Live stream test: streaming audio software – ROON, JRiver, Audirvana, Foobar

Alighn samples

Komende zondag – 23 oktober 2022 – gaan we weer live! Deze keer gaan we diverse softwarepakketten met elkaar vergelijken. Software? Juist… software. Om audio te streamen. De vraag die wij graag willen beantwoorden: is er een klankmatig verschil? 


ROON versus Jriver versus Audirvana en Foobar… dat gaat een battle Royale worden! We zijn écht bijzonder benieuwd hoe dit gaat uitpakken, want ook wij weten niet óf er verschillen gaan zijn én als ze er al zijn: hoe groot ze zullen zijn.

Uiteraard gaan we zorgen voor zo min mogelijk variabelen. Bij voorkeur maar één, omdat het anders niet eerlijk is. Detail rondom het systeem worden uiteraard in de stream duidelijk.

Tot zondag!

Check de livestream!

26 reacties

 1. Toptest!

  Onrustwekkend dat Roon het klankmatig niet haalt van Audirvana gezien het grote prijsverschil. HQplayer bovenop Roon zou dat verhelpen maar waar stopt het dan. Roon, dat kan beter!

  Mvg Pieter

  1. Dit behoeft toch wat nuancering. Roon als endpoint op de MacBook Pro M1 van Yung klonk uitstekend en Roon via de geoptimaliseerde route van Alpha Audio PC, via de Mutec naar de DAC ook. Bij Roon is het hardwareplatform waarop de Roon client (Bridge) draait kennelijk van grote invloed, dat is wat je kan concluderen. Het is een server / client model. Audirvana is een server model dat via UPnP muziek streamed of direct via de USB verbinding.

    1. Ik heb sterk de indruk dat hier toch wat fundamentele kennis niet aanwezig was bij de test, ik ben ook maar gestopt met kijken en luisteren.

     Jammer, had mij er meer van voorgesteld.

      1. Als je weet wat je gaat doen, en dan opmerkingen die ik hoor over het gebruik van de software, en de Apple toepassingen en Itune, en dan hoeven jullie dan mogelijk alleen de resultaten beoordelen, dan nog zijn de opmerkingen die ik daar hoorde niet erg verhelderend voor veel gebruikers.
       Daarnaast dan mogelijk juist weer meer onduidelijkheid veroorzaken.

       Ik zal het laatste stuk waar mogelijk een conclusie wordt gegenereerd dan nog wel even nalopen, maar ik had er een hogere verwachting van het totaal voor de grotere schare gebruikers die twijfels hebben/hadden.

      2. Dag Hans. Je verwachtingen zijn uiteraard je verwachtingen. Het is alleen een beetje vreemd dat je nu invult voor andere mensen hoe ze op deze livestream zullen kunnen gaan reageren.

       Dat we geplaagd werden door technische storingen was onfortuinlijk, maar zoals het altijd gaat met IT gaat de generale repetitie vlekkeloos en laat de techniek het op het moment supreme afweten.

       We werken niet altijd met een script. Dat hadden we misschien wel moeten doen. Het was daardoor denk ik niet onze sterkste livestream ooit, maar de hoorbare resultaten zijn duidelijk.

       Het is aan een ieder om te bepalen of ze dat accepteren of dat ze in hun eigen overtuiging blijven vastzitten. Het is niet onze missie om mensen te overtuigen, hooguit om ze zelf te laten horen of er verschillen zijn en deze duiden. We zijn geen audio-evangelisten, maar audio-onderzoekers. Het schijnt bijzonder te zijn dat we daar volledig transparant in zijn en mensen laten meekijken (dat is de feedback die we uit de industrie krijgen).

       Uiteindelijk was de test qua opzet juist super simpel: 4 paketten op dezelfde standaard windows PC, met USB uit in een DAC, zonder poespas. En dan nog is het niet makkelijk.

     1. Wat je zelf hoopt of voorsteld, kunnen wij niet altijd invullen. Je bent ook vrij om vragen te stellen via de chat. Als we kunnen antwoorden doen we dat. De livestream is flexibel genoeg in opzet om dat te doen.

      Ik vraag me wel af welke kennis niet aanwezig was? We hebben het bewust simpel gehouden: alle software is op dezelfde PC gezet en heeft dezelfde instellingen gebruikt. We gebruiken dezelfde bronbestanden – allemaal vanaf dezelfde NAS – en spelen op gelijk volume. Resterend is dan luisteren…

    2. De MU1 + Roon is ook een referentie. Eén van de beste streamers op de markt. Maar de Grimm MU1 doet ongekend veel op de achtergrond. Het is in alle opzichten géén standaard streamer.

