogelijk een goede set kunnen samenstellen? En wanneer weten we of het geslaagd is?

We hebben lang gezocht. Onze zoektocht bracht ons tot het einde van het internet en het begin van Nederland. Maar wij kunnen zeggen dat wij een leuke set bij elkaar gezocht hebben, voor minder dan 100 euro. Zit er niet een maar aan? Jazeker!

Maart 2018

Het is maart 2018. In de blog stellen wij de vraag: “Is een HiFi set voor 100 euro mogelijk?”

Deze vraag heeft ons de rest van 2018 in de greep gehouden. We hebben een businesscase opgesteld en letterlijk 100 euro genoteerd. “Dat gaat nooit lukken!”, zegt het gros aan wie we het plan voorleggen. Natuurlijk triggert dat nog meer om door te gaan. Maar waar begin je? Waar zijn wij begonnen?

De eerste keuze die wij gemaakt hebben is: Nieuw of tweedehands? Wij hebben toen besloten dat een tweedehands set ons meer keuze en ruimte zou geven. Meestal is er bij een tweedehands aanschaf ook nog over een prijs te praten.

Onze HiFi missie begint op het internet. Een geweldige bron voor informatie, maar ook prijzen en producten. Websites zoals Marktplaats of EBay zijn een goed punt om te starten. Dus ook voor ons. Toch zijn er meerdere bronnen op het internet, bijvoorbeeld Facebook of een HiFi forum. Hier worden ook vaak tweedehands audiospullen aangeboden.

Richtlijnen

Internet is een mooi begin, maar er zijn meer opties. Een rommelmarkt of een kringloopwinkel bieden ook mogelijkheden. Wij hebben aardig wat zaken, rommelmarkten en sites afgelopen en speurwerk gedaan. Om niet te verdrinken in alle prijzen en spullen, hebben we een paar richtlijnen opgesteld.

  1. Als een prijs te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook.

We bedoelen hiermee dat er vaak producten worden aangeboden voor een prijs die eigenlijk veel te laag is. Het kan zijn dat het gestolen goederen zijn of dat er iets mis mee is.

  1. Geen onderhandse deals

Geen deals met importeurs of winkels om een product in de schijnwerpers te krijgen.

  1. De set moet werken.
  2. Een marge van 10% is mogelijk.

Dus als we iets over de 100 euro uitgeven, dan is dat niet erg.

Gerelateerde berichten

Interview shots Sivian

Interview met het Nederlandse Sivian Acoustics

Inleiding InhoudWij zijn altijd wel trots als we een interessant merk uit eigen land tegenkomen met een échte innovatie onder de kap. Een audiomerk met een visie. Een hifi-merk met een ziel. En een merk met een man van vlees en bloed erachter. Wij praten met Cock van Vianen: de man achter Sivian Acoustics. 

Art Speak modificatie condensator ingang

Art Speak modificatie vM PA333

Inleiding InhoudWat al erg mooi is, kan vaak nog mooier. The sky is the limit in de hifi en high-end wereld. Wij stappen met onze – al gemodificeerde – Van Medevoort PA333’s bij Louis Raatjes van Art Speak binnen. Hij pakt ze aan voor ons.

5 reacties

  1. Inderdaad een leuk artikel. Een vervolg zou kunnen zijn om de aangeschafte spullen voor wat meer te verkopen en het geld te herinvesteren in betere 2e hands spullen. Mooi om dit bijvoorbeeld 1 kalenderjaar te doen en te kijken waar je eindigt. Elke 3 maanden een update met ‘het’ verhaal op de site. Lezers gegarandeerd (ik in ieder geval ;-)

  2. Wat een leuk artikel van Quintijn, ik ben ook ongeveer zo begonnen en maakte er een sport van om demo’s te kopen, zelfs van een fameus Schots draaitafelmerk. Ook spullen inruilen en wat nieuws of demo kopen heeft mij veel geld bespaard. Een goede stap en ook nog eens goed voor het milieu, top!

    1. Helemaal mee eens, als muziekliefhebber waardeer ik, dat er audiofielen zijn, die constant bezig zijn met het verbeteren van hun hifi installatie. Op deze site wordt het snel duidelijk waar de apparatuur aan moet voldoen. Niet blind staren op de specs maar beter is het om te kijken met wat voor onderdelen het is opgebouwd. En vooral niet vergeten om rekening te houden met de afmetingen van de luisterruimte. Want als je bijvoorbeeld voordelig twee full range elektrostaten, op de kop kan tikken dan moet je er rekening mee houden dat deze 1,5 mtr. van de achterwand moeten staan.

Geef een reactie