donderdag, maart 28, 2024
Home Streaming Audio Computer Hardware Alles wat u moet weten over streaming audio

Alles wat u moet weten over streaming audio

9
Alles wat u moet weten over streaming audio

Benodigdheden

Wat is er nu allemaal nodig om te streamen? Niet veel. In feite kan iedereen streamen. Sterker nog: we doen het (bijna) allemaal dagelijks. Denk aan internetradio, YouTube of andersoortige media die we vanaf internet spelen. Of wat te denken van ‘replay-tv’ of uitzending gemist? Muziek streamen op hoog niveau gaat op een soortgelijke manier. Er is in feite alleen een speler nodig en een thuisnetwerk.

Nu is het wel cruciaal dat de infrastructuur goed op orde is. Daarmee bedoelen we dat er een fatsoenlijke internetverbinding is, een degelijke router en bij voorkeur ook goede wifi om de speler te bedienen (via een telefoon of tablet).

We raden overigens altijd aan om spelers met een ethernetkabel aan te sluiten. Een bekabelde verbinding voorkomt veel problemen omdat de bandbreedte stabiel is. Wifi kán goed gaan, maar is wel onderhevig aan fluctuaties in bandbreedte. Daarbij is de wifi-kwaliteit van standaard routers die de provider aan u levert, niet top. Wilt u zonder problemen spelen; sluit een kabel aan.

Zoekt u tips op gebied van een goed netwerk voor streaming audio: daar hebben we een paar artikelen over geschreven.

Welke smaken zijn er?

Behalve een goede infrastructuur, is ook een streamer nodig. Dat kan een gewone telefoon zijn (immers: er zit een mediaspeler op), een (smart)tv, Chromecast, Apple Airport, of natuurlijk een toegewijde audiostreamer. En die laatste hebt u van zeer betaalbaar tot extreem prijzig.

Laten we die laatste categorie eens opdelen. Streaming audio komt namelijk in vele soorten en maten. Echter is het op te delen in twee groepen:

  • Single room (of single zone)
  • Multi room (of multi zone)

Nu kunnen we nog bluetooth meerekenen, maar deze vorm laten we in dit artikel even buiten beschouwing. Al is bluetooth technisch gezien wel een netwerk. En in dat opzicht is spelen via bluetooth dus wel streaming audio.

Maar goed: single room of multi room streaming. Het is aan u om te bepalen wat binnen uw muziekgedrag past. Wilt u graag soms muziek door het hele huis laten spelen, dan is een multiroom oplossing voor de hand liggend. Speelt u voornamelijk in één kamer, dan past ook een losse speler prima bij u. Het voordeel is dat u dan meer keuze hebt, aangezien niet alle merken een multiroom oplossing hebben.

De App

Dan de bediening. Dat gebeurt doorgaans met een telefoon of tablet. Maar het kan ook zomaar met een pc of laptop. Of wellicht een toegewijd touchscreen, zoals Sooloos had. Op dat apparaat komt in ieder geval een stuk software: de App.

De App is een element waar niet iedereen direct bij stilstaat. Had u vroeger gewoon een afstandsbediening met duidelijke knoppen… nu hebt u een App. Een soort virtuele, digitale afstandsbediening. Het is natuurlijk cruciaal dat u de app prettig vindt werken, aangezien u deze elke keer nodig hebt als u muziek wilt beluisteren.

Weet dat niet elke fabrikant een app voor zowel Android als iOS heeft. Of überhaupt een eigen app heeft. Het is dus verstandig vooraf te controleren of de app op uw apparaten werkt.

ROON

We gaan nog even door op de bediening. Want er is keuze als u de originele app niet zo fijn vindt. Denk aan Roon. Roon is een stuk software dat werkt op basis van een Roon server (te installeren op een pc, Mac, Linux-computer, NAS of in losse vorm: Roon Rock), een (bijzonder prettige) app om de boel te bedienen (ook via pc, Mac of Linux PC) en uw speler (die Roon compatible moet zijn).

Roon lijkt in eerste instantie complex, maar dat is het niet. In feite installeert u een ‘server-pakket’ op een pc naar keuze, installeert u de app op uw telefoon of tablet en klaar is Kees: u kunt spelen. Tenminste: als uw speler Roon compatible is. En dat zijn ze niet allemaal. Gelukkig komen er mee en meer… Wij zijn bijzonder te spreken over Roon.

UPnP

Nu zijn er veel fabrikanten die een eigen app hebben. Echter niet allemaal. Of ze zijn gewoon niet fijn in gebruik. Indien de speler gebruik maakt van het zogenaamde UPnP-protocol (of DLNA, wat een afgeleidde is van UPnP), dan kunt u in veel gevallen ook een andere app gebruiken. Denk aan BubbleUPnP: een universele app waarmee u alle UPnP-apparaten in uw netwerk kunt bedienen. En zelfs Tidal of Qobuz kunt streamen, zonder dat uw streamer dat ‘native’ ondersteunt. Handige app!

9 REACTIES

  1. We zijn er bijna…….heerlijk dat je er als leek helemaal niets meer over hoeft te weten/van te begrijpen maar dat je zo’n stream ding koopt zoals je vroeger een radio kocht….Vind je muziek wel gezellig koop je een Sonos achtig kastje, vind je muziek wel een beetje belangrijk en heb je er meer geld voor (over) dan koop je een Naim of Moon achtig kastje…. En de echte high end freaks beginnen eerst serieus in de stoppenkast te kijken en te modificeren voordat ze uberhaupt iets aan gaan schaffen….Streamen is een zegen voor de audio industrie…….en voor de inkomsten van muzikanten, er gloort hoop in audioland!