donderdag, maart 28, 2024
Home Hi-Fi Accessoires Akoestiek is dé bepalende factor

Akoestiek is dé bepalende factor

0

OPINIE – Het is het meest ondergewaardeerde item in de hifi: akoestiek. Ik heb te vaak in mijn hifi-carrière gezien dat iemand zeker 20.000 euro heeft geïnvesteerd in een hifisysteem, maar helemaal niets heeft gedaan aan de ruimte zelf: het resultaat: niet meer dan een gemiddelde weergave. Zonde!

PAN akoestische panelen, Kinnarps III
Akoestische panelen om te reflecteren en absorberen

Laten we even een overduidelijke metafoor aantrekken: niemand gaat met een Ferrari over een bosweg scheuren. Toch? Die auto heeft glad asfalt nodig om te preseteren. net als de gemiddelde passagiersauto overigens.

Maar waarom zien we bij Alpha Audio dan zo vaak een duur systeem in een onaangepaste ruimte staan? Met als gevolg dat er helemaal geen stereobeeld te bekennen is en het laag zo dramatisch uitglijdt dat het middengebied helemaal weggedrukt is. Zonde. En helemaal niet nodig!

Alleen voor studio’s? Nee…!

Heel veel liefhebbers zeggen weleens: ja, leuk die akoestische aanpassingen, maar die zijn toch voor studio’s? Dode ruimtes of meetruimtes? In de woonkamer is dat toch niet nodig? En moet de apparatuur niet ook gewoon kunnen spelen in een gewone ruimte?

Nou, nee. Geluid is energie omgezet in trillingen. Lucht die trilt om precies te zijn. En hoewel dsp’s veel kunnen aanpassen blijf je te maken hebben met reflecties. En die reflecties kunnen positief zijn, maar ook negatief. En helaas maar waar: elke ruimte klinkt anders. Dus ook de apparatuur klinkt anders naarmate de ruimte anders reageert op de energie die de set de ruimte instuurt.

En nu zijn er ruimtes die van zichzelf al heel goed klinken. Meestal omdat ze geen parallelle muren hebben en een vrij hoog plafond hebben. Parallelle wanden creëren staande golven. En een hoog plafond heeft als voordeel dat er ruimte is voor een grote stereobeeld. Maar veel ruimtes hebben toch wat bewerking nodig. Ook goede ruimtes overigens.

Duur? Nee…!

akoestiek
Lelijk? Nee toch? En dit is maar één voorbeeld.

“Prima: niet alleen studio’s hebben aanpassingen nodig. Maar laten we eerlijk zijn”, zeggen ze dan. “die aanpassingen zijn heel duur!”  Dat is o

nzin. Akoestische aanpassingen hoeven helemaal niet duur te zijn. Zeker niet als je bedenkt dat er in veel gevallen voor duizenden euro’s aan apparatuur staat. Of in sommige gevallen: duizenden euro’s aan tweaks alleen. Dat is pas duur betaald als er nog niets aan de ruimte zelf is gedaan.

Natuurlijk kost het inhuren van een bedrijf om te meten geld. En natuurlijk kosten de materialen geld, maar laten we zeggen dat u 3000 euro kwijt bent voor een complete meting en verregaande aanpassingen (we noemen maar wat).

Is dat duur als u bedenkt dat uw set er bijzonder veel van opknapt? Dat u eindelijk een strak stereobeeld hebt? En een laag, midden en hoog dat in balans is? Dat u aanzienlijk meer kunt genieten van uw systeem? Dat u details hoort die u nooit eerder hebt kunnen horen, omdat delen van het frequentiegebied uit fase speelden? Lijkt mij niet, toch?

Lelijk? Nee…!

Okee… zeggen ze dan: 3000 euro hoeft inderdaad niet duur te zijn. Maar akoestische aanpassingen zijn vaak lelijk en we hebben het hier wel over een woonkamer waar meer mensen leven. Dat is een heel legitiem en begrijpelijk argument. In veel gevallen zijn akoestische aanpassingen lelijk. Dat klopt. Maar er zijn ook oplossingen die niet lelijk zijn. Wij hebben bijvoorbeeld een foto laten drukken op akoestisch doek met daarachter demping. Deze hangt op de eerste reflectie om meer rust te brengen en de focussering strakker te krijgen. Tegen een aantal wanden hebben we discreet demping geplakt. Het is nauwelijks zichtbaar. Veel bezoek ziet het niet, totdat we het aanwijzen.

diffuser
Een diffuser die geen energie absorbeert, maar reflecteert.

Professionele bedrijven die we gesproken hebben, hebben oplossingen laten zien die werkelijk prachtig zijn. Bijna kunst en / of onzichtbaar. Kortom: akoestische aanpassingen hoeven ook niet lelijk te zijn. Al moeten we toegeven dat mooie oplossingen doorgaans wel duurder zijn.

Nuttig? Ja…!

Het is een onderwerp dat ons aan het hart gaat. Mede vanwege het feit dat er zo ongelooflijk weinig aan gedaan wordt in de hifiwereld. Dure systemen in een standaardruimte is zonde. Het systeem zal nooit, maar dan ook nooit optimaal kunnen spelen. En dat is pas geld weggooien! Wat hebt u gedaan aan uw ruimte? Laat het weten in de reacties!