Art Speak modificatie vM PA333

Art Speak modificatie condensator ingang

Wat al erg mooi is, kan vaak nog mooier. The sky is the limit in de hifi en high-end wereld. Wij stappen met onze – al gemodificeerde – Van Medevoort PA333’s bij Louis Raatjes van Art Speak binnen. Hij pakt ze aan voor ons.

Art Speak modificatie condensator ingang
De condensators aan de ingang zijn vervangen. Dat zorgt voor meer rust en minder ‘geknepenheid’. Met name bij vocalen goed hoorbaar.

We schreven in onze review van deze icoon dat het een prachtige eindversterker is (mono), maar dat het midden en hooggebied wat ruw kan zijn. Een eigenschap die veel krachtige eindversterkers hebben. Het hoeft echter niet. Met een paar gemakkelijke ingrepen zijn ruwe randjes volgens Art Speak weg te werken. En dat komt de muzikaliteit erg ten goede: het luisteren wordt minder vermoeiend…

Paar punten
Louis Raatjes heeft eerder een setje onder handen gehad. Het zijn naar zijn mening prachtige eindversterkers. Bijzonder krachtig, veel controle en degelijk gemaakt. Er zijn echter een paar punten waarop verbetering te boeken valt.

  • De bout in de voeding is niet non-ferro
  • De condensators aan de ingang kunnen mooier
  • de bypass over de voeding kan (veel) mooier
  • de versterker op diverse punten ‘doorsolderen’ zorgt voor veel klankwinst
Om een idee te geven wat dat laatste puntje doet, past hij het op een punt toe en laat hij het verschil horen met de andere, niet aangepakte PA333. Waarempel… je hoort echt een verbetering!
Art Speak modificatie overzicht
De bout van de voeding is vervangen voor een non-ferro versie.

We laten onze mono’s een kleine week achter bij Art Speak en spelen in de tussentijd met een setjes Resteks Mini Amp. Wat overigens zeker geen straf is. Maar we zijn natuurlijk ongelooflijk benieuwd naar wat de modificatie gaat brengen.

Vloeiend
Als we een mail krijgen van Louis Raatjes dat ons duo klaar staat, reizen we af naar Amsterdam om ze op te pikken. Hij heeft ze al warm staan in de demo-ruimte, zodat we direct even kunnen luisteren. Al na de eerste noten is duidelijk dat het setje een stuk verfijnder te werk gaat. Vloeiender, rijker, minder vermoeiend; minder scherp. Dat is het eerste wat in ons op komt.  We horen ook vrij duidelijk de ‘handtekening’ van Art Speak terug: akoestische muziek komt zeer echt uit de verf. Harmonischen zijn bijvoorbeeld goed hoorbaar, waardoor een piano, gitaar of bijvoorbeeld harp veel meer body en kracht meekrijgt. Wij houden daar wel van.

Fase-rein

Art Speak modificatie andere zekering
Een andere zekering. Die zijn net zo goed onderdeel van de keten als een goede luidsprekerkabel!

Het feit dat de harmonischen goed uit de verf komen, heeft onder meer te maken met het detailniveau dat wat opgekrikt is. En met het gegeven dat luisteren naar de PA333’s nu wat minder vermoeiend is, omdat de scherpe randjes verdwenen zijn. Het middengebied is veel rustiger en het hoog is wat minder fel: minder ‘ruw’. Maar zeker niet minder luchtig of fris (lekker fris).

Volgens Louis Raatjes komt dat door de fase-reinheid. Als een versterker klopt, is deze fase-rein. En dat zorgt voor rust, detaillering en natuurgetrouwheid. Wij kunnen niets anders dan dit beamen. Als een set klopt, is het prettig om er naar te luisteren. En als een set klopt, kun je zeer gemakkelijk verschillende lagen volgen en aanwijzen waar de instrumenten staan. En dat gaat na deze relatief kleine ingreep een stuk gemakkelijker.

Genieten
Wat rest dan te zeggen dat we de (referentie)set weer een niveau omhoog hebben getild. We genieten weer wat meer van onze muziekcollectie! En daar gaat het natuurlijk om. Een set heeft als doel zo echt en prettig mogelijk muziek te reproduceren. Deze ingreep zorgt daarvoor. Een relatief kleine ingreep… Een modificatie die (in veel gevallen) niet veel meer kost dan een fatsoenlijke interlink. Let wel: elke modificatie bij Art Speak is op maat, dus vraag even naar de prijs als u interesse hebt.

 

 

 

 

 

Gerelateerde berichten

Acoustica Applicata

Introductie Acustica Applicata Volcano

Akoestiek… een cruciaal onderdeel van onze hifi-hobby. Zet een geweldige set in een slechte ruimte en het geheel klinkt nergens naar. Zet echter een middelmatige set in een heel goede ruimte en het geheel klinkt prima. Toch vergeten veel liefhebbers te kijken naar de kamer… zonde. Wij bekijken vandaag de nieuwste creatie van Acustica Applicata: […]

Audioquest Garth Powell - Power Cords

Audioquest – Garth Powell – Power Cords

Stroom… spanning, energie… in feite de basis van elk goed hifisysteem. En toch blijven we er maar mee klooien. Doet een netkabel wel écht iets? Is het hoorbaar? Wij hebben de nieuwe kabels van Audioquest onlangs getest: de Dragon en Thunder. En reken maar dat het hoorbaar is. Wij trekken de ontwerper voor de camera: […]

KR Audio

Verslag Alkmaar Audio Show 2017

Op 18 en 19 februari 2017 is weer de Audio Show Alkmaar geweest in het AFAS-stadion. Het is alweer de 9e editie geweest. En zoals we gewend zijn, staat alles ook dit jaar weer keurig uitgestald. We hebben voor u alle partijen op de foto én video gezet.

1 reactie

Geef een reactie