   1. Dankje voor de nuancering.

    Ik heb thuis een Roon endpoint (Ambre streamer) en een Nucleus. Toch mis ik vaak iets van de zaken die jullie in de stream beschrijven: diepte, soundstage, dingen die het allemaal wat geloofwaardiger maken. Er zijn zoveel variabelen, de ruimte, de luidsprekers, de kabels,…om gek van te worden. Maar het ligt dus niet aan de software!

    1. Ik heb zelf kortgeleden er een andere voorversterker aan gekoppeld, die dat juist deed, meer ruimte en diepte in het geluidsbeeld.

     Misschien een tip, het was voor mij ook een positieve verrassing.

    2. Het zijn maar twee onderdelen in een keten. Versterker(s), luidsprekers en vooral de opstelling daarvan in de ruimte bepalen die diepte, soundstage etc. Waarbij de ruimte meer dan de helft uitmaakt !

     Als je een nucleus hebt, die in het netwerk hangt en die ontkoppelt is van de Ambre (er zit minimaal een switch tussen de twee), dan is de basis voor een goedklinkende stream goed. Daar zal het (waarschijnlijk) niet aan liggen.

     1. Ja er ligt een switch tussen. De speakers staan in de woonkamer, die akoestisch gezien een ramp is (hard, glas). Maar ze naar een andere kamer krijgen zal moeilijk worden! Ik leg nog wel een paar tapijtjes bij.

      1. Mijn kamer verdient ook niet de Designprijs Akoestiek, maar soundstage, zowel in breedte, hoogte als diepte heb ik desondanks wel.

       Er zijn, in mijn ervaring, twee aspecten die met name van invloed zijn op hoe je de soundstage ervaart :
       1. De stroomvoorziening. Als je versterker, streamer etc. schone voeding hebben dan zet dat het fundament voor alles wat binnen je soundstage gebeurt en de ‘buitenmaten’.
       2. De plaatsing van de speakers. Het is afhankelijk van je speakers en je ruimte waar je de beste positie vindt, hoeveel toe-in er nodig is e.d.

       Ik heb veel ge-experimenteerd met plaatsing in mijn uitdagende ruimte en een plek gevonden dat het werkt. Hans Beekhuyzen heeft een mooie video over speaker plaatsing gemaakt. Als je in zijn YouTube channel zoekt vind je het vast.

       Deze tool gaat uit van de 1/3 regel, dat is best een aardig startpunt : https://boomspeaker.com/stereo-speaker-placement-calculator/

      2. Dag Pieter,

       Je geeft zelf al aan dat je ruimte een ramp is. Heel veel galm en harde reflecties maken het heel erg lastig om een goed klinkend systeem te krijgen. Ik zou éérst zelf eens gaan experimenteren met een andere plaatsing van de speakers en vervolgens een expert inhuren die de ruimte meet om met een acceptabel akoestisch plan te komen.

 2. Wat er mogelijk als een verschil dan is in systemen, als Windows of IOS (Apple) is dan ook wel een puntje.
  Zelf draai ik dan bewust alles op Linux, weinig invloeden van de diverse andere mogelijke fabrikanten.

  Met ROON nog wel te doen, maar lang niet alle software is daar als zodanig te benutten.

   1. Ik draai dan de Roon op software op een HP server, en die staat in het netwerk met met beeld en muziek, en daarnaast een ander klein servertje met Logitech media server/Daphile, waar dan de spelers op de boven en beneden verdieping staan.
    Dit geeft een beetje beeld van de huidige situatie.
    https://community.roonlabs.com/t/showing-off-your-roon-setup-description-and-photos/173220/2239?u=hans_pijper1
    Daarnaast ook nog een Rock servertje met wat mogelijkheden voor experimenten.

 3. Dag Jaap,

  Ik ben ook zeer benieuwd naar de klankmatige verschillen tussen de verschillende software uitvoeringen.

  Het zou interessant zijn om ook de verschillen in Asio, Wasapi of Kernel streaming te onderzoeken of toch zeker constant te houden bij de verschillende software (slechts 1 variabele …)
  Misschien is kernel streaming niet mogelijk met Roon?

  Zou het mogelijk zijn om ook te streamen met JPlay Femto in de vergelijkende test?Volgens mijn ervaring presteert deze het best.

  Veel succes zondag!

  Met vriendelijke groeten,
  Bart

Geef een antwoord