Home Streaming Audio Computer Hardware Alles wat u moet weten over streaming audio

Alles wat u moet weten over streaming audio

9
Alles wat u moet weten over streaming audio

De online services

Met de komst van streaming audio is de wereld van online muziek services een slinger gegeven. Denk aan Spotify, Deezer, Qobuz, Tidal, Soundcloud… et cetera. Of natuurlijk Netflix als we het hebben over films en series. Nu zaten er vroeger veel verschillen in het aanbod. Spotify had met afstand de grootste bibliotheek. Samen met wellicht Deezer. Echter zijn de verschillen anno nu niet zo groot meer. Natuurlijk zullen services in de niche een minder grote bibliotheek hebben – denk aan Primephonic – maar het gros van de ‘gewone’ muziekdiensten hebben een vergelijkbaar aanbod. Alleen presenteren ze het anders. Tidal richt zich meer op pop. Qobuz op Jazz en Franstalig.

Waar echter wel grote verschillen in zitten, is de ondersteuning. Kiest u voor Sonos, dan hoeft u zich eigenlijk geen zorgen te maken: Sonos ondersteunt bijna alles. Maar de rest van de industrie zeker niet. Roon bijvoorbeeld komt niet verder dan Tidal en Qobuz. En natuurlijk de muziek op uw NAS of externe schijf. Bluesound heeft een vrij brede ondersteuning, maar pikt ook niet alles. Doe dus goed onderzoek naar welke service bij u past én kijk welke streamers deze ondersteunen.

Lossless en Lossy

Even kort over compressie. Want weet dat online services niet ‘ongecomprimeerd’ streamen. De muziek die u binnenhaalt is als het ware ‘gezipt’ om bandbreedte te sparen. Dat ‘zippen’ kan op twee manieren: met en zonder verlies van kwaliteit. Zie het als een raw-foto die u kleiner maakt door er een jpg van te maken. Daarbij gaat kleurdiepte en resolutie verloren. De raw-foto kan ook als ongecomprimeerde tiff opgeslagen worden. Dan wordt hij iets kleiner (niet veel, maar toch), maar verliest u geen kwaliteit. Bij muziek kunt u van een ongecomprimeerde wav ofwel een mp3 maken (met verlies) of een flac (zonder verlies).

Er zijn services – Tidal, Qobuz en Deezer Elite – die flac kunnen streamen. Dat kost u iets meer geld per maand, maar het klinkt beter. Op sommige systemen zal het bijna niet hoorbaar zijn, maar op een goede hifi-set is het wel hoorbaar in termen van vloei, ruimte en verfijning in met name het hooggebied.

AirPlay en Google Cast

Er zijn wat work-arounds om services te streamen die niet officieel worden ondersteund. Weet echter dat het wel met verliezen gepaard gaat. Mede vanwege het feit dat het getranscodeerd moet worden. Dat wil zeggen dat het ‘omgebouwd’ wordt, zodat het ontvangende apparaat er iets meer kan.

Hebt u een huis vol met Apple-apparaten, dan is Airplay een manier om van alles te kunnen streamen. U kunt wat u op uw telefoon speelt, gewoon via Airplay versturen naar de speler. Denk aan een Hegel all-in-one. Die pikt de stream op en spelen maar. Klinkt het even goed als native? Nee. Zeker niet. Maar het werkt.

Heb u een huishouden met Google apparatuur, dan is Google Cast een optie. De meeste Chromecasts of hubs van Google accepteren gewoon een Cast-stream. Zo kunt u via de telefoon ook streams versturen. Wederom is het wel hoorbaar, maar het werkt. Net als Airplay. Voordeel van Google Cast is wel dat iets hogere bitrates geaccepteerd worden.

High Res

Nu we het toch over bitrates hebben: Qobuz en Tidal kunnen in high-res streamen. Qobuz doet dat ‘native’ met 24 bit streams tot wel 192 KHz. Dat zijn serieuze streams in termen van bandbreedte. Daar had Tidal niet zo’n zin in en die is om die reden met MQA in zee gegaan. MQA is ook high-res maar wel op een slimme manier. Het is een soort digitale origami die MQA toepast.

Belangrijk te weten is dat MQA niet door alle spelers en dacs wordt ondersteund. Fijn is dat MQA altijd backwards compatible is, wat wil zeggen dat u de file wel kunt spelen, maar dat u dan de gewone cd-kwaliteit krijgt; geen high-res.

Wilt u meer weten over MQA? Lees dan ons achtergrond-artikel.

9 REACTIES

  1. We zijn er bijna…….heerlijk dat je er als leek helemaal niets meer over hoeft te weten/van te begrijpen maar dat je zo’n stream ding koopt zoals je vroeger een radio kocht….Vind je muziek wel gezellig koop je een Sonos achtig kastje, vind je muziek wel een beetje belangrijk en heb je er meer geld voor (over) dan koop je een Naim of Moon achtig kastje…. En de echte high end freaks beginnen eerst serieus in de stoppenkast te kijken en te modificeren voordat ze uberhaupt iets aan gaan schaffen….Streamen is een zegen voor de audio industrie…….en voor de inkomsten van muzikanten, er gloort hoop in audioland!

×