Sonos wint van Google: meer volume-gedoe

Sonos

Sonos heeft een juridisch gevecht met Google gewonnen. Het resultaat is – voor bezitters van Google Smart Speakers – nogal onhandig.

Sonos heeft een patent op het groepsgewijs regelen van multiroom-speakers. An sich is dit natuurlijk een heel logische feature. Middels één regelaar stel je het volume in van alle speakers in een kamer of in diverse ruimten. Hoewel dit gezamenlijk volumeregelen ook door Google in z’n speakers werd ingebouwd, hadden ze een klein detail over het hoofd gezien. De voor de hand liggende techniek bleek dus gepatenteerd.

Vaarwel gezamenlijke volumeregeling

Sonos spande een rechtszaak aan tegen Google en heeft die nu gewonnen. Gevolg is dat bezitters van Google smart speakers voortaan per speaker het volume in moeten stellen. Via de oude manier met de volumeregelaar van uw smartphone alles in één keer instellen behoort daarmee tot het verleden. Wil je die mogelijkheid ook in de toekomst blijven gebruiken, dan wordt het tijd om over te stappen naar het ecosysteem van Sonos (en/of IKEA smart speakers, die immers ook door Sonos gemaakt worden). De rechter vond nog vijf andere patentschendingen van Google, welke gevolgen die gaan hebben is nog niet duidelijk. Wel lijkt het erop dat ‘copycat’ Google vooralsnog door mag en kan gaan met de productie van z’n eigen lijn smartspeakers. Zie voor meer info dit artikel van The Verge.

1 reactie

  1. Sonos heeft dit gewonnen, maar wordt uiteindelijk toch verliezer. Het is goedkoop maar ‘n ieder die het zich kan veroorloven en de weergavekwaliteit heeft vergeleken. Kiest voor de Bluesound of Yamaha etc.

Geef een antwoord