Home Streaming Audio Software Aflevering 8 – Online Services

Aflevering 8 – Online Services

2
Aflevering 8 – Online Services

We zijn alweer aangekomen bij de laatste aflevering van onze serie: hoe schaf ik een hifisysteem aan. In deze laatste aflevering: online services. Denk aan Spotify, Tidal, Qobuz… Welke is nu voor u geschikt? En hoe maakt u die keuze?

Onze maatschappij is verschoven van bezit naar toegang. Dat is op meerdere vlakken te zien. Denk aan lease-constructies, abonnementen op: boeken, films, eten… en natuurlijk: Muziek. Allemaal geweldig, maar er is nu immens veel keuze. En dan is natuurlijk de grote vraag: welke service past bij mij?

Nou: dat is afhankelijk van meerdere factoren. Laten we die eens uitsplitsen

Vooraf

Wat extreem belangrijk is om te weten voordat u een keuze maakt, is dat er een enorm kwaliteitsverschil zit in de services en soms verschillende pakketten die services aanbieden. Allereerst zit het verschil in lossless encoding en lossy encoding.

Lossless encoding – of compressie – wordt gedaan met de FLAC-encoder. Deze maakt de stream kleiner zonder dat er verlies in weergavekwaliteit optreedt.

De lossy-encoder – of compressie – maakt de stream weliswaar nog kleiner, maar dat gaat wel ten koste van weergavekwalitieit. Hoe lager de bitrate, hoe meer er weg wordt gehakt door de encoder. En ja: er is een verschil hoorbaar tussen de verliesloze FLAC-encoder en de lossy encoder van bijvoorbeeld Ogg-Vorbis die Spotify gebruikt – 128 kbps voor de gratis variant en 320 kbps voor de betaalde versie. Of de Mpeg (MP3) die het gros van de andere services gebruikt. Veelal zijn de betaalde versies 320 kbps, wat een prima resultaat geeft, maar het is geen cd-kwaliteit.

High Res

Wilt u nog een stapje verder dan cd-kwaliteit, dan is er nog de mogelijkheid voor high-res te gaan bij bijvoorbeeld Qobuz en Tidal. Qobuz werkt met ‘pure’ high-res streams in 24 bit en veelal 96 kHz. Deze streams zijn groot en belasten de internetlijn een stuk meer dan de cd-kwaliteit streams, maar kunnen ook erg fraai klinken. Al moet uw streamer en systeem dat wel ondersteunen natuurlijk.

Tidal heeft gekozen voor de MQA-codec die een vergelijkbare kwaliteit kan leveren als de high-res streams, maar wel met minder data. MQA heeft nogal wat onduidelijkheid rondom de kwaliteit en lossless of lossy codec. Wat wij hebben begrepen bij ons interview met Bob Stuart, is dat het lossless is tot 24 bit / 96 kHz, maar daarboven is het lossy gecodeerd.

Als u meer wilt weten over MQA, raden we aan onze artikelen te lezen, of die van collega Hans Beekhuyzen te raadplegen op het kanaal van Hans Beekhuyzen.

Device

Een andere belangrijk punt is dat het apparaat de service moet ondersteunen. Nu zullen vele lezers dit wel weten, maar wie start met streaming, is wellicht niet op de hoogte van het feit dat niet elke streamer alle services ondersteunt.

U kunt gemakkelijk controleren of een apparaat een bepaalde service ondersteunt door even door de specificaties te lopen. Vaak vermeldt een fabrikant dat direct op de productpagina.

Soms is er overigens wel een omweg mogelijk. Zo ondersteunen niet alle apparaten Tidal of Qobuz, maar zijn ze wel ROON-compatible. U kunt dan alsnog via ROON Tidal en Qobuz streamen, aangezien ROON dat wél doet.

Zo kan het ook mogelijk zijn via een (gratis) app als BubbleUPnP bepaalde services te streamen naar een UPnP-streamer. Bubble UPnP maakt dan de verbinding met de service en zet de stream door naar de streamer. Handig, maar wellicht een beetje ‘nerdy’ voor sommige gebruikers.

Aanbod

In Nederland is een aantal services populair. Denk aan Spotify (met afstand de grootste). De grootste concurrent voor Spotify is Deezer. Deze service is wellicht in Nederland kleiner dan Spotify, maar buiten Nederland is Deezer groter.

Behalve Spotify en Deezer zien we dat Tidal en Qobuz onder de liefhebbers populair is vanwege de mogelijkheid lossless in cd-kwaliteit en zelfs high-res te streamen. Uiteraard kosten de lossless streams wel meer.

Overigens hoeven we het niet echt meer over aanbod van muziek te hebben. Vrijwel alle diensten hebben een gigantische bibliotheek. Natuurlijk zullen er albums niet beschikbaar zijn op bepaalde services, maar feit is: geen enkele dienst heeft alles. En mist album A bij dienst A, dan mist album B weer bij dienst B. Onder aan de streep is het aanbod bij alle diensten goed.

Prijs

We hebben al even prijs genoemd. En hier zitten natuurlijk verschillen. In veel gevallen kunt u er vanuit gaan dat u een abonnement hebt vanaf zo’n 10 euro per maand. Wilt u een betere kwaliteit, dan bent u vaak rond de 20 euro per maand kwijt. U krijgt vaak wat korting als u per jaar betaalt.

Veel aanbieders hebben speciale student- of familie-abonnementen waarbij de korting interessant kan zijn als u meerdere gebruikers wilt koppelen.

Qobuz gaat nog een klein stapje verder met het puur high-res abonnement dat 25 euro per maand kost. Wilt u tevens muziek kopen op Qobuz, dan is het Sublime+ abonnement voor u. Dat kost 300 euro per jaar.

Nu zijn dit natuurlijk vrij serieuze bedragen én terugkerende kosten. Let daar dus wel goed op als u een contract aangaat. Rekent u de prijs om naar cd’s of platen, dan is het echter wel een goede deal. Immers: 200 euro per jaar voor cd-kwaliteit streamen, is zo’n 1,5 cd per maand. Eerlijk: de meeste liefhebbers kochten veel meer cd’s dan dat. Wij in ieder geval wel.

Vervanging

Nu is streamen niet écht een vervanging van fysieke media. In ieder geval niet voor ons. Wij kopen nog regelmatig albums of files. Puur voor het gemak – want soms wil je het meenemen, en wat als het internet niet werkt? – en soms de kwaliteit. Daarbij zijn sommige albums niet te streamen. Kortom: voor ons is het aanvullend én een ideale manier om muziek te ontdekken.

Video online Services

2 REACTIES

  1. Mooie serie artikelen Jaap, informatief!

    Het schijnt dat Deezer ook met een hi-res abonnement gaat komen, dus dat zou concurrentie betekenen voor Tidal en Qobuz. Uiteindelijk wordt de consument daar alleen maar beter van. Zelf speel ik al een paar jaar met veel plezier met Tidal. Die hebben qua pop-indie-americana-electronisch een completer aanbod dan Qobuz.