Achtergrondruis

Audi-Rs4-Cabriolet-Strand

OPINIE – Het is zomer en het is warm… Dat heeft een vreemd effect op mij als het aan komt op muziek luisteren. Ik heb namelijk helemaal geen zin om nu in de woonkamer intensief te luisteren naar muziek!

Audi-Rs4-Cabriolet-Strand
Lekker met je cabrio naar de zee rijden. Wind door de haren en muziekje op… dat is zomers genieten. Het zorgt er wel voor dat je minder binnen zit om te genieten van écht hoogwaardige audio… maar ja: wie mist dat nu?

Het is voor mij de tijd van live-muziek, personal audio, autoradio’s en lekkere achtergrondruis. Gewoon ergens een deuntje en lekker in de tuin zitten met een verkoelend biertje. Het maakt me even helemaal niet uit hoe het klinkt… als er maar geluid is. Ik voel me een beetje een barbaar als ik het zo op het digitale papier zet…

Wind in de haren

Maar als ik zo in de auto zit met Air in de cd-speler (of op een stickie) en het raam open om de verkoelende zeelucht naar binnen te laten, voel ik me heerlijk. Waarom nu binnen zitten op de sweetspot? Waarom binnen zitten met een zweterig rug tegen het leer van de bank? Nee… deze zomerdagen zijn voor personal audio. Car audio of tuinspeakers… Pioneer subwoofers onder de stoelen, Fiesta Cubes, tuinpaddestoelen met speakers, in-ears en Cambridge Audio Minx Go’s…. Ineens begrijp je die categorie audio.

Herrie

Er is helaas een keerzijde aan deze ‘personal audio’ apparaten: geluidsvervuiling. Audiovervuiling. Muziekvervuiling… Ik geniet wel van mijn muziekje, maar de buren genieten doorgaans ook mee. En wat als iedereen buiten wil zitten met muziek? Dat kan nog weleens een probleem worden… tenzij we allemaal over audio met een soort ‘richtingsgevoeligheid’ beschikken. Net als richtmicrofoons, richtspeakers… Maar ja… dat heeft ook zo zijn nadelen. Ik brabbel maar wat.

Terug naar de winter

Heel soms als ik wél even in de woonkamer ga zitten voor een sessie… met name in de avond… weet ik weer wat ik mis. Zoveel meer dynamiek. Zoveel meer detail en verfijning… zoveel meer muziek. Maar ja: het is niet genoeg om me binnen te houden. Maar héél soms hoop ik dat de winter snel komt, zodat ik een excuus heb om binnen te zitten. Is dat een schande?

Geef een antwoord