Live Stream – Blindtest 12 speakerkabels!

Van den Hul (11)

Op zaterdag 9 juli gaan we om 10:00 live met een gigantische test: een blindtest van twaalf speakerkabels. Nu is deze test niet bedoeld als entertainment, maar meer om transparant te blijven. U kunt simpelweg zien hoe we te werk gaan. De live stream begint om 10:00 en zal lang… heel lang duren. Immers: we hebben twaalf kabels te beluisteren. Een uurtje of zes zijn we wel bezig, schatten we in. 

Deze luistertest is onderdeel van een grote test van speakerkabels. Deze test bestaat uit metingen, samples én dus de blinde luistertest. Zo willen we alle kanten van de speakerkabel gaan belichten. De geschreven review komt volgende week online. Tot zaterdag!

De deelnemers:

 • Shunyata
 • MIT
 • Transparent
 • Chord Company
 • Van den Hul
 • Supra
 • John van Gent
 • Ricable
 • Audioquest (2x)
 • Driade
 • Standaardkabel (Gamma)

Live stream speakerkabeltest

24 reacties

 1. Heb jullie vergelijk bekeken en heb daar een vraag over. Komend weekend ga ik samen met een vriend thuis ook 2 of 3 paar kabels vergelijken.
  Bij jullie ging het wisselen van kabels vrij snel en ik zag dat je de versterker aan liet staan. Ook zag ik dat je bij het verwijderen eerst loskoppelt van de versterker en bij het aansluiten begint bij de luidspreker. Vrij logisch om kortsluiting in de versterker te voorkomen. Maar de versterker bleef bij alle handelingen aan staan. Ik dacht altijd dat je het uit moet zetten als je de kabels wil vervangen. Blijkbaar is dat dus niet zo. Kan je daar wat over vertellen?

  1. Als je voorzichtig bent en geen kortsluiting maakt, kan je de versterker aan laten staan. Maar je moet écht oppassen dat je niet per ongeluk kortsluiting maakt. Niet alle versterkers gaan daar even goed mee om.

  2. Toch even terug komen op mijn vergelijk. Het kabel wisselen ging prima. Mijn vriendin die ook audiogek is heeft “blind” de kabels beluisterd waarbij ze niet wist om welke kabels het ging. Ik wist het wel: de Shunyata Venom X, de MIT Heritage EVO One en mijn eigen in elkaar geprutste kabel van Aliexpress die ik een maand eerder in gebruik heb genomen maar die mijn audiovriendin nog niet had gehoord. Alle 3 kabels waren elk 3 meter lang per luidspreker. Met witte ruis en db-meter heb ik gekeken of er verschil in geluidssterkte was maar dat was niet het geval. We hadden 3 audiotracks uitgekozen die we goed kenden en die we 2 keer per kabel hebben beoordeeld, dus 2 x 9 (elk 3 minuten) met een lange pauze tussen de 2 rondes in. We merkten beiden dat het een behoorlijk vermoeiende bezigheid was.
   De voorkeur van mijn vriendin was…oeps…de Aliexpress…bij vrijwel iedere track: levendig, helder, veel ruimte, volle klank, prettig en veel informatie.
   Ik zelf had de dag ervoor al kunnen luisteren en merkte dat het echt om nuances ging die ik me misschien wel verbeelde omdat ik wist om welke kabel het ging. Voor mij viel de MIT uiteindelijk af omdat ik daarbij sneller afgeleid was. Mijn vriendin had hetzelfde. De Shunyata en de AE waren voor mij vrijwel gelijk. Na deze vergelijking heb ik nog een dag de Shunyata met de AE vergeleken maar kon te weinig verschil horen. Soms verbeelde ik me dat de Shunyata indrukwekkender klonk maar als ik wisselde met de AE was dat gevoel gelijk weer weg.
   De volgende dag moesten beide kabels weer terug naar de winkel. Natuurlijk wilden ze weten wat de uitslag was. Ik heb een eerlijk antwoord gegeven maar tegelijkertijd schaamde ik me wel een beetje. Ik heb ze heel erg bedankt want ik waardeerde hun medewerking voor dit hele dure project wel.
   Tot slot, dit zegt natuurlijk niets objectiefs over deze kabels. Het zegt alleen wat over hoe wij tweeën, heel subjectief, deze kabels hebben ervaren. Bijkomend voordeel: het heeft mij dik 2000 euro uitgespaard.

    1. Ja, dat kan ik me voorstellen. Voor het bedrag wat ik voor deze 2x 3 meter kabel met connectoren betaalde zou je denken dat het niet geweldig kan zijn. De kabel is een afgeleide van de Kimber Ascent 8TC en kostte in totaal €66,-.
     Voor mij blijft het belangrijkste dat ik naar het geluid luister en voor mij was het verschil nauwelijks tot niet waarneembaar.
     Mocht je het graag willen meten dan hoor ik graag hoe we dat zouden moeten doen, maar je kunt ook bij mij langs komen voor een luisterproef. Ik woon in het midden van het land vlak bij de A2. Martijn is natuurlijk ook van harte welkom.

     1. Wij zitten in Haarlem. Het heeft geen haast… ik ben gewoon benieuwd. De meetapparatuur meeslepen gaat niet, helaas. Ik heb niet bepaald draagbare spullen staan. ;-).

   1. Leuke test en bedankt voor het delen. Ik vroeg me wel af of de twee duurdere kabels wel voldoende waren ingespeeld? Je noemt namelijk dat je je eigen in elkaar geknutselde kabel al een maand in gebruik had….

    1. Hallo Guus,
     De twee duurdere waren demo kabels. Ze waren al goed ingespeeld volgens de verkoper.
     Iedereen die een paar goed presterende kabels wil kopen maar niet veel geld wil uitgeven zou deze AE kabels zeker moeten proberen. Je moet de connectoren er wel zelf aanzetten wat toch nog een behoorlijke klus is.

  1. Er zijn gigantisch veel kabelmerken. We hebben meer merken en types niet dan wel. We hebben ongeveer 15 merken uitgenodigd. Uiteindelijk hebben we 10 merken mee, waardoor we op 12 kabels uit zijn gekomen (met de stock gamma-kabel). Dat is al ontzettend veel om te testen. Dit heeft al weken aan meten, luisteren, samplen en schrijven gekost.

 2. Hoogst interessant maar ik ga het niet rechtstreeks kunnen volgens vrees ik. Ik merk op dat jullie nog niets getest hebben van WireWorld, toch ook een referentie naam qua bekabeling. Is daar een reden voor? Doen die niet mee met dergelijke acties of zijn die nog niet gecontacteerd?

Geef een antwoord